Komplex tájegységi öko-, és aktív turisztikára nyert pénzt a Sopron-Fertődi HVI címbirtokosa és az Alpokalja-Ikvamente LEADER Egyesület konzorciuma

Az NYDOP-2009-2.1.1/E - "Kisléptékű tájegységi, öko- és aktív turisztikai programcsomagok fejlesztése" című kiíráson 74,6 millió forint támogatást kapott a nyertes projekt.

A kiírás célja a természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú fejlesztése, ennek részeként látogatóközpontok, túraútvonalak, tanösvények, tematikus létesítmények és kalandparkok kialakítása, a kikötők és egyéb vízi sportoláshoz kapcsolódó szolgáltató létesítmények és egységek turisztikai célú fejlesztése, kiépítése, valamint kisvasutak, golfpályák, bor- és pálinkabemutató helyek turisztikai célú fejlesztése. 20-500 millió forint támogatás volt nyerhető ebben a kiírásban.

A nyertes projekt gazdája a soproni székhelyű Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, projektpartnerei pedig az Alpokalja-Ikvamente LEADER Egyesület, valamint Fertőendréd község önkormányzata.

A Projekt címe: Tájegységi komplex turisztikai fejlesztés - Soproni borvidék.

A Projekt rövid bemutatása

A projekt egy komplex tájegységi fejlesztés keretében kívánja a Soproni borvidék térségét, az ország egyik legkedveltebb desztinációját fejleszteni. A tervek 3 turizmus ágra (bor-, öko-, kerékpáros turizmus) koncentrálnak. Hiánypótló a közösségi bor-bemutatóhely létrehozása Sopron patinás Fő terén, a "Vasalóház"-ban. A Fertő-tó parton a kerékpárút-hálózat bővítésének soron következő legfontosabb állomása, a fertőendrédi szakasz megépítése. A harmadik elem a tematikus öko-túraútvonalak kialakítása, melyhez a természeti értékek gazdagsága, az ökológiai sokszínűség kiváló terepet nyújtanak.

A Projekt kezdete: 2010. május
Várható befejezés: 2011. május

*

Folyamatosan szépül a leghűségesebb város

A Sopron Holding Zrt. 20 munkatársa már hetek óta gőzerővel dolgozik azon, hogy egyre virágosabb legyen Sopron. A virágosítás május első hetében az Erzsébet kerttel kezdődött és várhatóan jövő héten a különböző virágedények- és ládák feltöltésével be is fejeződik.

A Virágos Magyarországért Mozgalom 2009-es győzteseként, idén a nemzetközi megmérettetésen indul Sopron. Ennek a jegyében szépítik a Sopron Holding Zrt. munkatársai jelenleg is a leghűségesebb várost. A Holding az idei évben folyamatosan szépíti a várost. Február közepéig közel 3000 fa nyesését végezték el a zöldterület-gazdálkodásban dolgozó munkatársak. Március hónapban pedig a tél folyamán elpusztult növények pótlása is megtörtént.

Továbbá az első lakossági akció keretében több mint nyolcezer fogyasztónak ingyenes virágmaggal is kedveskedtek. Május első hetében pedig elkezdődött az egynyári növények elültetését is. 2009-ben 42 féle virágfajtát ültettek az ágyásokba, idén ez a szám azonban jelentősen több lett.

A virágültetéseket előreláthatólag következő héten fejezik be a Holding munkatársai.

Forrás: soprontv.hu

*

Világörökség nap a Fertő-tájon

Fertő-táj - A 2001 decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezik a Világörökségi Napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében. 2010-ben Széchenyi István halálának 150 éves évfordulójának jegyében szervezték programjainkat.

A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezik a Világörökségi Napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében. 2010-ben Széchenyi István halálának 150 éves évfordulójának jegyében szervezték programjaikat.

Az egész napos program keretében 11 településen 24 helyszín várta az érdeklődőket. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes látogatható volt a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum és Mauzóleum, a Vasúti Lámpamúzeum, a fertőszéplaki, a fertőhomoki és a sarródi Tájházak. Tavalyi évben első alkalommal csatlakozott Hidegségen a Toronhegyi alkotóház és. Újdonság volt idén Fertőbozon a Széchenyi Vinotéka pincelátogatása, Fertődön a Helytörténeti múzeum díjmentes megtekintése, ahol helyi finomságokkal is készültek a Világörökség Napra. A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai madármegfigyelő túrával, és szakvezetéssel a fertőrákosi Kőfejtőben fogadták az érdeklődőket. A Széplak lovas udvar díjugrató edzés bemutatóval, lovaglási lehetőséggel, a Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület ifjú tagjai a Mindenszentek templomnál idegenvezetéssel és ACTIVITY-vel várták a látogatókat. Hegykőn csónakázásra, íjászatra, gólyalábon való járkálásra, Nagycenken ingyenes kisvasutazásra, sétakocsikázásra is lehetőség nyílt.

A Világörökségi nap alkalmából a Fertő-táj Vendéglátói idén is 30%-os kedvezményt nyújtottak ételkínálatukból az aktív résztvevőknek. A napot Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke nyitotta meg Balfon a József Attila Művelődési Központban. A Világörökség Napon a rossz idő ellenére is, több százan vettek részt.
A záró rendezvényre a nagycenki sportpályán felállított sátorban került sor, ahol a gulyás és virsli elfogyasztása után, megtörtént a tombolasorsolás, melyen a 3 pecséttel rendelkezők vehettek részt. A napot a VUJICSICS együttes koncertje zárta.

A rendezvény önálló honlapját a www.vilagoroksegnap.hu címen érhetik el.

*

Fát ültetett a Fertődért Egyesület

2010. május 10-én a Madarak és Fák napja alkalmából immáron hagyományőrző jelleggel ültetett fát a Fertődért Egyesület.

Az Esterházy-kastély 1906-ban létesített angol- parkjában 4 vérbükk (Fagus sylvatica f.purpurea) található, melyből egy idős fa, 2009-ben sajnálatos módon elpusztult. Méretes törzsének fakorongját megőrzik, évgyűrűi segítségével szeretnék érdeklődő csoportoknak szemléltetni az elmúlt 104 évtörténéseit.

Fertődért Egyesület felkeresésére az ÖKO-Plant Kft ajánlott fel egy 11-12 éves fát a kastélyparknak - sokak örömére, amely fa a Madarak és Fák napján került elültetésre. A vérbükk a Bükk (Fagus sylvatika) spontán mutációjának kertkultúrába bevont változata, melyet gyakran ültetnek parkokba gyönyörűen díszlő, árnyékot adó vörös lombja miatt.
Latin nevének szetimológiája:

Fagus a görög faegin = enni szóból származik a latin fagus utalva, hogy levele és termése ehető. Friss levele savanykás, sóska ízű. Makkja az egyik legfinomabb csemege, egykor Mátyás Király asztalára gyakran került préselt olajában sült finomság.

A latin silva = erdő melléknevesített változata a sylvaticus, jelentése erdei, erdőben növő.

A görög porfura eredeti jelentése bíborcsiga. Valaha ebből a csigából vonták ki azt az anyagot, amivel a kelméket bíborszínre festették. E név egyben jelölte a bíbor színt, sőt az ilyen színre festett köntöst, takarót. Ezt a szót latinos alakjában purpurea már bíboros, vöröses értelemben használták.

*

Sikeres és eredményes volt a közművelők napja Fertőszentmiklóson program

Fertőszentmiklós - Sikeres és eredményes volt a szerdai közművelődési konferencia Fertőszentmiklóson, amely hármas összefogással került megrendezésre. "A szakmai eseményen a Sopron-Fertődi kistérség 39 településének szinte mindegyike képviseltette magát, de Komáromból és Budapestről is érkezek hozzánk, és a rendezvényre 12 kiállítói standot is berendeztek a szervezők" - mondta el portálunknak Istvánffy Miklósné a fertőszentmiklósi Művelődési Központ vezetője, a nap egyik házigazdája.

A programok már a délelőtt folyamán elkezdődtek. A rendezvényszervezőknek, könyvtárosoknak, közművelődési szakembereknek továbbképzéseket, és hasznos tanácsokat adtak a nap előadói. Ezek során a művelődési ház vezetők, könyvtárosok, népművelők megtudhatták milyen új irányvonalakra kell felkészülniük egy-egy rendezvény szervezésénél és milyen új igényeket kell figyelembe venni, emellett az előadások után, a résztvevő intézményvezetők abban is segítséget kaptak, hogy az országos közművelődési vizsgálatra milyen dokumentumokat kell beszerezni, illetve azokhoz, hol, hogyan lehet hozzájutni.

