Több mint egymilliárd forintos városfejlesztési beruházás alapkövét helyezték el Szeghalmon

Több mint egymilliárd forintos városfejlesztési beruházás alapkövét helyezte el Macsári József polgármester, Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Veress József országgyűlési képviselő április 1-én Szeghalmon.

A település vezetése a Dél-alföldi Operatív Program keretében kiírt pályázaton 854 millió 952 ezer 951 forint vissza nem térítendő támogatást
nyert a városközpont integrált fejlesztésére. A Szeghalom a Sárrét fővárosa elnevezésű projekt keretében december derekára 1 milliárd 49 millió 688 ezer 289 forintból ölt új gúnyát
a városközpont.

A napokban fejezték be a polgármesteri hivatal szervezetfejlesztését, erre az
Államreform Operatív Program keretéből 14 millió 155 ezer forintot nyertek — szólt egy másik nyertes pályázatukról is ünnepi köszöntőjében Macsári József. E fejlesztés keretében a Szabadság tér, a Kossuth tér, a Sétakert és környezete, illetve a Nagy Miklós utca is új arculatot kap. Több önkormányzati intézmény is érintett a beruházásban.

Civil partnerként a konzorcium tagja számos helyi vállalkozó és gazdasági társaság. Fontos eleme a pályázatnak
a református templom, illetve a tűzoltóság épületének külső felújítása.
A beruházás keretében, az épület korszerűsítésén túlmenően, magas tetőt kap a Szeghalmi Rendőrkapitányság.

Forrás: Szeghalmi HVI, www.beol.hu

*

Nyaralást nyerhetnek a diákok

Nagylakon indította útjára a Békés és Arad megyei 10-18 éves diákok környezettudatosságra nevelését célul tűző projektet a magyarországi Genea Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, valamint a román Grupul Scolar "Jozes Gregor Tajovsky" a közelmúltban.

- A Genea egyesület 2006-ban alakult, a környezetért, a környezet védelméért tenni akaró felnőttek alapították. Jelenleg 11 tagszervezetünk van. Partnerkapcsolatainkkal a teljes Kárpát-medencében végezzük célul tűzött tevékenységünket - mondta Urbán Zoltán elnök.

- Egyesületünk 2008-ban álmodta meg a green.your.eye programot. Mostani projektünk Békés és Arad megyét öleli fel, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogat a magyar és a román állam társfinanszírozásával. Urbán Zoltán felhívta a figyelmet, azoknak a diákok, akik szeretnének részt venni a programban, négy fős csapatokat kell alakítaniuk, és regisztrálniuk kell a www.geenyoureye.hu honlapon.

A "belépő" egy, legfeljebb 5 perces, a környezetet bemutató vagy a környezetvédelemhez kapcsolódó film készítése. Ezzel nevezhetnek a csapatok a vetélkedőre. A filmkészítéssel kapcsolatban több helyszínen is oktatást szerveznek az egyesületek Békés és Arad megyében is.

A legjobb filmek készítői - 64 magyar és 64 román csapat - egyhetes nyári táborozáson vehetnek részt. A filmeket zsűri értékeli, 60-60 alkotást választanak ki. A fennmaradó 4-4 helyre internetes közönségszavazással választják ki a csapatokat.

Kovács Erika A geen.your.eye program első állomását az ukrán határ mentén valósították meg.

http://www.bmhirlap.hu

*

Közmunka Geszten

A Gyulai kistérség gesztorságával zajló roma közmunkaprogram keretében Gesztről, öt hónapra 10 roma jutott munkalehetőséghez. A programhoz szükséges mintegy 250 ezer forintot az önkormányzat vállalta.

*

Miért van szükség vidékfejlesztési politikára?

Az EU aktív vidékfejlesztési szakpolitikát folytat, mely segít a vidéki területek, illetve az ott élő és dolgozó emberek szempontjából rendkívül fontos uniós célok megvalósításában.
A vidéki térségek központi jelentőséggel bírnak az Unió arculatának és identitásának kialakításában.

A hagyományos meghatározások értelmében ezek a térségek az EU területének több mint 91%-át alkotják, és az uniós lakosság több mint 56%-ának szolgálnak lakhelyül. Az Európai Unióról kialakult kép nem lenne teljes a kontinens gyönyörű és változatos tájai – az európai hegyek és sztyeppék, erdők és lankás dombok – nélkül.

Olvashatjuk az alábbi linken teljes egészében: http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_hu.htm

*

Májusban kezdődött a kerékpárút-építés Békéscsabán

Összesen több mint 163,6 millió forintot nyert uniós pályázaton Békéscsaba kerékpárút-építésre. A tervek szerint az Orosházi út, illetve a Békési és a Szarvasi út egy-egy szeletén alakítanának ki kerékpárutat.

Előbbi beruházásnál a megépítendő szakasz hossza 1,7 kilométer, míg utóbbinál 2,3 kilométer — derült ki szerdán azon a sajtótájékoztatón, melyet a városházán tartottak.

forrás: beol.hu

*

Dévaványa Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Szociális Földprogram működtetésére

Dévaványa Város Önkormányzata az idei évben is sikeresen pályázott a Szociális Földprogram működtetésére. A tavalyi évhez hasonlóan naposcsibe kihelyezési lehetőség a kérelmező családok részére jövedelmi igazolások alapján.

Szerződés szerint legalább 6 hetes tartási kötelezettség után lesz tulajdonos a kedvezményezett. Az egyedülállók 25 db naposcsibét és hozzá 20 kg baromfiindító tápot, a családosok 50 db naposcsibét és 40 kg baromfiindító tápot kaphatnak. A program segíti a kedvezményezetteket abban, hogy a gondos állatnevelés eredményeként sűrűbben kerül hús az asztalra.

Ez a támogatási forma a természetbeni segítségen kívül mentális haszonnal is jár, hiszen a résztvevőket képessé teszi a csirkenevelésre. A program a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

Forrás: Dévaványai Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Kerékpárút Mágorra

Vésztő város lakóinak régi vágya teljesült azáltal, hogy átadás előtt áll a Vésztő és Mágor közötti kerékpárút, s szintén kerékpárút épült a Kóti és a Bartók utcákban.

Az összesen 205,3 millió forint értékű beruházás 191,5 millió forint pályázati támogatással valósul meg.

Forrás: Vésztői Újság, Szeghalmi HVI

*

Kisvasúti emlékhely Vésztő határában

Az Alföldi Első Gazdasági Vasútra emlékezve, a kisvasút hajdani nyomvonalán létesítettek emlékhelyet Vésztő határában a közelmúltban. A Békési út mellett a 0319/4 helyrajzi számú területen született meg az emlékhely.

A Kazinczky Gyula elnökletével működő, "Pallas Athéné" Vésztő Városvédő Egyesület a MÁV Trakció Zrt.-vel, valamint vállalkozók, civilek támogatásával valósította meg a kisvasúti emlékhelyet.

- Az Alföldi Első Gazdasági Vasút 1903. április 9. és 1961. december 31. között működött. A Békés-Vésztő közötti szakasz 1904. március 14., illetve 1962. március vége között üzemelt. Az emlékhely megépítéséhez felhasznált 12 méter hosszúságú sínpályát, a vágányzáró sorompót, illetve a bejárati jelzőt a Mávtól ingyen és bérmentve kapta meg az egyesület.

Az emlékmű létesítésének ötlete Szatmári Sándor, Szeghalmon élő nyugdíjas mozdonyfelvigyázó, hagyományőrző vasutas és Tóth Imre, a városvédő egyesület vezetőségi tagja fejéből pattant ki két évvel ezelőtt. Az emlékhelyet Juhász Sándor vésztői református tiszteletes és Nagy József, Vésztőn is szolgálatot teljesítő békési római katolikus esperes-plébános is megáldotta, felszentelte.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Helyi közösségek értékteremtő együttműködése, határtalanul

Sarkadkeresztúr önkormányzata a partiumi testvértelepülés, Cséffa vezetésével karöltve, bruttó 64 ezer 565 eurós pályázathoz nyert, mintegy 97 százalékos vissza nem térítendő támogatást a Magyarország-Románia (HURO) Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A nyertes pályázat elnevezése: Helyi közösségek értékteremtő együttműködése, határtalanul.

Sarkadkeresztúr és Cséffa több mint egy évtizede, 1997-ben nyújtott testvéri jobbot egymásnak. Nagy Mihály polgármester és Jurcan Viorel ugyanis akkor szentesítette kézjegyével a testvér-települési együttműködési megállapodást. S azt, hogy a két település hosszú távon és komolyan gondolta az együttműködést, mi sem igazolja hívebben, mint az a tény, hogy bár Cséffán azóta többször is változott a polgármester személye, az együttműködés tovább mélyült.

A Jurcan Viorel örökébe lépett, azóta alsóházi taggá választott Roman Ioan Sorin képviselő és a polgármesteri székben utódja, Dumitru Barnau Alin, Cséffa jelenlegi polgármestere is elkötelezett híve az együttműködésnek. Ilyés Sándor, a gesztor település, Sarkadkeresztúr jegyzője elöljáróban elmondta, Sarkadkeresztúr 34 ezer 841,8 euróval, Cséffa pedig 29 ezer 723,7 euróval részesül az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja által támogatott projektből. Az elnyert támogatás felhasználásával vállalkozó- és üzletember-találkozókat, civil napokat, kirándulásokat és falunapot rendeznek, ezenkívül a közszférában határon innen és túl dolgozó szakemberek kapcsolatrendszerének elmélyítését is segítik.

Egy közös diáktábor megvalósítására is nyertek pénzt. A projekt keretében kiemelt hangsúlyt fektetnek az oktatási intézmények közötti együttműködésre, segítik a felnövekvő generáció, az ifjúság kölcsönös megismertetését egymással.

A közelmúltban, ennek jegyében sarkadkeresztúri és cséffai általános iskolások számára rendeztek egész napos programot. Sorversenyekben, futballban, kézilabdában mérték össze tudásukat a testvértelepülések diákjai. S bár futballban és kézilabdában egyaránt a hazai pálya előnyeit élvező sarkadkeresztúri csapatok diadalmaskodtak, azért a községek jelenlegi és volt vezetői egyaránt nyertesekről és nem vesztesekről, illetve győztesekről beszéltek...

Nagy Mihály sarkadkeresztúri polgármester, találóan úgy fogalmazott, hogy a jövő együttműködésének magvait vetették el, s ez a záloga annak, hogy beérjen munkájuk gyümölcse...

A jelenleg zajló Magyarország-Románia (HURO) Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében ugyancsak a cséffai és sarkadkeresztúri iskolások, ifjúság közötti kapcsolatmélyítést szolgálja a tervezett diáktáborozás megszervezése. Két alkalommal egy hetet romániai, s ugyancsak két alkalommal egy hetet magyarországi helyszínen táborozna 15 cséffai és szintén 15 sarkadkeresztúri gyermek. E nyertes pályázatnak köszönhetően a civil szféra képviselői is szorosabbra szőhetik az együttműködés hálóját.

Forrás: http://www.bmhirlap.hu

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, Szeghalmi HVI

Cikk megosztása