Közös térségi fűtőmű!

A Bajnai Önkormányzat - Únyi Önkormányzat - Annavölgyi Önkormányzat - Bajna Szent Adalbert Plébánia - Magyar Fejlesztési Holding - Első Biomassza Kft. 60.000.000 (hatvanmillió) forint törzstőkével megalapította a bajnai központú „Gerecse Térségi Fűtőmű Kft”-t.

Az érintett községek közintézményeiben a drága gázfűtést válthatja ki a pellet fűtés.

A pellet (szántóföldi lágyszárú növényekből készül – biobrikett) gyártására Bajnán épül meg a „Pelletáló Üzem” 153.000.000 (százötvenhárom millió) Ft értékben.

Sikeres pályázat esetén további 83.000.000 (nyolcvanhárom millió) forintos beruházás valósul meg Bajnán, az összes közintézmény fűtéskorszerűsítésével. Községünknek mindez két és fél millió forintba kerül.

Pallagi Tibor polgármester
Bajna

*

Mentett sünöket engedtek szabadon a Pilisben

Mentett sünöket engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai a Pilis hegységben. Az állatokat magánszemélyek vitték be az állatkertbe a múlt év második felében, a tavasz beköszöntével azonban 15 jó kondícióban lévő sünt - a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve - a Pankos-tető mellett visszaengedtek a szabad természetbe - közölte a városligeti intézmény. A keleti sün (Erinaceus roumanicus) szinte az egész ország területén elterjedt faj, amely általában az erdős területeket kedveli. Védett fajnak számít, eszmei értéke 10 ezer forint.

Közismert jellegzetessége, hogy veszély esetén összegömbölyödve, a testén viselt körülbelül 16 ezer tüske segítségével igyekszik megvédeni magát. Ez a védelmi mechanizmus a legtöbb ragadozó kedvét elveszi a sünlakomától, habár az uhu és a vaddisznó ellen legtöbbször hatástalannak bizonyul.

A sünök éjjel aktívak, éjszakánként komoly távolságokat tesznek meg táplálék után kutatva. Étlapjukon főként apró gerinctelenek, kisebb gerinces állatok szerepelnek. A téli időszakban védett búvóhelyet keresnek, és testhőmérsékletüket 4-5 fokra lecsökkentve téli álomba merülnek.
A fővárosi állatkert hosszú évek óta foglalkozik a bajba jutott sünök mentésével. A behozott állatok között rendszerint elárvult fiatalok, sérült, kutyák által megmart egyedek, illetve olyan állatok akadnak, amelyek valamilyen okból nem tudtak felkészülni a télre.

Forrás: MTI

*

Felújítások, közbeszerzések nyara Dorogon

Dorog városában zajló felújításokról, építkezésekről, és a nyertes pályázatainkról kérdezték Szenczi Gyula műszaki osztályvezetőt.

A volt bánya nagyiroda épületén már egyre látványosabb az átalakulás. Megkezdődött a homlokzat felújítása, és a környezet rendezése, a parkolóhelyek kialakítása. Ám még bentről is kihallatszik a munkazaj: aljzat- és falburkolási, elektromos szerelvényezési, festő, nyílászáró beépítési munkák folynak. A beruházás a megfelelő ütemben halad, minden elkészül a bányásznapi átadásra. A városi bölcsőde bővítésére megnyert pályázatunk esetében még meg kell kötni a támogatási szerződést a pályázat kiírójával. A közbeszerzési eljárás lebonyolításához szükséges kiviteli tervdokumentáció már elkészült. A közbeszerzési eljárás lezárulásával indulhat a munka.

A szakrendelő felújítása várhatóan szeptember végén kezdődik, és nyolc hónapot vesz majd igénybe. Még a kiviteli terveket készítik, és a támogatási szerződést is meg kell még kötni a kiíró hatósággal. A felújítás ideje alatt sem szünetel majd a rendelés. A részletekről később adunk tájékoztatást.

A volt brikettgyár területére tervezett busz és vasútállomás ügyében a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez nyertek támogatást. Hamarosan közbeszerzési eljárás keretében választják ki a tanulmány elkészítőjét.

Megkezdődött az Otthon téri, Stremeny Géza alkotóművész által tervezett „Föld kincsei" című emlékkút alapozása is. A helyszíni kivitelezéssel párhozamosan a műtermi munkák is folynak, hogy a lehető leghamarabb a helyére kerülhessen a kút minden egyes darabja.

*

ÚMVP-fejlesztés: megújult a régi tűzoltószertár Bajóton

Április 30-án adták át az egykori tűzoltó-szertárat Bajóton. A település 3 és fél millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) a "Vidéki örökség megőrzése" jogcímre benyújtott pályázatával, amelynek keretében az önkormányzati védettség alá vont épület felújítását végezték el.

A régi szertárban a tervek szerint helytörténeti kiállítást és emlékmúzeumot rendeznek be. Bajót testülete egymillió forint sajátforrást biztosított a kivitelezésre.

*

Ingyenes komposztládákat osztanak Pilismaróton

A lakosok május 21-én vehették át a ládákat a művelődési ház udvarán. Az uniós támogatással és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja, hogy megoldódjon a térség zöld hulladék kezelése, megszűnjön ez által a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladékmennyisége, valamint a vidéki életformának megfelelően a természetbe kerüljön vissza ez a fajta szemét.

*

36 millióból két új játszótér épül Lábatlanon

Két új játszótér épül Lábatlanon. A Közép-Dunántúli Operatív Program 32 millió 400 ezer forintos pályázati támogatásának köszönhetően a gyerekek új gyermekparkot kapnak a Zalka és a Piszke lakótelepeken. A beruházás összköltsége 36 millió forint.

A különbözetet a város önkormányzata sajátforrásból biztosítja. Az ivókutakkal felszerelt, körülkerített, akadálymentes, európai uniós szabványoknak megfelelő játszóterek a tervek szerint még idén ősszel elkészülnek Lábatlanon.

*

Településőrök ügyelnek a rendre Táton

Két településőr kezdte meg működését a közbiztonság javítása érdekében Táton. A településőrök feladatuk ellátása során minden esetben hivatalos kártyával igazolják magukat. A szakemberek feladatkörébe tartozik a jövőben többek között a nagyközségben és annak külterületén észlelt szabálysértések, rendellenességek kezelése, az önkormányzati rendeletek betartatása, a rendezvényeken való közreműködés és a közterületek jogszerű használatának ellenőrzése is.

*

Pásztó András is átvehette a MOL Tehetséggondozási Díjat

Pásztó András gimnáziumi magyar tanár is átvehette idén a Mol Tehetséggondozási Díjat. Az Új Európa Alapítvány harmadik alkalommal adta át az elismeréseket, amellyel nyolc tanár és edző munkáját ismerték el. A program keretében minden évben olyan szakemberek teljesítményét jutalmazza az alapítvány, akik nagyban hozzájárulnak a fiatal tehetségek felfedezéséhez és elindításához. A díj erkölcsi és anyagi elismerés is egyben, melynek értéke személyenként fél millió forint.

Pásztó András kezdetben a Felvidéken, Párkányban és Kassán tanított, volt diákszínpad vezető és a kassai Thália Színház dramaturgja is. 1995-től az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban tanít, ahol újraélesztette a Franka Színkört. Tagja az Édesanyanyelvünk mozgalomnak és az Anyanyelvápolók Szövetségének.

*

Az Országos Diákparlament dorogi kistérségi fóruma

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2010 őszén ismételten összehívja az Országos Diákparlamentet, amelynek kistérségi szintű lebonyolítására a Minisztérium a Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodáját bízta meg Komárom-Esztergom megyében.

A kistérségi fordulón az adott kistérségbe tartozó általános és középfokú közoktatási intézmények által delegált tagok határoznak arról, hogy ki képviselje a kistérségekben tanuló diákokat az Országos Diákparlamenten.

2010. március 11-én került sor a dorogi Kistérségi Diákparlament összehívására. A fórumon a diákokon és az őket kísérő tanárokon kívül a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, dr. Tittmann János is képviseltette magát, aki egy igen tanúságos, ugyanakkor szórakoztató előadással nyitotta meg azt.

A hivatalos megnyitást és az adminisztratív teendők elvégzését követően a kistérségből delegált 8 fő 2-2 percben megtarthatta beszédjét, röviden bemutatta az őket delegáló nevelési-oktatási intézmény diákönkormányzatának működését.

A fórum második napirendi pontja keretében következett a kistérségi delegáltak megválasztása, melynek eredményeként Lászlóvszky Dzsenifer, a Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola és Somogyi Kata, a Piliscsévi Általános Iskola tanulói képviselhetik a dorogi kistérség diákjait az Országos Diákparlamenten. A fórum mellettük kistérségi delegált póttagnak választotta Majoros Kingát, az Eötvös József Általános Iskola tanulóját.

Eredményes és sikeres munkát kívánunk a munkájukhoz!

*

Dömösön is osztanak majd ingyenes komposztládákat

Ingyenes lakossági komposztládákat osztanak májusban Dömösön. Az akció keretében a lakosok tájékoztatást is kapnak a láda helyes használatáról és a komposzt felhasználásáról. Az "Egy virágzóbb Magyarországért!" program célja, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladék mennyisége, illetve hogy visszakerüljön a természetbe ez a fajta hulladék. A helyi komposztálási kultúra kialakítását térségünkben Bajóton, Dömösön, Lábatlanon, Mogyorósbányán, Nyergesújfalun, Pilismaróton, Süttőn és Tát településeken indították be.

A projekt a Környezeti és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Belső javítási munkálatok zajlanak a 637 millióból megújuló dorogi Intézmények Házában

Asztalos javítási, valamint villanyt és vizet szerelnek a szakemberek a volt Bánya Nagyiroda épületében Dorogon. A kivitelezés következő lépése a festés és a ház környezetének rendezése lesz.

A város önkormányzata a 2010-es Bányásznapon szeretné megnyitni az új Intézmények Házát, amelyben az okmányiroda, a gyámhatóság, a családsegítő központ és az ÁNTSZ kap helyet. A renoválás során megőrzik a ház eredeti állapotát és gondot fordítanak a teljes akadálymentesítésre is. A Hantken Miksa utcában levő, 2 ezer négyzetméteres ingatlan megvásárlása és átépítése bruttó 637 millió 500 ezer forintba kerül.

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület, Dorogi HVI

Cikk megosztása