A délutáni órákban a rendezvényszervezők is komoly segítséget kaptak a további
munkájukhoz. A rendezvényre ugyanis meghívást kaptak azoknak a szakhatóságoknak a képviselői is, akik egy-egy rendezvény alkalmával az engedélyeketkiadhatják, vagy éppen ellenőrzéseket tarthatnak. Így többek között a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal részéről Nagyné Dr. Molnár Zsuzsa, az APEH részéről pedig Felpéczi Ferenc tartott előadást.

A rendezvény sikere kapcsán ugyanakkor Istvánffy Miklósné, hangsúlyozta Fertőszentmiklós Önkormányzata egyedül nem biztos, hogy ilyen sikert tudott volna elérni, ezért is külön köszönet jár a szervezési munkában való részvételért a Sopron-Fertődi kistérségnek és a Bartók Béla Megyei Művelődési központnak.

*

Észtek a Fertő-parton

Északi nyelvrokonaink egyenesen Észtországból érkeztek és töltöttek el 2 napot térségünkben. Nemcsak ízelítőt kaptak kulturális turisztikai látványosságainkból, hanem ismertettük velük közelmúltban megvalósult fejlesztéseinket és élvezhették vendégszeretetünket.

Hónapokkal ezelőtt észtországbeli rokonaink keresték fel az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület munkaszervezetét együttműködési szándékkal, akik örömmel vették a megkeresést, hiszen a két nép múltjában is már számos közös pont fedezhető fel. Kezdve a nyelvrokonsággal a világháborút követő évtizedeken át tartó szovjet megszálláson át egészen a 2004-es évig, amikor is együtt vált a két állam az Európai Uniós 25-ök tagjává.

A 28 fős delegáció kedden este érkezett a hegykői Tornácos Panzióba. A küldöttség az ország legdélebbi megyéjét lefedő Leader térség polgármestereiből, civiljeiből és vállalkozóiból állt össze, akik aktív résztvevői a vidékfejlesztésnek. Látogatásuk célja: megismerkedni térségünk már megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztéseivel, projektjeivel, legyen szó turizmusról, oktatásról, a közösségi élet felpezsdítéséről vagy városfejlesztésről.
A helyi LEADER-szervezet projektmenedzsere, Varga Krisztina 2 napos programot állított össze, mely szerda reggel a Tornácos Panzió nemrégiben épített Borostyán termében Völgyi János egykori polgármester köszöntőjével és a munkaszervezet vezetője, Páliné Keller Csilla az egyesület tevékenységi körének bemutatásával indult. Ezt követően a Fertő-Hansági Nemzeti Parkba látogattak, ahol Fersch Attila igazgató helyettes kitűnő vezetésével madárlesen vehettek részt és ismerkedtek meg térségünk páratlan madárállományával, bivalyaival, rackajuhaival és a nagyvalószínűséggel honfoglalóinkkal területünkre érkezett szürkemarhákkal. A természetjárás után előadást hallottak a Nemzeti Park együttműködéséről a helyi önkormányzatokkal, civilekkel.

Következő állomásuk az újonnan épült Lövői Szolgáltató Központ volt, ahol népviseletbe öltözött asszonyok - Balics János polgármester és a ház dolgozóinak társaságában - házi finomságokkal és nagy szeretettel fogadták messziről érkezett rokonainkat, akik itt megismerkedhettek az Alpokalja térség sajátosságaival, illetve a multifunkcionális közösségi ház szerepével a község és környékének életében.

Lövő után térségünk LEADER szervezetének székhelyére, Fertőszentmiklósra érkeztek és hallottak előadást Istvánffy Miklósné művelődésszervezőtől a város fejlesztéseiről és egy sikeres oktatási projektről (EDUCORB) Nikolett Raidl tolmácsolásában. Majd a házigazdák borkóstolóval egybekötött vacsorával kedveskedtek, mely során vendégeink nemcsak borvidékünk kiváló borait kóstolgathatták, hanem egy színvonalas borvidék-bemutatóban is részük volt. Ezt különösen nagy érdeklődéssel fogadták, hiszen Észtországban nem létezik bortermelés. Jóllakottan és jó hangulatban került sor az Észt estre, amikor a vendégek mutatták be egy-egy projektjüket. Ezt követően közös pontok kutatására, tapasztalatcserére és jövőbeli közös projektötletek megvitatására került sor.

