Alapkőletétel Cibakházán

2010. március 29-én ünnepélyes keretek között Gőgös Zoltán államtitkár elhelyezte a cibakházai falufejlesztés projekt alapkövét.

A település az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének falufejlesztés jogcímén nyert el támogatást, hogy a településen parkolókat, sétálóutcát alakítsanak ki. Cibakháza az elmúlt években rendszeresen pályázik uniós és hazai forrásokra, melyek segítségével számtalan fejlesztést valósítottak meg sikeresen.

A beruházás keretén belül a Czibak Imre tér jobb oldalán a lakóházak előtt kapubejárók, ezzel együtt parkolók lesznek kialakítva térburkolókő felhasználásával. A meglévő járda térburkolókő lerakással újraépítésre kerül. A csapadékvíz csatorna helye nem változik, a felújíáts során zárt rendszer lesz kialakítva, monolit tisztítóaknák lesznek beépítve könnyű aknafedlapokkal. A COOP áruház előtti tér burkolata teljesen elbontásra kerül, burkolása térburkolókővel történik. Az útburkolat mellett gépjármű és autóbusz parkoló kerül kialakításra.

A következő nagy fejlesztés a kihirdetés előtt álló IKSZT lesz, amellyel ha támogatásban részesül megújíthatják a Művelődési központot és új funkciókkal bővíthetik eddigi szolgáltatásait.

(képgaléria és a tervek itt)

*

Mire elég az állam pénze?

Március első napján „Apró"-po szegénység című rendezvénnyel hívták fel a figyelmet a nehéz anyagi körülmények között élőkre a Kunszentmártonban működő, családokat segítő civil szervezetek és alapítványok.

A szervezők célja elsősorban az volt, hogy bemutassák, miből kell megélnie egy átlagos, négytagú családnak akkor, amikor a szülők munkanélküliek, a gyerekek iskolába járnak, és csak egy segélyezett lehet a családban.

Számtalan család él bizonytalanságban, napról napra azon rágva magukat, hogy mit tegyenek a családi asztalra.
Az Európai Unió a 2010-es évet a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éveként jelölte meg. Elsődleges célja a közvélemény tájékoztatása, a politikai elkötelezettség megújítása a szegénység és a társadalmi kirekesztettség mellett, valamint a minimumjövedelem és lakhatás problémájának megoldása.

Az Unió legfontosabb alapelve, hogy felhívja a társadalom figyelmét ezen problémákra, és arra ösztönözzön minden embert és érintettet, hogy több figyelmet fordítson ezekre a kérdésekre, figyeljünk oda a körülöttünk élőkre.
Szvoboda Zoltánné, Irén és Szarvák Éva, a Magyar Szegénységellenes Hálózat két koordinátora az Unió által meghatározott célok, és alapelvek jegyében hívta meg a rendezvényre az érintett családokat, és mindazokat, akik a probléma megoldásában segítségre lehetnek.

*

Kunszenten is javítják az ivóvízminőséget

Az önkormányzatnak ez volt az utolsó lehetősége csatlakozni, mivel a tiszazugi településeket felölelő projekt már elkezdődött. Kunszentmárton és Kungyalu ivóvize az ammónium, bór és nátrium tekintetében nem felel meg az előírt irányelveknek, illetve az ezt meghatározó kormányrendeleteknek.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a bór a jelenleg ismert technológiákkal nem távolítható el, de a víz hígításával csökkenthető az értéke. A térségben Csépa területén található olyan minőségű ivóvíz, melyben a bór és a nátrium a határérték alatt van. A Főmterv Zrt. az Ivóvízminőség-javító Társulás tagjaival egyeztetve több tervet is kidolgozott a tiszta ivóvíz eljuttatására az érintett településekre.

Kunszentmárton szempontjából az ivóvízminőség javítására a megfelelő minőségű bázisról való vízátvétel lehetne a megoldás, belépésükkel a beruházás költsége mintegy kilencszáz millió forint lenne. A megvalósításra 90 százalékos állami támogatás pályázható, a maradék 10 százalékot az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk.

forrás: szoljon.hu

*

A helytörténész ajándéka a városnak

Megjelent Józsa László tanár úr templomról szóló könyve. Nagy nap volt 2009. december 19., s nemcsak Józsa László életében. Egész Kunszentmárton boldog lehet, hiszen pro urbe-díjas helytörténeti kutatója, Nagykunságért-díjas díszpolgára történelmi jelentőségű ajándékot adott át szeretett városának.

A mindenki számára településünk jelképének tekintett római katolikus nagytemplomunk felépítésének 225. évfordulója emlékére elkészült, s sokak – segítők, támogatók, előfizetők – összefogása eredményeként a Szegedi Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (Budapest), a kunszentmártoni Szent Márton Plébánia és a Historica Ecclesiastica Hungarica Alapítvány kiadásában megjelent az „Isten hajléka az emberek között” címet viselő nagy mű.

A könyv a dr. Barna Gábor professzor által szerkesztett Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 21. kötete is egyben.

forrás: www.kunszentcity.hu

*

Cserkeszőlő Termál és Gyógyfürdő építése

A fejlesztés keretében egy új gyógymedence illetve fedett téli termál-élményfürdő kerül megépítésre. A Projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A beruházás részleteiről és előrehaladásáról bővebben olvashatunk a www.furdofejlesztes.cserkeszolo.hu oldalon.

*

III. Holt Tisza konferencia

Látható, és érezhető változásokról tudtak számot adni a már hagyományosnak mondható nyilvánosan megrendezett konferencia, és fórum a cibakházi Holt-Tisza állapotjavításáért rendezvényen.

Sokat fáradoznak a szakemberek, hogy megmenthessék a Holt-Tisza partját.megmentéséért 2009 címmel kisfilm készült, ami az interneten és a helyi könyvtárbanis megtekinthető.

forrás: Cibaki Hírek

*

Összefogással a hátrányos helyzet csökkentéséért

Február 3-án Nagyréven bemutatták azokat az eszközöket,melyeket a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó anyag és eszköz beszerzésre kiírt a LEKI pályázat keretében sikerült beszereznie a településnek.Az ünnepélyes keretek között megrendezett átadáson Burka István, Nagyrév polgármestere köszöntötte a község képviselő-testületének tagjai mellett az eseményen részt vett kunszentmártoni polgármestert Dr. Czuczi Mihályt, a Városgondnokság részéről pedig Szilágyi Zoltánt és Petróczki Józsefet, a gépbeszerzésben közreműködő kecskeméti ODisys Bt. képviselőjét, Hernek Gábort, valamint a média munkatársait.

Nagyrév község ezáltal egy 11 millió forint értékű 48 LE traktort, hozzá utánfutót,kaszát, árokparti zúzót,tárcsát,hótoló lapátot,valamint láncfűrészeket,fűnyírót, kisebb kézi eszközöket tudtak vásárolni a megnyert pályázati támogatásból.

*

Tapasztalatcsere az ügyelet ellátásról

A közelmúltban Öcsöd adott otthont a Polgármesterek Akadémiája tapasztalatcsere programnak, melyet a norvég alapból finanszíroznak.
A programhoz Öcsödön kívül Pilismarótról, Nyírbátorból és Gyöngyösről érkeztek meghívottak, s a kistérségi alapon szervezett ügyeleti ellátás témájában egyeztettek. A tervek között szerepel, hogy a program négy helyszínén elhangzottakat kötet formájában is közzéteszik.

Forrás: szoljon.hu

*

A Kossuth téri kút helyreállítása

Tiszaföldváron társadalmi összefogással szeretnék felújítani a város központjában álló mára igen leromlott állapotú 1896-ban készített díszkutat. A csodálatos gömbkoronájú tölgyfa alatt lévő szökőkút látványa, felüdülést adó iható vize, a körüljárható kőmedence sok ember számára maradandó kedves emlék.

Sajnos a 60-as évektől kezdve csak a pusztul. A város önkormányzata és a Városfejlesztési Bizottság ezért felhívást tett közzé, hogy a kutat közadakozásból megmenthessék.

További információ ezzel kapcsolatban: http://tiszafoldvar.extra.hu/page.php?63

*

Helyreállítás és költségvetés Inokán

Az idősek otthonának udvarán lévő házat szeretnénk eredeti állapotába visszaállítani, búbos kemencével és régi tornáccal. Itt kapna helyet a szociális gondozottak klubja. A falu egyik legrégebbi házánál már elkezdődtek a munkálatok. Mint azt Szendreiné Kiss Erzsébet polgármester elmondta a felújítással várhatóan május végére készülnek el.

A falu egyik legrégebbi házánál már elkezdődtek a munkálatok. Mint azt Szendreiné Kiss Erzsébet polgármester elmondta a felújítással várhatóan május végére készülnek el. Összeállt a település idei költségvetése. A büdzsét úgy tudták megtervezni, hogy nem lett forráshiányuk, illetve a bevételi és a kiadási oldalt egyensúlyba hozták.Ehhez szigorú takarékossági intézkedéseket kellett, hogy meglépjenek.

A költségvetési főösszeg 107 millió forint lett, ami kevesebb mint a tavaly. Szendreiné Kiss Erzsébet polgármester azt is elmondta, hogy az idén nem pályáznak, mivel vannak tavalyról megnyert kiírásaik, amit most kell majd megvalósítaniuk.

*

Minden napra egy kifli

A Baptista Szeretetszolgálat évente legalább kétszer küld Kunszentmártonba tartós élelmiszert, mely minden alkalommal szétosztásra kerül a rászoruló családok között. Az idén, először huszonnégy tonna liszt várja sorsát a város egyik raktárhelyiségében. Szinte minden nap van olyan gyerek, aki rosszul lesz az iskolában. Az ok elsősorban az alultápláltságban keresendő.

Az általános iskolások több mint fele nem reggelizik otthon, és nem visz magával tízórait sem az iskolába. Ez késztette a város vezetését arra, hogy most először a gyerekek érdekeit tartsa szem előtt, és minden reggel egy kifli várja az iskolába érkező kisdiákokat. - Én úgy gondolom, hogy a gyerekek ügye, az jó ügy. Biztos vagyok benne, hogy a képviselő-testület, és a lakosság is támogatni fogja azt, hogy ne szórjuk szanaszét ezt a lisztmennyiséget, hanem adjuk oda a gyerekeknek, akik, ha minden igaz, március elsejétől minden nap kapnak egy kiflit - mondta dr. Czuczi Mihály polgármester.

A városvezető bízik abban, hogy a Baptistákkal, a Vöröskereszttel és más szervezetekkel fenntartott jó kapcsolatok révén idén is sikerül szerezni olyan élelmiszercsomagot, mely az elmúlt évekhez hasonlóan, tartós élelmiszereket tartalmaz, amivel a családok is jobban tudnak boldogulni.

Forrás: Kunszentmártoni HVI, Tiszazugi Leader Vidékfejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

Cikk megosztása