Élhető Muramente Letenye Térségi Foglalkoztatási Paktum

A munka folytatásának lehetőségéről és a fenntarthatóságáról tanácskozott a paktum irányító csoportja legutóbbi ülésén. A hét éve alakult paktum jelenlegi helyzetéről Halmi Béla elnök számolt be.

A Dél-Zala Murahíd Letenye Kistérségi Társulás elnöke kiemelte: több mint fél év telt el úgy, hogy a projekt nem rendelkezett forrással. Dr. Nagy Árpádné, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kistérségi koordinátora ismertette a folytatás lehetőségeit, a Horizontális célkitűzések megvalósulását elősegítő helyi közösségi kezdeményezések, programok támogatása című, TÁMOP-os pályázat keretein belül, aztán Novák Barbara, a paktum utógondozója tartott előadást. Hangsúlyozta: az alapok lerakása komoly tervezőmunkát igényelt, akárcsak a térségben működő szervezetek, vállalkozók, települési és kisebbségi önkormányzatok, s az ott élő emberek bizalmának megnyerése, a kapcsolati tőke kiépítése.

A TÁMOP keretein belül biztosítható a hátrányos helyzetű emberek érdekeit szolgáló projekt fenntarthatósága. Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója támogatta az ötletet, hozzátéve: már az is eredmény, hogy amit eddig felépítettek, tovább tudják vinni, akár más formában is.

A 2003-ban félszáz támogató jelenlétében aláírt paktumhoz ugyanis azóta 37 partner csatlakozott. A Regionális Munkaügyi Tanács részéről Szalai Géza egy Kanizsán létrejött iroda szakmai segítségét ajánlotta fel, képzésekkel, tanácsadásokkal, az osztrák munkaerőpiaccal összekötött számítógépes hálózattal, ahol lehetőség nyílik álláskeresésre, közvetítésre és információnyújtásra. Az irányító csoport egyhangú döntése alapján a pályázat beadása zöld utat nyert.

*

EU-konform játszótér épül

Murakeresztúr - A LEADER-program támogatásával, 15 millió forintos beruházással uniós előírásoknak megfelelő játszótér épül a kollátszegi településrészben. A beruházás kivitelezése május végén kezdődik.

*

Egységben az erő

Egységben az erő elnevezéssel rendezett fórumot a helyi, Fehér bottal a Kerka-mentén Látásfogyatékosok Egyesülete és a Vakok és gyengén látók Zala megyei Egyesületének elnöksége.

A találkozót a látásfogyatékosok érdekvédelmének ellátása céljából szervezték a Nemzeti Civil Alapprogram Demokrácia-és Partnerség-fejlesztési Kollégiuma által kiírt pályázathoz kapcsolódóan. A projekt a civil szervezetek együttműködését szolgálja.
Lenti mellett Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Keszthelyen is tartottak, illetve tartanak hasonló rendezvényt.

A Tekézőben megtartott fórumon az egyesületek tagjai előadást hallgathattak meg az időszerű szociális kérdésekről, majd szabadidős foglalkozás keretében hagyományos lengőteke versenyen vehettek részt.

*

Az energiahatékony építészetről Lentiben

Az energiatakarékos építészet fontosságára, valamint az úgynevezett passzívházak szerepére hívta fel a figyelmet az a nemzetközi találkozó, melyet csütörtökön tartottak Lenti egyik legnagyobb faipari vállalkozásánál, a Németh-Fa Kft. telephelyén.

A lenti többcélú kistérségi társulás szervezte program keretében a Kelet-stájerországi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa, Christian Luttenberger egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása a felhasznált energiamennyiség csökkentésének, és a regionális energiaszükséglet biztosításának összehangolása. Ehhez nagyszerű lehetőségeket kínál az energiahatékony építészet, viszont ennek gyakorlati alkalmazása sem Ausztriában, sem Magyarországon nem terjedt el eléggé.

Az osztrák-magyar együttműködés egyik célja az energiahatékony építészet, a minimális energiafelhasználással is kellemes belső klímát kínáló passzív házak népszerűsítése mellett az ehhez szükséges kvalifikációt nyújtó képzési lehetőségek kiszélesítése. Ehhez az Európai Unió jelentős anyagi támogatást is nyújt.

A szakmai találkozón a résztvevők többek között az energiahatékony építészet hazai tapasztalatairól, törvényi hátteréről is szóltak. Az is elhangzott, hogy a passzív házakhoz szükséges technológia alkalmazása szigorú minősítési rendszerhez kötött, amivel kevés hazai vállalkozás rendelkezik.

*

Ki Mit tud az Európai Unióról?

Április 22-én, az idei évben ötödik alkalommal került megrendezésre, ezúttal nemzetközi részvétellel, a keresztúri „Ki mit tud Európáról” földrajzi verseny, amelynek során a Keresztúr nevű települések általános iskolásai mérték össze tudásukat. Érkeztek: Balaton, Bodrog, Hejö, Kapos, Magyar, Mura, Petri, Rác, Rákos, Sajó, Sarkad, Sár, Nagy, a szerbiai Bács és a romániai Apát előnevű településekről is. A nyertes csapatokat és irányító tanáraikat a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége és Rákoskeresztúr (Budapest) önkormányzata egy-egy horvátországi kirándulással jutalmazta.

Díjazottak:
I. hely: Szitások, Petöfi Sándor Általános Iskola, Székelykeresztúr
II. hely: Eötvös Suli, Eötvös József Általános Iskola, Bodrogkeresztúr
III. hely: Kereklevelű Harmatfü, Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központ Iskolája, Murakeresztúr. A csapat tagjai: Novák Sára, Hermann Dorina, Szabó Péter, felkészítő tanár Kovácsné Kővágó Anna.

*

Informatikát és nyelvet tanulhatnak a hátrányos helyzetű felnőttek

Lentiben és a kistérségben élő hátrányos helyzetű felnőtteknek indít képzést a Városi Művelődési Központ. Informatikát lehet tanulni 50, illetve idegen nyelvet 60 órában.

„Az iskolán kívüli, élethosszig tartó (non-formális és informális) tanulásra kívánja ösztönözni a célcsoporthoz tartozókat a VMK, erre kínál most lehetőséget a TÁMOP-pályázat” – tudatta Völgyiné Boa Katalin igazgató. Folyamatos a jelentkezés, a csoportlétszámok elérésekor indulnak a képzések, amiket helyi pedagógusok, oktatók vezetnek majd.

Az informatikai és a nyelvi tanfolyamokra 96-96 főt tudunk felvenni. A kezdők angol, német, szlovén, horvát, olasz és lovári cigány, a haladók pedig angol és német nyelvet tanulhatnak” – jelezte az igazgató. Hozzátette: a képzések ingyenesek.

*

Áldozatvédelmi előadás Lentiben

Egy korábbi szerencsés kimenetelű eset – egy idegen férfi próbálta egyik neveltjüket gépkocsijába csábítani – késztette a lenti Móricz Zsigmond Speciális Tantervű Általános Iskola tanárait arra, hogy a Lenti Rendőrkapitányság megelőzési előadójának segítségét kérjék. Az áldozatvédelmi témában Dányi József főelőadó tartott előadást a tanintézet tornatermében, összegyűlt 5-12. évfolyamos tanulók részére, kiemelve az idegenekkel szemben alkalmazható helyes magatartásmódokat. Az előadást a Korszerű Megelőzési Program részeként megjelent „Érintések”, valamint „Chat” című, bűnmegelőzési témájú DVD filmek illusztrálták, amelyek többek között az Interneten való ismerkedés veszélyeire felhívják a figyelmet.

*

Önkéntes akció: megtisztították a Lenti-hegyi út környékét

Mintegy húsz zsáknyi szemetet, elsősorban háztartási hulladékot gyűjtöttek össze tegnap a Lenti-hegyen a helyi Kertbarát Kör Egyesület tagjai. Az önkéntes akcióban 13 fő vett részt.

A több kilométer hosszúságú Lenti-hegyi út bejárása akár egy kiadós túrának is beillett volna, a Kertbarát Kör Egyesület tagjai azonban egészen más szándékkal gyűltek össze vasárnap délelőtt. A helyi gazdák arra vállalkoztak, hogy az út mentén összegyűlt szeméttől megtisztítják a környezetet.

Már a Föld napja apropóján szerettünk volna csatlakozni azokhoz, akik tesznek a környezetük tisztasága érdekében” – mondta Horváth József, az egyesület elnöke. „Akkor a tagok elfoglaltsága miatt nem sikerült részt vennünk az országos szemétszedési akcióban, így arra gondoltunk, mi magunk szervezünk együtt. A tagságból összesen 13-an vagyunk jelen, de a Zala Volántól és a Lenti Hulladékkezelő Kft.-től is kaptunk segítséget, utóbbi vállalat adta a zsákokat, amibe összegyűjtjük a hulladékot, illetve vállalták a szemét elszállítását és ártalmatlanítását is”.

A kora délutánig tartó akció során mintegy húsz zsáknyi szemét gyűlt össze. Mint azt az akcióban ugyancsak részt vevő Dudás Ferenc elmondta: háztartási vegyes hulladék mellett rengeteg elszórt sörösdobozt és műanyag flakont is találtak. Emellett az út menti árkokban és az erdő szélén fémhulladékra, pédául kályhacsövekre is bukkantak, építési törmelék viszont szerencsére nem került a környezetbe.

A legszemetesebb a buszmegálló környéke volt” – teszi még hozzá Bakos György. „Az egyik esőbeálló úgy nézett ki, mintha azt valakik szemétlerakóként használnák. Több tucatnyi rossz öngyújtó, rongyok és papírhulladék tömkelege került elő onnan”.

*

Arany minősítés a lenti néptáncosoknak

Arany minősítést szereztek a keszthelyi Helikon ünnepségen a lenti néptáncosok. A Kerka Táncegyüttes fiataljai a kétévente megrendezett középiskolásoknak szóló kulturális seregszemlén a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola nevében indultak. Néptánc kategóriában az együttesből 16 pár szerepelt 10 perces produkcióval, melyben magyarpalatkai, mezőségi táncokat mutattak be, ami végül a szakmai zsűri értékelése alapján arany minősítést érdemelt. A szólótáncosok között két páros is indult a lentiek közül, Deák Fanni és Pörzse Bence, valamint Laki József és Kulcsár Szabina, utóbbi páros bronz minősítést kapott magyarszentbenedeki táncot bemutató számukért.

*

Az új varázsa - Mongol ételbemutató a majálison

Lenti – A Kerka-parti városban két helyszínen, de a környező falvakban is változatos és sokszínű programsorozat várta az érdeklődőket az elmúlt hét végén.

Lentiben a városi rendezvényt hagyományosan a gyógyfürdő szabadtéri területén tartották, ahol vasárnap délután a helybéli művészeti csoportok adtak műsort. Civil kezdeményezésre a Lenti-hegyen tartottak majálist, utóbbi helyen többek között lövészet, kézműves játszóház, valamint mongol étel és népművészeti bemutató is szerepelt a programban. „Második alkalommal szerveztünk majálist, elsősorban a Lenti-hegyi közösségnek, ám bárkit szívesen látunk” – foglalta össze röviden Tóth Péter, a rendezvény fő szervezője. „A tavalyi tapasztalatok alapján úgy láttuk, érdemes különlegességet, a szokványostól eltérő programot kínálni az embereknek, hiszen az újdonságnak vonzó hatása van. Ezért kértünk fel egy már évek óta Lentiben élő mongol hölgyet, hogy mutassa be országának szokásait”.

Narandorj Altanzul – aki Lentiben az egyszerűség kedvéért a Zulejka nevet hordja – nemcsak a mongol folklór sajátosságait osztotta meg a jelenlévőkkel, de egy hagyományos népi étel, a khorkhog elkészítését is bemutatta. Különlegessége, hogy a Mongóliában általában használt birka- vagy kecskehúst egy zárt edényben felforrósított kövekkel egyszerre párolnak és sütnek.

*

Májusfát állítottak Letenyén

A Letenyéért Közéleti Egyesület 2010. április 30- án este ismét felállította a város májusfáját. A hagyományápolásban szép eredményeket elért egyesület tagjai összefogással, gyermekek bevonásával díszítették, önkéntes munkával állították fel a város lakosságának szánt májusfát. A játszótér mellett vidám hangulatban felpántlikázott fával köszöntik a tavaszt, üdvözlik Letenye lakóit a munka ünnepén, hozzájárulva a majálisi hangulathoz.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesülete, Lenti HVI, Letenyei HVI, kerka.net, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása