Vitorláskonferencia, illusztris vendéggel

Balatonalmádi – A tóparti város adott otthont május második hétvégéjén a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) éves kongresszusának, amelyen többek között a görög király, II. Constantin is részt vett.

Az ISAF hagyományos májusi konferenciája ezúttal négy napig tartott, a május 6-9-e közötti eseményen mintegy 130-an vettek részt Balatonalmádiban. A tanácskozáson ismertették a tagokkal a nemrégiben kidolgozott hosszú távú működési stratégiát. A Goran Petersson elnök vezette szövetség tervet dolgozott ki arra is, miként tud a vitorlázás stabilan továbbra is az olimpiai programban maradni.

Az ISAF első embere úgy fogalmazott, megerősítették pozícióikat az ötkarikás játékokra. Két új tag, Botswana és Mozambik felvételét is elfogadták a tagok, valamint az Afrikai Vitorlás Szövetséggel való kapcsolatok előtérbe helyezéséről is javaslat hangzott el.

Június 5-étől rendezik meg Kenesén a dragon hajóosztály Európa-bajnokságát, természetesen a lebonyolítás is szóba került. Aki akarta, ki is próbálhatta a dragont, a kongresszus legsportosabb tagjainak versenyt tartottak. Akik inkább maradtak a szárazföldön, azok a szálloda medencéjében távirányítós modellhajókkal vetélkedhettek.

A konferencia sajtóbeszélgetéssel zárult, ahol az ISAF tiszteletbeli elnöke, II. Constantin görög király is válaszolt az újságírók kérdéseire.

II. Constantin görög király (jobbra) és Wossala György (balra) is részt vett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség konferenciáján (Fotó: Gáspár Gábor)

*

Gyakorlatiasan gondolkodnak

Balatonfűzfő – Sikeres és igen aktív egy évet tudhat maga mögött az Észak-Balatoni Térség Környezetipari és Veszélyeshulladék-kezelő Klaszter. Ha a gyakorlatban is megvalósíthatják elképzeléseiket, a jövőjük is mozgalmas lesz.

Újdonságként hatott az Észak-Balatoni Térség Környezetipari és Veszélyeshulladék-kezelő Klaszter, amely nemcsak megalakulásával, hanem eredményes pályázatával is felhívta magára a figyelmet. A klaszter szolgáltatásainak kialakítása és fejlesztése, közös beruházási tevékenysége elnevezésű projektjük záró rendezvényét a minap tartották Balatonfűzfőn.
A klaszternek nemcsak az az előnye, hogy összejön egy társaság, fejtette ki dr. Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója, hanem az, hogy olyanok dolgoznak együtt, akik különben nem, ráadásul olyan ötletek generál az együttműködés, amilyen elképzelések egyébként fel sem merülnének.

Az Észak-Balatoni Térség Környezetipari és Veszélyeshulladék-kezelő Klaszter tevékenységéről, a klasztertagok, tagvállalatok további együttműködési lehetőségeiről Szlivka Sándor, klaszterelnök. Mint mondta, a szervezet 2008. július 23-án alakult, 12 tagvállalattal, ma már 18-an vannak. Egy év leforgása alatt 24 rendezvényt tartottak, amelyben konferenciák, szakmai tanácskozások, benchmarking foglalkozások egyaránt voltak.

A klaszter az elmúlt egy évben erőteljes kutatási-fejlesztési tevékenységet kezdeményezett, s a felmerült gondolatok gyakorlati megvalósítását tűzték ki célul. Ilyen például a laborfejlesztés, a veszélyes hulladékok kezelése, vagy a biofinomítós termékek újrahasznosítása. A legmeglepőbb a Balaton és térségének felszíni vizeiből származó mederüledékek rekultivációs célú hasznosítása – ennek már az előtanulmánya is a kezükben van. Mindehhez – természetesen – további pályázati lehetőséget is igénybe kívánnak venni.

A klasztertevékenység továbbra is a támogatandó célok között szerepel, szögezte le Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, hiszen nagy szerepük van a gazdaságfejlesztésben.
A tömörülésekben különféle méretű vállalkozások vesznek részt, az együttműködés a kisebb szereplőkre egyértelműen felhozó hatással van. Az országban a közép-dunántúli régióban volt a legsikeresebb a klasztertevékenység.

*

Emelkedtek a strandjegy árak Almádiban

Balatonalmádi - A testület elfogadta a környezetvédelem helyi szabályairól szóló rendelet módosítását és döntött az idei strandjegyek árairól.

Az idei szezonban jegytípusonként átlagosan 50 forinttal emelkednek a belépők árai a strandokon, ami a felnőtt napi teljesárú jegynél tizenegy, a kedvezményesnél tizenhat százalékos növekedést jelent. A döntés értelmében a napijegy (a káptalanfüredi kis strand kivételével) 450-ről 500 forintra növekedik, a kedvezményes (16-tól 19 óráig) pedig 300-ról 350-re. Ugyanakkor idén ötven forintos felár ellenében lehet olyan jegyet is vásárolni, amivel egy nap többször is ki lehet látogatni a strandra. Elhangzott: tavaly többször okozott az problémát, főleg kisgyermekeseknél, hogy ha valaki ebéd, vagy pihenés miatt hazament a strandról, csak újbóli jegyvásárlás után tudott visszamenni. Az ilyen esetek rendezése volt az egyik fő indoka annak, hogy meghozták ezt a döntést. A hat év alattiak, illetve a gyermek idénybérlet (18 év alattiaknak) ingyenes.

*

Megkezdődött az Egészségház építése

Balatonalmádi – A közelmúltban elkezdték a kistérségi egészségközpont építési munkálatait, az év végére elkészül, jövő májusban pedig átadhatják a centrumot.

Erről Bogdán László főépítész, a balatonalmádi polgármesteri hivatal településfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője beszélt. A területen már lebontották a korábbi napközi otthonos épületet, és megkezdték a munkálatokat. Az egészségház teljes költsége bruttó 636 millió forint, ebből az építés 480,6 millió, míg az eszközbeszerzés 107,5 millió forint. A fennmaradó rész többek között a projekt előkészítése, projektmenedzsment, tervek, előkészítő tanulmányok költsége. A projekt jövő májusban zárul.

Az új épületben kapnak helyet a jelenleg két épületben lévő szakkellátások, és a körzeti orvosi rendelők a vörösberényi kivételével.

A balatonalmádi testület egyébként a januári ülésén támogatta, hogy a korábbi önrész mellett további 130 milliót biztosítanak a projekthez. A költség jelentős növekedése abból adódik, hogy az előzetes tervekben 230 ezer forintos négyzetméterárakkal kalkulált, az építkezés költsége összesen 347 millió forint lett, ugyanakkor a valós építési költségek meghaladják a bruttó 480 millió forintot.

*

Vízben fürdő lovas párosok

Berhida - Vízi átkelés, dárdadobás és homokos akadálypálya leküzdése is szerepelt a második alkalommal megrendezett lovas hatpróba feladatai között. A versenyközpontnak számító berhidai lovaspályán már délelőtt nagy volt a sürgés-forgás.

Sorban érkeztek a kétfős csapatok, a házigazdák mellett például a közeli Várpalotáról is. Végül 20 lovas duó vágott neki a hat plusz egy feladatnak a település környékén kijelölt pályán. A lóháton versenyző indulóknak csúzlival és dárdával is célba kellett találniuk, de a szervezők által biztosított mozgó célpontra is nyilazhattak az egyik magaslesen kijelölt állomáson. „Megpróbáltunk érdekes, s egyben humoros feladatokat kitalálni, utóbbiak közé tartozott például, amikor a nevezetteknek az általunk kikötött fahalakat kellett kihalászniuk a patakból, míg a vízen történő lovas átkelés inkább a verseny ügyességi vonalát erősítette”.

„A csapatoknak egyébként egy lovas tesztet is ki kellett tölteniük, így mértük fel az indulók elméleti felkészültségét” – mondta el kérdésünkre a helyszínen Szöllősi Attila, a szervező Berhidai Lovasok KSE elnöke. A településen már hagyománynak számító lovas majális szervezéséért is felelős civil egyesület tagjai a sikerrel lebonyolított hatpróba után mindenkit vendégül láttak egy tányér gulyásra is. A kiélezett versenyt a Hudvágner Mátyás-Jónás Richárd páros nyerte, akik Sári, illetve Rozi nyergében teljesítették a próbákat.

Ezüstérmes pozícióban zárt a Szöllősi Attila-Szabó László duó Sjoerdtsje és Willem nyergében, míg a harmadik helyet Szöllősi Izabel Mercédesz Sárin és Herman Zsolt Sjoerdtsjén lovagolva szerezte meg .

Kiosztottak tíz különdíjat lóbarátok felajánlásával. Gyermek kategóriában pedig három különdíjat is adtak a szervezők, ezeket Szigeti Ilka (8 éves), Szabó Amanda (11 éves) és Fülep Szabina Nikolett (11 éves) kapták.

*

Egyedül nem megy, de hogyan tovább?

Alsóörs – A turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) szervezetek jelenlegi helyzetét, továbbfejlesztési lehetőségeit értékelték turisztikai szakemberek.

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) keddi ülésén egyetlen téma, mégpedig a TDM-szervezetek jelenlegi működése, a szervezetekben részt vevők tapasztalatainak elemzése volt napirenden. Rosta Sándor BRIB-elnök kiemelte: a jövő egyértelműen a TDM-eké. Ahol jól szervezik ezeket az alulról, egyéni és önkormányzati összefogással szerveződő egységeket, ott eredmények is születnek. Mint mondta: azt szeretnék elérni, hogy a Balaton-régió legyen az első, ahol a TDM-szervezetek regionális szinten is összeérnek. Vígh Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM-koordinátora elmondta: a Balatonnál tíz pályázat érkezett be 546,31 millió forintos támogatási igénnyel.

