Folytatódik a közmunkaprogram Kisvárdán

Az elmúlt év végén az "Út a munkába" program keretében megújult a Városi Köztemető bejárati része. A tél folyamán már megkezdték az előkészületeket a kerítés felújítására is.

Saját készítésű oszlopokkal és kerítésbetétekkel esztétikusabb kerítést készítenek a meglévő drótkerítés helyett több mint 300 méter hosszban - tájékoztatott Lénárt Andrásné aljegyző, titkárságvezető.
A másik jelentős munka, ami jelenleg is zajlik, az utcai szemétgyűjtők gyártása és folyamatos kihelyezése a város közterületeire. Az itt elkészített hulladékgyűjtők tartósabbnak ígérkeznek a korábbi műanyag kukáknál. Ezeket nehéz lesz összetörni, és elolvadni sem fognak.

Már most is látható, hogy tisztább a város a közmunkaprogram nyomán. A kihelyezett virágládákba rövidesen bekerülnek a saját nevelésű palánták, s még további virágtartók kerülnek a közterületekre, melyeket a tél folyamán készítettek a programban dolgozók.

A gondozott zöldfelületek, a virágos, tiszta város az itt élőknek és az ide érkezőknek egyaránt sokkal kellemesebb környezetet biztosítanak. Ennek megőrzéséhez persze a lakosság szemléletváltására is szükség van. Meg kell tanulni mindenkinek, hogy vigyázzon a rendre, a tisztaságra, a zöldfelületekre, óvja a növényeket, a fákat.
Mindezen munkák közben természetesen folyamatos a városban a közterületek takarítása, valamit a külterületen korábban rendbe tett csapadékvíz elvezető árkok állapotának megőrzése.

Időnként bizonyos megrongált eszközök, utcabútorok javítását, cseréjét is el kell végezni a közfoglalkoztatásban résztvevőknek. Legutóbb például az egyik városszéli üdvözlőtáblát döntötte ki valaki, amit szintén kijavítottak.

*

Pályázat záhonyi civil szervezeteknek

A határvárosi önkormányzat idei költségvetésében – a tavaly évihez hasonlóan – 1,5 millió forintot különített el, helyi civil szervezetek támogatására.
A napokban jelent meg a város honlapján a részletes pályázati kiírás és a benyújtáshoz szükséges adatlap, mely beszerezhető a polgármesteri hivatal szociális osztály és gyámhivatal, földszint 6. szám alatti irodájában is.

A pályázat célja a civil társadalom erősítése, társadalmi szerepvállalásuk segítése, működésükhöz szükséges hozzájárulással elősegíteni bevonásukat a városi rendezvényekbe. A pályamunkák benyújtási határideje március 31., az előírt kritériumoknak megfelelő egy-egy záhonyi székhelyű szervezet maximum 200 ezer forintot kaphat.

- Köles Zsolt -

szon.hu

*

Domborműves emléktábla Dr. Béres József tudományos kutató emlékének

Kisvárda – Kilencven évvel ezelőtt, 1920. február 7–én (Záhony) született a cseppjeivel óriási viharokat kiváltó, elismerést, s hírnevet szerzett tudós, a Széchenyi–díjas Dr. Béres József.
A Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, a Kisvárdai Városi Könyvtár, a Béres Alapítvány rendezésében tudományos ülés, emléktábla avatás volt február 6–an –szombaton– Kisvárdán.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában 11 órakor kezdődött tudományos ülést Dr. Kriveczky Béla, a TIT Kisvárdai Egyesületének elnöke nyitotta meg. A tudományos ülésen Dr. Béres József Széchényi –díjas kutató életútjáról, valamint a Béres Zrt. egészségmegőrzésben betöltő szerepét, fia ifj. Dr. Béres József, a Béres Zrt. elnöke tartott előadást. Szépíróink Dr. Béresért és cseppjeiért címmel Bakajsza András irodalmár mutatta be verseken keresztül Jóska bácsi munkásságát. Szirtfoknak lenni–Béres József életútja címmel nyitotta meg Béres Klára, a Béres Zrt. kommunikációs igazgatója a kisvárdai Szeifried Zoltán grafikus–festőművész kiállítását.

A kiállítás megnyitóján, zongorán közreműködött Béres Merse, az unoka. A Városi Könyvtár bejáratánál elhelyezett domborműves emléktáblát, az idei évben 100. esztendejébe lépő, Béres József régi barátja, Búza Barna szobrászművész készítette. Az avató beszédet Dr. Oláh Albert Kisvárda polgármestere mondta. Magyar népdalokból állította össze műsorát Somogyi Mária a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskola tanulója.

Az emléktáblát Dr. Kriveczky Béla a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének elnöke, Dr. Oláh Albert Kisvárda Polgármestere valamint ifj. Dr. Béres József leplezte le. Ezt követően kitüntetések és elismerések átadásával fejeződött be a kilencven éve született Széchényi–díjas kutatóra való megemlékezés.

Vincze Péter

szon.hu

*

"Határtalan" kirándulás pályázatból

A kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola 60 diák és 6 kísérő tanár részvételével 4 napos szakmai tanulmányi kiránduláson vesz részt Szlovákiában 2010. május 26-án. A tanulmányútra az Apáczai Közalapítvány HATÁRTALANUL! programja keretében kerül sor. Az Apáczai Közalapítvány 2.010.950 Ft összegben támogatja az utazást.

Nemes és hiánypótló missziót lát el az Apáczai Közalapítvány, amikor minden évben meghirdeti “HATÁRTALANUL” programját, melynek keretében segíti a magyar középiskolák diákjainak utazását olyan Magyarországgal határos szomszéd országokba, ahol magyarok laknak. A tanulók ellátogathatnak olyan területekre, amelyek valaha Magyarország részét képezték, Erdélybe, Kárpátaljára, Felvidékre és a Vajdaságba.
Nemesek a célok, mivel így betekintést nyerhetünk az ezen országokban élő magyar kisebbség mindennapjaiba, megismerkedhetünk a magyarság történelmi múltjával és jelenével. A magyarországi középiskolások tudása ebben a témakörben sajnos hiányos.

A kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola sikeresen pályázott a 2009/2010-es tanévben és nyert 2.010.950 Ft vissza nem térítendő támogatást az Apáczai Közalapítvány HATÁRTALANUL! című programjában. Egy négy napos utazás keretében az intézmény 60 diákja és 6 kísérő tanára szakmai utazáson vesz részt Szlovákiában. Az összeállított program ötvözi a történelmi, kulturális és szakmai ismeretek bővítését. Az utazás résztvevői iskolánk gépész szakos szakközépiskolai tanulói. A négy napos program alatt ellátogatunk Kassára, ahol fejet hajtunk iskolánk névadójának sírjánál a Kassai-dómban. Megtekintjük az Andrássy grófok büszke várát Krasznahorkán és a pár kilométerre lévő Betléri - várkastélyt. Ezután utunk Pozsony városába vezet, ahová nem sok diákunknak állt módjában eddig ellátogatni.

A szakmai program keretében látogatást teszünk a Korponai Way Industry gépvállalatnál, a Volkswagen kábel gyárában és a Bősi erőműnél.
A kiutazás előtt a diákok történelmi órák keretében megismerkedhetnek a határainkon kívül élő magyar kisebbség múltjával és jelenével Trianon után.
Bízunk benne, hogy ez az utazás maradandó élmény lesz iskolánk diákjai és tanárai számára egyaránt, és egyben szeretnénk köszönetet mondani az Apáczay Közalapítványnak, hogy törekvéseink megvalósításában segítséget nyújtott.

*

Záhonyban is megállt a Kárpátalja Expressz

Az expressz március 19-én, pénteken 7,15 órakor indult Budapestről és az Osztrák-Magyar Monarchia egykori magyar körvasútjának útvonalán haladt végig.A kétnapos utazás célja a kapcsolatok ápolása mellett az, hogy felhívják a figyelmet a határokon átívelő gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködésre.

A kezdeményezők szeretnék megalapozni a hosszú távú régiós együttműködés lehetőségeit, elősegíteni Kelet-Magyarországon a munkahelyteremtés új formáit, s támogatni a határon túli magyarok nemzeti önbecsülését. A trianoni békeszerződés megcsonkította Magyarország vasúthálózatát is. Az új határt a Monarchia magyar körvasútjának vonalán rajzolták meg. Közel 400 km hosszúságban, magyar többségű területen, a trianoni határtól néhány kilométerre, azzal párhuzamosan halad a jelenlegi vasútszabta határ.

Kárpátalján ma már széles nyomtávú vasút közlekedik, de még létezik a normál nyomtávú pálya is.Az Expressz a Nyugati pályaudvarról indulva Miskolcon, Szerencsen, Záhonyon, Csapon keresztül ért Beregszászra, ahol ünnepi programok várját a szerelvény utasait. Másnap, Nagyszőlős - Nevetlenfalu/Halmi - Szatmárnémeti - Nagykároly - Érmihályfalva/Nyírábrány - Debrecen érintésével 23,12 órakor érkezett vissza a fővárosba.

