A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával újult meg a nagykanizsai Földhivatal

2008 nyarán pályázta meg a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a Zala Megyei Földhivatal a Nagykanizsai Körzeti Földhivatal épületének komplex akadálymentesítését és felújítását.

A pályázat sikeresen zárult, közel 29,5 millió forint támogatást nyertek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A megvalósítás 2009 június 1-jén kezdődött. A kiviteli tervek elkészítése után közbeszerzési eljárásban választották ki a kivitelezőt, idén január és március között pedig el is készültek a munkával. „Jogerős használatbavételi engedély birtokában működik immár a földhivatal, s fogadja az ügyfeleket” – mondta dr. Mészáros Levente, a Zala Megyei Földhivatal hivatalvezetője. A több évtizedes zsúfoltság is megszűnt, a tágas ügyfélfogadó praktikus és esztétikus is egyben. Dr. Mészáros Levente köszönetet mondott az ügyfelek türelméért, a beruházást segítőknek, s nem utolsó sorban azoknak a földhivatali munkatársaknak, akik a kivitelezés alatt végezték mindennapi munkájukat.

*

Próbaüzem a biohulladék kezelő telepen

Július 5-től közel háromszorosára bővül a szervezett biohulladék-gyűjtésbe bevont háztartások száma Nagykanizsán. A biohulladék a Nagykanizsa-Bagola Hulladékkezelő Központ biohulladék kezelő telepére kerül, a próbaüzem péntek délután zajlott az e célra kialakított területen.

A lakosságtól, illetve a várostól begyűjtött bio – vagy zöld hulladékot a kezelő telepre fogják szállítani. A fanyesedékek, faágak egy speciális zúzógépbe kerülnek majd, melynek próbaüzemét szintén pénteken tartották. A lakossági bio hulladékot a fa zuzalékkal keverik majd össze, ez az egyveleg alkotja majd a komposzt alapanyagát. Az így elkészült hulladék alapanyagot 4 hétig, membrántakaró alatt érlelnek, – a kész komposztot pedig egy másik frissen beszerzett gép segítségével rostálnak.

Mint ahogy a próbaüzem során látható volt, a finom komposzt és az esetlegesen belekerült hulladék külön helyre kerül. A cél természetesen az újrahasznosítás, de a tapasztalatok azt mutatják, környezetünk védelméhez, az újrahasznosításhoz, s így a komposzt megfelelő minőségű előállításához minden résztvevőnek, a lakosságnak is tudatosan kell cselekedni.

Forrás: kanizsa.neplap.hu

*

Virágos Magyarországért, virágos Kanizsáért

2009-ben sok év kihagyás után Nagykanizsa ismét jelentkezett „A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenybe". Idén is pályázik a város, mondta Lancsák Lajos városi főkertész.

Tavaly nagyon pozitív képet alkottak a bírálók, sok a zöldfelület, a fa, e területen előnyt élvezünk a többi városhoz viszonyítva. A viszonylag kevés virágfelületet az elmúlt évben már növelték mintegy 300 négyzetméterrel, s ez idén is folytatódik. Lancsák Lajos városi főkertész szerint nem elég, ha szépek, ápoltak a zöldfelületek, nagy területen találhatóak a virágos felületek. Az általános elvárások, követelmények mellett speciális kívánalmaknak is meg kell felelniük a pályázó településeknek, minden évben más területre koncentrál a pályázat. Tavaly a turisztikai látványosságok voltak a középpontban, idén a belvárosra, főterekre, főútvonalakra koncentrálnak. „Bővíteni a virágos felületeket és rendezetten tartani a várost – összefoglalva ez Nagykanizsa pályázatának lényege” – mondta a városi főkertész.

Forrás: kanizsa.neplap.hu

*

Igazi kuriózum: négyes kecskeikrek születtek Eszteregnyén

Négy egészséges utódot fialt egy kecske Eszteregnyén. A szakemberek szerint ez egyedülálló, a káposztafaló ugyanis anatómiailag egy, maximum kettő utód ellátására van kódolva.