Az idén a TDM-szervezetek fejlesztésére a három balatoni régióban összesen 730 millió forint áll rendelkezésre, ebből 330 millió a Közép-Dunántúlon. A Balatonnál egyébként már jól működő rendszer (lásd például balatonfüredi, balatonalmádi turisztikai egyesület vagy Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület) továbbfejlesztésével kapcsolatban több kérdés is felmerült: a helyi struktúra továbbfejlesztése vajon a térségi vagy a regionális szervezet, de többen szorgalmazták azt is, hogy törvényileg kellene szabályozni a TDM-ek finanszírozását, illetve szakmapolitikai alapjait is. Többen megfogalmazták azt is, szükség van a turizmustörvényre.

További részletek alább, a Videós Hírekben.

*

Napsütés és program-kavalkád

Balatonfűzfő - Több helyszínen rendezték meg a városi majális programjait, hiszen a stadionban és annak parkolójában számos eseménnyel várták a helyieket a napos, de néha igen szeles időben.

A Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete által szervezett esemény az immár hagyományos felvonulással kezdődött; a csapat első felét mazsorettek, a második részét a Balaton Népdalkör énekesei vezették az Öveges szakközépiskolától a programsorozat helyszínére. A parkolóban felállított sátorban nagy sikert ért el az Irinyi iskola fúvós zenekara, sokan voltak kíváncsiak a mazsorettek bemutatójára is, és telt ház fogadta a litéri Zöldág néptánccsoportot. A délelőtt és kora délutáni időszakban leginkább gyermekműsorokat tekinthetek meg az érdeklődők, délután viszont már komolyabb programok is szerepet kaptak, mint hastáncbemutató, operettműsor, showtánc. Az egyik legjobban várt fellépő az Irigy Hónaljmirigy együttes volt, este pedig Csepregi Éva volt a sztárvendég.

A stadionban gyermekprogramok, modellbemutatók várták az érdeklődőket, de bemutatkozott a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Helyi Akciócsoport is.

*

Májusfa és brazil dobshow

Berhida - Májusfát állít az Összefogással Berhidáért Egyesület április 30-án a Bezerédi téren.

A faállítást követően kulturális műsort tekinthetnek meg az érdeklődők. A városi majálist másnap tartották. A peremartongyártelepi sportpályán reggeltől kispályás labdarúgókupát rendeznek, majd a Várpalotai Bányász Fúvószenekar celebrál zenés ébresztőt. Délután a zászlótéren brazil karneváli dobshow-val, a Wetwood zenekar élő koncertjével, valamint Csenki Attila humorista műsorával várták az érdeklődőket.

*

Tárlat almádi alkotók műveiből

Balatonalmádi - Csaknem hetven alkotás látható egy hónapon keresztül a jubileumi, huszadik alkalommal rendezett Almádi Tárlaton, amelyen helyi, valamint a Balaton-parti városhoz kötődő alkotásokat lehet megtekinteni június 14-ig.

Dr. Kutics Károly, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke személyes megjegyzesékkel átszőtt megnyitójában arról beszélt, hogy a festőművésznek és a többi képzőművésznek speciális antennái vannak a látáshoz, és technikája ennek ábrázolásához; itt ezen a kiállításon nagyon jól megmutatkozik mindez.

A tárlaton Vágfalvi Ottó, Filep Sándor, Fülöp Lajos, Veszeli Lajos művei mellett rendkívül értékes alkotás láthatóak. Kutics Károly emlékeztetett arra, hogy az idei tárlat jubileumi, huszadik a sorban, a település pedig tavaly ünnepelte várossá avatásának huszadik évfordulóját.

A normális élet húsz évvel ezelőtt kezdődött újra nálunk, az elnyomás évei után egyfajta szellemi feltámadás is bekövetkezett, a helyi közösségek önszerveződése megindult, a szunnyadó, vagy szándékosan hibernációban tartott energiák a felszínre törtek” – fogalmazott. Azon reményének adott hangot, hogy a húsz évvel ezelőtt útjára indított kiállítás még sok éven keresztül okoz örömet az érdeklődőknek.

VIDEÓS HÍREINK

Sor került a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének (VÁCISZ) közgyűlésére, tájékoztatót tartott a munkaszervezet vezetője. A 2009-es év értékelése, valamint az idei esztendő munkatervének megtárgyalása után a folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban is tájékozódhattak a tagok.

Részletekrét kattintson ide:

http://www.oboltv.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1064&Itemid=1

http://www.youtube.com/watch?v=StT2DeTNRdk

*

A turizmusról tanácskoztak Alsóörsön

A turisztikai desztinációs menedzsmentek működéséről és fejlődési lehetőségeikről tanácskozotta Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság. A szervezet ülésén több felszólaló is sürgette a turizmustörvény megalkotását.

Amennyiben kíváncsi az elhangzottakra, kattintson ide: http://www.oboltv.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1089&Itemid=1

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása