Nagyváradi iskolások látogatása a körösszegapáti iskolában

A határmenti magyar-román kapcsolatok ápolása érdekében az elmúlt év őszi időszakában történt romániai látogatást viszonozták március 29-én Nagyváradról az Andrei Muresanu iskola második osztályos tanulói, tanítójukkal Lavinia Sabau és Abrudan Ioana tanítónők kíséretével, amikor ellátogattak Körösszegapátiba.

A csoporttal érkezett, Oprea Adriana az iskola aligazgatója is. A vendégeket Vad Erzsébet iskolaigazgató és az intézmény két román nyelvet oktató pedagógusa Oláh Ildikó tanárnő és Elekes Melinda tanítónő fogadták.

A tizenkét főből álló kisiskolások az apáti iskola hasonló korú társaival először egy rendhagyó zenés énekórát tekintettek meg, melyet a Debrecenből érkező zeneiskolások tartottak, majd órai foglalkozás következett, amikor is a közelgő húsvétra való felkészülés volt a cél. A gyerekek saját maguk készítettek különböző tárgyakat, melyek jelképezik a húsvétot, mint a tojásfestés és a tojástartó kosárka készítése.

A legszebben dolgozó tanulókat apró kis tárgyakkal jutalmazták a tanítónők. Az apáti és a Nagyváradról érkező gyerekek együtt dolgoztak. A foglalkozásnak az időszerűségét az adta, hogy ebben az évben, egy időben ünneplik a húsvétot az ortodoxok és a református vallásúak, katolikusok egyaránt. A tanulók érdeklődéssel tekintettek azokra a magyar sajátosságokra, melyeket itt Apátiban készítenek az ünnepre a gyerekek. Később az apáti társaik bemutatták a kis vendégeknek a települést. Ellátogattak a helyi ortodox templomba is. Külön élményt jelentett számukra a közeli Körmösdpusztára való kiutazás, ahol egy magán kis állatkert található.

A gyermekek megismerkedhettek különleges, érdekes állatokkal, mint a hattyú, több fajta páva, láma, és különböző vízimadarak sokasága. Egészen közelről megfigyelhették azokat. Aki pedig a sok mozgásban nem fáradt el, az még kipróbálhatta az iskola udvarán lévő szabadtéri játékokat is. A nap végén a vendéglátó gyerekek, és a vendégségbe érkezők is kellemesen elfáradva indultak haza. Reméljük ennek látogatásnak hagyománya lesz és idővel esetleg a kistérség többi településére is kiterjed majd.

Forrás: haon

*

A jövő óvodája Kabán

Sikerrel pályázott Kaba önkormányzata a kabai napközi otthonos óvoda sápi tagintézményének bővítésére, a meglévő épület komplex akadálymentesítésére, eszközbeszerzésére és felújítására.

A teljes beruházás mintegy 180 millió forintba kerül, ebből 170 millió uniós, a maradék önkormányzati önerős forrás. Mint azt Karacs Imre polgármester a projektindító rendezvényen elmondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére Sáp utóbbi két ciklusának második uniós fejlesztését végzik el. E tanév szeptemberétől a Támasz Szociális Központba költöztetett óvodások augusztus végén vehetik birtokba azt az európai uniós követelményeknek megfelelően felújított óvodát, mely a jövő nemzedékének épül.

Véghné Balogh Éva tagintézmény-vezető pedagógiai, szakmai szempontból hangsúlyozta a közel 40 éves régi óvodaépület felújításának szükségességét. 50 férőhelyre 60 gyermeket vesznek fel a túlzsúfolt óvodába, de nem tehetnek mást, mert törvény írja elő a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodai foglalkoztatását.

– Az is tudvalévő, hogy meghatározó szerepe van a későbbi felnőtt életében az első 3–4 évnek. Ám a személyi feltételek megléte mellett nagyon fontos az óvodai körülmények javítása is – taglalta az óvónó. A komplex felújítás során három csoportszobát alakítanak ki saját öltözővel és vizesblokkal, s lesz logopédiai, fejlesztőszoba, továbbá a beteg gyermekeket is el tudják különíteni. Kialakítanak még egy 200 adagos konyhát is, mely nemcsak az óvodások ellátását oldja meg, hanem a falu közétkeztetését is...

Forrás: Hajdú-bihari Hét

*

Turisztika a határ két oldalán

Közös turisztikai programcsomagok innovatív megvalósítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben a turizmus fejlesztése érdekében – ezzel a címmel indít közös projektet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Bihor Megyei Vállalkozók Szövetsége.

A rendelkezésükre álló mintegy 25 millió forintból olyan turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek révén nőhet az ágazatból származó jövedelem mindkét megyében.

Ebbe beletartozik egy, a jelenleginél aktívabb propaganda kifejtése, a magyar és román látványosságok összehangolt népszerűsítése, tanulmány és marketingterv készítése. Ez utóbbi keretében megjelentetnek ötszáz darab színes turisztikai kiadványt román és magyar nyelven, illetve kiadnak 1200 darab magyar, román és angol nyelvű Tourist Guide-t.

Forrás: HAON

*

Ünnepélyes szalagavatás Balmazújvárosban

Ünnepélyes szalagvágás keretében került sor Balmazújvárosban a Központi és Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó Dózsa György úti épületének akadálymentesítésének átadására.

Az átalakítás során a kistérségi iskola alkalmassá vált sérült, ill. fogyatékkal élő gyermekek fogadására. Ennek érdekében került sor lift, akadálymentes parkolók, mosdók, öltözők kialakítására. A tervezők gondoltak a látássérült tanulókra is, akiknek Braille-írással és felfestett lépcsőkkel segítik tájékozódásukat az iskola falain belül. A hallássérült gyerekek számára az úgynevezett indukciós hurok jelent segítséget, mely tulajdonképpen egy speciális hangerősítő rendszert jelent. Meglétével a hangokat tisztábban és érthetőbben tudják érzékelni.

Tiba István köszöntőjében hangsúlyozta, hogy bár nem kevés a fejlesztésre elköltött 27,5 millió Ft, de itt nem lehet megtorpanni. Elmondta, hogy – mint ahogy eddig is - az önkormányzat továbbra is keresi a pályázati lehetőségeket az iskola hőszigetelési, fűtési, festési és egyéb felújítási munkáink finanszírozására.

Forrás: HAON

*

Megújul Berettyóújfalu központja

Több, mint 1 milliárd forintot nyert Berettyóújfalu városközpontjának rehabilitációjára.

Rendezvénytérré alakítják át a Szent István teret, melynek során a terület új díszburkolatot, térvilágítást és térhangosítást kap, emellett a tűzoltóság parancsnoki épületét rendezvényközponttá fejlesztik. A belvárosban 42 millió forintért új parkolóhelyeket létesítenek; míg a Kálvin téren és a Kossuth utcában egy sétány kerül kialakításra 97,5 millió forintért.

A Népliget rehabilitációját egy 25 millió forintos beruházással (közel 21,5 millió forintos támogatással) valósítják meg, melynek keretében elvégzik a szükséges térburkolati és zöldterületi fejlesztéseket, valamint új játszótéri eszközöket helyeznek ki a területre. Emellett felújítják az újfalui gazdaboltot, elvégzik a mozi épületének teljes rekonstrukcióját, és felújítják a Református Templom tetőszerkezetét.

Forrás: Hajdúmagazin

*

Együttműködés a határon át

Három pályázati felhívás, eddig 3,6 milliárd forint odaítélt támogatás, csaknem 90, megvalósítás alatt álló projekt – ez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által irányított Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 eddigi mérlege.

Az Európai Bizottság 2007 végén hagyta jóvá azt a 6 éves periódusra vonatkozó román–magyar határon átnyúló együttműködési programot, melynek átfogó célja közelebb hozni egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe kapcsolt térség fejlesztésének elősegítése érdekében. Más szóval a projekt fő célja a két nemzet közötti határok ledöntése és a gazdasági különbségek kiegyensúlyozása.

Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye gazdasági-társadalmi, természetföldrajzi és történelmi összetartozása és a két megyében fennálló hasonló problémák indokolttá teszik közös projektek megvalósítását.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége megtalálta azokat az előrelépési lehetőségeket, területeket, amelyeken a közért, a megyéért, a megye gazdaságának fellendítéséért együtt dolgozhatnak. A két, vállalkozók érdekeit képviselő szervezet a programban több projektet is indít, hogy élénkítsék a gazdasági szereplők közötti kapcsolatokat, ezáltal fellendítsék a kereskedelmet és más területeken a közös tevékenységek kialakulását. A határ menti térség alapvető erősségeire építve az egyik kitörési pont a turizmus lehet.

Turizmus
Mindkét megye gazdag idegenforgalmi látványosságokban és turisztikai rendezvényekben, ezek jelentős része azonban nem elég jól kihasznált és viszonylag alacsony látogatottságú. Ennek egyik oka az, hogy jelenleg sem a térségen belül, sem kívül nem eléggé ismert e határ menti rész turisztikai kínálata, illetve a másik fő ok, hogy nem alakultak ki együttműködések a turisztikai szolgáltatók és szervezetek között a határ két oldalán. A statisztikai adatok is alátámasztják az együttműködések fontosságát, hiszen a romániai

Bihar megye fontos célpontja a magyar turistáknak és fordítva.
A turisztikai kapcsolatok élénkítéséhez szükség van a turizmus kölcsönös fejlesztésére, aktívabb propagandára, illetve a magyar és román látványosságok közös, öszszehangolt népszerűsítésére. A Közös turisztikai programcsomagok innovatív megvalósítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben a turizmusfejlesztés érdekében elnevezésű program célja a határmenti térség gazdasági versenyképességének erősítése a turisztikai fejlesztések révén és a turizmusból származó jövedelem növelése a két megyében. A most induló projekt szorosan illeszkedik egyrészt Hajdú-Bihar–Bihor Eurorégió 2003-ban elkészült turizmusfejlesztési koncepciójához, másrészt a határ menti operatív programban megfogalmazott célkitűzésekhez.
A turisztikai szektor helyi szereplőinek fel kell ismerniük azt a tényt, hogy csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha stratégiailag átgondolt fejlesztéseket valósítanak meg, és közösen, más szereplőkkel együttműködve lépnek fel a konkurenciával szemben.

Ehhez nyújt segítséget a két szervezet közös projektje, melynek keretében egy részletes tanulmány vizsgálja majd a határon átnyúló turisztikai együttműködések lehetőségeit, valamint a magyar és román turizmusban érintett szereplők közös turisztikai programcsomagokat dolgoznak ki. A projekt megvalósításához, mely 2011 májusáig tart, az elnyert európai uniós támogatás összege több mint 91 ezer euró 95,5 százalékos támogatás mellett...

Horváth Andrea, Hajdú-Bihari Hét

*

A nehézségek ellenére jól gazdálkodtak Püspökladányban

Jóllehet 220 millió forint hiánnyal indították a tavalyi esztendőt, az évértékelő beszámolóban már arról adhattak számot, hogy sikerült a városi költségvetés működési tételét nullszaldósra kihozni – tudtuk meg Arnóth Sándor polgármestertől.

Ennek egyik napirendje volt a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló. Ebben az is szerepelt, hogy a beruházásokhoz azonban be nem tervezett 300 millió forintot kellett felvennie az önkormányzatnak támogatást megelőző hitelként, mivel a különböző hatóságokhoz beadott kifogások miatt a város nem juthatott időben a megítélt pénzéhez, a kivitelezőket viszont ki kellett fizetnie.
Emellett további 300 millió forint hitelt az előző időszakból örökölt az önkormányzat, míg ugyanennyit az önerős útépítéshez vett fel, amiből összesen 27 utcát aszfaltoznak le.

Forrás: HAON

*

Csatornázásra készülnek Nádudvaron

A város szennyvízelvezető rendszerének és szennyvíztisztító telepének fejlesztésére érdekében Vízközmű társulat létrehozását kezdik meg áprilisban Nádudvaron – erről sajtótájékoztatón számolt be Beke Imre polgármester és Ludman Lajos projektmenedzser.

Ahhoz, hogy a KEOP programra benyújtott pályázatuk sikeresen túljusson a második fordulón, az érintett háztartások kétharmadának kell belépnie a társulatba. Anyagi hozzájárulásuk összege 125 ezer forint lesz, ennek csökkentése érdekében állami támogatást vehetnek igénybe.
Jelenleg a város 65 százaléka rendelkezik szennyvízgyűjtő és elvezető rendszerrel. Amennyiben jól pályáznak, 1,5 milliárdos beruházás kezdődhet 2011-ben, s eredményeként 95 százalékos lesz a csatornázottság.

Forrás: HAON

*

Akire az egész berettyóújfalui kistérség büszke: L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Művészeti Iskola vezetője

2010. március 16-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben. A kitüntetést a Magyar Köztársaság Elnöke adományozta a Miniszterelenök javaslata alapján, "a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása érdekében végzett tevékenysége,oktató-nevelő-és vezetői munkája elismeréseként".

A kitüntetést Bajnai Gordon Miniszterelnök adta át a Parlament Delegációs Termében.

*

Csigacsináló Fesztivál Berettyóújfaluban

Tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést Gyula Ferencné országgyűlési képviselő, azóta minden évben más és más helyen gyűlnek össze a térség 29 településének főleg nő tagjai, a tavasz első napjaiban csigacsináló versenyre.

Most e jubileumi rendezvénynek Berettyóújfalu adott otthont március 6-án. A gyülekező versenyzőket a berettyóújfalui zeneiskola fúvósainak ropogós ritmusos zenéje fogadta, de forró tea és tészta is várta a megjelenteket. Szeifert Ferenc a város polgármestere köszöntötte a népes közönséget, aki bemutatta az egyre jobban fejlődő várost. Gyula Ferencné a csigacsináló fesztivál fővédnöke, támogatója, a nyújtófakopogással adott jelt a tészta elnyújtására és a csiga sodrására. A szorgos női (és férfi !) kezek pedig villámgyors mozdulatokkal készítették az apró kis csigákat. Több érdekessége is volt ennek a versenynek.

Megjelent a szomszédos Romániából, Nagyszalontáról a nyugdíjasok versenyzőinek két csapata. Komádiból két férfi csapat is vállalta, hogy felveszi a versenyt a hölgyekkel. Szentpéterszegről ötödikes lányok jöttek el a versenyre. Zsákáról egy családból, az unokától a nagymamáig, a férfiversenyzőig képviseltették magukat. Összesen 41 csapat kezdte meg a versenyt, a bihari térségből csak Ártánd és Told településekről hiányoztak.

A nőnap alkalmából Cserép Imre nyugdíjas pedagógus verssel köszöntötte a megjelent hölgyeket. Bakonszegről a nyugdíjas klub tagjai, valamint Berettyóújfaluból a fiatalok, tánccal, majd a helyi nyugdíjasok énekkara népdalcsokorral szórakoztatta a megjelenteket. Amikor pedig lejárt a csigacsinálásra kiszabott idő, a háromtagú zsűri kezdte meg munkáját, súly, szín, nagyság volt az elbírálás szempontja. Nem unatkoztak a megjelentek sem, mert zenészek és énekesek magyar nótákkal, régi kedves slágerekkel szórakoztatták a megjelenteket.

Végül Bazsó Sándorné a Nők a XXI. Században egyesület elnöke hirdette ki a végeredményt. Első helyezést értek el a Pocsaiak. Ők vihették haza azt a vándorkötényt, melyre felkerül a település neve az évszámmal együtt. Második Váncsod I.csapata, harmadik pedig Furta csapata lett. A különdíjat a berettyóújfalui csapat kapta. Az elkészített csigatésztát a Fényes ház konyhájának ajánlották fel. Minden résztvevő egy díszes oklevelet, cserepes virágot és erre az alkalomra készített értékes kerámiát kapott. Gyula Ferencné végezetül bejelentette, hogy a következő évben Újiráz település látja vendégül a bihari térség asszonyait, akik tovább örökítik ezt a több évszázados hagyományt, a csigacsinálást. A kellemes együttlétet finom ebéd elfogyasztása zárta.

Forrás: Berettyóújfalui HVI; HAON

*

Földes gazdag múltjára emlékeztek

Április 14 az ősi kuriális nemesi község jeles napja. Két évtizedes per után Szabolcs vármegyével szemben 1779-ben e napon Földes visszanyerte helyhatósági jogkörét, megőrizve ezzel korábbi több évszázados nemesi kiváltságait és biztosítva lakóinak polgári egyenjogúságát.

E jeles napra és Földes sok évszázados múltjára a település lakói és gyermekei az idén harminc éve átadott Karácsony Sándor Általános Művelődési Központban április 7- 15 között emlékhét keretében emlékeztek.

A gyerekek az emlékhét keretében megismerkedtek Földes múltjával, a település gazdag irodalomtörténeti örökségével, mai életével. Fogalmazás verseny keretében vallottak arról, miért szeretnek Földesen élni, rajzokon mutatták be azokat az utcákat, ahol laknak, képzelt riportot készítettek az egykor itt gyógyító Csáth Gézával, Karácsony Sándor nevét viselő kupa versenyeket rendeztek kézilabda és foci sportágakban Tizenegy nyolcadik osztályos versengett a Szuperdiák címért.

Az ünnepnap reggelén a szakadó esőben gyermekek százai hiába figyelték az eget, hogy a már hagyományos falumérföld futás 1779 méterét teljesítsék. A szeszélyes április bő égi áldása meghiúsította a régen várt programot.

A nagyközség lakói kora este a Községházán ünnepi képviselőtestületi ülésen tisztelegtek az 1779. április 14-i eseményeknek. A Földes Községért végzett több évtizedes gyógyító munkája és közösségi tevékenysége elismeréseként a nagyközség Emlékérmét idén Dr. Szentgyörgyvölgyi Gábor fogorvosnak adományozta a település Képviselőtestülete. Az első alkalommal adományozott Kállay László közéleti díjat Kemecsei László vehette át több évtizedes önkéntes tűzoltó parancsnoki munkájáért.
Jutalmazták a Földes Napja tiszteletére rendezett versenyek, vetélkedők legjobbjait is. Földes Napja az Árpád moziban megrendezett ünnepi műsorral zárult, amelyen a Szélrózsa Néptáncegyüttes és a helyi civil szervezetek tagjai- a Szeredás Népzenei együttes és a Bárándi Citerás Egyesület közreműködésével- bemutatták a Sólyom József egykori földesi tanító által gyűjtött Földesi lakodalmas című népi játékot.

Forrás: Haon, Péter Imre

*

Pásztornapi délután

Nádudvar - A VI. Nádudvari Pásztornap és a Kemencebarátok I. Országos találkozója délutánján sem volt verőfényes napsütés, de legalább az eső már nem esett.

Az időjárás miatt a délelőtti polgármesteri köszöntő is később hangzott el, tudtuk meg a legilletékesebbtől, magától a városvezetőtől, Beke Imrétől, aki egész nap részt vett a dzsemborin, s kiemelte a nap hagyományőrző szerepe mellett a közösség-összetartó és formáló szerepét. A délutánt már hagyományosan a Dávid lovas tanya lovasainak színvonalas bemutatója színesítette. A színpadi produkciók sorát a Temesvári Líceum néptánc csoportja és citera zenekara zárta. A közönségvonzó ügyes leányzókból álló citeratrió mellett láthattak dél-alföldi, rábaközi, szilágysági táncokat. A helyiek tiszteletére a vendégfellépők megtanulták a "nádudvari félfordulóst": ezzel búcsúztak a nádudvari publikumtól.

Forrás: Haon, Marján László

Forrás: Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Berettyóújfalui HVI, Püspökladányi HVI

Cikk megosztása