Fejlesztések a cigándi könyvtárban EU támogatásból

Projektzáró rendezvényt tartottak a cigándi Városi Könyvtárban. A nyertes pályázat segítségével a „Városi Könyvtárak fejlesztése, Cigánd-Encs” című projekt keretében Cigánd és Encs városi könyvtárakban informatikai eszközfejlesztések és akadálymentes könyvtárhasználat valósult meg.

Cigánd Város Önkormányzatának és Encs Város Önkormányzatának konzorciuma az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának TIOP-1.2.3/09/1 Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése - „Tudásdepó-Expressz” tárgyú pályázati felhívására nyújtott be pályázatot.

A cigándi könyvtár eszközállománya 14 db számítógéppel, 2 db notebookkal, 1 db nyomtatóval, 1 db vonalkód olvasóval gazdagodott.

Felújításra került a könyvtár vizes blokkja, valamint megtörtént az épület fizikai akadálymentesítése. A cigándi és az encsi könyvtár fejlesztésének összköltsége 7.999.976 Ft, a támogatás intenzitása 100%.

*

Ismerje meg Európát, hogy Európa is megismerhesse Önt!

"Ismerje meg Európát, hogy Európa is megismerhesse Önt" címmel tartott sajtótájékoztatót a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány valamint az a speciális nyelvi szolgáltató cég, amellyel partnerségben új program indul Zemplénben.

Ennek keretében a régióban található vállalkozások mind magyar, mind szlovák oldalon olyan nyelvi szolgáltatást vehetnek igénybe, ingyenesen, amellyel piaci jelenlétüket erősíthetik, hangzott el a program szervezőitől. A program "Idegen nyelvvel Zemplénért" címet viseli.

Forrás: www.satoraljaujhely.hu

*

Rotary-adomány fogyatékkal élőknek

Sátoraljaújhely, Sárospatak - Újabb ékes bizonyítéka van annak, hogy Sátoraljaújhely és Sárospatak, mint ikervárosok nem csupán az önkormányzatok szintjén fognak össze, munkálkodnak és terveznek együtt intenzíven.

A civil szféra is egyre inkább összeköti a két zempléni település szálait. A napokban a mindössze néhány hete Sárospatakon működő Fogyatékkal Élők Nappali Ellátó Intézménye megsegítésére sietett a Sátoraljaújhelyi Rotary Klub. Játékokat és különböző készségfejlesztő eszközöket vásároltak az intézmény számára, mintegy 30 ezer forint értékben.

Az adományt meghitt hangulatos esemény keretében Ruzsinszky László a klub elnöke és a szervezet elnöksége adta át Pap Imrénének, az ellátó központ vezetőjének. Az intézményben ellátottak egy-egy szál, általuk papírból hajtogatott virággal köszönték meg az adományt.

Forrás: www.boon.hu

*

39. alkalommal rendezték meg a Hegyaljai Pedagógus Kupát

Idén Sárospatak rendezi a Hegyaljai Pedagógiai Kupa kispályás labdarúgó bajnokságot. Ez a térség legnagyobb hagyományokkal rendelkező ilyen sportrendezvénye, hiszen idén 39. alkalommal rendezzük meg.
A nagy öregek közül olyanok kezdték ezt a rendezvénysorozatot, mint pl. Dobai Tanár úr, Bigus Imre tanár úr, vagy Szűcs Mihály tanár úr, aki még ma is aktív játékos és a jelenlegi torna rangidős játékosa – számolt be az ÁVG műfüves pályáján lebonyolított mérkőzésekről Aros János

Évről-évre 4 csapat részt ezen és forgásszerűen rendezzük meg Tokaj, Szerencs, Királyhelmec és Sárospatak között. Idén Sárospatakra került a sor, jövőre a jubileumi rendezvényt Királyhelmecen fogjuk tartani. A mérkőzések mindig nagyon jó hangulatúak. Ez egy kétnapos rendezvény, péntek délben szoktuk kezdeni, majd szombat délben eredményhirdetéssel és ebéddel fejezzük be.

Azon kívül, hogy kitűnő kapcsolatot tudunk tartani, az esti beszélgetések során - mivel pedagógusokról van szó – a kollégákkal szakmai tapasztalatcserét tartunk és nyilvánvalóan egy kis politikát is meg tudunk tárgyalni.

Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy már 20. alkalommal vehetek részt ezen a rendezvényen, ahol a nagy öregeken kívül mindig figyelünk arra, hogy fiatal pedagógus kollégák is épüljenek be, hogy legyen később, aki majd folytatja ezeket a hagyományokat.

Forrás: www.sarospatak.hu

*

Másfél milliárd forint a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház fejlesztésére

Közel 1,5 milliárd forintos támogatást nyert Sátoraljaújhely város önkormányzata az Erzsébet Kórház szerkezet átalakítására. A beruházás kapcsán új központi épület kerül kialakításra, és több kórházi szárnyat alakítanak majd át. A tervek szerint a beruházás befejezésének időpontja 2012 szeptembere lesz.

További részletek a kórház weboldalán, ide kattintva.

Forrás: www.satoraljaujhely.hu

*

Meleg aszfalttal kátyúznak a városban

Sárospatak útjainak 90% -a rendkívül rossz és elhanyagolt állapotban van. Éppen ezért az idei költségvetésben a tavalyi összeg dupláját, 10 millió forintot szerepeltetnek útfelújításra.A Kommunális Szervezet szakemberei és munkásai már feltérképezték a városban, hogy mely utak esetében van szükség azonnali beavatkozására.

Felállítottak egy rangsort, így került most sor a Herceg utca útburkolatának javítására. Sajnos, mivel nem rendelkezik megfelelő alappal, tulajdonképpen az egészet le lehetne aszfaltozni évről évre, olyan rossz állapotban van ez az út. Erre pénz nincs, így marad a kátyúzás.

*

„Zöldülő Gyöngyszem” pályázat

A Hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola fenti címmel sikeresen pályázott az „Alapítvány az Egészséges Településekért” szervezet által kiírt pályázaton.

A 100 ezer Ft pályázati támogatás segítségével így az iskolaépület külső homlokzatának megújulásával egyidejűleg a több mint 80 éves, elöregedett, homlokzatot veszélyeztető fák helyére fiatal örökzöld növények és cserjék telepítésére kerülhetett sor - küldte a tudósítást dr. Stumpf Enikő jegyző...

Ifj. Rák József, a Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elnökének közreműködésével a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság végezte el április 19-én az öreg fák biztonságos eltávolítását. A pályázati támogatásból a növények (fák, cserjék) beszerzését az intézményvezetője, Götzné Frikker Mária szervezte meg és az ültetést április 23-án, pénteken délután jó hangulatban végezték a gyerekek, szülők, pedagógusok és segítő önkéntesek.

A parkosítással az intézmény hozzájárult a pályázat kiírójának célkitűzéseihez: „az egészséges Magyarország megteremtéséhez való hozzájárulás keretében oktatási intézmények által megvalósítandó környezettudatos nevelés kialakítását célzó programok támogatása, iskolai egészségnevelés, amely hatásában az egész közösségre kiterjed.

Az oktatási intézmény a település frekventált pontján helyezkedik el, így valóban az egész közösség örömét lelheti majd a szép új parkban és reményeink szerint ismét évtizedeken keresztül gondozhatják majd a kisdiákok.

Forrás: www.hercegkut.hu

*

Turisztikai szolgáltatók szakmai képzése a helyi turisztikai kínálatról

A Sátoraljaújhely – Hegyköz Turizmusáért Egyesület Turisztikai Desztinációs Menedzsment a közelmúltban kezdte meg működését egy sikeres működési pályázatnak köszönhetően.

A Menedzsment a pályázatban vállalta, hogy különböző szakmai tanfolyamokat szervez a tagok számára. Egy ilyen képzésen vettek részt az elmúlt két napban, Sátoraljaújhelyen a turisztikai szolgáltatók. A képzés elsősorban arra irányult, hogy feltárják a helyi turisztikai kínálat előnyeit és hátrányait.

A hír itt megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=fnqjoey_Gxg

Forrás:www.satoraljaujhely.hu

*

Európai Uniós pályázati információs fórum a Zempléni RVA szervezésében

Folyamatosan zajlanak az európai uniós pályázati ismertetők Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A "Pályázati Információs Fórumok" című rendezvénysorozat legújabb állomása a Sátoraljaújhelyi Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány volt.

Az eseményt a Zemplén Európa Házban tartották meg. A Miskolci Pólusprogram Hálózatfejlesztési Iroda és a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség együttműködésében megvalósuló program célja a regionális operatív program keretében elérhető népszerű pályázati lehetőségek ismertetése volt.

