Három hetet meghaladó projekt az iskolában

Március elejétől a tavaszi szünet kezdetéig színes programok színesítették településünk, Vizsoly Rákóczi Zsigmond Általános Iskolájának életét. A "Márciustól Húsvétig" címet viselő projekt a TÁMOP 3.1.4. pályázat kötelezően előírt eleme.

A pályázati kiírás csak az időtartamot határozta meg, a témát minden iskola, óvoda magának választotta ki. Intézményünkben munkaközösség alakult a programsorozat forgatókönyvének összeállítására; de a programok lebonyolításában mindenki aktívan kivette a részét.

A projekt nyitása a Nőnapi köszöntéssel kezdődött, ahol a szép szavalatok után minden tanár nénit és kislányt egy szál barkával ajándékoztak meg a fiúk.

Nőnap Vizsolyban

2010. március 7-én délután 3 órától került sor a nők köszöntésére a Faluházban. Az ünneplés az iskolás fiúk szavalataival kezdődött, majd Bihi Miklós polgármester úr kedves gondolataival folytatódott. Ezt követően a telkibányai férfi Dalárda adott elő szebbnél szebb dalokat, akik az előző nap Sárospatakon megrendezett Amatőr Gálán olyan eredményesen szerepeltek, hogy bejutottak a 37 csoport közül a miskolci Nemzeti Színházban tartandó gálára. A Nőnapon a nők is felléptek. A Faluház felnőtt színjátszói egy vidám jelenetet adtak elő az elektonikus adóbevallás nehézségeiről. Végezetül Nyitrai Barbara és Nyitrai Zsófia szórakoztatta a közönséget népszerű slágerekkel. Az ő vendégükként érkezett Merényi Ákos a miskolci Musical -és Dalszínház vezetője és fergeteges hangulatott teremtett. A műsor végén a polgármester úr minden hölgynek átadott egy szál virágot.

Természetesen megemlékeztünk március 15-ről is. A műsor előtt kvízjátékokkal, totóval, puzzle-kirakóval, szavalóversennyel hangolódtunk rá a megemlékezésre.

A következő két hét a tavaszvárás jegyében zajlott, amikor is bővíthették a gyerekek ismereteiket költöző madarainkról, tavasszal nyíló virágokról. Nagyon szép munkák születtek a technika és rajz órákon, a kézműves szakkörön, illetve a napköziben tartott tavaszi játszóház keretében.

A kvízjátékokhoz, totóhoz, keresztrejtvényhez folyamatos segítséget kaptak a tanulók a faliújságokra kihelyezett információkból.
A színes programsorozat zárására a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon került sor. Itt került sor a szavalóverseny győzteseinek bemutatkozására - Szendrey Sára, Mata Dominik, Horváth Genovéva, Lakatos Kitti, Asztalos Panna - és az osztályok közötti pontverseny eredményének kihirdetésére. Alsó tagozatban első helyezést ért el az első osztály, a felső tagozatban a nyolcadik osztály. A közlekedési versenyt Buchla Ádám nyert meg.

Senki sem távozott üres kézzel, ugyanis minden osztály két labdát kapott ajándékba a kitartó munkáért, valamint minden gyermek apró ajándékok közül választhatott.

Örömmel tölt el bennünket, hogy programsorozatunk sikeresen zárult, reméljük, a következő tanév a három hetet meghaladó projektjéről is olyan jó véleménnyel lesznek tanulóink, mint az idén.

Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Vizsoly

*

2010-es Téli – Tavaszi közmunkaprogram

Az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás sikeresen pályázott a 2009. év végén megjelent Téli-Tavaszi közmunkaprogramban, aminek köszönhetően az encsi kistérségben 103 ember foglalkoztatására nyílik lehetőség 2010.január 15. és 2010.június 15. között.

A programban 31 település érintett, az innen kikerült munkások saját településükön tevékenykednek majd meghatározott, változatos munkakörben.

(forrás: encsikisterseg.fw.hu)

*

Czifrák András drámája A Magyar Nyelv Múzeumában

2010. március 25-én Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában mutatták be Czifrák András A vesztes című drámájának felolvasószínházi előadását az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola diákjai. A tanulókat Varga József tanár úr készítette fel a bemutatóra. Az előadásban közreműködött Kováts Marcell népzenész. A darab szerzője, Czifrák András aki maga is szerepet vállalt a felolvasásban a „mi újság…?” című független kistérségi folyóirat főszerkesztője, kiadója, tulajdonosa, valamint a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségi tagja, Hejce lakosa.

A gyönyörű nyelvezetű, történelmiségében is időszerű dráma főszereplői: Koppány, illetve István (Vajk) és édesanyja, Sarolt.

Részlet a drámából, Koppány útmutató parancsából: „Őrizzétek a jeleket, melyek magokban csak jelek, de összefűzve szavakká állnak és jelzéssé, jelentéssé, gondolattá, üzenetté, melyben az ősi szavak törvénye szól megtartásról, megmaradásról. És dúdoljatok dalt, dúdolót. Csendben, magatokban, mert minden dal itt benn szól, innen belülről, szívből, kinek szíve vagyon, vére. Halkan, ne hallja senki idegen, ki nyelveteket veheti, mert idegenek lesztek mind, ha már nem őrizhetitek hangját puszták szabad szeleinek, vizek csobogásának, erdők zúgásának, madarak röptének, vijjogásának, apák bújának, vígságának. Ha már nem őrzitek hangját anyátok ringatójának, mely álmokra fektetett ősök vigyázó szemei, csillagok alatt, hol apák járnak az örök hadi úton, vitézen, s boldogan, mert tudják, van még, ki ha csak a dúdolóban, de emlékezik. S ok pislákoló, messzi lámpásikkal megvilágítják utunk az éjben, de csak míg lesz, ki emlékezik.”

www.nyelvmuz.hu

Helyszín
Kazinczy Ferenc Múzeum
3988 Sátoraljaújhely-Széphalom,
Dózsa György út 11.

abauj-hegykozi hvi

*

Károlyi Gáspár Napok Vizsolyban

2010. május 29-30-án került megrendezésre Vizsolyban, a református templomban, a Károlyi Gáspár Napok , a Vizsolyi Biblia megjelenésének 420. évfordulóján.
A rendezvény fővédnöke: Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke
A rendezvényre több százan érkeztek Vizsolyba.

A község főutcája már kora délelőtt megtelt a vendégeket szállító buszokkal, gépkocsikkal. Tele volt a község Vizsoly nevezetességeit kereső turistával, Kárpátaljáról, Péterfalváról, Nagykárolyból, Debrecenből, Nyírjákóról érkezett vendégekkel. Mindazok a vendégek, akik nem fértek be a templomba, a templomkertben kialakított kényelmes helyiségben nagy képernyős TV-n nézhették az eseményeket.

A két napos rendezvénysorozat 2010, május 29-én szombaton kezdődött Vizsoly község Árpádkori Református templomában, ahol házigazdaként Sípos-Vízaknai Gergely lelkipásztor, és Bihi Miklós köszöntötte a vendégeket.

A rendezvényt Dr. Huszár Pál főgondnok, a MRE Zsitanának világi elnöke nyitotta meg, majd a határon túli magyarság képviseletében Ft. Zán Fábián Sándor Kárpátaljai Református Egyházkerület püspök és Nagykárolyból Nt. Tukacs József és Nt. Tolnay István lp.-ok mondtak köszöntőt, méltatva a Biblia fordítás és nyomtatás szükségességét és üzenetét a mai ember számára. Köszöntötte a megjelenteket Gönc város képviselet5ében Molnár János polgármester is, aki Károlyi Gáspár életútját állította példaként a ma élő emberek elé. Ezt követően előadást tartott: Dr. Marjovszky Tibor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora: "Mi a Szentírás és mi nem?" címmel.

A Biblia Ünnepe másnap vasárnap ünnepi Istentisztelettel folytatódott, ahol : Ft. Zán Fábián Sándor püspök hirdetett igét, melyet megelőzött Ft. Csomós József püspök előfohásza és Imádsága. Köszöntötte a megjelenteket Dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnökének és Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka.
Ezután került sor Jókai Anna írónő "A mérleg nyelve: a Bibliánk" címmel rendkívül érdekfeszítő előadása.

A kétnapos rendezvényt több kulturális műsor tette színesebbé, emlékezetesebbé. Többek között a kárpátaljai Péterfalvai Református Líceum "Üvegtenger" együttese tartott lemezbemutató koncertje, Nagykároly-Belvárosi "Károli Gáspár" Vegyeskar és a Gönci Református Vegyeskar csodálatos és mindenki számára emlékezetes előadása.

*

Gyermeknapi ajándék az Abaúji Óvodásoknak

Az Abaúj Leader Egyesület Elnökségének kezdeményezésére gyermeknapi akció indult Abaúj területén. Az akció lényege, hogy gyermeknap alkalmából minden abaúji óvodás gyermek ajándékot kapjon az Abaúj Leader Egyesület jóvoltából.

Az Abaúj Leader Egyesület Elnökségének határozata alapján valamennyi óvodás gyermek ajándékban részesült a gyermeknap alkalmából. A működési területünkön található 81 település közül ötvennégyen található napközi otthonos óvoda. Az óvodás korosztály (3-6 évesek) létszáma 2686 fő, amely a három kistérség lakosságának több mint 4,5 %-a.

Valamennyi óvodás korú gyermek az elmúlt héten az Abaúj Leader Egyesület ajándékaként a vidéki életet bemutató és népszerűsítő kifestő könyvet kapott. A kifestő könyv bemutatja a vidéki élet pillanatait, többek között a falusi tájakat, háziállatokat, gyermektáborozást a természetben, állatok etetését, simogatását. Összességében gyermeki szemmel nézve, a vidéki élet sokszínűségére, a természet szeretetére és a falusi lét fontosságára hívja fel a figyelmet, és ehhez még a színezés élménye ad maradandó emléket a gyermekek számára.

Az ajándék kifestő könyveket az Abaúj Leader Egyesület Elnökségének tagjai, az önkormányzati és a civil tagozat vezetője,a Felügyelő Bizottság elnöke, a Helyi Akció Csoport munkaszervezetének vezetője, és nem utolsó sorban az érintett települések polgármesterei adták át.

Az óvodás gyermekek nagy örömmel fogadták az ajándékot, és az intézményvezetők hasznosnak és dicséretesnek tartották a kezdeményezést. (képek a cikk alatti galériában és itt láthatók)

Forrás: Abaúj Leader Egyesület, Encsi HVI, Szikszói HVI, Abaúj-Hegyközi HVI

Cikk megosztása