Örömből és ürömből is jut Sipos Jánosnénak: az eszteregnyei asszony kétéves, Zsóka nevű anyakecskéje négy kicsinek, három hím és egy nőstény utódnak adott életet néhány nappal ezelőtt. Kevésbé ad okot örömre, hogy ennyi állatnak már sok széna kell télire - azt pedig nem lesz könnyű összeszedni.

Annak idején azért hoztam Zsókát, mert édesanyámmal allergiásak vagyunk a tehéntejre, egyáltalán nem tudjuk meginni” – így Sipos Jánosné. „A kecsketejjel viszont semmi gondunk nincs, nagyon szeretjük, sőt, 10 unokámat is rászoktattam”.

A büszke gazda azt mondta: a rekord szaporulat már a vemhesség félidejében látszott, Zsókának óriási pocakja volt. Aztán egyik este világra jött a zsemleszínű Zsömi, az oldalán mintás Holdacska, az elsőszülött Előd és az egyetlen kislány, Bubu. A fialás mind a kicsiket, mind az anyaállatot jelentősen megterhelte.

A négyes ellés ugyanis merőben szokatlan a kecskék világában. „Általában maximum 1-2 utód jön világra, néha 3 is előfordul, 4 viszont kifejezetten kuriózumnak számít” – mondta el dr. Talabér Gyula körzeti állatorvos, aki hozzátette: utóbbi annál is inkább igaz, mert a nőstény mindössze két csecsbimbóval rendelkezik, tehát biológiailag is kevesebb utódra készült. Hozzétette: praxisában nem is volt még példa az eszteregnyeihez hasonló esetre – az pedig különösen ritka, hogy az újszülöttek egytől egyig túlélik az ellést.

Kapcsolódó galéria: Négyes kecskeikrek ellettek

*

Kispincék versenyeztek

A Medgyaszay Házban szombaton reggel a kisbirtokos szőlő- és bortermelők szakmai továbbképzésével, a Parasztegyetemmel folytatódott a III. Vinalia Canisa.

A kisbirtokosok-kispincészetek országos borversenyét kísérő szakmai programot a szőlősgazdák részéről is élénk érdeklődés kísérte, mivel a fajtaválasztás főbb kritériumaitól a vendéglátóval szemben támasztott követelményekig, több fontos dolgot érintettek a Parasztegyetem nívós előadásai. Azokhoz kapcsolódóan ráadásul három-három bor módszertani kóstolására is sor került.

Az esti, a Four Fathers énekegyüttes műsorával kísért Vinalia Canisa Borgálán – ahol az érmet nyert borok kóstolója a nagyközönség számára nyitottan zajlott – a borverseny díjátadó ünnepségét is megtartották. Az egy hektár termő szőlőterület alatti kisbirtokok, illetve a 80 hektoliter éves termés alatti kispincészetek, valamint a Zalai Borvidék száz mintájával megrendezett borversenyen 13 arany-, 36 ezüst- és 29 bronzérem került átadásra. A 6 borvidék 100 pontos bírálati módszerrel értékelt viadalán a 91 pontos csáfordi Sauvignon Blanc (Vinum Veress Borpince) lett az abszolút győztes. A Nagykanizsa Város Fehérbora címet Németh József Olaszrizlingje érdemelte ki, míg a Város Vörösbora a Skanecz testvérek 2008-as förhénci Merlot-ja lett. A nedűket és a verseny rendezését egyaránt magas színvonalúnak értékelte a zsűri.

*

Közel 2000 egynyári palántát ültetnek el

Nagykanizsa - Közel 2000 egynyári palántát osztott szét pénteken a lakosság körében a Polgári Kanizsáért Alapítvány. A civil szervezet ezzel az akcióval már negyedik éve segíti elő a városrész szépítését.

Alig egy óra leforgása alatt elkapkodták a palántákat a keleti városrész lakói, akadt, aki több tucattal kisvirágot is vitt, hogy aztán elültesse a panelházak előtti közterületen. „Négy évvel ezelőtt hirdettük meg először a virágosítási akciót, hogy bebizonyítsuk: az itt élők is igényesek a környezetükre” – mondta Papp János, az alapítvány elnöke. „Azóta minden évben többen és többen veszik igénybe ezt a lehetőséget. Az egynyári palántákat egyébként pályázati és szponzori forrásból tudjuk beszerezni”.

Most először viszek palántákat az alapítványtól, eddig ugyanis magam virágosítottam a ház környékét” – árulta el Koller Zoltánné, aki a Teleki utca 15. szám előtti területet gondozza. A következő néhány hétben az alapítvány önkéntesei fotókat is készítenek a virágosításról, a képekből pedig rövidesen kiállítás is nyílik majd a Hevesi utcai ABC-nél.

*

Olvasóbarát online katalógus

A Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer honlapján hozzáférhető újszerű és olvasóbarát online katalógussal állt elő a Halis István Városi Könyvtár.

Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója elmondta: az elmúlt időszak fejlesztései révén a dokumentumok után kutakodók háromféle módon is kereshetnek a könyvtár honlapján. Egyrészt rendelkezésükre áll a könyvek, folyóiratok, DVD-k, hangoskönyvek adataiból felépített nyilvános, interneten elérhető adatbázis. Másrészt egyszerre kutakodhatnak a korábbi katalógusban és a kistérségi adatkezelő rendszer állományában meglévő e-könyvek között. A kapott részletes információkat egy virtuális kosárba dobhatjuk, s ha nincs otthon nyomtatónk, a könyvtárban ki is nyomtathatjuk.

A legújabb, szintén saját fejlesztésű keresőben pedig a program kidolgozója, a könyvtár informatikusa, Szörényi Szabolcs rendkívül olvasóbarát módon teszi lehetővé a nekünk fontos adat megtalálását. Az új kereső már az első betűk beírása után rákeres szerzőre, címre, alcímre, közreműködőre és kiadóra. Csupán szótöredékek alapján 80-100 találati lehetőséget kínál fel, melyek közül könnyen ki tudjuk választani a minket érdeklő dokumentumot.

*

Több út is megújul Dél-Zalában

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tavaly nyári döntésének eredményeként számos településen kezdődhettek meg útfelújítási munkálatok. Van, ahol már a műszaki átadás-átvételi procedúra is lezajlott.

Zalakomárban nagyban dolgoznak az Arany János és a Kossuth Lajos utcák útburkolat felújításával, és a kapcsolódó munkák elvégzésével megbízott szakcég munkatársai. Az összesen mintegy 15,6 millió forintos projekt keretében ugyanis nemcsak az útburkolat újul meg, de rendezik például az útpadkák, valamint az út mentén kialakított vízelvezető árkok állapotát is. A regionális fejlesztési tanács által 7 millió forinttal támogatott beruházás Varga Miklós polgármester szerint idén nyárra befejeződik.

Előbbre jár a megvalósításban Bucsuta önkormányzata: a település az Ady Endre és a Rákóczi Ferenc utcák burkolatának megerősítésére nyert pénzt. Az összesen 12,262 millió forint költségvetésű projekt már a végéhez közeledik, a munkálatokat a kivitelező befejezte, a műszaki átadás-átvételi procedúrán is túl vannak az érintett felek.

Nagyon szétjárták a nehéz teherautók az útjainkat, ezért volt szükség a felújításukra” – ecsetelte Gyurkó Imréné, Bucsuta polgármestere. „Szerencsénkre az erdészet is mellénk állt, hajlandó volt anyagilag támogatni a beruházást”.

A kivitelezés Nagyrécsén, a Petőfi Sándor utcában is megkezdődött” – tudtuk meg Hegedűs György polgármestertől. A fejlesztési tanács által közel 7 millió forinttal támogatott beruházás keretében 22,2 millió forintos költséggel a teljes utca burkolatát felújítják, orvosolva a megépítés óta eltelt évtizedekben jelentkezett műszaki problémákat.

Számos településes segített a Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tavaly augusztusi döntésével számos dél-zalai település számára ítélt meg anyagi segítséget. A települési önkormányzati belterületi közutak felújításának, korszerűsítésének támogatásaként kapott pénzt többek között Bucsuta, Gelse, Nagybakónak, Nagykanizsa, Nagyrécse, Zalakaros és Zalakomár, melyek összesen valamivel több mint 50 millió forinttal gyarapodtak.

Forrás: Nagykanizsai HVI, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása