A magyar jelentés olyan országok beszámolóival került a legelőkelőbb körbe, mint az unió megfelelési eminensének tartott Svédország, vagy a legjobbak között számon tartott Belgium és Egyesült Királyság – derült ki az európai igazoló szervek június 1-2. között, Budapesten megrendezett éves konferenciáján.

Az Európai Bizottság májusban észrevétel és elmarasztaló megjegyzés nélkül fogadta el azt az igazoló szervi jelentést, amelyben hazánk a 2009. évben kifizetett, több mint 1,4 milliárd eurónyi, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), illetve az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) származó támogatás hazai kifizetésének megfelelőségéről nyilatkozott.

Jelentésünkben a kifizetési gyakorlatot és a kifizető ügynökség – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – munkáját értékeltük. A kifizetések ellenőrzésekor, az úgynevezett igazoló audit munka során mind a 46 támogatási jogcímet vizsgáltuk, adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lefolytatásával. Az idei jelentés nem tartalmazott jelentős, az MVH akkreditációját bármilyen formában érintő megállapítást, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek jelentéseiben azonosított fejlesztendő területeken sikerült előrelépni, így a végrehajtott intézkedések eredményeként a magyar kifizetési rendszer közelebb került a legjobban teljesítő országokéhoz” – hangsúlyozta Cserháti Gábor, a jelentést elkészítő KPMG vezető menedzsere.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósági feladatait ellátó Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által a KPMG szakmai közreműködésével szervezett uniós igazoló szervi konferencián a 27 tagállam csaknem 100 szakembere vett részt, mellettük az EB Agrár- és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának szabályozásért és elszámolásokért felelős igazgatója, valamint az Európai Számvevőszék közvetlen támogatások ellenőrzéséért felelős szakmai igazgatója.

A kétnapos tanácskozáson a küldöttek többek között megvitatták a kifizető ügynökségek kontrollstatisztikáival kapcsolatos legutóbbi bizottsági útmutatásokat, az igazoló szervi feladatokban várható változásokat, a kintlévőségek kezelését és a helyszíni ellenőrzések esetleges jövőbeli kiterjesztésére vonatkozó bizottsági és számvevőszéki javaslatokat. A fórumon a hazai igazoló szervi feladatokat 2007 óta ellátó KPMG magyarországi munkatársai vezették a munkamegbeszéléseket, és a második napi kerekasztalok szakmai eszmecseréjét.

A konferencián előadást tartott Bondor István a minisztérium Agrár-vidékfejlesztési Főosztályának vezetője, mely főosztály többek közt az EMVA/EMGA kapcsán ellátandó operatív szintű illetékes hatósági feladatokért felel, és dr. Vajda László, a VM Európai Uniós és Nemzetközi Főosztályának vezetője is, aki előző nap érkezett haza Spanyolországból, ahol a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által vezetett delegáció tagjaként a 2013 utáni közös európai agrárpolitikáról tárgyalt az uniós agrárminiszterek informális csúcstalálkozóján.

A következő, 2014-2020 közötti uniós agrárpolitika (KAP) kidolgozása jelenleg is folyik. Vajda László azt hangsúlyozta, hogy Magyarország 2011. január 1-jével kezdődő uniós elnöksége idején a szaktárca egyik legfőbb feladata a KAP elsőkörös uniós véleményezésének koordinálása lesz.

Forrás: OrientPress
umvp.eu

Cikk megosztása