Mintaprojekt bicikliseknek Gyenesdiáson

A Föld napja jegyében indították el a községben azt a mintaprojektet, amely a kerékpáros közlekedés infrastrukturális fejlesztését szolgálja. Az önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) EU-s társfinanszírozású környezetvédelmi mintaprogram pályázatán nyert el 5,3 millió forintot.

A projektismertetőre vidám kísérőprogramokkal, az iskolában zajló Öko-napok keretében került sor. A beruházásról Bubla Zoltán kistérségi menedzser elmondta: összesen 30 kerékpár biztonságos elhelyezésére épül 3 tároló. Ezek az óvodai étkezde, a községháza és a könyvtár kerékpáros látogatóit fogják kiszolgálni. Az építkezés indítását a kerékpáros közlekedést népszerűsítő programmal kötötték össze, melynek közreműködői közt ott voltak a rendőrök, a polgárőrök. A rendezvény vendége volt Bencze-Kovács Virág, a Magyar Kerékpárosklub munkatársa, aki előadásokat is tartott.

A feladatok között KRESZ-teszt kitöltése, valamint ügyességi feladatok is szerepeltek. Bozsóky Ferenc, a térségi polgárőr szervezet vezetője elmondta, hogy számukra nagyon fontos a gyermekek biztonságos közlekedésének segítése, hiszen többen közülük szülőként nagyszülőként közvetlenül is érintettek lehetnek a forgalmas utakon előforduló gyermekbalesetekben.

Az esemény egyrészt a kerékpárral történő iskolába, illetve munkahelyre járás népszerűsítésével kapcsolódott a környezetvédelmet, bolygónk megóvását a középpontba állító Föld Napja rendezvénysorozathoz, másrészt a rendezvény résztvevői közül többen részt vettek a létesítmény környékén szervezett szemétszedésen.

A programban két másik, könnyűszerkezetes fedett, harminc kétkerekűnek helyet adó biciklitámasz is elkészül majd az óvodához, illetve tervezett bölcsődéhez és a községházához, valamint a könyvtárhoz járók számára. Az ÚMFT keretében, európai uniós támogatással őszig megvalósuló környezetvédelmi mintaprogramban az infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódóan nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos tájékoztatásra: szóróanyagok, kiadványok készülnek, információs táblákat helyeznek ki, valamint a település honlapján is rendszeresen hírt adnak a projekthez kapcsolódó eseményekről.

Forrás: gyenesdias.hu

*

A víz alatti világot mutatja be a keszthelyi intézmény új állandó kiállítása

A Balatoni Múzeum új állandó kiállításhoz kapcsolódik a tó élővilágát bemutató akvárium.

A tóban élő 42 halfajból a víz alatti világot szemlélve megismerhetjük többek közt a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét valamint a különböző keszegféléket és a snecik (küsz) csapatát. Az akvárium különlegessége, hogy nemcsak a víz alatti hanem – egy talajszelvény segítségével – a föld alatti világba is bepillantást enged. Őskori cserepeket, elhalt élőlények vázát valamint a környezetét pusztító ember hulladékát mind felfedezheti a figyelmes szemlélődő.

Forrás: balaton.vom.hu

*

Kommunális munkagépek Lesenceistvándnak

Lesenceistvánd önkormányzata a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (KDRFT) 2009.évi CÉDE pályázatán 9 268 935 forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el egy kommunális erőgép és hozzá csatlakoztatható munkagépek beszerzésére – hangzott el a bemutató tájékoztatón.

A pályázati támogatással beszerzett eszközöket Pál Béla a KDRFT elnöke és Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke adta át ünnepélyes keretek között a lesenceistvándi Művelődési Ház udvarán.

A 12 millió forint összértékű munkagépek között pótkocsis traktor, rézsükasza, hóeltakarításhoz használható tolólap, rotációs fűnyíró valamint szárzúzó is található. A megvásárolt eszközöket a lesencei mikrotérség négy települése (Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Lesencefalu és Uzsa) használja majd. Az átadó ünnepségen elhangzott, a fejlesztésnek köszönhetően az önkormányzatok tulajdonában lévő utak, árokszélek, vízelvezető árkok, közterületek, sportpályák, intézmény udvarok területeinek rendszeres karbantartása válik egységesen megoldottá. A települések közös tulajdonában működtetett kommunális gépeket, a gesztor önkormányzat fogja üzemeltetni, saját és az együttműködő önkormányzatok igényei alapján.

Forrás: vpmegye.hu

*

Szent György-hegyi napok tizennyolcadszor

Az idén felnőttkorba lépett megyénk egyik népszerű tavaszi rendezvénye, az április 20. és 25. között már tizennyolcadik alkalommal megtartott Szent György-hegyi napok. A rendezvény főszervezője, Tóth János Zoltán hegyközségi elnök a siker titkát a hagyományok tiszteletében és az összefogásban látja.

A program legfontosabb elemei ma is ugyanazok, amik az 1990-es évek elején, az indulásnál voltak. A rendezvény mindig a borversennyel indul, ami persze önmagában is különleges jelentőséggel bír, hisz egy-egy esztendőre megmutatja a mércét a gazdák teljesítményéről. A teljességre törekvő szervezők minden évben gondoskodtak testi és szellemi táplálékról is. Az utóbbi a pénteken tartott hagyományos szakmai nap volt, amelyen dr. Májer János, a badacsonyi kutatóintézet igazgatója a fehérborok kedvező élettani hatásairól, dr. Hajdu Frigyes pedig a szőlő növényvédelméről tartott előadást a tapolcai művelődési központban. Az első előadás valóságtartalmával másnap bárki élőben is megismerkedhetett a borutak bejárásánál. A három borút, a Raposkáról induló Szent Mihály, a hegymagasi Szent György és a kisapáti Bazaltorgona idén is több száz embert vonzott a hegy lábához szombaton. A rendezvénysorozat leglátványosabb programja idén ugyancsak a vasárnap délelőtti felvonulás és a szabadtéri mise volt. A számos borlovagrend tagjaiból, huszárokból, táncosokból és az érdeklődőkből verbuválódott látványos menet a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar zenéjével kísérve vonult fel a hegymagasi kultúrháztól a hegy szoknyáján trónoló Lengyel-kápolnához. Félúton idén is megpihentek Szászi Endre pincéjénél, hogy megkóstolják a gazda finom Olaszrizling borát.

*

Kalandpark épült Gyenesdiáson

Gyenesdiáson, a Lidó strandon felavatták a Nyugat-Balaton első kalandparkját.

Az új létesítmény közel 4 hektárnyi területen foglal magába különböző nehézségű mesterséges akadályokat a zöldturizmus kínálatát bővítették vele. A pálya használói bátorságukat, fizikai erejüket, ügyességüket tehetik próbára. A fák között kialakított függeszkedős közlekedőket súly- és korhatártól függetlenül bárki használhatja.

Gál Lajos polgármester elmondta, fontos turisztikai fejlesztési célterületként tartják számon a parti ingatlanjaikat. Ennek kapcsán a szezon meghosszabbításának egyik elemeként beszélt a beruházásról, ami vállalkozásban és helyi támogatással valósult meg. A következő évben már a bővítését is tervezik.

*

Szerbiából a hídon

Vonyarcvashegy – A különféle nemzetek úgy tudnak közelebb kerülni egymáshoz, ha kultúráikat kölcsönösen megismerik.

Ezzel a mottóval indította el a helyi művelődési ház a Határokon átívelő kulturális híd című együttműködési programot, amire a minapi kiállítási megnyitón utalt köszöntő szavaiban Illésné Major Julianna, az intézmény igazgatója. A több éve tartó nemzetközi kapcsolatrendszer egyre bővül, ennek részeként került sor a minap a Szerbiában élő Novák Mihály festményeinek kiállítására. A látnivalókról Cséby Géza, író-költő, műfordító beszélt ajánló szavakkal. A lélek és a tehetség együttes termékeként hívta fel a figyelmet az alkalmazott egyedi technikával, sajátos szín- és formavilággal megjelenített mondanivalókra.

"Harmóniára való vágy tükröződik, az emberi szenvedések Golgotája tűnik fel olyan színekben, amelyek közt még a világos sem makulátlan" - fogalmazott Cséby Géza. Majd a művek üzeneteként mondta: "Mementók ezek! Sugallják a harmónia iránti vágyat, figyelmeztetőek az emberhez méltó élet körülményeinek jelentőségére".

A tárlatnyitó műsorában versmondással közreműködött Péter Károly, zenei programmal pedig Varga Endre fuvolaművész Fülöp Szabolcs gitárkíséretével.

*

Területi csecsemőgondozási vetélkedő

Március 25-én 10 általános, 5 középiskolás csapat részvételével megrendezésre került a Tamási Áron Művelődési Központban a Vöröskereszt és az ÁNTSZ Tapolcai Kirendeltsége szervezésében a területi csecsemőgondozási vetélkedő.A vetélkedőn írásban és gyakorlat során adtak számot a nem könnyű gondozási teendőkből a versenyzők. A leányok mellett a fiúk is részt vettek a versenyben. A zsűri szakemberekből állt, Mészáros Ferencné bölcsőde vezető, Bisi Olga, Péringer Anita, Szilágyi Márta védőnők.Az első helyezett a Batsányi Gimnázium 10/C osztályos csapata lett a középiskolás kategóriában, az általános iskolásoknál a Bárdos L. iskola 7/a csapata ért el első helyezést. A két osztály csapata képviseli kistérségünket 2010.április 23-án a megyei versenyen.

Köszönjük a felkészítők munkáját, és a helyszín biztosítását!

Forrás: tapolca.hu

*

Megnyitották a Georgikon Majormúzeumot Keszthelyen

Áprilistól fogadja vendégeit a szezonálisan nyitva tartó keszthelyi Georgikon Majormúzeum. Egyelőre hétfőtől péntekig látogathatók az intézmény kiállításai.

A látogatók fogadása mellett még készülődnek a Szent György-nap ünneplésére. A jeles napot követő vasárnapon az alkalomra hagyományosan meghirdetett gyermekrajz- és kézműves-pályázatra érkezett munkákból nyílik kiállítás. Ezekkel a tavasszal kiránduló diákcsoportoknak kívánnak külön élmény nyújtani, s példát mutatva népszerűsíteni a hagyományokat.

Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője elmondta, hogy más újdonságokkal is találkozhatnak majd a vendégek: az elmúlt télen, ez előző évben sorra vett prések után most a szekerekkel, lóvontatású szánokkal foglalatoskodtak a restaurátorok. E körben jelentősebben bővült a muzeális értékek bemutatható darabszáma. Nyári újdonság lesz majd a természetes anyagokból készített népi dísz- és használati tárgyak kiállítása, megidézve a szárazvirág-kötészetet, csuhé- és kosárfonást. Idén is bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakája programba, ami sokoldalúan illeszthető az agrártörténet múltjának felelevenítéséhez.

Idén 5 éves jubileumához érkezik a mezőgazdasági gépek találkozója. Ez a legnagyobb nyári rendezvénye az intézménynek, országos résztvevői körrel. A múzeum üzemképes műszaki emlékeinek használatbavétele látványos program, sok magángyűjtő hozza el a bemutatóra a tulajdonukban lévő gépmatuzsálemeket.

Az agrárium gépesítésének hőskorát ezúttal a gabonaőrlés eszközeivel idézik, működőképes malom makettek segítségével. A gazdasági év zárását a Múzeumok őszi éjszakája című program eseményeivel jelképezik majd.

*

Kerékpáros-pihenő a keszthelyi Helikon strandon

A Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. és a keszthelyi önkormányzat évek óta szeretne a kerékpáros turisták részére pihenőt, szervizt és információs pontot létesíteni.

Ez 2010-ben végre megvalósul: a Helikon strand területén, közvetlenül a kerékpárút mellett létrehozzák a Balatont kerülő biciklistákat váró állomást. Marton Zsolt vállalkozó, a spinning edzések vezetője és a túraútvonalak szervezője nyújtja a szakmai hátteret, az információs anyagokat a Tourinform-iroda szolgáltatja. A nyitóünnepségen, amely május közepén lesz, egy családi verseny várja majd az érdeklődőket és a keszthelyieket.

