Könyvtári infrastruktúra fejlesztés

Ibrány város Önkormányzata, Demecser város Önkormányzatával közösen 2009. októberében pályázatot nyújtott be a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül meghirdetett Könyvtári Szolgáltatások Infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó-Expressz” című pályázati felhívásra.

A TIOP1.2.3-09/1-2009-0018 azonosítószámon nyilvántartott, „Kattintásnyira a világ információs tárától – Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése Ibrány- Nagyhalász kistérség területén” elnevezésű pályázat megvalósításához 8.000.000 Ft összegű Európai Uniós támogatás kapcsolódik, amelyből Ibrány Város Önkormányzatát megillető támogatási összeg 4.156.850 Ft.

A projekt keretein belül Ibrány és Demecser város könyvtára tárgyi infrastruktúrájának fejlesztésére kerül sor online elérést biztosító új integrált könyvtári szoftver beszerzésével, valamint új munkaállomások és kiegészítő hardver eszközök beszerzésével illetve telepítésével (pl. lézernyomtató, vonalkód leolvasó, lamináló, szünetmentes tápegység). Városunkban április 16-án került sor az Ibrányi László Művelődési Központ és Könyvtár II. emeletén a tárgyi eszközök ünnepélyes átadására.

*

Tiszadob - a belvízrendezés megoldva

Tiszadob Nagyközség Önkormányzata 138 178 963 Ft-ot nyert az "1.2/D_2-09 Belterületi bel- és csapadékvíz védelmi fejlesztések" című pályázati konstrukción, mellyel megoldottá válhat a település belvízelrendezése.

*

A Tiszatér Leader Egyesülethez III. tengely keretében beérkezett kérelmekről

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely keretében december 20-ig lehetett támogatási kérelmet benyújtani. Munkaszervezetünkhöz 24 db pályázat érkezett, melyek jogcímenkénti felbontásban a következők: Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímre 13 db, mikrovállalkozás fejlesztésre 8 db és falumegújítás- és fejlesztés jogcímre 3 db. Térségünkben a vidéki örökség jogcím nem került ismételten kiírásra.

*

A IV-es tengely pályázatainak feldolgozása

A Leader IV-es tengely keretén belül beadott pályázatok hiánypótló leveleit kiküldtük. A hiánypótlások sikeresen beérkeztek. Miután a hiánypótlásokat feldolgozzuk, várhatóan a jövőhéten elkezdhetjük az előzetes helyszíni szemléket a vállalkozási alapú illetve a közösségi célú fejlesztések esetében.

Ez körülbelül 27 pályázatot érint, amelynél építés is történik. A területeket felosztjuk egymás között. A már ellenőrzött helyszíneken szerzett tapasztalatokról minden hét első napján jelentést kell küldeni.

*

III. tengelyes fejlesztés a Tiszatér Hacs területén - Paszabi Szőttes Ház

Paszab Község Önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely keretében nyújtott be pályázatot Paszabi Szőttes Ház kialakítására, mely támogatást nyert.

A Szőttes Népművészeti Ház kialakításának elsődleges célja, hogy a község híres népművészeti értékének, a „paszabi szőttes” történetét bemutató kiállításnak is helyet adjon, valamint közösségi színtérként is funkcionáljon. A fejlesztés főbb célja a közintézmények közvetlen közelében egy egységes zöld felülettel gazdagított környezet, valamint az épülethez tartozó parkoló kialakítása, a komplex akadálymentesítés munkálatainak elvégzése a rendszeres látogathatóság biztosítása érdekében.
A rézsűs teraszokon zuzmós pázsit, virágágyás, cserjék és térelemek, padok kapnak majd helyet.

Az épület megközelíthetősége két lépcsőkaron fog történni, melyen rámpaszakaszok is ki lesznek alakítva. A mozgássérültek részére a feljutás az épület melletti autós felhajtó rámpáról lesz biztosítva. Az épület előtt és mögött kerékpártároló lesz kialakítva.

*

IKSZT NYERTESEK

A 2010. április 6-án Hajdúböszörménymen megrendezett információs napon megtudhattuk az IKSZT nyertesek névsorát.
A Tiszavasvári kistérségből a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete részesült kedvező elbírálásban.

*

Letették a járóbeteg szakellátó alapkövét

2010. március 30-án 11:30-kor prominens vendégek jelenlétében, valamint a média érdeklődése közepedte ünnepélyesen letették az Ibrány-Nagyhalászi Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ alapkövét.

Berencsi Béla polgármester köszöntő szavai után Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere vázolta a megjelenteknek a projekt főbb adatait. Kiemelték hogy a szakellátó központok legfőbb célja-mindkét városban-, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

Az ünnepélyes alapkőletételt megtisztelte jelenlétével DR. Vojnik Mária államtitkár asszony és Gazda László a regionális fejlesztési tanács elnöke is. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére összesen 25 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, egy-egy fejlesztésre 500-1000 millió forint volt elnyerhető. Ennek a konstrukciónak a keretében épülhet meg Ibrány és Nagyhalász között a Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó központ.

A projekt keretében az építési feladatokon túl a szakellátó központba szükséges orvosi, informatikai és egyéb eszközbeszerzés is megvalósulás alatt áll. A megítélt támogatás segítségével a jelenleg közfinanszírozott járóbeteg szakellátással nem rendelkező, leghátrányosabb kistérségek közé tartozó Ibrány-Nagyhalászi kistérségben közel 1500 nm-en egy olyan egészségügyi komplexumot hoznak létre, amely korszerű és modern környezetben hatékony egészségügyi ellátást képes nyújtani több mint 28. 000 ember részére.

A projekt keretein belül közös szervezeten ilegy létesítményen belül, költségtakarékosan, hatékonyan és magas szakmai színvonalon 200 szakorvosi és a 120 nem szakorvosi órán belül járóbeteg szakellátást, kép továbbítására alkalmas képalkotó diagnosztika működtetését, otthoni szakáplás nyújtását, egészségügyi és szociális ellátásszervezést, központi orvosi ügyeleti ellátást, valamint védőnői szolgálati ellátást biztosítanak malyd.

*

A nagyhalászi Csuha Antal Álatalános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Felújított épületének átadása

2009. október 09. 14 órától Nagyhalászban tartották a Csuha Antal általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény felújított épületének átadására tartandó ünnepséget.

Orosz Károly Zsolt polgármester köszöntőt mondott. Aztán Gazda László Országgyűlési képviselő ünnepi beszéde következett, majd az ünnepi műsort adták elő az intézmény növendékei. A felújítás hazai forrásból jött létre. (206/2008 korm. rendelet a Bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben)

Elnyert összeg 38 000 eFt., a támogatás mértéke 95 % amiből az épület tetőszerkezetének cseréjét oldották meg.

*

A felújított Csuha-Kállay Kúria átadása Nagyhalászban 2009.10.23.

Nagyhalász eredményes pályázatának köszönhetően kerülhetett sor a Városházának, valamint a Csuha-Kállay kúriának külső felújítására, valamint a kúria kertjének átépítésére. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program Helyi településfejlesztési akciók pályázati felhívás keretében az 51.546.257 Ft összköltségvetésű fejlesztéshez a város 46.391.632 Ft támogatást kapott.

*

Idősek Világnapja Ibrányban

Szeptember 25-én az Ibrányi László Művelődési Központ színháztermében tartották az Idősek Világnapja tiszteletére megrendezett zenés-táncos produkciót.

A műsorvezető szavai után Berencsi Béla polgármester úr köszöntötte a megjelenteket és reményét fejezte ki, hogy Ibrány továbbra is azon az úton fog haladni, amely megbecsüli idős polgárait.
Ezt követően egy-egy szerény ajándékkal köszöntötte Fekete Sándorné Borika nénit és Puskás Gusztávné Irénke nénit az Ibrányi Nyugdíjas Egyesületben, illetve a városi közéletben betöltött szerepükért, aktivitásukért.

A polgármesteri köszöntő után az Ibrányi Nyugdíjas Egyesület énekkara, majd tánckara következett, akik egy görög tánccal lepték meg a teltházas közönséget.
A tánc után a hangszeres zene került előtérbe. Nyíregyháza vásárában címmel a nyíregyházi Polip Band adta meg az alaphangulatot, majd következett a hazai mulatós zene egyik királya Lagzi Lajcsi és zenekara akiket nagy érdeklődéssel fogadtak a környező településről érkező idős korosztály.

A műsort követően a szervezők minden nézőt és résztvevőt meginvitáltak az intézmény II. emeleti rendezvénytermébe, ahol egy szerény állófogadáson láttak mindenkit vendégül.

Forrás: Ibrány-Nagyhalászi HVI

Forrás: TISZATÉR LEADER EGYESÜLET, Ibrány-nagyhalászi HVI, Tiszavasvári HVI

Cikk megosztása