Rábakecöl: 49 milliós ÚMVP-támogatás közösségi központra

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatóságának döntése alapján összesen 25,4 milliárd forint uniós támogatás segítségével közel hatszáz kistelepülés lehet gazdagabb. Győr-Moson-Sopron megyében harmincnégy, a Kapuvár–beledi kistérségben két település, Mihályi és Rábakecöl pályázata nyert.

Utóbbi település kétéves pályázati munka után csaknem negyvennyolcmillió forint támogatás mellett, jelentős önrész biztosításával kezdheti el a beruházást.

Az iskola épületében alakítjuk ki a közösségi teret”– ismertette a részleteket Tuba Erik polgármester. Elmondta, már jelenleg is ott működik az alsó tagozat, a könyvtár és a családi napközi két csoporttal. A XIX. században istállónak épült kultúrház állapota kritikus. Így a legfontosabb eredmény, hogy a művelődési feladatok számára új otthont biztosíthat az önkormányzat. Az iskolai nyelvi labor tanodává alakul, új szolgáltatásként jelenik meg egy internetszoba, továbbá a közösségi információs pont. Végleges és korszerű helyet kapnak a különféle tanácsadások (szociális, ifjúsági, falugazdász).

A feladatbővítéshez beépítjük az eddig kihasználatlan tetőteret is, ezzel háromszintesre bővítve az épületet” – tette hozzá a polgármester.

Tuba Erik sajnálattal közölte: a kötelező akadálymentesítés, valamint a bürokrácia (tervek, engedélyek, közbeszerzés, műszaki ellenőrzés stb.) mintegy harmincmillió forintot tesznek ki, így az elnyert támogatáshoz biztosítandó önerő jó, ha huszonötmillió forint alatt marad.

*

Az iskola után megújul a csornai óvoda is

Megkezdődtek a Bóbita Óvoda felújítási munkálatai. Szeptemberben korszerű körülmények között játszhatnak már a csornai ovisok.

A csornai önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében közel 540 millió forintból újítja fel a Csornai Általános és Művészeti Iskola és Óvoda részét képező Széchenyi-iskolát és Bóbita Óvodát. Az oktatási intézmény rekonstrukcióját már tavaly elkezdték, most pedig az ovinak is nekiálltak a szakemberek.

A napokban az önkormányzat átadta a Szent István téri óvodát a kivitelezőnek. Tornaszobát és az EU-szabványnak megfelelő udvari játékokkal felszerelt, balesetmentes óvodai játszóudvart hoznak létre.

Energiatakarékossági okokból cserélik a nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat. A tálalókonyhát a követelményeknek megfelelően alakítják át, korszerű berendezésekkel szerelik fel. Az óvodafejlesztéshez jelentős eszközbeszerzés kapcsolódik, például speciális képességfejlesztő játékokkal gazdagodik az intézmény.

Az iskola- és óvodaépületek felújítása várhatóan szeptemberre, az új tanévkezdésre elkészül, és a pályázati projekt a játszóudvarok, illetve a sportudvar kialakításával folytatódik. A kivitelezés a tervek szerint az év legvégére, december 31-re befejeződik.

*

LEADER-pénzek szakrális emlékekre a Rábaközben

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület közel 120 millió forintot oszt szét a körzet épített örökségének megőrzésére és a falvak megújítására. Tizenöt elképzelést támogatnak.

Átadták az első, LEADER-program keretében megvalósított beruházást a Rábaközben. A páli Kálvária emlékmű rekonstrukciója és a templomtér felújítása nyitotta a sort. A körzetben még tizennégy hasonló fejlesztés van folyamatban. A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület összesen 117,3 millió forintot oszt szét hasonló célokra.

A pályázatok elbírálása folyamatos, 2013-ig több mint egymilliárd forint áll rendelkezésünkre.

Így újulhat meg a farádi katolikus plébánia, a jobaházai templom, a vásárosfalui templompark, a szanyi templomkert. Falumegújítás, illetve a vidéki örökség védelme a pályázatok ˝kulcsszavai˝. A sopronnémeti önkormányzat 5,8 millió forintot kapott a település parkosítására, az osliak játszótér-felújításra, fásításra nyertek 8,8 milliót. A 10 millió forint feletti tételek: a farádi plébánia külső felújítása (10,4 millió), a jobaházai templom rekonstrukciója (10,3), szárföldi parkrendezés és játszótér-kialakítás (10,1), a mihályi templom tetőszerkezetének felújítása (11,2).

Hövejen a faluképet egységesítik 8,3 millióból, Vitnyéden útbaigazító táblákat szereznek be, valamint térrendezés a cél. Erre az egyesülettől 9,3 millió forintot kapott az önkormányzat. Bágyogszovát 6 milliót nyert pihenő és játszó közpark létrehozására. Jutott pénz a bősárkányi katolikus (7,8) és a vadosfai evangélikus templomra (8,5) is.

*

Falunap Szanyban

Falunapot rendeztek a községben. Az első nap programjában reggel 9 órától a ˝Részeges raliverseny˝ szerepelt a vági út melletti pályán.

Vasárnap hajnalban Greznár Zoltán és zenekara ébresztette a helyieket. Délelőtt fél tízkor került sor a zászlófelvonásra a községháza előtt, galambröptetéssel. A hivatalos megnyitót 10-kor a templomban tartották, ahol átadták a díszpolgár kitüntetést is. Ezután a felújított templomteret áldották meg, a kis bokrétások közreműködésével. Délután 14 órakor veterán motorok és traktorok bemutatóját láthatták az érdeklődők, 16.30-kor a sportpályán kulturális műsor várta a falubelieket. Este, 21 órakor adott koncertet az Apostol együttes, végül zenés bállal ért véget a falunap.

*

Adományok és munka Eneséért

Az Enesei Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület három éve alakult, elsősorban a helyi hagyományok megőrzésére (a Derőce néptáncegyüttes közreműködésével).

Ám szépítését is felvállalta a civil szervezet. Ennek elnökeként 2009 óta dolgozik Lengyelné Szlovacsek Éva, aki elmondta: a virágosítás, a település élhetőbbé tétele a civilek feladata (is), ezért sok saját munkával, némi községházi támogatással és még több felajánlással kezdtek Enese virágosításához. Olyan kerteket hoznak létre az utcák végén, melyeket a helybéliek további gondjára bíznak, ám a településen kialakítanak egyedi utcanévtáblákat is.


Képünkön Szalai Zoltánné, a táblák ötletgazdája

*

Bővítették a ravatalozót Bágyogon, Szováton temetői parkolót terveznek

Régi elképzelése vált valóra a bágyogi egyházközség híveinek. Temetőjük ravatalozóját bővíttette az önkormányzat.

Szabadtéri szentmisén áldották meg a hétvégén Bágyogszováton a bágyogi temető ravatalozóját. Az épületet bővítették, fedett résszel látták el. Az önkormányzat saját erőből finanszírozta a beruházást. "Ígéretét teljesítette az önkormányzat a fejlesztéssel" - mondta Takács Csaba polgármester.

A bágyogi egyházközség elképzelései között régóta szerepelt, hogy temetőjük ravatalozóját átalakítsák. Hiányzott ugyanis egy fedett, külső rész, mely alatt csapadékos időben is meg lehet tartani a gyászszertartást. A helyi önkormányzat kétmillió forintot költött az épületre és a közelmúltban készült el a fából felállított rész. A szabadtéri szentmise után Németh István plébános áldotta meg az építményt. Kérte a jó Istent, adjon vigasztalást mindazoknak, akik a ravatalozóban elhunyt szeretteiktől búcsúznak. Takács Csaba megjegyezte: szeretnék a ravatalozó burkolatát térkövezni, illetve a lépcsőt rendbe tenni. A szováti településrész sírkertjénél parkoló kialakítása lenne időszerű. Kétszer pályázott már az önkormányzat, sikertelenül. A terveik készen vannak, és amint megfelelő kiírással találkoznak, ismét benyújtják igényüket.

A hétvégén tartották meg a hősök napi megemlékezéseket is a községben. A bágyogi és a szováti emlékművek előtt szintén István atyával imádkoztak a hívek a világháborúkban elesett katonákért, polgári áldozatokért.

*

Közel ötvenmillióból bővítik az enesei óvodát

Megkezdődött az enesei Tündérkastély Óvoda kétszázötven négyzetméteres szárnyának építése. A negyvenhétmillió forintos árból húszmilliót pályázaton nyert a község.

A látványterven jól látható, milyennek álmodták meg a bővülő, megújuló intézményt

"Tavaly tavasszal adtunk be pályázatot az óvoda bővítésére, melyen a szakminisztériumtól 19,5 millió forintot nyertünk" – mondta Mesterházy József. Az enesei polgármester hozzátette, ekkor határoztak arról, hogy az intézményt kétszáz négyzetméterrel bővítik, ami az előzetes becslések szerint mintegy harmincmillió forintba került volna. Hangsúlyozta azonban, a különféle hatóságokkal történt tárgyalások után az épületrész már kétszázötven négyzetméterre bővült, ezáltal a költségek is megugrottak, így lett a beruházás végösszege 47 millió forint.

"A testület megszavazta a magasabb összeget, a beruházáshoz hitelt nem kell felvennünk" – jelentette ki a polgármester. A közbeszerzést kiírták, melyre öt cég jelentkezett, végül három beadott pályázatból választották ki a legkedvezőbbet. "A bővítéssel régi gondjaink oldódnak meg, hiszen a jelenlegi óvoda (a település legrégebbi épülete) már kicsi a gyermekeknek, így szükségszerű a bővítés" – tette hozzá Enese polgármestere. Az óvodába három csoportba nyolcvankét gyermek jár.

A Tündérkastély Óvoda vezetője elmondta, a bővítés nemcsak a létszámnövekedés miatt szükséges, az új szabályzók már nagyobb területet írnak elő egy-egy gyermekre, így kényelmesebbek lesznek az új csoportszobák. A bővítésbe több mint egymillióval ˝beszáll˝ a Közalapítvány az Enesei Óvodásokért is.

A jelenlegi épületen belül kisebb átalakítások várhatók, két csoportszoba megszűnik, az egyik helyén közösségi teret alakítanak ki, amely az elképzelések szerint tornaszoba is lenne. A szülői igények szerint a másik csoportszobában családi napközit alakítanának ki, ha a szakhatóságok engedélyezik és a helyi testület megszavazza. Ahogy Szabóné Horváth Judit fogalmazott, erre már az ősszel sor kerülhet. A hátsó traktus felé kétszázötven négyzetméternyi új épületrészt építenek két, hatvan négyzetméteres csoportszobával, egy vizesblokkal, elkülönítővel, logopédiai szobával és irodákkal.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása