Siker volt az Orbán-napi Vigadalom és a Strázsahegyi Pincék Fesztiválja

A Monori Gazdakör által hagyományosan megrendezett Orbán-napi vigadalom mellé immáron második alkalommal társult a Monori Borút Egyesület által, a monori pincefalu területén, pontosabban a Szent Orbán tér környékén megrendezett Strázsahegyi Pincék Fesztiválja.

Színpadon fellépett a Monori Dalkör, a Monori Strázsák Néptánc Együttes. Hagyományosan ezen program keretében adja át a Monor Környéki Strázsa Borrend a "Tiszta Gondozott Pince" kitüntető címet. A Borrend díszruhába öltözött tagjai előtt került átadásra a "Monor Város Bora" díj, amely a Borrendünk által szervezett meghívásos borversenyen, a legmagasabb pontszámot elért bort készítő borászát illeti. Miközben a színpadon az ünnepi események zajlottak, a Strázsahegy megtelt jókedvű poharat szorongató, a pincék között sétálgató és a kínált borokat kóstolgató emberekkel.

A rendezvényt kiállítások is szinesítették, a B&K Kft. támogatásának köszönhetően először köszönthettük Monoron Sík Dóra csellóművészt és Somogyi Márk fotóművészt. A "Szépségek a borászat körül" címmel megrendezett kiállítás, a hangulati aláfestést biztosító csodálatos zene és a régi Kele pince hangulata együttesen teremtette meg azt az atmoszférát, amely arra késztette az arra járókat, hogy megálljanak és elidőzzenek a képek előtt, megcsodálják a borászat körüli szépségeket.

További fotókat az eseményről a Strázsa Borrend weboldalán tekinthetnek meg.

Forrás: strazsaborrend.hu

*

Új épületszárnyat kapott a Szterényi József Szakközépiskola és Szakiskola

Nincs az a pénz, se más anyagi erő, ami felvehetné a versenyt az emberrel, az emberi szellem értékteremtő képességével, a kreativitásban és a tudásban rejlő erővel” – fogalmazott Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke, a térségi szakképzés egyik centrumának számító, és mintegy 700 tanulónak képzést nyújtó intézmény ún. „pályaorientációs gyakorlótermei” átadásakor.

Az Országközepe TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) az elmúlt években négy szakképző intézmény fejlesztéséhez is támogatást nyert – a szakmai, illetve infrastrukturális fejlesztések összköltsége meghaladja az 1,2 milliárd forintot. A most befejezett beruházás összköltsége 55 millió forint. A szükséges források legnagyobb részét uniós támogatás, illetve a monori önkormányzat biztosította, de részt vállalt a Pest Megyei önkormányzat, és az iskola is.

Mint arra Pogácsás Tibor, Monor városának (az iskola tulajdonosának) polgármestere rámutatott:összefogással akkor is növekedési pályára lehet állítani egy várost, ha egyéb feltételek, például az agglomerációs kisugárzás, ezt önmagában nem garantálja.

Forrás: Önkormányzati Sajtószolgálat

*

Romák felzárkóztatása Monoron

Gyerekek játszanak a számítógépen, a Máltai Szeretetszolgálat segítségével épített közösségi épületben, a "hangárban" működő játszóházban.

A monori Tabán, nagyrészt roma származásúak által lakott szegénytelepén az itt élő 400 lakó kétharmada gyermek. A Máltai szeretetszolgálat négy éve elkezdett integrációs programja keretében, egy általuk felállított "hangárban" a kisebbeknek játszóházat, az iskoláskorúaknak tanulószobát működtetnek, ahol 5-6 gépből álló számítógépes hálózat teszi hozzáférhetővé a világhálót. Korábban felnőtt oktatás is működött azok számára, akik nem fejezték be a 8 osztályt, szeptembertől újra indítják ezt a programot. A szeretet szolgálat munkatársai úgy gondolják, a romák oktatása, felzárkóztatása teheti lehetővé az integrációt a többségi társadalomba.

*

Elindult a Monori Borút Egyesület honlapja

Nagy örömünkre újabb információs felülettel gazdagodott a Monori Pincefalu. A Monori Borút Egyesület honlapja mostantól kezdve önálló felületen hirdeti és mutatja be a monori Strázsahegy szépségeit, programjait a nagyközönség számára. Sok látogatót és sikert kívánunk a honlap működtetéséhez. Külön köszönet a Netpeople csapatának, hogy lokálpatrióta monoriként ismételten egy honlap megalkotásával segítik a Monori Pincefalu és egyben a Monori Borút Egyesület népszerűsítését, fejlődését.

*

Klímabarát települések találkozója Tatabányán

2010. április 29-én, Tatabányán rendezték meg a Klímabarát Települések Szövetségének 4. konferenciáját. „Az éghajlatváltozás és a klímabarát települések válaszai” című tanácskozáson jelen volt és felszólalt Sólyom László köztársasági elnök is.

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2008 novemberében döntött úgy, hogy csatlakozik a Klímabarát Települések Szövetségéhez, így mi is jelen lehettünk Tábori Ferenc alpolgármester úr és jómagam képviseletében e klíma konferencián.

A konferencián elhangzott beszámolók a természeti erőforrásokkal való felelőtlen gazdálkodásnak következményeiről, valamint az emberek megújulási vágyáról szóltak, valamint a különböző civil és települési szervezetek megalakulásának fontosságáról, hogy helyi szinten cselekedjenek és ez által is jelezzék a döntéshozóknak a tenni valókat. Új országstratégiára van szükség, hiszen természeti környezetben élünk, amely biztosítja megélhetésünket, szükséges megkeresni azokat a forrásokat, amelyeket e vonatkozásban vissza lehet fordítani a közjó javára. Bencsik János Tatabánya polgármestere hangsúlyozta: közösségi célunk kell, legyen az alternatív energia alkalmazása és a klímatudatos gondolkodás egyre szélesebb körben való elterjedése.

A konferenciáról további részleteket a Csatolmányokban olvashatnak.

*

Széchenyi fa ültetés Nyáregyházán

Május 6-án Széchenyi emlékfát ültetett a Képviselő-testület néhány tagja a Polgármesteri Hivatal udvarán. Az ötletgazda Maszel László volt, a testület elfogadta kezdeményezését. Ezt követően az elmúlt évben született babák szülei, nagyszülei, rokonai ültettek fát az " Újszülött parkba".

*

Elhelyezték a leendő bölcsőde alapkövét Sülysápon

2010. május 3-án ünnepélyes keretek között került sor a sülysápi bölcsőde alapkövének elhelyezésére.

A Sülysápon a várhatóan 2010. szeptember végére elkészülő bölcsőde a Nagykátai kistérség első bölcsődéje lesz. Negyven férőhelyével azt a célt hivatott szolgálni, hogy a kisgyermekes szülők biztonságban tudhassák gyermeküket, amíg ők maguk dolgoznak.

A 2008-ban kiírt európai uniós pályázatra a sülysápi Önkormányzat elkészítette a szükséges pályázati dokumentációt. A kétfordulós pályázat első fordulója után megérkező támogató döntés bizakodásra adott okot. A 2009 szeptemberében megérkezett tájékoztatás szerint a pályázat a második fordulóban is sikeres volt, és a támogató szervezet 209,5 millió Ft-ot biztosított elképzelések megvalósításához.

A jelentős összegű támogatás mellett az Önkormányzat is tetemes önerőt vállalt, összesen 105 millió forintot.

*

4. Sülysápi Futónap

A Tápiómenti Tömegsport Alapítvány szervezésében Május 9-én 4. alkalommal megrendezett Sülysápi Futónapra kilátogatott 980 fő közül a 425 nevező versenyző 10 futamban mérte össze tudását, ahol összesen 37 kategóriában hirdettünk győztest. A Futónapra 28 településről érkeztek, köztük két 2 külföldi versenyző.

A gyermek korosztályos futamokban összesen 210 diák állt rajthoz ,míg a 11 órától kezdődő felnőtt futamokban, a 3,7km-en a 10,7km-en és az idén első alkalommal megrendezett félmaratoni távon közel 100 induló tette próbára erejét, köztük a pályafutása során több mint 250 maratont teljesítő kiskunhalasi Tabajdi József. A Félmaratont legfiatalabbként a 15 éves tápiószecsői Palotai Zoltán teljesítette.

A délutáni programban a gyermekváltókat és a nagy népszerűségnek örvendő családi futást izgulhattuk végig, mely 36 család részvételével zajlott. Népszerűségét bizonyítja, az indulók létszámának folyamatos növekedése. Versengés folyt a legeredményesebb sülysápi osztály címért melynek győztese a Móra Ferenc Általános Iskola szőlőstelepi tagozatából a 2.b osztály. Osztályfőnöke: Győri Viktória.

A Futónap legidősebb résztvevője Koncsik Ibolya, és Tabajdi József. A kiegészítő programokat több mint 200 diák teljesítette, köztük a Hétpróbás Gézengúz nevű ügyességi játékot, melynek jutalmául a gyermekek színes labdákat kaptak.

Az esemény megszervezésében 66 önkéntes és lelkes szervező közreműködött. Az útvonalak biztosítását a térségből négy település (Kóka, Sülysáp, Szentmártonkáta, Tápiószecső) polgárőr szervezeteinek tagjai végezték.

Forrás: http://www.tapiomenti-tomegsport.hu/

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Monori HVI

Cikk megosztása