Elkezdődött az Aranysas Szálloda építése Tokajban

A Patricius Hotel Kft. Ügyvezető Igazgatója, - Lipcsey György - hivatalosan tájékoztatatta a város közösségét, hogy a Patricius Hotel Kft 2009. december 7-én elkezdte Tokajban a szálloda építését.

A befektető 170 ágyas négy csillagos szállodát kíván megvalósítani a város központjában. Mától elkezdik a külső belső bontási munkálatokat, azonban a tetőt - a hótól tartva - csak tavasszal cserélik ki az épületegyüttes műemlék szárnyán. A parkolási gondokat kétszintes mélygarázzsal kívánják enyhíteni. A parkolás szempontjából prioritást a szállóvendégek kapják.

*

Tokajban a Balassi-kard borseregszemle

A férfias furmint versenye - ez a jelmondata a VI. Balassi-kard
borseregszemlének. Az évről évre borvidékről borvidékre vándorló
borválasztó versenynek ebben az évben Tokaj-Hegyalja ad otthont. A
Tokaji borok fesztiváljának szakmai rendezvényén a Balassi-kard
Furmintot választják ki helyi szakemberek és a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának borkedvelő tagjai.

Május 30-án a Tokaji Borok Házában vakkóstolás után nevezik meg a győztest. Abból a 12 borból választanak, amelyet előzetesen a Tokaji Hegyközség
megfelelőnek talált a vetélkedésben való indulásra.

A győztes boros gazda nyújthatja át alkotását a nemzetközi irodalmi
díj, a Balassi Bálint-emlékkard kitüntetettjeinek: egy magyar költőnek
és egy külföldi műfordítónak. A Balassi-kardot jövőre a XV. alkalommal
adják át Bálint napján Budán.

A Tokaji borok fesztiválján sorra kerülő Balassi-kard borseregszemle
művelődési érdekességgel is szolgál: az eredményhirdetésen a
mezőzombori Balassi Asszonykórus énekel. Balassinak Mezőzomborban
szőleje volt, erre emlékezve a helyi asszonykórus néhány évvel ezelőtt
fölvette a reneszánsz költő nevét. Országos jelentőségű rendezvényen
való első bemutatkozásuk a Balassi-kard borseregszemlén Tokajban kerül
sorra...

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm

*

Foglalkoztató Központot építenek a Máltaiak Tokajban

A Máltati Szeretetszolgálat több fogyatékos ember foglalkoztatásáról, illetve LLH-hás embercsoportok munkába állításával foglalkozik A Máltati Szeretetszolgálat több fogyatékos ember foglalkoztatásáról, illetve LLH-hás embercsoportok munkába állításával foglalkozik.

Egy pályázat által lehetőség nyílik a romos épületből való kiköltözésre, és a rászorultak méltó módon történő elhelyezésére, étkeztetésére és foglalkoztatására, egy új létesítményben.

Az épület felépítéséhez szükséges ingatlant Tokaj város Önkormányzata biztosította, ami három építési telket tesz ki számolva a fejlődéssel és az igények növekedésével.

*

Magyar EP-képviselő ismét a Tokaji nevet védte

A Tokaj név szlovákiai bejegyzésével kapcsolatos jogellenes állapot orvoslására kérte az Európai Bizottságot szerdán Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti (EP) képviselő a testület brüsszeli plenáris ülésén napirenden kívül felszólalva.

Mint mondta, 2007-ben a bizottság maga is jogsértő módon járt el, miután Szlovákia kérésére oltalom alatt álló eredetjelzésként, illetve oltalom alatt álló földrajzi jelzésként egyaránt bejegyezte a Tokaj nevet, pedig egy megjelölés egyszerre csak egy kategóriában szerepelhet. Brüsszel mindazonáltal időközben orvosolta a helyzetet, és a földrajzi jelzések közül törölte a megjelölést - közölte a képviselő.

Mint mondta, még mindig fennáll viszont egy másik jogellenes helyzet, hiszen a szlovák nemzeti törvény, amelyre a bejegyzést alapozzák, már nem létezik, Szlovákia azt már hatályon kívül helyezte.

*

A Dél-Zempléni Nektár Leader képviseltette magát a II. Európai Leader Expón

A Dél- Zempléni Nektár Leader Helyi Akciócsoport idén ismét részt vett az Utazás kiállítással egy időben megrendezett II. Európai Leader Expon (2010. március 4-7.), amelyen a Helyi Akciócsoportok, valamint működési területükön élő és dolgozó mesterséget űző kézművesek, iparművesek, turisztikai szolgáltatók, magyar termékeket előállító kisvállalkozók, hagyományőrző civil szervezetek- termékbemutató és vásár keretében - bemutathatták tevékenységeiket, egyedi készítményeiket, valamint gasztronómiai kínálatukat.

A nagyszabású rendezvény 2010. március 4-én, csütörtökön, szakmai nappal kezdődött. A helyi akciócsoportok képviselői részt vehettek egy a KÉZFOGÁS a VIDÉKÉRT című nemzetközi fórumon, amelyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Európai LEADER Szövetség és a Magyar LEADER Szövetség közösen rendezett meg. A fórum célja, az volt, hogy a hazai és az európai vidékfejlesztő közösségek képviselői eszmét cseréljenek olyan fontos, a hazai vidéki közvéleményt és az Európai Uniót kiemelten foglalkoztató témákban, mint a LEADER Akciócsoportok működési autonómiája, a LEADER innovatív funkciói és a transznacionális együttműködési projektek helyzete.

A pénteki naptól a Dél- Zempléni Nektár Leader Helyi Akciócsoport a térség természeti, kulturális örökségét, tradícióit és helyi termékeit egy bemutató stand kialakításával népszerűsítette. A termékeink iránt érdeklődők figyelmébe ajánlottuk a térség nevezetességeit, természeti értékeit, idegenforgalmi látványosságait bemutató szóróanyagokat és prospektusokat. Szatmári Ilona bodrogkeresztúri keramikus, valamint Király László tokaji vállalkozó személyes jelenlétével is hozzájárult a térség népszerűsítéséhez és termékeikkel gazdagították kiállításunkat.

Mindeközben az EXPO színpadán a hazai tájegységek képviselői folklór műsorokkal szórakoztatták a nézőket. A nép- és képzőművészeti alkotások mellett gasztronómiai étel és ital bemutatók (lekvár, méz, mangalica, bor, pálinka) színesítették a kiállítást.
A programok hasonlóan folytatódtak a vasárnapi napon is egészen délután 14:30-ig, ugyanis ezután a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontot bombafenyegetés miatt kiüríttették...

A Dél- Zempléni Nektár Leader Akciócsoport delegációja elmondhatja, hogy jól érezte magát ez alatt a néhány nap alatt. Új ismeretségeket szerzett, tapasztalatokat gyűjtött és természetesen látványosan népszerűsítette térsége turisztikai kínálatát, hagyományait, értékeit és helyi termékeit.

Forrás: www.delzemplenileader.eu

*

A Tokaji Természetvédelmi Egyesületről

Eljött a globális gondolkodás és a lokális cselekvés ideje.
(Riói Egyezmény)

A sokak által csak TOTEM-ként ismert és emlegetett Tokaji Természetvédelmi Egyesület 2003 áprilisa óta létezik. S hogy elsejei bejegyzésünk a bíróság részéről nem pusztán áprilisi tréfa, azt azóta számtalan tettünk és tervünk igazolja! Megalakulásunkkal már csak azért is űrt töltöttünk be, mert a tokaji kistérség egyetlen számottevő természetvédő csoportjaként ténykedünk. Hatásunk, kisugárzásunk pedig azon keresztül még jelentősebb, mivel bázisunknak a helyi „ökogimnáziumot” tekintjük, s miközben munkánk során jórészt az ottani diákságra támaszkodunk - sorainkat soraikból egészítve ki -, működésünk közel sem mellékes mellékhatásaként nézeteinkkel „megfertőzzük” a figyelmüket felénk fordító fiatalokat. Amit ők már odahaza hasznosíthatnak, válthatnak tettekre és tervekre.

Noha céljaink megvalósításához mi is pályázatok révén próbálunk pénzt szerezni, alapvetően a cselekvő természetvédelemben, ha tetszik, a kétkezi munkában bízunk és hiszünk. A kettő kombinációjaként sikerült tavalyelőtt egy természetismereti tanösvényt létesítenünk Tokaj hegyén - megoldva egyúttal a kirándulók által hátrahagyott hulladék elhelyezését -, illetve a Zöld Forrás nevű minisztériumi alap céltámogatásával a Bodrog menti illegális szemétlerakók feltérképezésére, és egy immár ötödik éve folyó élőhelyvédelmi programunk kibővítésére is lehetőségünk nyílott. Ez utóbbi a szívünk csücskének számító Kopasz-hegy felhagyott kaszálórétjeinek életre keltését, s így a ritka virágcsodákkal tarkázott régebbi növénytakaró visszahonosítását célozza. De élőhelyvédelem címén – és a karácsony ürügyén – fenyőfatisztogatást is végrehajtunk itt évről-évre, az őshonos növényzetet veszélyeztető tájidegen egyedeket rászoruló családoknak, iskoláknak ajánlva fel.

A jelen mellett azonban megpróbáljuk a jövőt is formálni! Az annyiszor emlegetett, de alig-alig szolgált szemléleti váltás jegyében - idén immár másodszor - mesepályázatot írtunk ki a kistérség összes általános iskolása számára, és sorozatos sátorveréseink révén a Hegyalja Fesztivál ifjú tömegeit is igyekszünk "jobb belátásra" téríteni.

Talán ennél is tovább mentünk, amikor életterünk legégetőbb gondjára, az átvonuló belföldi és nemzetközi teherforgalom tarthatalanságára rámutatva – szimbolikus jelleggel - egy emlékhelyet hoztunk létre a kerekek áldozataivá váló elütött állatok számára. Ilyen temető – tudtunkkal – az egész világon csak nálunk létezik. Ahogy a kőkertünkhöz szervesen kapcsolódó, és egyelőre elképzelt természeti bemutatóház is párját ritkítaná ott a Bodrog partján - már csupán azért is, mert Makovecz Imre egyik legelső építménye biztosítana hozzá teret. Érzésünk szerint, egy ilyen létesítmény régi adóssága az idén huszadik éves, természeti értékekben bővelkedő Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetnek, s fekvése folytán - a Zemplén kapujában - nagyon sokakat késztetne megállásra.

Ezeken túl - talán-talán - Tokaj életében is egy jól érzékelhető (üde?) zöld színfoltot képezünk. Gondolunk itt a Keresztúri úti hajólerakat elleni csendes – és sajnos hiábavaló - demonstrációinkra, az „ökogimi” Sátor Körével szervezett diaképes vetítés-sorozatunkra, turistaszezonzáró Szemétszüreteinkre, avagy a Szent Iván éji Tűzugrás és a február végi Téltemetés helyi hagyománnyá tételére. Utóbbiakon keresztül pedig már nem is csupán a jelennel és a jövővel, de a múlttal is kapcsolatot ápolunk. Amikor még nem, vagy csak alig léteztek környezeti problémák. Ahogy nem volt meg az emberek és a természet közötti láthatatlan választóvonal sem.

