Komplex határszemle

A Székesfehérvári Körzeti Földhivatal 2010. július hónap közepén komplex határszemlét tart Enyig területén is.

A határszemle célja a termőföldek hasznosítási kötelezettségének ellenőrzésén felül, a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzése, a termőföld engedély nélküli más célú hasznosításának felmérése, a művelési ágak ingatlan-nyilvántartási állapottal való egyezőségének vizsgálata, valamint az aranykoronás földminősítési rendszerhez tartozó mintaterek felülvizsgálata és a földminősítési adatok karbantartása.

A határszemle időpontja Enyingen 2010. július 12. - 2010. július 14. (hétfő-szerda).

Találkozási hely és idő: Polgármesteri Hivatal 9.00 óra (szerdai napon 10.00 óra)

Forrás: enying.hu

*

Ágyas szilva az év pálinkája

Dunaújváros - Megvolt a kóstolás és az értékelés, és megszületett a döntés is! Az Óváros legjobb italait, süteményeit, kolbászait pontozták vasárnap a Pentele Napon.

A szigorú (ám egyben szerencsés) bírák figyelmét semmi nem kerülhette el el a a pálinkák és a borok értékelése során. A látvány, a megjelenés, az illatanyagok valamint az íz, a zamat alapján álltak össze a végleges pontszámok.

A pálinkák mezőnyében Szabó Zsolt ágyas szilvája lett az év pálinkája Pentelén, megelőzve Bájics György, illetve Gráczer Zoltán párlatát. A további helyezések: 4. Gulyás Győző, 5-6: Bájics György, 7. Vinczellér Imre, 8. Kárpátiné Paál Rita.

A borverseny fehér bor kategóriájában Móricz Zoltán a Táborállási Gyémántként emlegetett rizlingszilvánija diadalmaskodott, és Móricz úr begyűjtötte a legjobb pentelei rosénak járó címet is.

A vörös borok versenyében Szabó Zsolt megszerezte második elsőségét: pentelei házi otellója valamennyi bíráló elismerését kivívta. A kategória további sorrendje: 2. Matlag Attila, 3. Gulyás Győző, 4. Kondor László, 5. Móricz Zoltán, 6. Barta Sándor, 7. Specker János.

A borzsűri elnöke, Grábics Gábor elmondta: különösen a vörös borok okoztak kellemes meglepetést az idei évben.

Szabó Zsolt a böllérversenyen triplázott: a pálinka és a vörös bor kategória után győztesnek hirdették ki szerecsendiós csemege szalámiját. A böllérverseny további díjazottjai: 2. Barta Sándor, 3. Kondor László, 4. Hartné Török Vera, 5. Kiss András. Végül a süteményverseny eredménye: a szakértő zsűri Lemák Jánosné meggyes, csokoládés tetővel készült Duna-szeletét ítélte a legfinomabbnak, a második Németh Miklósné, a bronzérmes Fidrich Katalin lett.

*

1,3 milliárd forint a városközpont rehabilitációjára

Dunaújváros - Az önkormányzat első körben közel 1,3 milliárd forintot nyert a városközpont rehabilitációjára. A második forduló pályázati anyagát legkésőbb május 5-ig kell beadni.

Az első fordulóban a város nyolcvanöt százalékos támogatási intenzitásra kapott ígérvényt a pályázatokat elbíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Mivel a városközpont átalakításáról szóló pályázatot több mint 1,5 milliárd forintos bekerülési költséggel kalkulálták, így alakult ki a 85 százalékos támogatásnak megfelelő, közel 1,3 milliárdos pályázaton elnyerhető összeg.

Némi változás történt azonban, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél tavaly egy új Tervezési Útmutatót adtak ki, amely újszerű előírásokat tartalmaz a tender vonatkozásában is. Nem várt fordulat például, hogy a korábban tervezett 85-tel szemben a Közép-dunántúli régióban csak 65 százalékos a városrehabilitációs projektek támogatási aránya. Vagyis az eddig számolt 1,3 milliárddal szemben mindössze 979 millió forint jutna Dunaújváros belvárosának újragondolására. Így, ha az eredeti terveket veszik alapul, akkor az önkormányzat önrésze a tervezett 226 millió helyett a félmilliárd forintot is meghaladná.
Ez azonban még nem lefutott ügy: ugyanis a város tárgyalt az irányító hatósággal, hogy a tavaly elbírált városi pályázatra a 2009. december 27-e előtt érvényes útmutató vonatkozzon a 85 százalékos támogatási arányt illetően is. Ezen kívül is vannak még bizonytalanságok: például a magántőke bevonása, amit az önkormányzat korábban felvállalt. Ez ügyben pénzügyi lízingkonstrukció is szóba jöhet. Ettől függetlenül a város nyilatkozatot téve, hogy rendelkezésre áll a saját forrás részt vesz a pályázat második fordulójában. A menedzsmenti feladatokat továbbra is a projekt lebonyolítására létrehozott városfejlesztő társaság látja el.

