A közelmúltban, az IH utasítására készített statisztika alapján beszámolunk ÚMVP III. tengelyes eredményeinkről, miszerint a benyújtott 127 db pályázatból 67 db nyertes pályázat született, a megítélt összes támogatás 1 593 242 552 Ft.

Az ügyfelek nyilatkozata alapján 2 kivételével minden projektet meg kívánnak valósítani, 17 ügyfél megkezdte, 2 befejezte beruházását.

*

Gondok és lehetõségek a munkaerõpiacon

Az FVM Vidéki Foglalkoztatást Segítõ Programiroda észak-magyarországi regionális tájékoztató rendezvényét tartották március 23-án Miskolcon, a Gárdonyi Géza Mûvelõdési Házban.

A téma a vidéki területekbe beruházó Európa volt. Az eseményen részt vett dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Pásztohy László miniszteri biztos, dr. Kis Zoltán foglalkoztatási programiroda-vezetõ, valamint dr. Ignácz Dávid HVI-vezetõ.

A vidéki munkahelyteremtés eredményeirõl, vagyis a támogatáspolitika változásairól és a foglalkoztatások bõvítésérõl tartott elõ adást dr. Herczog László, amiben elmondta, hogy Magyar or szágon a foglalkoztatási gondok sajnos tradicionálisnak mondhatóak. Hazánkban nagy az inaktív állomány a munkaerõpiacon, ahol leginkább a keresleti és a kínálati tényezõket vizsgálják. A világgazdasági válság is nagy hátrányokkal járt itthon, ugyanis a különbözõ piacok szûkülése miatt csökkent a munkalehetõségek száma. Elárulta azt is a jelenlévõknek, hogy a gépiparban az elmúlt idõszakban nõtt a foglalkoztatottak száma, míg a mezõgazdaságban, illetve a textiliparban csökkentek az ide vonatkozó statisztikai adatok.

A miniszter három csoportra osztotta fel az álláskeresõket, amely besorolásban elsõ helyre kerültek azon személyek, akik jelen vannak a munkaerõpiacon és szakképzettséggel, tudással rendelkeznek. Kiemelte azt is, hogy fontos a folyamatos továbbképzés, hiszen enélkül a tudás elavul a mai fejlõdõ világban. Második kategóriába sorolta a költségvetési intézményeknél foglalkoztatottakat, majd harmadikként említette meg azokat, akik nem rendelkeznek valamilyen szakképesítéssel, õk nagy többségben inaktívak a munkaerõpiacon is. Érdekességként emelte ki, hogy a mai informatikai világban akár egy fogyatékkal élõ is lehet alkalmas a teljes körû munkavégzésre.

A kormányprogram prioritásai között szerepel a vidéki munkalehetõségek kibõvítése, valamint az életszínvonal növelése. Erre a célra a tárca 2009. július 1-jétõl programirodát hozott létre, amely a vidéki foglalkoztatás részleteit vizsgálja, feltárja, valamint a különbözõ, párhuzamosan futó és egymásra épülõ munkafázisokat koordinálja. A programiroda feladatai közé tartozik az is, hogy konkrét intézkedési javaslatot készítsen a részterületek sikeres mûködése érdekében.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériummal együtt 2010 februárjában és márciusában hét regionális rendezvényen mutatja be eddigi eredményeit.

forrás: MINAP

*

Kétmilliárd Diósgyőr-Lillafürednek

Kétmilliárd forintos európai uniós projekt támogatásáról döntött a napokban a kormány – az összeg a Diósgyõr- Lillafüred kiemelt turisztikai övezet fejlesztését szolgálja majd. A miskolci önkormányzat önrészével együtt, mintegy 2,5 milliárd forintból a következõ két évben megújulhat a diósgyõri vár, a Herman Ottó emlékpark, valamint a lillafüredi függõkert is. A múlt héten döntött a kormány arról, hogy támogatja a Diósgyõr- Lillafüred kiemelt turisztikai övezet három fontos pontjának megújulását.

A projekt elõkészítõ munkálatai két évvel ezelõtt indultak. A mostani döntéssel a város 400 millió forintos önrésze mellé az Európai Unió további kétmilliárd forintot tehet hozzá. A program során a tervek szerint elkezdõdne a diósgyõri vár újjáépítése és környékének rendezése, a Herman Ottó emlékpark egy turista-fogadóközponttá alakulna át, megszépülne a Palotaszálló függõkertje, a vasútállomás mellett pedig egy játszótér létesülne.

Dr. Tompa Sándor országgyûlési képviselõ elmondta, a diósgyõri várban a lovagterem újjáépül, és nagyon fontos, hogy az emlékpark valóban egy turistabázis lehet. A képviselõ kiemelte még: nemcsak a miskolciak, hanem az idelátogató turisták számára is komoly attrakciót jelenthet a lillafüredi Palotaszálló függõkertjének megújulása, valamint az új játszótér létesítése is. A 2,5 milliárd forintos projekt kivitelezési munkálatai akár már az õsszel megkezdõdhetnek és várhatóan 2012 elejéig befejezõdik a Diósgyõr- Lillafüred turisztikai övezet több pontját érintõ fejlesztés.

(MINAP)

*

Szívügyük a magyar nóta - felsőzsolcai programok

A csütörtöki felsőzsolcai sajtótájékoztatón egy egész csokorra való programot kínáltak, s valamennyi középpontjában a magyar nóta áll. Ízelítőül: konferenciát szerveznek, pályázatot írtak ki, s megrendezik a magyar nóta napját.

„Fontosnak tartjuk a magyar népdal, a magyar nóta történetének feldolgozását, ezért elhatároztuk, hogy május 15-én Felsőzsolcán országos konferenciát szervezünk” – hallhattuk a csütörtöki sajtótájékoztatón Fehér Attila polgármestertől, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete Észak-Magyarországi Csoportjának elnökétől.

E szervezet és az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület, amelynek elnöke Farkas Miklós, ezen túlmenően számos olyan programot szervez idén, amelyek középpontjában a magyar nóta áll. Például pályázatot írtak ki a városi és közösségi televíziók részére 15 perces magyar nóta műsorok készítésére, márciustól októberig. Ezeket szakzsűri értékeli és díjazza. November 20-án pedig immár harmadik alkalommal rendezik meg Felsőzsolcán a magyar nóta napját.

(www.boon.hu)

*

Háromnegyed milliárd forintból újul meg a város

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében városrehabilitációs célokra 2013-ig országosan 270 milliárd forint áll rendelkezésre – ebből a kalapból kapott Sajószentpéter, hogy városfejlesztési koncepcióját megvalósíthassa, derült ki Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek az egykori sajószentpéteri kettes iskolában megtartott projektindítón elhangzott beszédéből.

A 750 milliós összértékű fejlesztési programhoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv 633,57 millió forint uniós forrással járult hozzá, így az elkövetkező két évben megújulhat a történelmi belváros, ami hat épület korszerűsítését és funkcióbővítését, valamint a város belterületi közlekedésének fejlesztését teszi lehetővé.

A rendezvényen Újvári Andor ismertette a városrekonstrukció elemeit: megújul a polgármesteri hivatal, Sajószentpéter legrégebbi műemléke, a 15. században épült, késő gótikus stílusú református templom és a Lévay-Ház. Az egykori mozi – később rövid ideig élelmiszerüzlet – épülete is újjászületik, rendezvények házaként kezdhet új életet, míg a Tájház új arculattal, szolgáltatásokkal és programokkal várja a jövőben a helytörténet és a képzőművészet iránt érdeklődőket. Amellett a város főtere, a Kálvin tér is átesik egy komolyabb ráncfelvarráson: díszburkolatot kap és parkosításra is sor kerül. A Nyögő patak fölött új közúti híd épül, hogy a belváros forgalmát levezesse, közben a belvárosi út- és járdahálózatot is fejlesztik és új parkolókat alakítanak ki. A projektbemutató után Varga István gazdasági miniszter, Faragó Péter, a város polgármestere és Farkas László, a kivitelezési munkálatokat végző FK Raszter Zrt. vezérigazgatója letette a beruházások alapkövét.

(www.boon.hu)

*

4,6 milliárd a miskolci belvárosra

Miskolcon egy-két helyszín kivételével mindenhol zajlik a belváros fejlesztésének I. üteme. Mindeközben a közgyûlés elfogadta a II. ütemet, amely egyrészt az elsõ program keretében megkezdett közlekedési és közterületfejlesztéseket folytatja, másrészt jelentõs beavatkozásokat tartalmaz a belvárosban és a történelmi Avason.