*

Magyar Kézműves Remek Díjat nyert a Pataki Kerámia

Idén 70 pályázatból 37 pályamű érdemelte ki termékeivel a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címet. Nagy büszkeség a sárospatakiak számára, hogy a 37-ből 3 díjat városunkba hoztak haza. Úgy tűnik, nem hiába tevékenykedtek Sárospatakon a habánok, a három díjból kettőt kerámia termékért kaptak pályázóink. Ezúttal a Kerámia Kft. vezetőjét, Uzelmann Annamáriát kérdeztük meg, akik étkészlet családjukkal nyerték el a zsűri elismerését…

Az üzem hosszú távú célkitűzése, hogy a kézzel festett kézműves termékeit megőrzi és tovább fejleszti. Ez a gondolkodásunk és terveink gerincét képező feladat, ezért nagyon fontos számunkra az, hogy a mindennapokban a dizájnok divatkövetésében és a forma kialakításában megőrizzük a kézműves jelleget, miközben a divat változásait figyelembe vesszük.

A hagyomány megőrzése szempontjából fontos, hogy ne csak magunk, hanem a környezetünk (vásárlók, kereskedők, művészek, stb.) is folyamatosan értékelje a tevékenységünket. Ezért határozzuk el időről-időre, hogy a Budapesti Iparkamara által meghirdetett Magyar Kézműves Remek Pályázaton részt veszünk.

Ebben az évben a már évek óta fejlesztett barokk edénysorozatunk különböző dekorokkal történő díszítését azaz a barokk edénycsaládon belül a rózsabimbós dekort nyújtottuk be, amivel nagy sikert arattunk. Ez a család formájában és motívum kincsében a nagymamáink világát idézi, ugyanakkor szín és motívum megvalósításában a mai kornak és divatnak megfelelő.

Ez a termékünk formadíjat nyert, de nem csak a Bíráló Bizottságnak nyerte el a tetszését, hanem a Veszprémi Magyar Kézműves Remek Kiállításon és a Budapesti Konyha Kiállításon is nagy sikert aratott. Visszatükröződik a vásárlói vélemény a mintaboltokban történő eladásainkban is.

Forrás:www.sarospatak.hu

*

Pályaválasztási tanácsadó program indult Sátoraljaújhelyen

Magyarországon egyedülálló projekt indult el a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskolában. A Pályaválasztási Tanácsadó programba a törökországi Bakcsa Segédegyetem közreműködésével került be a mgyarországi oktatási intézmény. Ennek kapcsán az ott kidolgozott pályaválasztási módszereket ültették át magyar alkalmazásba. Ennek kipróbálása folyik az újhelyi iskolában.

*

„Fogadd el, fogadj el!"

A sárospataki Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium különböző akadályozottsággal élő gyermekeket nevel, oktat. Kiemelt feladatunknak tartjuk a különböző sérüléssel élők elfogadottságának elősegítését. Ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy a VII. alkalommal szervezett „Erdélyi nap” című rendezvényünkkel csatlakozhattunk a „Kézenfogva Alapítvány” országjáró „Fogadd el, fogadj el!” programjához.

A programsorozat célja: A fogyatékkal élő emberek elfogadottságának növelése érdekében olyan integrált események szervezése ahol a fogyatékkal élők pozitív társadalmi szerepekben, önálló, autonóm személyiségként mutathatják meg magukat.

A nap üzenete: Töltsünk el közösen egy napot, hogy tanuljunk egymástól, ismerjük meg egymást. Öröm számunkra, hogy rendezvényünket Sárospatak város több intézménye támogatja: Sárospatak Város Önkormányzata, A Művelődés Háza és Könyvtára, Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zempléni Térségi Egyesülete, Búzavirág Alapítvány, Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, Farkas Ferenc Művészeti Iskola, a város általános iskolái.

Ezen a napon a Művelődés Háza és Könyvtára előtti téren kulturális műsorral lépnek fel az általános iskolák tanulói: Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája, Farkas Ferenc Művészeti Iskola és az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium.

A „Kézenfogva Alapítvány” országjáró és közvéleményt formáló speciálisan kialakított kamionjában speciális számítógépes játékok, Pillanatképek kiállítás, OTP Esély Játék, filmvetítés várja az érdeklődőket. A kamionban 11 órától – jeltolmács segítségével- előadást hallgathatnak a mozgáskorlátozottak életéről, valamint filmet tekinthetnek meg az értelmi fogyatékkal élők mindennapjairól.

Forrás: www.sarospatak.hu

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Sárospataki HVI, Bodrogközi HVI, Sátoraljaújhelyi HVI

Cikk megosztása