Adományágyak a csornai szülészetnek

Adományágyakkal gazdagodott a csornai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya. Németországból, illetve Kapuvárról érkezett támogatás.

Egy kapuvári vállalkozó által adományozott ágyak teszik kényelmesebbé a csornai Margit Kórház szülészeti és nőgyógyá- szati részlegét. A szomszédos város aktív ellátásának megszüntetése után Csornán negyven százalékkal emelkedett a szülések száma.

Kórházunk bútoramortizációját nehéz pótolni az ismert gondok, a finanszírozás csökkenése miatt” – mondta dr. Polgár Csaba szülész-nőgyógyász főorvos. „Baráti kapcsolat révén jutottunk el Szalay Antalhoz, a kapuvári Provertha kft. tulajdonosához. Az üzletember az elmúlt években több egészségügyi intézményt támogatott már”.

"Megkerestem és az általa a kapuvári kórháznak korábban adományozott szülőágyat küldte tovább most Csornára. Az átadásban partner volt dr. Benedek Zoltán, a Lumniczer-kórház főigazgató főorvosa. Ezenkívül minden gyermekágyas szobába modern, többfunkciós, német, újszerű állapotban lévő kórházi ágyakat adományozott Szalay úr. Osztályunk komfortja így jelentősen javult". Nem elsősorban az anyagiakon múlik tehát sokszor a megoldás, hanem a szándékon.

A csornai Margit Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának forgalma a kapuvári aktív ellátás megszüntetése után negyven százalékkal nőtt.

Tavaly 429 szülésük volt és erre az évre is hasonló adatok mutatkoznak.

A részleg tizenöt ággyal működik, ebből nyolc a szülészeti, hét a nőgyógyászati. Dr. Polgár Csaba hozzátette: az egészségügy válságos helyzetét természetesen osztályukon is érzik. Mint mondta, a csornai aktív kórházra szükség van, amit szakmája részéről egy példával is megerősített: ha ugyanis Beledben vagy Páliban súlyos probléma adódik egy kismamával és Csornán nem lesz szülészeti ellátás, a földrajzi távolságok és közlekedési nehézségek miatt mire intézetbe kerülne az édesanya, súlyos szövődmények is adódhatnak.

*

Sikeres technikusok a csornai Csukás-iskolában

Az idei tanévben is szép eredményeket értek el a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola végzős technikustanulói.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen szereplő három diák az első fordulóban bekerült az ország legjobb tíz tanulója közé. A verseny második fordulójában elért eredmények alapján Tóth Attila harmadik, Freund Péter negyedik, Farkas Ádám hetedik helyezést ért el. A versenyeredményekkel és egy jó gyakorlati vizsgával mindhárom tanuló szép bizonyítványt tudhat magáénak. Felkészítőik dr. Kristóf János és Nagy Gábor.

*

Ipartestületi kitüntetések Csornán

A közelmúltban tartotta taggyűlését a Csorna és Környéke Ipartestület. Értékelték a tavalyi gazdálkodást és az idei költségvetésről is beszámoltak.

Idén is átadták a kitüntetéseket, elismeréseket az arra érdemeseknek. Három iparos 40 éves tagságát ünnepelte: Gálos Tiborné fodrász, Bedő Zoltán villanyszerelő és Varga Imre fodrász. 35 éves tagságért emléklapot kapott Bezselics Ferencné, Varga Gyula, Kajtár József és Nagy József. 30 esztendeje tagjai az ipartestületnek Keszei István, Gősi László és Laskó László. 25 éves tagságért emléklapot és ezüstgyűrűt vehetett át Bognár Tamásné, Bella Tibor és Rácz István. Aranykoszorús mester emléklapot adományozott az elnökség Tüske Józsefnének, Lócsi Istvánnak, Családi Károlynak, Teke Vincének és Farkas Istvánnak. Ezüstkoszorús mester lett Kluiberné Németh Ildikó, Tüskésné Buga Susanne, Pongrácz László, Horváth Henrik, Kalmár Pál.

*

XVI. Benedek külön is köszöntötte a megyénkbeli zarándokokat

Szokásos, Szent Péter téri kihallgatásán külön köszöntötte XVI. Benedek pápa a bágyogszováti és a fertőszentmiklósi zarándokokat. Életre szóló élmény és felemelő érzés volt ez számukra.

A fertőszentmiklósi, rábaszentmiklósi és bágyogszováti hívek római zarándoklatra indultak május elején.

Ismerjük meg Rómát jelszóval indultunk útnak, és négy napot töltöttünk a városban” – fogalmazott Németh István atya, bágyogszováti plébános. „A programban szerepelt a szerdai, általános pápai kihallgatáson való részvétel. A Szent Péter téren harmincezer ember gyűlt össze. Először XVI. Benedek a pápamobillal körbejárt a téren és áldást osztott. Az emelvényről mondta el aztán köszöntőjét és katekézisét. Nem lehet leírni azt az érzést, amikor meghallottuk magyar köszöntőjét. Nagy megtiszteltetés volt, hogy külön kiemelte a mi településeinket is. Álltunk a harmincezres tömegben, és a szentatya kimondta községeink nevét, üdvözölve a zarándokokat”.

Nagy szeretettel köszöntöm a magyar zarándokokat. Különösen azokat, akik Budapestről, Bágyogszovátról és Fertőszentmiklósról érkeztek˝ – mondta XVI. Benedek pápa Rómában, a Szent Péter téren. ˝Felemelő percek voltak azok. Jó volt magyarnak lenni˝ – tette hozzá István atya.

˝A Szűzanya hónapjában Máriára, az egyház anyjára bízlak titeket. Ő legyen veletek az igazi békét kereső életutatokon. Szívesen adom rátok apostoli áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!˝ – olvasta még fel XVI. Benedek. A pápai üdvözletre úgy kerülhetett sor, hogy a csoport részvételét előre jelezték a kihallgatáson.

A római túrán a zarándokok megnézték többek között még a négy nagy bazilikát, a Szent Kelemen-templomot, a Pantheont, a Navona teret, a Trevi kutat, a spanyol lépcsőt, a Szent Lajos-templomot. Ezek mellett a vatikáni múzeumot, a pápai nyári rezidenciát és a tengerparton is sétáltak. A kísérő magyar plébánosok, a fertőszentmiklósi Péntek József és Németh István szentmisét celebráltak a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, illetve a Szent Callixtus-katakombában.

*

Keddtől van engedélye a csornai kardiológiai osztálynak

Keddtől ismét van működési engedélye a csornai kórház kardiológiai részlegének. Szerződéses jogviszonyban, teljes munkaidőben munkába állt a kórházban egy kardiológus szakorvos.

Így biztosított a szakmailag ellenőrzött szív-érrendszeri ellátás, közölte az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete a távirati irodával.

A kardiológiai osztály működésének engedélyét még az elmúlt hétfőn vonta vissza a hatóság úgy, hogy a belgyógyászati osztályon a kórház továbbra is köteles ellátni az olyan szívelégtelenséggel érkező betegeket, akiket nem speciális kardiológiai osztályra utaltak be. Egy helyi származású szakorvos beállásával megoldódott a csornai kórház kardiológiai osztályának további működése.

*

Megszűnik az ügyfélfogadás a csornai egészségbiztonsági pénztárnál

A Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június 1-jétől megszünteti csornai ügyfélszolgálati tevékenységét.

Az intézménytől kapott tájékoztatás szerint az érdeklődés hiánya miatt döntöttek így. A környékbeliek Győrben intézhetik ügyeiket. Portálunk megkeresésére Kóbor Attila, a megyei OEP osztályvezetője döntésük okáról úgy tájékoztatott: az ügyfelek érdeklődése annyira csekély volt, hogy az OEP nem tartja érdemesnek az ügyfélszolgálat fenntartását. Havonta tízen-tizenketten keresték meg a pénztár munkatársait. A tapasztalat az, hogy a csornaiak inkább Győrbe utaztak, ha dolguk volt az OEP-pel. Győrben és Sopronban továbbra is a hét munkanapjain, Kapuváron és Mosonmagyaróváron pedig heti két alkalommal továbbra is várják ügyfeleiket ügyfélszolgálati irodáikban.

*

Az iskola után megújul a csornai óvoda is

Megkezdődtek a Bóbita Óvoda felújítási munkálatai. Szeptemberben korszerű körülmények között játszhatnak már a csornai ovisok.

A csornai önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében közel 540 millió forintból újítja fel a Csornai Általános és Művészeti Iskola és Óvoda részét képező Széchenyi-iskolát és Bóbita Óvodát. Az oktatási intézmény rekonstrukcióját már tavaly elkezdték, most pedig az ovinak is nekiálltak a szakemberek.

A napokban az önkormányzat átadta a Szent István téri óvodát a kivitelezőnek. Tornaszobát és az EU-szabványnak megfelelő udvari játékokkal felszerelt, balesetmentes óvodai játszóudvart hoznak létre.

Energiatakarékossági okokból cserélik a nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat. A tálalókonyhát a követelményeknek megfelelően alakítják át, korszerű berendezésekkel szerelik fel. Az óvodafejlesztéshez jelentős eszközbeszerzés kapcsolódik, például speciális képességfejlesztő játékokkal gazdagodik az intézmény.

Az iskola- és óvodaépületek felújítása várhatóan szeptemberre, az új tanévkezdésre elkészül, és a pályázati projekt a játszóudvarok, illetve a sportudvar kialakításával folytatódik. A kivitelezés a tervek szerint az év legvégére, december 31-re befejeződik.

Forrás: Csornai HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása