Sajtóközlemény

Ismét nyertes pályázatok a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén!
A LEADER Kultúrparkok és –központok kialakítása című pályázati célterületre beérkezett nyertes pályázók részére az egyesület munkaszervezete megkezdte a támogatási határozatok kiküldését.

A Döntéshozó Testület határozata alapján a támogatás elnyeréséhez szükséges minimális pontszám 74 volt, így az alábbi pályázók örülhetnek a sikernek:

* Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesület
* Balatonfői Falumúzeum Egyesülés
* Királyszentistván Község Önkormányzat
* Berhida Város Önkormányzat
* Vilonya Község Önkormányzat
* Hajmáskér Község Önkormányzat
* Alsóörs Község Önkormányzat
* Balatonalmádi Város Önkormányzat
* Balatonkenese Nagyközségért Közalapítvány

Ezek alapján összesen 219.024.532 Ft támogatás kerülhet felhasználásra.

Gratulálunk a nyerteseknek és programjuk megvalósításához sok sikert kívánunk!

Kontics Monika
munkaszervezet vezető

További fontos és részletes információk a Csatolmányokban.

*

Kerékpár- és belterületi út épülhet megyénkben uniós támogatással

Az elmúlt három évben 6,7 milliárdnyi vissza nem térítendő európai uniós támogatás érkezett Veszprém megyébe környezeti és közlekedési infrastruktúrafejlesztésre.

A Közép-dunántúli Operatív Program keretében 10 pályázati konstrukcióban 30 önkormányzatot, gazdasági társaságot köszönthettünk a nyertesek sorában összegezte az elmúlt időszak eredményeit a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Veszprém megye több mint 10 településén indulhat el a községek szennyvízcsatorna-hálózatainak kiépítése, szennyvíztisztítók kialakítása. A nyertesek - köztük Káptalanfa és térsége, Köveskál, Monoszló, Balatonhenye, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Külsővat, Noszlop, Jásd és Nagyacsád - összesen 2,3 milliárd összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósíthatják meg környezetbarát beruházásaikat - mondta el Pál Béla.

"A 'Helyi és térségi jelentőségű vízrendszerek rekonstrukciója' kiírás keretében a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1,25 milliárd forint összegű uniós támogatást nyert el a Séd-Sárvízi malomcsatorna hosszú távú fejlesztési programjának megvalósítására.
A beruházás keretében mintegy 25 km-es szakaszon a Séd-patak környezetének rendezésére kerül sor Veszprém megyében. A fejlesztés érinteni fogja Királyszentistván, Vilonya, Papkeszi, Berhida és Ősi településeket, ahol a belvizek megfelelő elvezetésének érdekében mederrendezést, valamint keresztező és az árvízi biztonságot szolgáló árapasztó műtárgyak felújítását, átépítését végzik majd el
" - hangsúlyozta a fejlesztési tanács elnöke.
Pál Béla szólt arról is, hogy 2007 és 2010 között Veszprém megye 9 településén 10 km szakaszon 11 út, utca újul meg a KDOP Belterületi utak fejlesztése pályázatán elnyert, 1,6 milliárd forint összegű uniós támogatással. Ezek közül elsőként a veszprémi Mártírok útja került átadásra, de elkészült már Ajkán a Gyár utcai csomópont és a Bartók Béla utca felújítása, Balatonfüreden a Fürdő utca, Pápán az Ötödik utca, Badacsonytomajon pedig a Sport utca korszerűsítése is.
A KDRFT elnöke hozzátette: 775 millió forint összegű vissza nem térítendő uniós támogatással összesen 23,3 km új kerékpárútszakasz épült, illetve épül meg Veszprém megye öt településén, Veszprémben, Ajkán, Tapolcán, Tihanyban és Pápán.

Pál Béla elmondta azt is, az idei évben közösségi közlekedés fejlesztésére, térségi jelentőségű közutak fejlesztésére 9 milliárd, valamint környezeti infrastrukturális szolgáltatások fejlesztésére, illetve települési szilárdhulladéklerakók, dögkutak, földmedrű települési folyékonyhulladék-fogadó helyek rekultivációjára további 900 millió forint összegű támogatás áll rendelkezésre a KDOP keretében.

*

Sajtóközlemény

Ismét nyertes pályázatok a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén!
Megszülettek az utolsó pályázati eredmények is.

A rendezvények megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges mobil eszközök beszerzése című pályázati célterületre megtörtént az Irányító hatóság kötelezettségvállalása.

A Döntéshozó Testület határozata alapján a támogatás elnyeréséhez szükséges minimális pontszám 83 volt, így az alábbi pályázók örülhetnek a sikernek:

* Balatonfői Falumúzeum Egyesülés
* Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület
* Almádiért Közalapítvány
* Küngös Község Önkormányzat
* Szentkirályszabadja Község Önkormányzat
* Kelet-Balatoni Kistérség Többcélú Társulás
* Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Így ismételten 35.403.365 Ft kerülhet a pályázókhoz.

A program keretében beszerzésre kerülő eszközök közösségi célú használata a fenntartási időszakban kötelezettség, így reméljük, hogy a térségben költséghatékonyabban, az együttműködések előtérbe helyezésével kerülnek a programok, helyi rendezvények megrendezésre.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Kontics Monika
munkaszervezet vezető

További részleteket a Csatolmányokban olvashatnak.

*

Komposztálási képzés Öskün

Öskü Község Önkormányzata sikeresen pályázott 210 komposztládára KEOP programon belül. Az elnyert ládákat a faluban már áprilisban kiosztották, így májusban elkezdődhetett a lakók képzése. Május 17-én, a Művelődési Házban tartottak előadást, amely nagyrészt a következő témákat ölelte fel:

* milyen hulladék helyezhető el a ládákban
* mire kell fokozottan ügyelni a komposztálással kapcsolatban
* hogyan hasznosítható a komposztláda tartalma
* mi a helyzet akkor, ha a komposztládákban férgek, giliszták jelennek meg.

*

Sajtóközlemény

Országosan is elsőként május 18-án egyesületünk munkaszervezete megkezdte a nyertes pályázatók kiértesítését, akik a LEADER szellemiségű rendezvények célterület keretében kaptak támogatást.

A Döntéshozó Testület határozata alapján a támogatás elnyeréséhez szükséges minimális pontszám 65 volt, így az alábbi pályázók örülhetnek a sikernek:

* Balatonfűzfői VÁCISZ Egyesület
* Öskü Község Önkormányzata
* Küngös Község Önkormányzata
* Litér Község Önkormányzata
* Jövőnk A Falu Jásd Egyesület

Ezek alapján összesen 4.928.144 Ft támogatás kerülhet felhasználásra.

A másik két meghirdetett célterület esetében is megszülettek a Döntéshozó Testületi határozatok, ezek alapján jelenleg a Irányító Hatóság kötelezettségvállalására várunk.

Gratulálunk a nyerteseknek és programjuk megvalósításához sok sikert kívánunk!

További fontos és részletes információk a Csatolmányokban.

*

Bodza ünnepe Jásdon

2010. május elsején, szombaton családi majálist rendezett Jásdon a Jövőnk a Falu Jásd Egyesület. A programokat Zenés ébresztő indította 6 óra 30 perctől. 10 órától vette kezdetét a Családi Főzőverseny, melyre számos család nevezett be, a bográcsok körül sürgött-forgott a település apraja-nagyja. A nap során "Ételed az életed" gasztronómiai bemutatón vehettek részt az érdeklődők. A Vöröskereszt Jásdi Szervezete Egészségsátort állított fel, ahol egész napos programok zajlottak az egészségvédelemről, az egészséges életmódról. A Kézműves sátorban ólomöntő, fafaragó, arcfestő várta a vendégeket.
Délután csocsóverseny és kulturális rendezvények zajlottak, fellépett a Jásdi Szlovák Pávakör, a Zirci Kötélugrók, a Free Dance tánccsoport szápári csoportja, valamint hastáncosok. A Majális jó hangulatú utcabállal zárult.

*

Tér és idő vonzásában - Csiszár Zsolt térplasztikái

Balatonfűzfő - Megdöbbentő és elgondolkodtató; ezek a jelzők jutnak a legtöbb látogató eszébe először Csiszár Zsolt térplasztikai alkotásainak láttán, amelyeknek a művelődési központ adott helyet.

A belsőépítészettel foglalkozó Siófokon élő alkotó leggyakrabban a könnyen formálható, alakítható, nyers, vagy színezett állapotában leginkább a kőhöz hasonlító Ytong-gal dolgozik.
Munkáinak zöme ebből az anyagból készül, csak akkor használ kiegészítőnek mást, ha az elengedhetetlenül szükséges, és minőségileg hozzá tud tenni a végeredményhez.

A kiállítást Bognár László szobrászművész nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, hogy Csiszár Zsolt alkotómunkájának mozgatórugója a tér és az idő, ezek múlása. Nem költőieskedik az alkotó; nem csak megdöbbenteni akar, hanem feltöteni is hangsúlyozta.

"Azok a dolgok érdekelnek, amelyek hordoznak magukban valamilyen értéket, legyen az pozitív vagy negatív, ez nem hatásvadászat, hanem a hatás keresése - mondta az alkotó. Több műve, így az Agyprés, illetve a Klón is felfogható a mai világ kórképének. Arra világít rá, hogy az embereket manipulálják, és itt nemcsak a médiára kell gondolni, hanem a politikára is. Ugyanakkor a művész Klón című alkotásával azt érzékelteti, hogy a műanyag gépekből műanyag emberek jönnek világra, akik felélik a környezetüket".

Csiszár Zsolt térplasztikáiban tetten érhető a kettősség is: Syren című alkotása egy szép női arcot ábrázol, ugyanakkor a görög mitológiából ismert csodás hangú, de gyilkos tengeri lényektől rettegtek a hajósok, ezt az alkotó a fejből kiálló tüskékkel érzékeltette.

A kiállítás június 12-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, 10 és 18 óra között.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, Balatonalmádi HVI, Várpalotai HVI

Cikk megosztása