A 017-es Nohab mozdony öt személykocsival és étkezőkocsival indult el a hétvégi körutazásra. Záhonyban a térség országgyűlési képviselője, a város polgármestere és a KIÚT Térségfejlesztési Egyesület képviselői köszöntötték a Kárpátalja Expressz utasait.

*

Egyedülálló szélgenerátor Dombrádon

Megérkezett Gál Sándor dombrádi vállalkozó Tüzép-telepére az a szélgenerátor, amely az országban egyedülálló: 20 KW/óra egyenáramot termel majd. Ezt egy inverter átalakító teszi váltóárammá.

Március 29-én reggel megérkezett Gál Sándordombrádi vállalkozó tüzép telepére az a szélgenerátor, amely az országban egyedülálló: 20 KW/óra egyenáramot termel majd. Ezt egy inverter átalakító teszi váltóárammá. Előreháthatólag az év kilenc hónapjában tud termelni áramot, amelyet az EON vásárol meg. A szélgenerátor 32 méter magasságával Dombrád város jellegzetes látképévé válik majd.

*

A záhonyi óvoda komplex akadálymentesítése

ÉAOP-4.1.5-09-2009-0002 „A záhonyi óvoda komplex akadálymentesítése”.A Támogatói Okirat szerint Záhony a 33.011.681 Ft összköltségű projektet 29.710.512 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítették., ez közel 90%-os támogatásnak felel meg.

Parkolás: a meglévő óvodaépület főbejárata mellett kerül kialakításra 2db mozgáskorlátozott parkolóhely, melyeknek mérete 3,6x5,5 m.

Rámpák: az óvodaépület megközelítésének biztosítására beton rámpák készülnek csúszásmentes kerámia burkolattal ellátva.
Lépcsők, előlépcsők: A külső téri lépcsők fellépésének magassága max. 15 cm lehet. A lépcsők kialakítása un. „nyitott” lépcső, amelynek homlokszöge 15 fok, legömbölyített orral, kontrasztos élképzéssel. A lépcsők csúszásmentes kerámia burkolattal lesznek ellátva, az induló és érkező szinten burkolati figyelmeztető jelzések elhelyezésével. A lépcsők és a rámpák mellett korlátokat helyeznek el.

Bejárati ajtó: új nyílászárók kerül elhelyezésre.
Mozgáskorlátozott illemhely kerül kialakításra a földszinten és az emeleten egyaránt.

A hallássérültek segítésére az indukciós hurokrendszeren kívül mobil FM rádiós készülék kerül beszerzésre, amelyek a csoportszobákban használhatóak majd.
Az épületen belül irányjelző és tájékoztató táblák kerülnek elhelyezésre dombornyomott, Braille-feliratozással ellátva.A pályázat megvalósítása nemcsak a fogyatékos személyek, hanem az időskorú, beteg, a babakocsit használó emberek életkörülményeit is javítja, megkönnyítve a mindennapjaikat, így a fejlesztések az egész társadalomra, városunk lakóira pozitív hatással lesz.

*

Egyenlő esélyű hozzáférés az önkormányzati ügyfélszolgálathoz Záhonyban

ÉAOP-4.1.5-09-2009-0001 „Egyenlő esélyű hozzáférés az önkormányzati ügyfélszolgálathoz Záhonyban”A Támogatói Okirat szerint Záhony a 32.709.735 Ft összköltségű projektet 29.438.761 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítették., ez közel 90%-os támogatásnak felel meg.

A pályázat során megvalósul:
A gyengénlátók számára a tájékozódást és a kommunikációt elősegítve az előcsarnokban elhelyezésre kerül egy Braille térkép, valamint az információk Braille írással, egy stabil 80-100 cm magasságú pulton.

A halllássérültek segítésére egy T-COIL hangerősítő rendszer kerül beépítésre 4 helyen.
Épületen belül irányjelző táblák kerülnek elhelyezésre.
Az épület bejáratához közel eső álláshelyen akadálymentes parkoló kerül felfestésre

Lift: 8 személyes lift kerül beépítésre, 630 kg teherbírású, 110x140 cm szabad belméretű fülkével, 900 mm szabad ajtónyílással.
Akadálymentes illemhely kialakítása: mindkét szinten a lift mellett kerül kialakításra.. A helyiségben baleset és segítségkérés esetére segélyhívó gomb kerül beépítésre.

Okmányiroda: akadálymentes pult kialakítása szükséges, alacsony, lábszabad pult kialakítással, peremmel, mobil vagy pultba épített indukciós hurokerősítő rendszerrel ellátva.A földszint jelenlegi 485,5 m2 alapterülete 500,22 m2-re bővül. (itt kerül kialakításra az akadálymentes illemhely és a lift)
A bejáratig a járda- és térburkolatban a rámpákon vezetősáv fut majd végig. Terv szerint a belső közlekedőkben új padlóburkolat készül matt, csúszásmentes felülettel, vezetősávval. (30x30 cm-es lapokból készül.) Az épület közlekedőiben a fal mellett kapaszkodó lesz felszerelve. A meglévő irodai ajtókat méretében azonos acéltokos ajtókra cserélik.

*

Külföldi partnerkapcsolatban a záhonyi középiskola

A nagybányai Nenitescu Környezetvédelmi Középiskola tíz fős küldöttsége tett látogatást a napokban Záhonyban. Máramaros megye központjának egyik legnagyobb középfokú tanintézménye ősszel egy környezetvédelmi diákkonferencián látta vendégül a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium képviselőit, melynek nyomán a vendéglátók partneriskolai kapcsolat kialakítását kezdeményezték.

Az 5-5 tanárból és diákból álló nagybányai csoport az első napon Leleszi Tibor igazgató prezentációja révén nyerhetett átfogó képet a záhonyi iskola működéséről, majd a vasúti átrakókörzet különleges technológiai létesítményeivel ismerkedett meg. A küldöttség, melynek tagja volt Maria Bud aligazgató, Aurelia Buchman szakmai munkaközösség vezető tanár, Méhes Béla fizika szakos tanár, a 140 ezer lakosú város önkormányzatának képviselője, valamint Maria Trif és Magyarosi László projektfelelős tanárok, egy partneri megállapodás tervezetét is magával hozta.

Az egyeztetéseket követően az aligazgató asszony és Leleszi Tibor igazgató aláírásával szentesítette az együttműködés kereteit vázoló kétnyelvű dokumentumot. Méhes Béla képviselő egy erdélyi testvérvárosi kapcsolat megszervezésében is felajánlotta szolgálatait a város számára.

forrás: zahony.hu

*

PET palackgyűjtő kollégisták

Tavaly ünnepelte másfél évtizedes fennállását a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium Diák zöldköre.

Az általános környezeti nevelésen belül fontos feladatának tekinti működési körzetében a természetkárosító anyagok begyűjtését. A kollégiumban tevékenykedő szakkör két éve szervezte meg az iskolában a szelektív hulladékgyűjtést. Az Oktatásért Közalapítvány támogatásával speciális tárolóedényeket és palackzsugorító készüléket vásároltak. Ezt megelőzően évtizedes hagyománya alakult ki a veszélyes hulladéknak számító szárazelemek és akkumulátorok gyűjtésének.

Az elmúlt két esztendőben a diákok már külön gyűjtőedényben tárolták a papír-, illetve a műanyag hulladékot. Utóbbiak tömörítéséhez elektromos és mechanikus zsugorító készülékkel rendelkeznek, de működik az intézményben a "Tapossa laposra!" akció is. Eddig három esetben szállítottak a térségi gyűjtőhelyekre alkalmanként ezres nagyságrendben tömörített PET palackokat és a következő hetekben egy újabb jelentős tétel kerül átadásra.

*

Világújdonság a Nyírségből

Kisvárda, Nyírbátor – A tritikálé termesztése a gyengébb talajokon is eredményesen valósítható meg. A felhasználása elsősorban takarmányozási célra történt, legalább is eddig, mert egy nemesítési program keretében megszületett a HUNGARO magyar tritikálé fajta, mely egyedülálló módon egyesíti magában a búza és a rozs kedvező étkezési (malomipari és sütőipari) tulajdonságait.

A TRIÁSZ nevet viselő kenyér sorozatgyártása, a sikeres próbagyártást követően, a világon először hazánkban, Nyíregyházán indult meg a közelmúltban a Nyírség-Hasso Kft. Nyíregyházi és Kisvárdai Kenyérgyárában. Mint azt Dusinszki József, a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. igazgatója elmondta, a Nyírség-Hasso Kft. cégcsoport stratégiája a dinamikus fejlődés, a technikai-, technológiai - és termékfejlesztés, melyek a hatékonyság növelését szolgálják.

Minden újdonság iránt nyitottak, ezért is fogadták szívesen a száz százalékban a HUNGARO tritikálé lisztjéből készülő kenyér ötletét, s vágtak bele a projektbe. Az új, egészséges termék finom íze a félbarna kenyérére hasonlít, amely az egyik legközkedveltebb magyar piacon. Már maga a tritikálé is egyesíti magában a két „szülőjének”, a búzának és a rozsnak a kedvező tulajdonságait, a Hungaro fajta viszont ezen túlmenően még az étkezési szempontból fontos beltartalmi paramétereket is kedvezően egyesíti magában – ismertette Dr. Kruppa József tb. egyetemi docens, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezetője, a fajta nemesítője.

Magas biológiai értékű fehérjéje eszenciális aminósavakban - főleg lizinben - gazdagabb, síkérfehérje tartalma pedig lehetővé teszi a búzához hasonló minőségű, de annál kissé tömörebb bélszerkezetű, kenyér előállítását. A rost-tartalma közel kétszerese a hasonlóan fehér lisztből készült búza kenyérének és magas a B és az E vitamin tartalma is. A szénhidrát tartalma viszont kb. 10 %-kal alacsonyabb, így az energiatartalma is, s ezért, valamint a magasabb rosttartalma miatt a fogyni vágyók is bátrabban csipegethetnek belőle.

Dr. Kruppa József elmondta még, hogy ebben az integrációban részt vesz többek között a Nyírgabona Kft. Nyírbátori Malma is, ahol az őrlés történik, illetve a Kruppa-Mag Kutató Kft., amely a termesztéshez a HUNGARO tritikálé vetőmagot biztosítja, és koordinálja a malomipari árutermesztést, hogy a minőség mindig garantált legyen. Mindez egy jó alternatív lehetőséget kínál majd a nyírségi gazdálkodóknak, hiszen a programba sikeresen bekapcsolódóktól várhatóan a takarmány-tritikálénál magasabb áron fogják majd felvásárolni a HUNGARO étkezési tritikálét.

*

Fejlesztések a Kisvárdai Könyvtárban

Szivák Gábor igazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt évben több mint 25 ezer személyes használója volt a könyvtárnak.

Igazán sikeresen zárta az elmúlt, 2009-es évet a Városi Könyvtár Kisvárdán. Szivák Gábor igazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt évben több mint 25 ezer személyes használója volt a könyvtárnak. Az internet szálágáltatást -a web-lap látogatást, 32 ezren vették igénybe. Jelenleg 4420 olvasót regisztráltak. A közel 120 ezer dokumentummal rendelkezik a könyvtár. Az elmúlt évben 129 rendezvény volt a könyvtár falai között. Ezek a rendezvények, mint, a Könyvtári Csevegés, a NAVA Filmklub, valamint a különböző kiállítások igen közkedveltek a városban, a térségben.

*

Megyei konzorcium sikere

A TIOP 1.2.3. 2008-as konstrukcióban támogatott könyvtárak között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzorciumunk pályázatát is megvalósításra alkalmasnak találták a kiírók. A nyíregyházi megyei könyvtár vezetésével konzorciumot alkotó hét könyvtár - kezdte tájékoztatását Szivák Gábor a kisvárdai könyvtár igazgatója - összesen 94.111.040,- forintot nyert a pályázaton. A résztvevő városok Kisvárda, Vásárosnamény, Nyírbátor, Tiszavasvári, Tiszalök, Nagykálló könyvtárai.

*

Tízmilliós fejlesztés Kisvárdán

Kisvárdán a pályázat része egy dinamikus informatikai fejlesztés, 15 db olvasói terminál rendszerbe állítása, új szerver telepítése, wifi szolgáltatás bevezetése, illetve a könyvtári informatikai program frissítése, dinamikus távelérés megteremtése. A már kiépített rendszer 8 MBit/sec hálózattal rendelkezik oda-vissza, illetve belső vezeték nélküli hálózattal működik. Az eddig elvégzett beruházás mintegy 3 és félmillió forintba került. Tovább folytatjuk a megkezdett fejlesztést, olvasóink, a szolgáltatásainkat igénybe vevők maradéktalan kiszolgálása érdekében.

A beruházás nagyon időszerű, hiszen a városi könyvtárakban a számítástechnikai eszközök igencsak elavultak, alkalmatlanok korszerű könyvtári szolgáltatások nyújtására - mondta befejezésül Szivák Gábor igazgató

Forrás: Felső -Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Záhonyi HVI, Karcagi HVI

Cikk megosztása