III. tengely: Megújul a sétány és a park Révfülöpön

Június közepére megújul a településközpont parkja és játszótere. Mintegy 35 millió forintos beruházással új, de a hagyományokat őrző arculatot kap a móló melletti terület.

A mólófej felújítását, az előtte lévő tér és szolgáltatóegységek kialakítását, majd az Attaca de Music Klub tavalyi megújulását követően idén tovább folytatódik a közterületek rendezése, felújítása, fejlesztése” – tudtuk meg Miklós Tamástól. Mint azt a polgármester elmondta, hogy a tómederrel párhuzamosan futó parti jegenyenyár fasor részletes egészségi állapotfelmérése után kilenc veszélyes fát kivágtak.

Az egyéb túlnőtt és balesetveszélyes gyomfákat, cserjéket is eltávolítják. Ugyanakkor 11 lombos fát, 102 tuja félét, közel három ezer örökzöldet, 170 lombhullató cserjét és több mint ezer rózsatövet telepítenek. Felújítják a sétányokat, négy pergola készül, 18 pad, új hulladékgyűjtőt és két kerékpártartót is kihelyeznek.

A kerékpárút másik oldalán a szebb napokat is megért hajóhintás játszóteret elbontják, és az uniós szabványoknak megfelelő játékokat helyeznek el a területen. Ott is új padok és szemétgyűjtők lesznek.

Révfülöp Nagyközség Önkormányzata a megközelítőleg 50 milliós összköltségű projekthez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében , az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból 39 227 630 Ft összegű támogatást nyert el a rózsakert – játszótér felújítására.

Az egyéb költségekkel 49 millió forint összeget meghaladó beruházás kivitelezési munkáit közbeszerzési eljárás keretében a keszthelyi Fitotron-System Kereskedelmi Kft nyerte el.

A generálkivitelezői szerződés a Polgármesteri Hivatalban 2010. április 12-én aláírásra került, majd ezt követően április 19-i munkaterület átadás-átvétellel megkezdődtek a kivitelezési munkák.

*

Centenárium - 100 éve született Tatay Sándor

Tatay Sándor író születésének századik évfordulója alkalmából színes, háromnapos programot szerveztek május 6. és 8. között a Badacsony lábánál.

Tatay Sándor 100 évvel ezelőtt, május hatodikán született Bakonytamásiban. A középiskolát Pápán és Szarvason végezte, majd Sopronban teológus hallgató lett, később Pécsett bölcsész. Ifjúkorában bejárta Európa híres városait. Az 1930-as évektől publikál, első könyve (Az eke) Sopronban jelent meg 21 esztendős korában. Egy filmforgatókönyv írása kapcsán került Badacsonyba, 1944-ben itt is nősült, az akkori Nemestördemicen, miután beleszeretett a Rodostó-ház tördemici vezetőjébe.

Az írást 1954-től tekintette fő hivatásának. Művei szinte mind Badacsonyban születtek, bár telente a fővárosba költözött vissza. Egész életét a körülötte élő emberek sorsa foglalkoztatta, számos művének helyszíne Badacsony volt. Munkásságát 1957-ben József Attila-díjjal ismerték el, majd 1961-ban és 1979-ben még két alkalommal kapta meg azt a díjat. 1970-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatát vehette át, a Szépirodalmi Könyvkiadó Nívódíját 1981-ben.Halála évében, 1991-ben Kossuth-díjat kapott. Nagyon sok regénye szólt gyerekeknek, de nem nevezhető kifejezetten gyermekírónak. Nemrégiben jelent meg egy novellás kötete, Ház a sziklák alatt címmel, és a tervek szerint egy hangos könyv készül a Kinizsi Pál című műből. A három nap eseményein jelen volt Tatay Sándor leánya. Ágota és unokája, Stefler Márton is.

A ház, amit még Tatay Sándor vásárolt 1947-ben, a mai napig a család tulajdonában van. Ágota kerámikus, férje építész, mindketten Budapesten élnek, azonban gyakori vendégek Badacsonyban. De legtöbbet az unoka, Márton tartózkodik itt, hiszen mint mondta, szereti az itteni környezetet, az embereket. Fotózik, s ugyan a sajtóban is megfordult már, jobbára a művészi fotózás tölti ki idejét ezen a téren. Ugyanakkor a megélhetés érdekében a nyári szezonban büfét üzemeltet a lábdihegyi strandon. Büszke nagyapjára, őrzi emlékét, és örül annak, hogy az itteni embereknek fontos a Tatay-kultusz ápolása. Azt is megtudtuk, hogy az egyik kiadóval tervezik a Tatay-életmű teljes digitalizálását. A megemlékezés csütörtökön, Bakonytamásiban kezdődött, ahol a Badacsonytomajról, Badacsonytördemicről érkező küldöttség koszorúzott az író sírjánál. Még ezen a napon irodalmi műsort rendeztek badacsonytomaji a Keresztúry-házban.

Másnap az író nevét viselő általános iskola diákjai az Egry művelődési ház oldalán lévő emléktáblát koszorúzták meg, majd irodalmi összeállítást tekinthettek meg a résztvevők a színházteremben. Szombaton Badacsonytördemicen folytatódtak a centenáriumi események. Délelőtt gyermekprogramok kezdődtek a faluháznál, majd a Rodostó-háznál emléktáblát avattak. Délután Tatay-emlékkiállítás nyílt Badacsonytördemicen, amelyet leánya Ágota, valamint férje, és fia állítottak össze.

*

Íjászverseny a szigligeti várban

Május 8-án rendezték a Várverseny GP-t a Balaton várában, amelyre száznál is több versenyző érkezett az ország minden tájáról.

A jó hangulatú verseny délelőtt 10 órakor indult eligazítással a várban, majd a versenyzők csapatokra oszolva járták be a 20 helyszínt. Minden állomásnál különböző alakú és mintájú céltáblát helyeztek el, és több helyen is más-más módon pontozták a versenyzőket. Körülbelül délután két órára végzett minden csapat, és a finom ebéd elköltése után egy másik versenyszámmal folytatódott a program. Itt a töltési és lövési gyorsaságot figyelték a versenyzőknél, és a nézősereg is élvezhette a pörgős összecsapásokat, valamint végig buzdíthatta a párbajok során kedvenc versenyzőit. Ezt követte a bajnokok döntője, a 14 legjobb íjász érte össze a tudását, pontosságra törekedve.

Végül sikerült az eső eleredéséig pontosan befejezni a viadalt, az eredményhirdetést pedig már fedett részen ejtették meg. A kitűnő hangulatú verseny nem csak arra volt jó, hogy összemérhessék tudásukat az indulók, hanem ismertségek, barátságok is születtek. Szigligeten idén nyáron még két hasonló verseny is lesz, ezekről bővebben a település honlapján és a Szabad Íjász Portálon szerezhetnek információkat az érdeklődők.

*

Ezüstérmes szigligeti ló

Rádpuszta - Második lett a Balatoni Vágtán a település lova.

Ajowa, Szigliget lova simán nyerte az első kört, de végül csak második tudott lenni a Gyugy által nevezett ló és lovasa előtt. Ennek ellenére minden dicséretet megérdemel a Lőrincz Anikó által hajtott paripa. Érdekesség, hogy két éve, a Nemzeti Vágtán szintén a második helyezést érte el a település általa nevezett ló. Szigligetet a helyi hagyományőrzők is képviselték a rádpusztai rendezvényen, vidámságot csempészve a Vágtára.

*

Hétszáz nő a Balatonért

Balatonrendes - A tópart legkisebb településén tartotta május 8-án, szombaton az aktuális tisztújító küldöttgyűlést a Nők a Balatonért Egyesület, amelynek élére újra Szauer Rózsát választották.

Az egyhangú szavazást követően az elnökség hét tagjának kilétére is fény derült, majd az immár tizenöt éves, a tó partján húsz csoportot tömörítő egyesület képviselői visszatekintettek az elmúlt öt esztendőre. Szauer Rózsa beszámolójában elmondta, hogy az oktatás, a kulturális örökség megóvása és a környezetvédelem területe kapott igazán hangsúlyt. Az egyesület csoportjai szeretnék, ha a gyerekek minél inkább megismernék a tavat és környezetét, élővilágát. Ezért újra kiadták a már évek óta nagy sikerű Vigyázz rám! társasjátékot és vetélkedő sorozatot, Víz világnapi vetélkedőket rendeztek a diákoknak. Emléket állítottak a Balatoni Nagyasszonyoknak, de a Bartók évfordulókról sem feledkeztek meg. Beszálltak a parlagfű mentesítésbe, kitakarították a tó parti kerékpárutakat és több alkalommal sikerrel pályáztak.

Pillanatnyilag a balatonarácsi iroda nyitásán dolgoznak, amely az első hivatalos stabil helye lesz az egyesületnek. Onnan a csoportok működését is segíthetik. Aztán még a közeljövőben szeretnék kiadni kis füzet sorozatuk 13. számát, hogy az elmúlt másfél évtized munkájáról beszámoljanak. Továbbá erősítenék a civil és külföldi kapcsolataikat, pályáznának, és harmadszor is kiadják A Balaton könyvét.

A küldöttgyűlés a III. Badacsony Térségi Civil Majális keretében rengeteg, minden korosztályhoz szóló programmal folytatódott, amelyeket a csöpörgő eső sem tudott elverni. Volt interaktív játék, gyógynövény túra, Dévai Nagy Kamilla koncert, hastánc, néptánc, hangszerszóló, vers, ének és judo bemutatók sora színezte a majálist. A nap során a térség településeinek egyesületei, szervezetei mutatkoztak be a májusfa kitáncolása előtt, a helyi asszonyok pedig a vendéglátásról gondoskodtak a tőlük megszokott jó házigazdák módjára.

*

Ghymes fesztivál a Szent György-hegyen

Összművészeti fesztivált valósít meg július 2-4. között a Tapolca közelében található Szent György-hegyen a Ghymes együttes. A zenekar olyan hagyományteremtő rendezvényt tervez, amely a jelenkori zenei, színházi és irodalmi élet maradandó alkotásaira épül.

A Ghymes együttes alapítói, Szarka Gyula és Szarka Tamás már régóta álmodoztak egy több napos rendezvényről, amelyhez méltó helyszínére a valamikori Pannon-tenger tanúhegyeinek árnyékában találták rá. A Ghymes fesztiválnak otthont adó Tapolca és Hegymagas a belföldi turizmus kedvelt borvidéki célpontjai, így a kulturális programsorozat kiváló lehetőség lesz a nyaralók, vagy csak pár napra kiruccanni vágyók számára egyaránt.

A három napos rendezvény egymással párhuzamosan két helyszínen zajlik, Tapolcán, a Fő téren, illetve Hegymagason, a Szent György pincénél lesz. A főszerep természetesen a zenéé - a Ghymes és annak szólistái mellett helyi együttesek is bemutatkoznak -, ráadásul a Forrás Színházban méltó közreműködő partnerre is talált a zenekar, így a színházi élmény sem marad el. Emellett kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, Szent György-hegyi borok kóstolója, valamint az elmaradhatatlan lacikonyhák várják még az érdeklődőket.

A fesztivál az együttes lelke” – mondta Szarka Gyula. „A Ghymes alkotóközössége több, mint egy zenekar, egy külön világ, amelyben a színház, a zene, az irodalom és a történelem élő egységet alkot. Számunkra ez a több napos esemény az a közeg, ahol teljességgel ki tudunk bontakozni, és a közönséghez is közelebb tudunk kerülni. Nem véletlen, hogy az együttes is egy fesztiválon alakult meg anno”.

*

Ötvenéves a bölcsőde

Tapolca - 1960-ban, éppen ötven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a bölcsőde a városban, a mai Pannon Reprodukciós Intézet helyén, negyvennégy férőhellyel.

A kerek évforduló alkalmából a Tamási Áron Művelődési Központban rendeztek ünnepséget az egykori és mai dolgozók részvétele mellett szerda délután. Az intézmény küldetéséről és történetének jelentősebb fejezeteiről Császár László polgármester szólt köszöntőjében. Mint mondta, a családok és a bölcsőde kapcsolatát mindig is az oldott, őszinte viszony jellemezte, hiszen a szülők tudták, gyermekük jó helyen, biztos kezekben van. A polgármester ugyanakkor azt is elmondta, hogy 88 millió forintos pályázatot nyújtottak be felújítási, fejlesztési célzattal, de ezt a most leköszönt kormányzat illetékes szervei nem tartották támogatásra érdemesnek. A város azonban fellebbezést nyújtott be, az eljárás folyamatban van, tehát még megvalósulhat egy jelentős volumenű fejlesztés a Nagyköz utcai intézménynél. A polgármester beszéde végén oklevelet és 500 ezer forintot nyújtott át az alapellátási intézet vezetőjének, dr. Varga Istvánnak és a szervezetileg idetartozó bölcsőde vezetőjének, Mészáros Ferencnének.

A fél évszázaddal ezelőtti megalakulásról és az utána következő évtizedekről dr. Zsiray Ferencné, 1987-ben nyugdíjba vonult bölcsődevezető beszélt. Mint elhangzott, 1976-ban már negyven dolgozó látta el a kilencben, 20 hetes és 3 éves kor közötti kisgyermeket, de előfordult, hogy a 140-et is meghaladta az apróságok létszáma. Külön köszönet jár dr. Stenszky Gyulának, aki a kezdetektől egészen 2008-ig látta el az orvosi teendőket a bölcsiben.

A rendszerváltozás utáni nehéz évekről már a mai vezető, Mészáros Ferencné beszélt. A kilencvenes években csaknem a megszűnés sorsára jutott az intézmény, de aztán először egy óvodához, majd 1999-től az alapellátáshoz rendelt bölcsőde megúszta a bezárást.
Ma négy csoportban, 52 gyereket gondoznak Tapolcán. Az ünnepségen hárman jelen voltak az egykori alapító dolgozók közül is, a volt vezetőn, dr. Zsiray Ferencnén kívül, Lovász Gáborné és Torda Kálmánné.

Az ünnepség további részében a Tapolcai Általános Iskola Bárdos Intézményegysége adott műsort, majd állófogadással zárult az ötvenéves évforduló.

*

Több mint ötezer látogató - Sikeres volt a várfesztivál

Szigliget - A háromnapos szigligeti rendezvény végén elmondható: sikerült méltó módon megünnepelni a vár építésének 750. évfordulóját.

A várfesztivál harmadik napján is kitűnő programok várták a fellátogató több mint 1500 embert. Már délelőtt elkezdődött a rendezvény, méghozzá az IR32 Hagyományőrző Egyesület bemutatójával, majd következett az apródavatás, ahol Szigliget várának leendő vitézeit keresték a szervezők.

A program az Ajkai Reneszánsz Együttessel folytatódott, majd Szó és Kép Színpad adta elő a Pyramus és Thisbe című komédiát. A műsor ismét az IR32 hagyományőrzők hosszabb bemutatójával folytatódott, majd az egyenesen Erdélyből érkezett Csernik Szende adott elő székely népmeséket - lábbábok segítségével. A napot a Nyirettyú Népzenei Együttes koncertje, és egy ágyúlövés zárta.

Összességében elmondható, hogy sikeres volt a háromnapos rendezvény, a több, mint 5000 látogató, a kiváló hangulat pezsgő élettel töltötte meg a Balaton várát.

Forrás: Tapolcai HVI, naplo-online.hu

Cikk megosztása