Mert ahogy az élőlényektől nyüzsgő határban sincsenek éles határok, csakis a mindent átható Teljesség, és annak számtalan arca meg alakja, mi is ennek az Egységnek az érdekeit képviseljük, tartjuk szem előtt mindenkor. Valóban úgy kezelve a Földet - és a talpunk alatti szülőföldet -, mint amit unokáinktól kaptunk kölcsön. Örökségként megőrizni hovatovább nem csupán szívügyünk, de kötelességünk is!

Forrás: www.tokaj.hu

*

Pályázati támogatással megújul Szerencs belvárosa

A fejlesztés érinti a Kossuth és Erzsébet teret, a piacot, a Petőfi-Perc-Erzsébet utcákat, a tűzoltóságot és a jelenlegi ÉMÁSZ épületet.

A Kossuth tér – a területét felszabdaló utak miatt – valódi tér funkciója helyett, inkább csak zöldfelületekkel szegélyezett közlekedési szerepet tölt be. A támogatott pályázat segítségével a tér olyan átépítése valósul meg, ami alkalmassá teszi arra, hogy a város igazi központjává váljon, dísztér funkcióval. Mindehhez a téren áthaladó utak nyomvonalának a megváltoztatására van szükség. A Rákóczi és a Kossuth út alsó szakaszának a tér szélére történő áthelyezésével és az ezzel együtt járó forgalomtechnikai átszervezéssel a Rákóczi út központi szakaszán forgalomcsillapított övezetet alakítunk ki. Az így létesült egybefüggő tér pedig alkalmas zöldfelület kialakítására, ezzel együtt a város igazi főterévé válhat. A Kossuth tér átépítésénél a meglévő és egészséges fák jelentős része megmarad, ezzel egyidejűleg számos új fásszárú növény telepítése történik. Állapotuk, valamint az út nyomvonala miatt néhány fa eltávolításra kerül, azonban több száz évelő- és egynyári virág ültetése mellett 75 darab fa és cserje telepítését végezzük el.

A piac bővítése a pályázaton belül jövedelemtermelő gazdasági funkció. A meglévő, fedett- és nyitott elárusítóhely körbeépítésével, valamennyi élelmiszer-alapanyag, illetve félkész- vagy kész élelmiszer árusítására lehetőséget nyújtó bevásárlócsarnokot építünk.

A jelenlegi szabad terület fejlesztésével rendezett körülményeket biztosítunk a hétvégi iparcikk piacnak. Az együttes korszerűsítést indokolja, hogy forgalomtechnikailag a Petőfi és az Erzsébet utcák összefüggőek. Ezek az utcák tipikus példái a történelmi városközpontokban lévő szabálytalan vonalvezetésű és változó szélességű utaknak, melyeknél a forgalom szervezését – tekintettel a védett településszerkezetre – a meglévő térfalak között kell biztosítani.

Az utakat faltól-falig felújítjuk. Ennek keretében a parkoló és a gyalogos közlekedés nyomvonalát, valamint a forgalmi sávot csak optikailag, minimális szintkülönbséggel, de eltérő színű térburkolattal választjuk el. A beruházás részeként az elektromos és a távközlési hálózatot a föld alá helyezzük.

Az Erzsébet tér átépítése során az árok lefedésével parkolók alakíthatók ki. Ugyancsak nyerhető még terület a járművek részére a jelenlegi elhanyagolt zöldfelületnek és a játszótérnek a rekonstrukciójával. Természetesen mindez az eredeti funkció megtartása mellett történik, hiszen megfelelő elrendezéssel, térszervezéssel, intenzív zöldfelületek kialakításával az adott területen belül biztosítható a pihenőpark és a játszótér funkció, valamint a parkolók kialakítása. A térnek az átépítése a Bors Kálmán út csatlakozásáig valósul meg, tehát érinti a Molnár István útnak a térbe torkolló szakaszát is.

Kossuth tér, piac, Erzsébet tér
A Kossuth tér – a területét felszabdaló utak miatt – valódi tér funkciója helyett, inkább csak zöldfelületekkel szegélyezett közlekedési szerepet tölt be. A támogatott pályázat segítségével a tér olyan átépítése valósul meg, ami alkalmassá teszi arra, hogy a város igazi központjává váljon, dísztér funkcióval. Mindehhez a téren áthaladó utak nyomvonalának a megváltoztatására van szükség...

A munkálatok tervezett befejezési határideje: 2012. március.
A program összköltsége: 988.452.000 forint.
A feltételes támogatási döntés szerint elnyert támogatás: 791.650.000 forint

Forrás: www.szerencs.hu

*

LEADER eredmények Dél-Zemplénben

A Leader-programot az Unió egyik legsikeresebb közösségi kezdeményezésének tartják, amely közös együttműködésre ösztönzi a vidéki településeket. A Leader a helyi fejlesztési stratégiák megvalósítását ösztönzi. Egy terület fejlesztési stratégiáját a résztvevő önkormányzatokból, a térség vállalkozóiból és civil szerveződéseiből megalakult helyi akciócsoport (HACS) állítja össze. Az elkészült stratégia alapján a döntéshozók egy keretösszeget határoznak meg, amelyet a helyi stratégiának megfelelő programok megvalósítása érdekében, helyi pályáztatás útján osztanak szét a végső kedvezményezettek között. A pályáztatást a helyben működő akciócsoport bonyolítja le.

A Dél-Zempléni Nektár Leader HACS működési területén az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyében a rendelkezésre álló forrás mintegy 1,2 milliárd forint volt, amelyből első körben mintegy 886 millió forint odaítéléséről született döntés.

Ebből az összegből a turizmus fejlesztésére jutott a legnagyobb hányad, 490 millió forint. E jogcím keretén belül valósulhat meg többek között a monoki Kossuth Vendégház fejlesztése, valamint a tállyai Borok háza bemutatótermének kialakítása és Legyesbényén egy borturisztikai szolgáltatások és falusi turizmushoz kapcsolódó minőségi magánszálláshely kialakítására alkalmas épület kialakítása is. Az elnyert támogatások összegét figyelembe véve a következő jogcím a falufejlesztés, melynek keretében közel 318 millió forintot nyertek el a pályázók.

Ennek köszönhetően újulhat meg például (a teljesség igénye nélkül) a Polgármesteri Hivatal előtti tér Tállyán, javulni fog Rátka község településképe, illetve Taktaharkányon a Községháza és környéke (a településmag) is felújításra kerül, továbbá új játszótér kerül kialakításra Bekecsen.

A harmadik jogcím, amire pályázni lehetett az a mikrovállalkozások létrehozására, fejlesztésére irányult. A megnyert 65 millió forintnyi összegből például egy taktaszadai asztalos üzem is megújult körülmények között működhet, a mádi DEN Kft. pedig nőgyógyászati diagnosztikai gép beszerzésére pályázott sikeresen.

Vidéki örökség megőrzésére 13 millió forintot nyert el Prügy község önkormányzata, amelyből az ún. Móricz ház környezetét fejleszthetik.
Mivel az 1,2 milliárd forintnyi forrásból közel 343 millió forint maradvány keletkezett, november 16-tól újra megnyílt a III. tengely, azonban a turisztikai tevékenységek fejlesztése jogcímre már nem lehetett pályázni, mert az első körben annyi ilyen jellegű kérelem érkezett be, ami kimerítette az erre fordítható összeget.

A december 20-i beadási határidőig a Dél-Zempléni Nektár Leader HACS munkaszervezetéhez 24 db pályázat érkezett be, a feldolgozás és értékelés folyamatban van. A III. tengely lehetőségin túl az ÚMVP IV. tengelyének LEADER jogcímére 2009. november 16-ig volt lehetőség támogatási kérelmek benyújtására, a beérkezett 100 db pályázat feldolgozása jelenleg is zajlik.

Dóka János
munkaszervezet vezető

Forrás: Tokaji HVI, Dél-Zempléni Nektár Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása