Évnyitó LEADER Találkozó és Szakmai nap

2010. január 16-án a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. vezetői, munkaszervezetének dolgozói és tagsága Nagyrábén tartotta évadnyitó rendezvényét, melyen egy szakmai fórum keretében került sor a 2009-es év értékelésére.

A szakmai nap egy hagyományos disznótorral egybekötve zajlott le.

A fórumon Balogh Béla ügyvezető igazgató tájékoztatta a tagságot az általa 2009 áprilisa óta vezetett Kft. tavalyi munkájáról és a munkaszervezet tevékenységéről. Kiemelte azt a tényt, hogy az Észak-Alföldi régióban a bihar-sárréti térség 41 települését magában foglaló LEADER HACS-nak sikerült először az Irányító Hatóság követelményeinek maradéktalanul megfelelő akkreditált irodát létrehoznia Berettyóújfaluban.

A fórum vendége volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, Dr. Forgács Barnabás, aki vázolta a 2010-es évben várható feladatokat és lehetőségeket. A nap további részében kötetlen beszélgetés formájában értékelték a 2009-es év eredményeit és a szervezet előtt álló jövőbeni feladatokat.

Szántó Zoltán
Pályázati tanácsadó
Bihar-Sárrét Összefogás LEADER HACS

*

Népzenéről szólt a nap

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg Csökmőn a Népzenei Találkozót, február 20-án a Faluházban.
Délelőtt hálaadó Istentisztelettel indult a nap a református templomban, ahol ifj. Tóth Gyula, a helyi népdalkör vezetője citerázott, Kiss Ferenc népzenész pedig tárogatózott. Ezután a megjelent csoportok szalagokat helyeztek el a települést jelképező kopjafánál, majd a Tájháznál gyűltek össze, ahol kiállítást tekinthettek meg, valamint szíves vendéglátásban részesültek.

Délután a Faluházban folytatódott a program. Minden résztvevő csoport és szólista színpadra lépett egy-egy dalcsokorral. A rendezvényen jelen volt Varga József polgármester, Gyula Ferencné országgyűlési képviselő, Dr. Joób Árpád népzenész, a Nyíregyházi Főiskola ének-zene tanszékének vezetője, és Birinyi József, a KÓTA társelnöke.

Az est fénypontja az Arany Páva díjak átadása volt, ami különleges eseménynek számít, hiszen nem szokták kihelyezett helyszínen átadni ezt a jelentős szakmai elismerést. Arany Páva díjat vehetett át Dr. Joób Árpádtól a Csökmői Népdalkör, a Szeghalmi Sárrét Népdalkör, a Száztagú Népdalkör, és a Csökmői Fonó Hagyományőrző Népdalkör.

A tombolasorsolás és vendéglátás után jó hangulatú mulatozás következett.
A rendezvényen fellépő csoportok, szólisták: Csökmői Fonó Hagyományőrző Népdalkör, Csökmői Népdalkör, Ifj.Tóth Gyula, Kiss Ferenc citerás, Kovácsné Vincze Katalin szóló, Nyíracsádi Népdalkör, Szeghalmi Sárrét Népdalkör, Berettyóújfalui Pávák, Szederinda Énekegyüttes, Szabó Mariann énekes, Nyíracsádi Citeraegyüttes, Hévízgyörki Asszonykórus, Körösmenti Citeraegyüttes Komádi.

Forrás: B.K.A.

*

Galambkiállítás Nádudvaron

Több mint kétszázötven szárnyas jószágot vonultattak fel január utolsó előtti hétvégéjén a Nádudvari Galamb-és Kisállattenyésztők Egyesületének szervezésében megrendezett galamb és baromfi kiállításon a városi művelődési házban.

A kétnapos bemutatón számos érdeklődő megfordult, a helyi és környékbeli kiállítók kis kedvenceit megcsodálandó.
A legszebb galambokat díjazták is. Kiállítás-győztes lett Szathmári Lajos,Gál János, Apponyi Tibor és Kleiner Attila egy-egy díszpéldánya. Lovász Lajos Emlékdíjban három gazda részesült: Hagymási Attila, Kleiner Attila és Szilágyi Lajos.

A szervező Nádudvari Galamb-és Kisállattenyésztők Egyesület tagjai: Nyikos Lajos elnök, Majoros János titkár, Hornyák Attila gazdasági vezető, Gál János, ifj. Gál János, Gál Tamás, Hornyák Sándor, Majoros László, Nagy Sándor, Szabó József, Szathmári Lajos, Szkupi Lajos és Bodnár Sándor.

Forrás: Haon

*

Új Tigáz mobiliroda Püspökladányban

Magyarország legnagyobb hazai gázszolgáltató társasága, a Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. idén eddig 35 új ügyfélszolgálati pontot nyitott meg szolgáltatási területén, így Hajdú-Biharban már nemcsak Debrecenben és Hajdúszoboszlón, de Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon és a szerdán ünnepélyes keretek között átadott püspökladányi (Kossuth utca 6.) mobilirodában is vájra ügyfeleit, utóbbiban kedden 10 és 14 valamint szerdán 16 és 20 óra között.

Az új ügyfélszolgálati fiókirodák üzembe helyezésével a Tigáz Zrt. kellemes környezetben várja az érintett városban és annak vonzáskörzetben élő gázfogyasztókat, akik ezeken a pontokon bankkártyával tudják teljesíteni a befizetéseiket.

Forrás: Haon

*

Lendületes program Szerepen

Legalább kétszáz embert szeretnénk foglalkoztatni idén a közmunkaprogramban, csakúgy mint 2009-ben.

Elmondta a munkanélküliség jelenleg 30 százalék körüli az 1700 lakosú községben. – Minden lehetőséget kihasználunk a foglalkoztatásra, melyekhez tavaly óta minden felszerelésünk is meg van, hiszen akkor 5,5 millió forint támogatást kaptunk eszközbeszerzésre – mondta, s hozzátette: ásókat, kistraktort, rotációs kapát is vettünk a pénzen.

Vannak települések, ahol arra panaszkodnak, nem tudnak mit csináltatni a közmunkásokkal. Megjegyzem mi tavaly el se hagytuk a község határát. De, ha kell akkor az önkormányzathoz tartozó utak környékét, csatornákat fogják rendbe tenni – hangsúlyozta az elszánt vezető.

Forrás: Haon

*

Akadálytalanul a hivatalba Szerepen

Mintegy 15 millió forintból kezdték meg február 8-án a szerepi polgármesteri hivatal akadálymentesítését. A kétmillió forintos önrészt kívánó beruházás májusra készül el.

Nemcsak a bejáratok és a közlekedők átalakítását végzik el mindebből. – A vizesblokkot például teljesen át is kell alakítani, hogy megfeleljen az uniós követelményeknek – részletezte. – Szerettük volna, ha az idén száz éves épületet teljes egészében felújíthatjuk, de erre egyelőre nem sikerül támogatást nyernünk – tette hozzá mindehhez az 1700 lelkes község vezetője.

Forrás: Haon

*

50 éves a Karacs Ferenc Múzeum

A jubileumi évforduló kapcsán szervezett ünnepi megemlékezést a múzeum január 22-én a Dorogi Márton Városi Művelődési Központban. - Kettős: 30 és 50 éves évfordulót ünnepelünk - tájékoztatta lapunkat Kiss Istvánné, a Karacs Ferenc Múzeum igazgatója.

- A 30 év onnan datálódik, amikor a jelenlegi épületbe költözött a múzeum. Az 50 év pedig Rettegi Istvánné, Annuska néni első leltári feljegyzésének időpontja. Az terveztük, hogy méltóképpen és igazságosan ünnepeljük meg a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Az első gondolat az volt, hogy egy kis kerekasztal beszélgetés formájában bonyolítjuk le a megemlékezést. Majd tovább gondolva elhatároztuk, hogy előadókat hívunk, azokat, akik a múzeumnak voltak vezetői, illetve a megyében múzeumi vezetők, valamint akkori és jelenlegi városvezetők voltak. Így kértük fel Nyirkos Tibort, Dr. Szatmári Ibolyát, Dr. Szűcs Ernőt, Arnóth Sándort, Dr. Molnár Lászlót és Dr. Matolcsi Lajost. Egy fotókiállítást is szerveztünk a programhoz kötődve a múzeum archívumából.

Olyan fotókat válogattunk, amelyeken utcák, városrészek és személyek szerepeltek. Nagyon sokat segítettek Annuska néni feljegyzései, melyekben nagyon precízen vezette a múzeum anyagának adatait. A kiállításon többek között szerepel a múzeum első tárgyáról készült fotó. Ez a Peterle-családnak egy 1880-ból származó fedeles kerámia dohánytartó edénye volt. Az „űrzászlót” is megkerestük és lefotóztuk, melyet Farkas Bertalan vitt 1980-ban az űrbe. Az utolsó beleltározott tárgy is szerepel. Igyekeztünk minden évtizedből válogatni fotókat.

A program a köztemetőben, Rettegi Istvánné Annuska néni sírjának megkoszorúzásával kezdődött. Majd a visszaemlékezésekkel folytatódott a művelődési központban, melynek bevezető gondolatait Dr. Hajdú Zsigmond a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatóhelyettese mondta el. A visszaemlékezések kapcsán Nyirkos Tibor, a Karacs Ferenc Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Dr. Szathmári Ibolya, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeum nyugalmazott igazgatója, Dr. Szűcs Ernő Karacs Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója, valamint Arnóth Sándor, városunk polgármestere néhány percben, a saját egyéniségükön átszűrve mondták el gondolataikat. -A programon elhangzott visszaemlékezéseket kiegészítve a bemutatott fotókkal egy kiadványban szeretnénk megjelentetni - közölte Kis Istvánné igazgató.

Forrás: Püspökladányi Hírek; Rásó János

*

Játszóteret építünk!

Sárrétudvariban az utóbbi időszakban több észrevétel, bejelentés, szülői panasz érkezett azzal kapcsolatosan,hogy a játszótér állapota nem megfelelő. A panaszok arra irányultak, hogy több esetben előfordult olyan szándékos károkozás, rongálás, szennyezés, amely a szülők és a gyerekek kedvét egyaránt elvette attól, hogy szabadidejüket itt töltsék. A folyamatos takarítás, karbantartás mellett célul tűztük ki azt is, hogy a kor követelményének megfelelő modern játékok kerüljenek kihelyezésre.

Elképzeléseinket siker koronázta, hiszen az EMVA pályázati program keretében támogatásban részesült a játszótér építési pályázatunk. Az elnyert öszszeg: 10.129.165.- Ft.

A program tartalma a jelenlegi játékok teljes cseréje, kerítés építése, a talaj előkészítése, parkosítás. A játékok mellett pihenőpadokat is elhelyezünk. A szándékos rongálás megelőzése érdekében zárhatóvá tesszük a játszóteret, amelynek szabályozott nyitva tartása lesz. A játszótér építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is zajlik, ennek lezárultát követően, illetve az időjárás függvényében legkésőbb a kora tavaszi hónapokban megvalósulhat a fejlesztés.

Kérek mindenkit, hogy a játszótér építését követően vigyázzunk rá, hiszen a megújult létesítményben gyermekeink csak így tölthetik gondtalanul és biztonságban szabadidejüket!

forrás: Udvari hírek december 2009

*

Gyorsabban, biztonságosabban

Mintegy 15 ezer ember közlekedését teszi gyorsabbá és biztonságosabbá a Nádudvar és Kaba között lévő mellékút felújítása.
Ez a napokban fejeződött be, a közel 10 kilométer hosszú út rehabilitálását befejező ünnepélyes átadás kedd délelőtt volt Nádudvaron.

Az aszfaltburkolat megerősítése, az árkok és átereszek tisztítása, az új jelzőtáblák kihelyezése és az autóbuszmegállók kijavítása közel 280 millió forintba került.
Ezzel azonban nem fejeződött be a Sárrét gyorsabb és biztonságosabb megközelítését lehetővé tevő Nádudvar-Földes útvonal felújítása, mert a korszerűsítés, javítás Kabától folytatódik Tetétlenen keresztül Földesig - mondta avató beszédében Csontos János, a térség országgyűlési képviselője.

forrás: www.haon.hu

Forrás: Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Berettyóújfalui HVI, Püspökladányi HVI

Cikk megosztása