Forrás: monitormagazin.hu

*

Babakötvény ifjú polgároknak

Zalaapáti – Hat újszülött kapott babakötvényt az önkormányzat által három éve beindított Zalaapáti Ifjú Polgára program keretében. Vincze Tibor polgármester meghitt ünnepség keretében adta át az egyenként százezer forint névértékű biztosítási kötvényt, amelyhez készpénztámogatás is jár. Annak, hogy ezt a családok megkapják, annyi a feltétele, hogy a gyermeket a helyi óvodába, iskolába írassák a szülők.

*

Díjak a Műemléki Világnapon

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a műemlékvédelmi szakma díjait, valamint a műemlékek és a régészeti örökség megóvása érdekében kifejtett kiemelkedő munkát elismerő miniszteri kitüntetéseket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) központi épületének dísztermében Forster Gyula-emlékérmet vehetett át a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot vezető Czoma László is.

A keszthelyi igazgató az intézmény élén eltöltött több mint 25 év során elért eredményeiért kapta az elismerést. Ugyancsak emlékéremben részesült Zsíray Ferenc, a Tapolcai Városvédő Egyesület elnöke a Tapolca építészeti értékeinek érdekében kifejtett tevékenységéért.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjat adományozott a balatonfüred-balatonarácsi Lóczy utca 51. alatti kereskedelmi épület történeti környezetbe harmonikusan illeszkedő tervezéséért.

Forrás: balaton.vom.hu

*

Egészségőrzésért

A keszthelyi Balaton Színházban rendezték meg „Egészséges rendelés” címmel, immár tizedik alkalommal az egészségmegőrző célú programot.

Az esemény kezdettől fogva népszerű a lakosság körében, a részvételi létszám ezúttal is meghaladta a száz főt. A kezdeményezés négy szervezet összefogásának köszönhető: a rendezvénynek helyet adó Goldmark Károly Művelődési Központ, az Országos Alapellátási Szövetség, a városi alapellátási intézet és a térségi tisztiorvosi szolgálat vezetésének. A tavaszi és az őszi időszakban szervezik az ismeretterjesztő, tanácsadó és szűrővizsgálati napot.

A tapasztalatokról és azok alapján a folytatásról beszélt bevezető előadásában dr. Hertelendy László, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke. Utalt rá, hogy eddig 19-féle szűrési lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek 6-7 szakorvossal. Cél, hogy a vizsgálati eredmények szerinti indokolt esetekben az illetők mihamarabb bekerüljenek az ellátási rendszerbe. A jövő pedig, hogy prevenciós ház létesítésével állandó intézménye legyen a megelőzésnek. Gyakorlattá vált a kérdőíves felmérés arra vonatkozóan, hogy milyen szakterületű témaköre legyen a soron következő programnak. A korábban adott javaslatok alapján most a bőrgyógyászatra esett a választás. Dr. Novinszky Tibor szakorvos előadásában a hallgatóság vetített képes bemutatóval ismerkedhetett meg a gyakrabban előforduló bőrgyógyászati kórképekkel. Az érdeklődők a szekciókban méréseken, szűréseken vehettek részt: szemész, reumatológus, urológus, nőgyógyász, tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulhattak a látogatók. Lehetett jelentkezni hallásvizsgálatra, vérnyomás-, csontsűrűségmérésre. Különféle laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat is elvégeztethettekaz résztvevők: testzsírmérést, véroxigén-telítettségi ellenőrzést.

A rendezvényhez kapcsolódó kiszállásos véradás az eddigiekhez hasonlóan sikeres volt, közel félszázan járultak így hozzá a gyógyító munkához.

*

Sárgulási ünnepség a Keszthelyi Georgikon Karon

Május 15-én került sor a hagyományos Sárgulási ünnepségre a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen. A végzős hallgatók búcsúelőadását követően a hagyományos felvonulásra került sor, a hallgatók hintókon, szekereken tradicionális öltözetben felkeresték a kar oktatási épületeit, elbúcsúzva tanáraiktól. A végzősök ünnepélyes búcsúztatására a Helikon Kastély udvarán került sor, ahova a színpompás felvonulást nemcsak szülők, rokonok, hanem érdeklődők és turisták is követték, a rossz idő ellenére is.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesülete, Tapolcai HVI, Keszthelyi HVI, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása