Jövő tavaszra megújul a veszprémi vár

A Veszprémi Főegyházmegye közel 750 millió forintos uniós támogatásból egyedülálló turisztikai helyszínt hoz létre, ahol helyet kapnak a térség és a város történetét bemutató interaktív kiállítások, egy barokk enteriőr tárlat, gyermek és diákfoglalkoztató termek, kávézó és vetítőterem, illetve megújítják a hátsó teraszos kertet is.

A veszprémi várban ünnepélyes nyitórendezvénnyel vette kezdetét a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ kialakítása. A nyitóeseményen részt vett Dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, Pál Béla a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Dr. Márfi Gyula érsek és Polgár Tibor a VÁTI Nonprofit Kft. Fejlesztési Programok Üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Veszprémi Főegyházmegye tevékenységei között jelenleg is fontos szerepet tölt be a kultúra terjesztése, a kulturális értékek megőrzése és bemutatása, a város történelmét meghatározó emléktárgyaik őrzése. A veszprémi várban az Egyház két múzeumot is üzemeltet, emellett a könyvtári és levéltári szolgálat is fontos része a városi szellemi életének. Az egyházi hagyományok bemutatása mellett nem marad el a népi szokások megismertetése sem.

A kulturális turizmus sok magyar városban vonzza az érdeklődőket a sokszínű egyházi helyszínekre, a pannonhalmi látogatóközpontba vagy a zsidó nyári fesztivál állomásaira. A veszprémi vár látogatottsága azonban elmarad a hasonló stílusú helyszínek forgalmától, aminek oka az élményt nyújtó egyedi szolgáltatások, a fogyasztási lehetőségek vagy a gyermekprogramok hiánya. A Veszprémi Érsekség felismerve ezt az igényt döntötte el a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ létrehozatalát, aminek megteremtésére 747 millió forint uniós támogatást nyertek el. A fejlesztés helyszíne a veszprémi vár központjában található műemlékvédelem alatt álló Bíró-Giczey ház. Az egyik legrégebbi épület a barokk korban nyerte el végleges külsejét, különlegessége a 4 szobájában látható XVIII. századi, Kelet-Európában egyedülálló, mediterrán tájakat és a mindennapi életet bemutató, reneszánsz stílust megelevenítő freskók.

A 1020 négyzetméter alapterületű idegenforgalmi központ földszintjén kap majd helyet a könyv- és ajándékbolt, a számítógépes szoba, valamint a központi szerepet betöltő udvar. Az udvarról több helyiség nyílik, az egyikben Dr. Szalai Miklós, a halimbai "füves" pap története és halimbáriuma (gyógytea gyűjteménye) című kiállítás, valamint az ostyasütés kerül bemutatásra, míg egy másikban vetítőterem várja a látogatókat, ahol Veszprém városát és térségét, valamint a tematikus út állomásait bemutató filmeket lehet majd megtekinteni. A közlekedő folyosókat is kiállítási térként hasznosítják, a hátsó teraszos díszkertet – ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a viaduktra – kertrendezéssel alakítják át. Az emeleten a freskókkal díszített szobákat felújítják. A restaurált térben a barokk enteriőrt bemutató interaktív kiállítást rendezik majd be. Emellett ezen a szinten kapna helyet egy időszaki kiállításhoz alkalmas tér és a gyerekfoglalkoztató is. A tetőtérben egy a város jelentős történeti és vallási eseményeit bemutató, tematikus kiállítást alakítanak ki. A tárlatok mellett elektronikus kiállításvezetés is készül, egy a gyermekek és diákok számára, egy pedig a felnőtt látogatók részére.

A beruházás elkészülésével, várhatóan 2011 tavaszától, életre kel a veszprémi vár, ami megfelel majd a kulturális turisták változatos igényeinek, csökkenti a város látogatottságának szezonalitását és versenyképes turisztikai vonzerőt biztosít a térség számára.

Forrás: indexveszprem.hu

*

888 millió forintos beruházás: komplex ellátás Zircen

Mintegy kilencszáz millió forintos beruházás révén felépülhet a megye első modern kistérségi járóbeteg-központja. A zirci kórház új intézményének alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el, egyben átadták a kórház épületének tetőterében kialakított szakrendelőket, amelyek a beruházás elkészültéig biztosítják majd a zavartalan ellátást.

Egy közösség mércéje az, hogyan bánik a közösségi értékeivel. Zirc ebben most jó példával szolgál. A korszerű szakellátó intézmény révén jelentősen javul majd a betegellátás színvonala” – jelentette ki beszédében Talabér Márta országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke, aki megjegyezte: a változás, amely immár hivatalosan is elindult az országban, minden bizonnyal a városban és térségében élőknek is új lehetőségeket, könnyebbséget jelent majd.

A nyolcszáz millió forintos uniós pályázati támogatásnak illetve az önkormányzat közel százmillió forintos önrészének köszönhetően a lebontott egykori rendelők helyén egy négy szintes, kétezer négyzetméteres, modern orvosi műszerekkel ellátott járóbeteg-ellátó központ épül fel, amely a kistérségben élő harmincezer lakos ellátását szolgálja majd. Az egy napos sebészetnek, nappali kórháznak és tizennégy különböző szakrendelésnek helyet adó új intézmény várhatóan még az idén elkészül, a gyógyítás a jövő év elején kezdődhet meg.

Négy évvel ezelőtt még egy eladósodott, szakemberhiánnyal küzdő, jövőkép nélküli kórház állt itt, most egy stabil gazdálkodású, szakmailag elismert intézményt bővítünk tovább. Ezzel a város és kistérségének egészségügyi ellátása jó időre, magas szinten biztosított lesz” – vélekedett Ottó Péter, Zirc polgármestere, aki elmondta azt is, a fejlesztéshez szükséges jelentős önrészt az önkormányzat a kötvénykibocsátásból származó bevételből fedezi. Dr. Tóth Árpád a zirci kórház igazgatója hozzátette: a kor betegellátási színvonalának mindenben megfelelő, komplex ellátást nyújtó intézmény létesül a városban, ami azért is fontos, hiszen három évvel ezelőtt megszűnt a kórházban az akut ellátás, a betegeknek a veszprémi kórházba kellett menniük a legkisebb beavatkozások miatt is, ez most változik majd.

*

Egynapos sebészet Móron

Európai uniós támogatással, egynapos sebészetet alakítanak ki a Móri Városi Kórházban; évente háromezer műtétet végeznek majd. A móri kistérség évi mintegy 110-120 ezer járó betegét ellátó városi kórház mintegy 691 millió forint európai uniós támogatást nyert az egynapos sebészet létrehozására – mondta el Székely Tamás.

S mivel az önkormányzat a 10 százalékos önrész biztosítása mellett a kórházi járóbeteg-szakrendelő felújítását is finanszírozza, mintegy egymilliárd forint értékű egészségügyi beruházással gyarapodik a város és a kistérség” – tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, az egynapos sebészetek nagy előnye, hogy költséghatékonyan működtethetők, s a betegek pedig megszokott környezetükben, otthonukban lábadozhatnak.

Balika Zoltán főigazgató közölte: Mór egynapos sebészetén sebészeti, érsebészeti, plasztikai sebészeti, szemészeti, térdsebészeti és nőgyógyászati beavatkozásokat végeznek majd. A betegeket a szükséges engedélyek megszerzését követően, várhatóan május végétől fogadják majd.

A teljes projekt – beleértve a pénzügyi elszámolást is – az év végére fejeződik be, de a hátralevő építési, kivitelezési munkákkal augusztus végére végeznek.

Forrás: MTI

*

Életet, fantáziát kell vinni a kastélyokba!

Fehérvárcsurgó – Neves francia vendégei voltak annak a konferenciának, amelyen választ kerestek a kérdésre: miként lehet pénzt is előteremteni a kulturális örökségből.

A kultúráról, műemlékvédelemről lehet fennkölt hangon lehet beszélni, ahogyan tette ezt Renaud Donnedieu de Vabres volt francia kulturális miniszter a Károlyi-kastélyban tartott kétnapos konferencián. Lehet, de ettől még nem veszik el a gyakorlatiasság: beszédében a miniszter utalt is Ázsia nagy keleti gazdaságaira, amelyek kihívást jelentenek Európa felé. Szokás emlegetni, hogy Amerika mellett, a feltörekvő Indiával és Kínával szemben ezután legfeljebb csak múzeumkontinensként vegetálhatunk. A vegetálásról csak annyit: Franciaországban a nemzeti jövedelem hét, Magyarországon pedig hat százalékát adja az idegenforgalom. Eurómilliárdokról van szó, ahogy arra Francois Laquicze, a Francia Intézet vezetője is utalt; a kérdés csak az, hogyan hasznosítsuk az adottságainkat.

Kicsiben erre a konferencia szervezője, Károlyi György mindenesetre példát mutat. Családja csurgói kastélyának felújítására nemrégiben uniós pénzeket nyert, több százmillió forintból végre teljesen befejeződik a helyreállítás. A szálloda már most is fogad vendégeket, Károlyiék pedig várják a fővárosból és máshonnan érkező tehetős vendégeket, akik esetleg itt tartanák a lagzijukat. Pénzről van szó, gazdasági dimenziókról, ahogy arról Laquicze beszél: mindezek előtt azonban a legfontosabb a történelmi örökség, a kultúra, amihez másként nem juthattunk hozzá, csak úgy, ahogy az ősök átadták nekünk.

Az önkormányzatoknak, az államnak ma már Franciaországban sincs igen pénzük arra, hogy kastélyfelújításra költsenek: ehelyett sok feladat a helyi közösségekre, a civilekre hárul. „Lehet múzeumokat csinálni ezekből a helyekből, de akkor előbb-utóbb meghalnak. Élet, fiatalság, jövő meg némi fantázia kell ahhoz, hogy felvirágoztassuk ezeket” – mondja de Vabres. „Mert annak, akinek van talentuma, még adnak, hogy bőven legyen neki” – a bibliai példabeszédet már Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese említette fel. Mert, hogy a talentumnak kétféle jelentése van: a csengő pénzérméken túl vonatkozik épp a tehetségre, a nagy ívű gondolatokra is.

*

Herendi siker Dubaiban

A Magyar Turizmus Zrt. szakmai együttműködésével Herendi porcelán kiállítás nyílt március 11-én Dubaiban, a piramisairól ismert WAFI luxus bevásárlóközpontban. A kiállítás elsősorban a Herendi porcelán, mint a magyar kulturális örökség részének bemutatását, a márka és a mögötte lévő munka megismertetését szolgálja.

A megnyitó ünnepségen dubai méltóságok mellett beszédet mondott Tar Attila, a Magyar Nagykövetség helyettes vezetője, valamint Kozma Gergely, a forgalmazó Nonius International képviselője.

Sajnos az arab országokban kevésbé ismerik a világhírű Herendi porcelánt, ezért tekintettük elsődleges feladatunknak, hogy bemutassuk a szélesebb közönségnek is a herendi csodát, mely több mint 180 éve hirdeti a magyar kézművesipar dicsőségét. Ez a magyar identitás része, ezért, és nemzeti ünnepünk alkalmából az üzletközpont engedélyével két nagy magyar lobogót is felvontunk az átriumban. Külön örömünkre szolgál, hogy Vecsey Tamás herendi porcelánfestő segítségével be is tudjuk mutatni a porcelánfestés apró részleteit, finomságait, sőt, az érdeklődők akár ki is próbálhatják magukat e területen. A WAFI üzletház főcsarnokában most jó magyarnak lenni” – fejtette ki Kozma Gergely.

A megnyitón a beszédek után Németh Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója szórakoztatta az egybegyűlteket, a hegedűszóló után pedig magyar rétest, pogácsát és csokoládét szolgáltak fel.

A WAFI luxus üzletközpontban, mely 2008-ban Dubai legjobb bevásárlóközpontja volt, az üzletek és éttermek sokaságán túl rekreációs központ, 5 csillagos szálloda, bazár, limuzin szolgálat és más szolgáltatások várják az érdeklődőket. A kiállítást március 27-ig tekinthették meg az érdeklődők. A Herendi porcelán ezután sem fog eltűnni Dubaiból, mivel a WAFI-ban működő Comtesse üzletben hirdetni majd a magyar minőséget.

Célunk az, hogy Angliához és Japánhoz hasonlóan a Herendi az Emirátusokban és az arab világban is a családi élet része, szülőkről gyermekekre, unokákra szálló örök érték legyen” – zárta a megnyitót Kozma Gergely.

A kiállítás megnyitójáról fotókat a Galériában tekinthetnek meg.

*

A NATURAMA Szövetség fotópályázatának díjazása

A NATURAMA Szövetség által meghirdetett fotó pályázat nyerteseinek díjazására a II Európai LEADER Expón egy ünnepélyes műsor keretében került sor. A „Nem bántja a szemét? Nyissa ki a szemét!” című fotópályázat nyertese Szendrei Szilárd lett, míg a „Fotoszintézis 2009” fotópályázat nyertese (térségünk lakója - Lókút) Juhász Sándor Pál. Az Egyesület különdíját Kazinczy Gyöngyvér nyerte, akinek fotói az Egyesület reklámanyagait is díszítik.

*

Kistérségi születésnap Szentgálon

Szentgál – Rendhagyó módon folytatódott a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás ötödik születésnapjának ünneplése, általános iskolások vetélkedtek a vidékükről. A kistérségi társulás oktatási referense, Kotzó László még a télen indította el a vetélkedőt az interneten. A résztvevő húsz csapat meghívást kapott az élőben tartott döntőre is.

A Lőrincze Lajos Általános Iskola tornatermében megtartott vetélkedőt dr. Francia Ferenc, a kistérség munkaszervezetének irányítója vezette. A gyerekeknek be kellett mutatni magukat, településüket, különbözőző szellemi és ügyességi feladatokat kellett megoldani. Az utolsó fordulóba továbbjutó csapatok mindegyike kapott kisebb-nagyobb jutalmat. A dobogósok közül a 3. helyezett a nagyvázsonyi Kinizsi vitézei csapat 100 ezer forinttal gazdagította iskoláját a kistérség forrásaiból, a 2. helyezett Nemesvámosi betyárok 200 ezer, harmadik a Szentgáli huszárok 300 ezer forintot nyertek iskolájuknak a kiváló szereplésükkel. A vetélkedő mellett 100-100 ezer forinttal jutalmazták a hajmáskéri, nemesvámosi és a tótvázsonyi iskolát a kistérségi tanulmányversenyek megszervezéséért.

A díjakat dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, Porga Gyula veszprémi alpolgármester és Köbli Miklós hajmáskéri polgármester, a kistérségi társulás elnöke adta át. Garai György, a szentgáli Lőrincze iskola igazgatója a három legjobb nem helyi csapatot – nemesvámosi, a vázsonyi mellett egy másik nagyvázsonyit – ingyenes barlangtúrára hívta a Kőlik-barlangot működtető egyesület ajándékaként. A program zárásaként a herendi kötődésű Dávid Roland gitáros-énekes adott koncertet a gyerekeknek.

*

Un, deux, spectacle!

Április 14-e és 16-a közt Dudaron tartózkodtak a francia testvértelepülésről érkező fiatal színjátszósok. Önálló kezdeményezésből, egy külön pályázat által jöttek hazánkba. Összesen nyolc napot töltöttek országunkban, és négy különböző településen (Dudar, Debrecen, Győr és Nagyvázsony) léptek fel – közös pont, hogy mindegyikkel jó kapcsolatokat ápolnak. A nyolc fiatal alkotta Les Road Trip Jugglers nevű társaság három előadást tartott a településen.

*

Szűcs Balázs kiállítása Villachban

Zirc – Többek között Hermann Nitsch világhírű osztrák művésszel állított ki együtt az ausztriai Villachban a zirci születésű Szűcs Balázs. A fiatal, Bécsben élő mérnök informatikus nagy méretű digitális festővászon-nyomatokkal és plakátokkal szerepelt a rangos tárlaton a Galerie Offenes Atelier D.U.Design szervezésében. Kiállító társai voltak: Maks Dannecker német fotóművész Salachból, Friedrich Joachim Tragauer Villachból, Hermann Nitsch osztrák alkotó és Vakinore H. Rogra osztrák performer Salzburgból.

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Veszprémi HVI, naplo-online.hu

Cikk megosztása