*

Folyamatosan szépül a Gagarin környéke

Dunaújváros - Sokáig igencsak elhanyagolt képet mutatott a Duna-parti városrészben a Gagarin tér, de több milliós fejlesztéssel megszépül a közpark.

A rehabilitációs folyamat már tavaly elkezdődött, amikor a közbiztonság érdekében új kandelábereket helyeztek el a téren, és a régiek vezetékeit is kicserélték. A munkák nem álltak meg itt, idén tavasszal új térkő burkolatok, murvával leszórt útfelületek készültek el. A gyalogosok biztonságát segítő oszlopokat is kihelyeztek. Ám még nincsen vége az összességében hétmillió forintos beruházási láncnak.

Az emberekkel való napi kapcsolattartás során elmondják, mire van igényük, milyen fejlesztések történjenek. A Gagarin téri rehabilitáció időszerű volt, hiszen elég elhanyagolt állapotok uralkodtak itt. A munkák még nem értek véget, facsemetéket ültetünk és új pihenőpadok is lesznek a téren” – részletezte Gombos István képviselő.

A szebb és kulturáltabb környezet mellett Gombos arról is beszélt, hogy a Barátság városrészben naponta két gyalogos rendőr terepszemlét tart, végigsétálnak a területen. Erre a Budavári Árpád rendőrkapitánnyal történt egyeztetés után nyílt lehetőség. A képviselő szerint a rendőri jelenlét igencsak jótékony hatással van a körzetre, az itt élők örülnek ennek.
Az egyenruhások a Dunasor mögött rendszeresen tanyát verő és szemetelő hajléktalanokra, valamint a kisboltok előtt szeszes italt fogyasztókra is odafigyelnek.

*

Parázs Varázs, gyereknap: a teljesség felől

Minden megvolt, minden jó volt, mi több, kitűnő, és bár három nap töménység után hiú ábránd lenne azzal áltatni bárkit is, hogy minden motívot bele lehet szőni a summázatba, viszont elismételjük: várjuk a Családi Hétvége képeit a Nagy Közös Varázsképtárhoz! Kezdjük kivételesen a végén: pazar volt, bár a vasárnapi menetbe már sajnos bejátszott a zivatar, de idén is kivételes élményt tartogatott a vendégseregnek a Családi Hétvége kínálata. Érthetetlenségek Persze szépen végig lehetne kúszni az egész eseménysoron, lesznek is villanások, ígérem, de most inkább a teljesség felől közelítenék: arról szól a mese ugyanis, hogy nagyon eltalálták ezt – így, az egészet. Lássuk például a koncertprogramot: azon el lehet, megkockáztatom, el is kell vitatkozni, hogy jó-e Keresztes Ildikó (jó, csak rövid), elfáradt-e a Hollywood Roses egyébként szimpatikusan igyekvő csapata a végére (igen) vagy odatette-e magát Bill kapitány a péntek esti produkció során.

Hallani, megint jöttek (mentek) a telefonok a szervezőkhöz, hogy hangos, meg a pihenés joga, és a többi, mit csináljunk, tárta szét a kezét Gombos bizottsági elnök a plázson péntek este. Velük(?) – semmit, válaszolt Öcaline, és tényleg így gondolta: majd erre a mondatra is jönnek, ahogy szoknak jönni a durcás kommentek névtelenül, de akkor is, sokadszor: a város létforma része a fieszta – Stockholmtól Portóig, Vlagyivosztoktól Macerátán át Tokióig. Ha a város vállalja, hogy városként üzemel, akkor ebbe beletartozik évente néhány hangosabb este. Kéz a kézben: csillagos ötös Lépjünk tovább, kicsit szomorkásabb vizekre: a város lakói sajnos még nem fedezték fel, micsoda élményeket kínálhat a Civilek Háza Közalapítvány és a közreműködő intézmények, szervezetek – és persze nevesítsünk, személyesítsünk: egy csomó hozzátartozó, érintett, meg gyógypedagógus, mentor, aktivista, karitatív vagy csak éppen lelkes segítő – programja. A Kéz a kézben című monstre megmozdulás idén is imponáló gazdagságban vonultatta fel az eseményeket az alsó Duna-parton, és bár jóval több vendéget vonzott, mint a tavalyi fagyos kísérlet – különösen a szombat délutáni dzsembori idejére eső bemutatókkal –, az igazi áttörés még várat magára. Mert volt lovaglás és zsonglőrbemutató, játszóház és színpadi programok hosszú sora, íjászat és kerekesszékes szlalom, kézműveskedni is lehetett és foglalkozást szervezett a Játékszínház is: imponáló gazdagság, mondom, arra biztatva mindenkit, de tényleg mindenkit, fogyatékkal élőt és épet, hogy menjen, lásson, kapcsolódjon be már jövőre. Kell a közönség, kell a sok ember, aki megérti a másság fogalmát és fölfogja, mekkora adomány a sorstól, hogy ép – megint a tolerancia fogalmáig jutunk. Most még nem voltak/voltunk sokan, de többen, jóval többen, mint tavaly. És van remény, hogy jövőre újra többen mennek, jönnek – már csak ezért is kitartást, további sikereket és sok-sok erőt kívánok minden közreműködőnek: fantasztikus munkát végeztek, köszönet jár érte!

*

Méta a parkban - gyermekvédelmi nap a Festetics-kastélyban

Dég - Bálint Gyula, a Festetics-kastélyban működő volt dégi nevelőotthon néhai igazgatójának, a település díszpolgárának emléktábláját 2007 pünkösdjén avatták a Széchenyi utcai lakásotthonnál.

Az alapítvány azóta minden évben gyermekvédelmi nappal emlékezik a legendás vezetőre, a kastélyparkban pedig egy hangulatos délután vár az egykori nevelőotthonos vendégekre, illetve a faluban nevelkedő állami gondoskodásban élő gyerekekre. Az emléktáblánál május 22-én délelőtt koszorúztak, majd a program a Park-tónál folytatódott. Régi fotográfiákat lehetett bogarászni, számháborút szerveztek, volt lepényevés és zsákban futás, bográcsban főtt a finom ebéd.

*

IKSZT-sikerek

Mezőszentgyörgy Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nyert az ÚMVP III. tengelyes Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT) pályázatán. A pályázat célja egy olyan helyiség kialakítása, amely a település kulturális központjaként, megfelelő közösségépítő feladatot ellátva támogatja a település megtartó erejét.

*

Fókuszban a közbiztonság

Dunaújváros - A közbiztonság közügy - az életminőség elsődleges meghatározója , hangzott el a megnyitón. Így álltak hozzá a szakemberek is a közbiztonsági rendezvénysorozathoz...

Dunaújvárosban komoly hagyományai vannak a Biztonságunk Eruópában és Térségünkben programsorozatnak. A szervezők idén áprilisban és májusban is sok és színvonalas rendezvényt, konferenciát, szabadidős tevékenységet kínáltak a gyerekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt. Az állampolgárok ismét közölebb kerülhettek a hivatásosok mindennapjaihoz, bepillanthattak a kulisszák mögé. Jó alkalom volt a rendezvénysorozat arra is, hogy a közbiztonságért dolgozó szakemberek még jobban megismerhessék egymást, más közegben, kötetlen formában tölthessenek együtt egy napot.

Szőke István, a rendezvénysorozat motorja, a város közbiztonsági bizottságának tagja szerint a családi hétvégével, a gyermeknappal befejeződött sorozat sikere annak is köszönhető, hogy a védnökök, a szervezők és a közbiztonság pillérei – a rendőrök, tűzoltók, polgárőrök és a büntetésvégrehajtás területén dolgozók – pozitívan álltak hozzá, kivették a részüket a munkából.

A programok 90 százalékát megtartották. A tűzoltók csapatzászló-átadási ünnepsége az őszre tolódott az önkormányzat gazdasági nehézségei miatt. A térfigyelő rendszer működése, bővítése és az abban rejlő lehetőségek nagyon érdeklik az embereket. A kibővített kamerarendszer bemutatását azonban technikai okokból későbbre halasztották. A vízirendőrök sem maradnak ki a sorból, csak éppen nekik nyár végén van az országos találkozójuk, amit idén is – a tavalyi sikeres debütálás után – újra a papírgyár baracsi szabadidőparkjában tartanak majd. A bv-s Adorján nap pedig szeptemberben lesz.

A kistérségi polgárőr vezetők továbbképzésén több mint hetvenen hallgattak előadásokat a szakhatósági együttműködésről és az aktuális kérdésekről. Hasonlóan jelentős létszámmal képviseltették magukat a rendőrök az április közepén megrendezett horgászversenyen. A rendőreink a megyeszékhelyen ünnepelték a Szent György napot, helyben pedig a pecázás után fociban jeleskedtek. A polgárőrök találkozója, a mentők nyílt napja, az autóvadászat, a bringatúra, a tűzoltók majálisa, lépcsőfutása jeles osztályzatot érdemel. A Honvédségi Nyugállományúak Klubjának tagjai koszorúzással, ünnepséggel és emlékoszlop avatásával vették ki részüket a rendezvénysorozatból. Önvédelmi képzésre elsősorban a fiatalok jelentkeztek. Az autósok ügyességi versenyén pedig a hivatásosok voltak többségben, de kollégáink sem vallottak szégyent. Boda András elméleti KRESZ-tudása példa értékű, a teszten elért pontszámával maga mögé utasította még a helyi rendőröket is.

Sikeres volt a Parázs-Varázs és a családi hétvége. A gyermeknapot elmosta az eső, mégis emlékezetes, technikai bemutatókkal gazdagon fűszerezett volt a közbiztonsági hónapokat záró eseménysor.

Forrás: Mezőföld Helyi Közösség, Dunaújvárosi HVI, Enyingi HVI, dh-online.hu

Cikk megosztása