A második napon Hegykő és a térségben példaértékű turizmusa került előtérbe. Szigethi István polgármester, Dr. Jakab Zsolt jegyző és Hospely Klára helyi vállalkozó előadásából megtudhatták, milyen módon működik együtt az önkormányzat civil szervezetekkel és vállalkozókkal a település turisztikai vonzerejének növelése érdekében, mi a kulcsa a hegykői turizmus szemmel látható fokozatos virágzásának. A közösségi élet aktív részese Dr. Reisner Ferenc hegykői plébános is, aki a hidegségi körtemplom falai között számolt be a térség szakrális fejlesztéseiről kínálva ezzel lehetőséget az észt küldöttségnek, hogy egy csodálatos panorámában gyönyörködhessen.

Ebéd után „városnéző” elektromos kisvonattal fedezték fel a térséget, majd egy olyan építészeti és egyben kulturális örökségünk következett, mely semmiképp sem maradhatott ki a programból, Eszterháza. Elsőként a Muzsikaházban Dr. Füzi Norbert jegyző köszöntötte az észt delegációt és ismertette a város fejlesztésének menetét. Korábbi vendéglátóinkhoz hasonlóan itt is frissen sült pogácsával jártak vendégeink kedvében. Majd az Eszterházy-kastély megtekintésével zárult a delegáció kulturális programja. A nap végén a hegykői termálfürdő vette át a főszerepet.

Varga Krisztina

Fotó: Békefi Dániel

Kapcsolódó Galéria: Észt napok 2010

*

Drogmaraton Nagycenken

Nagycenk - Április végén ismét szeretettel fogadta Nagycenk az országos lebonyolítású Drogmentes Maraton résztvevőit. Az Önkormányzat vezetői számára nagy öröm, hogy immár negyedik alkalommal érezték fontosnak az esemény szervezői, hogy Nagycenket is érintse a maraton útvonala

Tóth Tibor tanár úr szervezésében több mint száz nagycenki diák tette le a Drogmentes Kapitány esküjét, az Iskolai Egészséghét programjaihoz is csatlakozva egyben. A futáson és az eskütételen kívül Szolyák Gábor körzeti megbízottól hasznos tanácsokat kaphattak a gyermekek a kábítószerek elleni védekezésről.

*

Ikva-parti party

Nagycenk - Az idei évben immár harmadik alkalommal került megrendezésre az Ikva-parti Mulatság. A rossz idő ellenére is teljesen tele volt a szombat délutáni eseményeken a sátor, ami azt jelenti, hogy nem csak Nagycenkről, hanem a környékről is sokan érkeztek.

A szokásoknak megfelelően a nagycenki Ízviadallal kezdődött a délutáni programok sora. Major Zsolt zsűrielnök mind a nyolc benevezett csapattal ismertette a szabályokat, majd mindenki átvehette a 3 kg felkockázott sertéshúst, és indulhatott a nemes „küzdelem”, amelyet
Csorba János képviselő úr és családja nyert meg, így övék lett az idei „Nagycenk Bográcsmestere” kitüntető cím. Új indulóként remekül szerepelt a Bíróné Ibi – Derdákné Marika duó is.

A Veterán autós-motoros felvonulás és élményautózás ismét nagy sikert aratott, közel harminc veterán járműben gyönyörködhetett a közönség. A délután a jókedv és a ritmus jegyében tellett, amiről a Mozgás Ritmus Lendület és a Dirty Dance Tánc Egyesület remek táncosai gondoskodtak. Kaczor Feri pedig ismét forró hangulatot teremtett a sátorban. Majd a Gabajda Bábszínház szórakoztatott kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az óvó nénik játszóháza is sok kis lurkót vonzott. Sok lovat és egyéb játékokat készítettek. Nagy Laci bácsi fafaragó sarkot létesített, szinte megállás nélkül mutatta a különleges fogásokat a gyermekeknek. A délután a Világörökségi Nap résztvevőinek
tombolasorsolásával folytatódott, majd a Vujicsics Együttes délszláv muzsikája szórakoztatta a közönséget. A napot pedig a West Zenekar koncertje és a Fiesta fellépése zárta.

Forrás: Alpokalja-Ikvamente Leader Egyesület, Sopron-fertődi HVI, fertopart.hu

Cikk megosztása