A projekt részleteirõl Fedor Vilmos alpolgármester, dr. Simon Gábor belvárosi biztos és Dukai Zoltán, a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetõje tájékoztatott. Dr. Simon Gábor elmondta, 4,6 milliárd forintos projektrõl van szó, melynek az uniós támogatása 75 százalék.

Az önrészt nagyrészt az önkormányzat állja, de egy része gazdasági társaságoktól származik majd, ott, ahol konzorciumi partnerek vesznek részt benne. A partnerek közt ebben a programban – hasonlóan az egyes ütemhez – egyházak is szerepelnek, hiszen a minorita és az evangélikus templom felújítása is része a projektnek. A tervezett beruházások közt szolgáltatási és városi funkciók is megjelennek.

Fedor Vilmos hozzátette, megkötött tervezési szerzõdéssel rendelkeznek az Avastetõ szabad idõskulturális célú fejlesztésénél, az avasi kilátói buszforduló kialakításánál, a Széchenyi utca és környezetének rehabilitációjánál és a Szent István tér és környékének megújításánál. Folyamatban van a szerzõdés kötése az avasi kilátó megújításáról, és késõbb írják ki a tervezési közbeszerzési eljárást a Kossuth tömb és középkori vásártengely rehabilitációjára, a történelmi Avas felújítására és a belvárosi sétány és zöldterületek rehabilitációjára.A programban szerepel a Szent István tér mellett a Rácz György utca átépítése, a Bartók tér felszíni rehabilitációja, a Kossuth tömb rehabilitációja
mellett a Kossuth utca felújítása, a Rákóczi utca korszerûsítése a Papszer utca felé.

A történelmi Avason az utcák burkolatát, és az utcabútorokat újítják fel, megújul az avasi kilátó, és buszvégállomás épül mellette, illetve az Avastetõn kulturális szabadidõ-központ létesül. A történelmi Avason és a belvárosban folytatódik a térfigyelõ kamerák telepítése, fejlesztenek a Széchenyi utcán, II. ütemével folytatódik a Szinva-parti sétány építése és zöldterületek rehabilitációja. A projekt ezek mellett tartalmazza a két templom felújítását, kulturális-közösségi programok támogatását és városmarketing-tevékenységet, illetve gazdasági funkcióként a Széchenyi u. 85. alatt kereskedelmi és szolgáltatóház kialakítását, a Széchenyi negyedben gazdasági és szolgáltatóház kialakítását a Régiposta utcán, valamint a Fõzelékfaló étterem külsõ felújítását.

(Minap)

*

Megújul a „GYÓMI” Sajószentpéteren

Évek óta tervezik, most végre kézzel fogható lehetőséggé vált a gyógyító megelőző intézmény rekonstrukciója. Az Észak-magyarországi Operatív Program, Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése – kistérségi járóbeteg-szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése: „Sajószentpéteren működő háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi praxisok, a védőnői szolgálat és a központi orvosi ügyelet infrastruktúrájának építészeti fejlesztése” című projekt ünnepélyes megnyitóját április 14-én tartotta Sajószentpéter önkormányzata.

Az alkalomból dr. Faragó Péter, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Ujvári Andor főépítész bemutatta a projektet – tudtuk meg Sulyok Barnabástól, a Sajó TV ügyvezetőjétől. Ezután a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést is ünnepélyesen aláírták. A projekt egyébként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(www.boon.hu)

*

Sikeres fejlesztési pályázatok

A helyi kis- és közepes vállalkozások több milliárd forintos telephely-fejlesztési projekteket valósíthatnak meg 2010-ben Miskolcon. A Miskolci Ipari Park területén a sikeres elõkészítõ tevékenységnek köszönhetõen 5 telephelyen 100 új munkahely jöhet létre.

Az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program vállalkozások részére meghirdetett „Telephelyfejlesztés” pályázati kiírására 2009 közepén nagyszámú pályázat érkezett be. Az eredetileg 3 milliárd forintra meghirdetett keretösszeget – a NORDA közremûködésével – az irányító hatóság megemelte és összességében 4 milliárd forint összegû támogatás és 72 darab nyertes pályázat adatai kerültek fel szerdán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára.

Miskolc régióközpont területérõl 10 darab pályázat kapott pozitív elbírálást, a megítélt támogatás összege mintegy 800 millió forint. A teljes projektérték meghaladja az 1,6 milliárd forintot. Mivel a támogatás a teljes projektköltségvetés 50%-át biztosítja, így a nyertes vállalkozások 800 millió Ft önerõt biztosítanak a fejlesztésekhez. A Miskolci Ipari Park területére öt telephely-fejlesztési pályázatot nyújtottak be, melyek mindegyike pozitív támogatási döntést kapott, így 2010. évben megindulhatnak a fejlesztési projektek.

A megítélt támogatás 400 millió forint, az építési beruházások nagyságrendje összesen meghaladja a 880 millió forintot, melyhez technológiafejlesztés is kapcsolódik, tovább emelve a teljes beruházási értéket. A fejlesztési projektek megvalósulásával összességében mintegy 100 új munkahely jön létre. Az öt nyertes projektbõl három már Miskolc Megyei Jogú Város 2009 tavaszán átadott kiemelt projektje, a zöldmezõs Mechatronikai Ipari Park területén valósulhat meg.

A projektek sikeres elõkészítésében és azok közeljövõben történõ megvalósításában a projektgazda-vállalkozások a Miskolc Holding Zrt., mint befektetés-szervezésért felelõs szervezet, és a MIK Zrt., mint az Ipari Park üzemeltetõje folyamatosan együttmûködnek a projektgazda-vállalkozásokkal.

(MINAP)

*

Új játszóterek épülnek Miskolcon

Hamarosan tizennégy játszótér épülhet meg pályázati források felhasználásából Miskolcon. A 186 millió forint összértékű beruházás a tervek szerint május végéig készül el.

Hamarosan tizennégy játszótér épülhet meg pályázati források felhasználásából Miskolcon. A 186 millió forint összértékű beruházás a tervek szerint május végéig készül el, így a nyári szünet kezdetekor már használhatók lesznek. Az idáig vezető út azonban elég göröngyös volt, erre utalt az önkormányzat legutóbbi közgyűlési ülésén a Fidesz frakciója, ők a játszótér-ügyet is példaként hozták föl ecsetelvén, hogy a város szakmai hibák hosszú sorát véti a pályázati pénzek felhasználása során. Utaltak arra, hogy egymás után két közbeszerzési eljárást zártak le eredmény nélkül az ügyben, így mivel a felhasználás határideje az év végével lejárt, elveszhet a játszóterekre nyert pénzösszeg.

– Végül sikerrel jártunk – mondta az Észak-Magyarországnak Cifrusz Natália, a városüzemeltetési osztály munkatársa. Már meg is kötöttük a szerződéseket. Eredetileg 16 játszótér épült volna az idén, de ebből kettő – a Honfoglalás parkban és a Szeretet utcában – már az előző évben el is készült. Azokon a területeken, ahol az új játszóterek megépülnek, már lebontották a régi játszóeszközöket...

(www.boon.hu)

*

Idegenforgalmi beruházás

A hagyományos, illetve az üzleti turizmus fejlesztését segíti az a beruházás, mely az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében valósult meg. Egy 2002-ben megnyílt belvárosi szálloda melletti területen ez év áprilisában kezdõdtek a munkálatok, aminek eredményeképpen átadták a City Hotel új épületrészét.

A beruházás megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázata segítette, melyen mintegy 130 millió forintot nyert a hotelt üzemeltetõ cég. A polgármester szerint azért is fontos ez a beruházás, mert Miskolcnak egyidejűleg van egy komoly kapacitáshiánya, másik oldalon pedig ahhoz, hogy több turista jöjjön, kell egy kapacitásbővülés. Az új épületszárny ünnepélyes átadásán Barkóczi Sándor tulajdonos, illetve Káli Sándor polgármester vágta el a nemzeti színû szalagot. Miskolc polgármestere szerint a városnak is fontosak az ilyen jellegû idegenforgalmi fejlesztések. A beruházásoknak köszönhetõen immár négycsillagossá vált hotelben két miskolci fotómûvész alkotásai ékesítik a falakat, a kovácsoltvas díszítõelemeket pedig szintén egy miskolci iparmûvész készítette.

(MINAP)

Forrás: Miskolci HVI, Mezőkövesdi HVI

Cikk megosztása