Rangos elismerésben részesült Mátraszentimre weboldala

A Turizmus Trend által idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Kiadvány trend verseny.

A hét kategóriában benevezett kiadványokat az Utazás 2010 kiállításon tekinthették meg első ízben a látogatók, ahol a négy nap során adhatták le szavazataikat a nekik tetsző kiadványokra. Ezt követően hozta meg a szakmai zsűri a döntést.

A szakmai zsűri 3. helyezéssel díjazta a Dél-Mátra egyik településének, Mátraszentimrének portálját www.matraszentimre.hu. Az ünnepélyes díjkiosztásra Budapesten a Hilton hotelben került sor.

Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

*

KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS A MÁTRAALJÁN

Magyarországon a rendszerváltás után minden település önkormányzata önálló lett, s településszintű önkormányzatok határozzák meg egy - egy település fejlesztésének irányait. A helyi önkormányzatok mozgásterét természetesen befolyásolják a térség, az ország fejlesztési lehetőségei, s a parlament minden évi költségvetése, s az abban megfogalmazott célok. Tudható, hogy társadalmunkban a polgárok oldalán is nagy hiátusok vannak, hogy a helyi társdalom nem működik, mert nem szervezett. Tudható, hogy minden település szellemi és fizikai megújítására volna szükség. És azt is tudható, hogy ez sok esetben azért nem tud megtörténni, mert a helyi társadalom nem működik, s a lakosok és az önkormányzat is csak a megszokott klisékben tud gondolkodni és cselekedni, hiszen így szocializálódott.

A települések fenntarthatósága nem egyszerűen a természeti vagy az értékes épített környezet fenntarthatóságát jelenti, hanem kapcsolódik a helyi fejlesztések négy tartóoszlopához: emberek, gazdaság, környezet és intézmények. A helyi fejlesztésekben egyre növekvő hangsúlyt kap a ’társadalmi tőke’, amit úgy definiálnak: ‘hálózatok közös normákkal, értékekkel és megállapodásokkal, melyek elősegítik a csoportokon belüli és közötti kommunikációt’.

Sok vidéki közösség gazdag közös értékekkel rendelkezik, pontosan azért, mert a települések kicsik, valamelyest izoláltak más közösségektől, és az emberek viszonylagos harmóniában élnek együtt. Ez a társadalmi-kulturális tőke a vidékfejlesztés eszköze, olyan értékes dolog, amit óvni, védeni, hangsúlyozni kell a helyi fejlesztések során, a hagyomány olyan szövete, amely közös alapot biztosít a vidékfejlesztés számára.

Közösségfejlesztés és vidékfejlesztés kapcsolata

A közösségfejlesztés a helyi emberekből, a humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból, alulról építkezik. Közösségi úton, a civil szervezetekkel és az aktív helyi polgárokkal tárja fel a helyi közösség szükségleteit, azok kielégítésének lehetséges módjait és elkötelezi a helyieket saját problémáik közösségi megoldása, a helyi cselekvés mellett. A szükségletek felkutatása nem csak a gazdasági-infrastrukturális területre szorítkozik – bár arra is –, hanem és elsősorban a humán erőforrásokra, vagyis az emberek hozzáértésére, tehetségére, szorgalmára, ötleteire, képességeire.
Míg a településfejlesztés vagy területfejlesztés elsősorban az adott körzet infrastrukturális fejlesztésére irányul, addig a közösségfejlesztés a helyi társadalmak közösségi fejlesztésének eszköze, és mint ilyen a vidékfejlesztési programok egyik jellegzetes területe a szubszidiaritás elvének megfelelően.

Szabóné Pap Hajnalka – adjunktus
Bárdosné Kocsis Éva – főtitkár, munkaszervezet vezető

(részlet a tanulmányból, a teljes csatolva)

*

Sítáborban az abasári gyerekek – 2010

Abasár Község Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, az egészséges életmódra történő nevelést, valamint hogy a helyi fiatalok megismerjék környezetüket, az élő Mátrát. Az Aba Sámuel Általános Iskola felső tagozatosai és néhány óvodás ezért január 25. és 29. között sítáborban vettek részt. A diákok hétfőtől péntekig, iskolai oktatás után mentek síelni Kékestetőre. A diákok részére az oktatást és síbérletet a Mátra Centrum Kft. biztosította támogatásként.

Abasár Község Önkormányzata három évvel ezelőtt, egy LEADER pályázat keretében szervezte meg először a sítábort: akkor hat darab komplett sífelszerelést is beszereztek a nyereményből. A tábort azóta minden évben megszervezi az önkormányzat, hiszen egy mátrai diák alapismeretei közé kell, hogy tartozzon a havas hegyen való közlekedés.

Idén összesen 25 diák vesz részt a táborban, a sportoláshoz szükséges hiányzó eszközöket pedig a Mátrai Erőmű Zrt. sportklubja: a Mátra Sportegyesület adja térítésmentesen. Idén 20 általános iskolás diák és 5 óvodás ismerkedett meg a síelés fortélyaival. A nyelv- és számítástechnikai oktatás mellett az Aba Sámuel Általános Iskola kiemelt figyelmet fordít a mátrai hagyományok átadására és megőrzésére, melynek kiemelten fontos része, hogy a diákok megismerjék a Mátrát, megtanuljanak síelni – mondta a település polgármestere Dr. Lénártné Benei Anikó.

Forrás: www.abasar.hu

*

A halmajugrai új egészségház

A halmajugrai önkormányzat minden külső segítség nélkül, önerőből, több mint 200 millió forintból építette meg a település új egészségházát.

A létesítményben a lakosság immár egy helyen kaphat meg minden egészségügyi ellátást – mondta el Somodi Tiborné, a község polgármestere. Az épületben rendel a háziorvos és a fogorvos, az új egészségházban kapott helyet a hét minden napján nyitva tartó gyógyszertár, valamint a kisgyerekeket és az édesanyákat is itt fogadja a falu védőnője, hiszen immár önálló védőnői szolgálattal is rendelkezik a település. Ez utóbbi szolgáltatást az indokolta, hogy a községben évről évre egyre több gyermek születik.

Az egészségház megépítésére 147 millió, a berendezésére pedig 90 millió forintot költött az önkormányzat. Halmajugrán idén tovább folytatódik a tavaly ősszel elkezdett szennyvízhálózat kiépítése. A beruházást szintén saját költségvetéséből valósítja meg az önkormányzat. A több százmilliós projekt magába foglalja egy szennyvíztisztító telep kialakítását is, a tervek szerint május végére készül el.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

*

Egészségügyi komplexum pályázati forrásból Gyöngyöspatán

A halmajugrai önkormányzat által saját erőből épített egészségháza után újabb egészségügyi központtal lesz gazdagabb a Gyöngyösi kistérség.

A gyöngyöspatai önkormányzat az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán 66 millió forint támogatást nyert egy egészségügyi komplexum kialakítására. A 73 millió forint összköltségű beruházás augusztusra készül el. Az épületben helyet kap a gyermekorvosi szakrendelés, a szemészet, a fogászat és a védőnői szolgálat. A település központjában lévő, korszerűen felszerelt, akadálymentesített épületben gyógyszertár is nyílik majd.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

*

Abasáron megújul a Tiszti lakótelep parkja

Élő sövényt telepítenek a drótkerítés helyett Abasáron. A település Önkormányzata a Heves Megye Fejlesztéséért Közalapítvány 2009. évi kiírásán nyert 150 000 forintot az egykori Honvéd lakótelep vagy közismert nevén a Tiszti lakótelep parkjának megújítására. Abasár életét sokáig meghatározta a több ezer fővel működő Táncsics Mihály Laktanya, mely 1994-ben került bezárásra. A Tiszti Lakótelep összesen 5 bérházból áll, melyek lakásait egykori honvédek, valamint elsősorban fiatal helyi és beköltöző családok vásárolták meg. A családok közös erővel és az Önkormányzat segítéségével rendszeresen gondozzák a területen található parkot, ám sajnos önerőből a mára már hiányos, rossz állapotú drótkerítést, a nem egységes kukákat és padokat nem tudják megújítani.

A nyereménynek köszönhetően megújul a kerítés: mintegy 210 méter hosszban élő sövényt ültetnek az elaggott drótfonatos kerítés helyére, a telep Fő utca felőli részen. A sövénykerítés nem csak biztonsági okokból fontos: zaj és porfogó funkciót is betölt majd. A tender megvalósításával párhuzamosan a hátsó kerítést is kijavítják ahol szükséges. A nyereményből nyársalót és kerékpártartót is kihelyeznek, de a legrosszabb állapotban lévő padok egy részét is kicserélik.

A park jelenlegi állapotában, a növények gondozottsága ellenére is, komoly mértékben rontja település arculatát. Ezzel pedig hátráltatja a falusi turizmus fejlődését. A pályázaton nyert 150 000 forintot, az előírásoknak megfelelően a település vezetése 225 000 forint önrésszel egészíti ki. Így összesen 375 000 forintból újul meg a terület.

*

Múltbalátó készülék a kisnánai várban

A kisnánai várban, hazai viszonylatban is igazi kuriózum, kronoszkóp, azaz a múltba látó készülék fogadja majd a felújítást követően a vendégeket. Az eredeti magyar találmány állványon álló, kilátói távcsőre emlékeztető, 120-180 fokos szögben körbeforgatható készülék, amelybe belepillantva a számítógéppel rekonstruált középkori kisnánai vár elevenedik meg.

A háromdimenziós képeken keveredik a múlt a jelennel: egyrészt látjuk a mai környezetet, másrészt azokat a virtuálisan újjászületett várelemeket, melyeket az adott pontról láthattunk volna, ha több száz évvel ezelőtt erre járunk. A felújítás nyomán új konferencia terem is készül. Az újdonságok sorát virtuális séta teszi majd teljessé.

*

Vidékfejlesztési fórum a Gyöngyösi Kistérségben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület 2010. március 31-én vidékfejlesztési fórumot tartott a Károly Róbert Főiskolán, Gyöngyösön, a téma a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósításának aktuális kérdései voltak. A fórumra meghívást kaptak a Gyöngyösi Kistérség önkormányzatai, civil szervezetei illetve minden érdeklődőt szeretettel vártak.

A fórumot Gyurkó Béla, az egyesület elnöke nyitotta meg. Bárdosné Kocsis Éva, az egyesület munkaszervezetének vezetője előadásában értékelte az elmúlt évek munkáját. A megjelentek tájékoztatást kaptak a III-as tengely 1. fordulójának eredményeiről, illetve a III-as tengely második fordulójának illetve a Leader pályázatok aktuális helyzetéről.

Az összesítésekből kiderül, hogy melyek voltak azok a célterületek, amelyek nagyobb hangsúlyt illetve nagyobb közkedveltséget élveznek, sajnálatát fejezte ki, hogy a mikrovállalkozások létrehozására kiírt pályázatra a vártnál kevesebb pályázat érkezett. Hangsúlyozta, hogy a fennmaradó összegekre várni fogják az innovatív pályázókat.

Mivel a pályázatoknál a legkritikusabb pont az elszámolás szokott lenni, bíztatta a pályázókat, hogy odafigyeléssel és szakértelemmel mindenki sikeresen véghez tudja vinni az elszámolást. A pályázókban felmerült kérdésekre illetve a pályázatok során megoldandó problémákra a munkaszervezet kiválóan felkészült munkatársai munkanapokon folyamatos ügyfélfogadással segítik a kérdéseikkel hozzájuk fordulókat.

A rendezvény a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia humánerőforrás fejlesztés megvalósítása során megvalósuló rendezvénysorozat következő előadásával folytatódott, Amitől „leader”-ré válik a vezető címmel, az előadó Carla Galli, bölcsész, NLP Master, szervezetfejlesztési tanácsadó volt.

Helyi Vidékfejlesztési Iroda, Gyöngyös

*

Angol tanárok Gyöngyössolymoson

Angol tanárok látogatták meg ismét a gyöngyössolymosi Nagy Gyula Testnevelés Tagozatos Általános Iskolát és Alapfokú Művészeti Intézményt 2010. április 13-án.

Az Európai Unió tanártovábbképző programjának keretében idén is (összesen immár negyedszer) ellátogatott az iskolába egy tíz főből álló angol pedagógus csoport. Általános és középiskolai tanárok, tanítók ismerkedtek az intézménnyel.

A program lényege, hogy külföldi iskolákat látogatva más országok oktatási rendszerével ismerkedjenek, más tanítási módszereket lássanak, tapasztalatot cseréljenek.

A gyöngyössolymosi iskola mellett három egri, egy budapesti, egy gyöngyösi intézményt látogatnak meg.

A magyar szervezők évek óta viszik Gyöngyössolymosra a külföldi látogatókat, mert az iskolában folyó munka, a gyerekeknek nyújtott tanításon kívüli lehetőségek mindig nagyon tetszettek a csoportoknak, sok jó ötlettel találkoztak náluk.

Nyilasné Nádudvari Zsuzsanna és Bukó Beatrix matematika bemutató órát tartottak, az angol pedagógusok nagy érdeklődésére. Szobóczky Tamásné testnevelés, Kiss Jánosné technika óráját is nagy érdeklődéssel figyelték. Molnár Tünde az iskola belső mérési rendszerét ismertette.

Szolcsák Gyula polgármester úr a faluról és benne az oktatás helyzetéről beszélt.

A program reggel 8.30 órától 15.30 óráig tartott, a vendégek nagy megelégedésére, sok hasznos tapasztalattal gazdagodhattak. A szervezők a jövő tanévben is szeretnének csoportokat vinni Gyöngyössolymosra, ami az ott folyó munka színvonalát jelzi.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, Gyöngyösi HVI

Cikk megosztása