Kiváló minősítést kapott a Zempléni Fesztivál

Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program Budapesten megtartott szakmai konferenciáján a 19 éves múltra visszatekintő Zempléni Fesztivál kiváló minősítést kapott.

Ez azt jelenti, hogy az ország eddig jegyzett 250 fesztiválja között mind minőségét, mind kínálatát tekintve a 26 legrangosabb esemény közé tartozik - tudtuk meg Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármesterétől, aki Turjányi Miklós fesztiváligazgatóval együtt a díjat átvette...

A polgármester elmondta, hogy ez az elismerés nem csak a városnak, hanem az egész régiónak szól. Közel 20 éve ez az a fesztivál, ami valamifajta egységet próbál felmutatni – ez egy érték. Ebben a pénztelenségben, ebben a nehéz önkormányzati világban nagyon sokan csak a saját településükben gondolkodnak, de a Zempléni Fesztivál felemel bennünket Sárospatak fölé és onnan láthatjuk Újhelyt, Pálházát, Kassát és a többi zempléni települést. A Zempléni Fesztivál segít nekünk abban, hogy ez az egység megvalósuljon.

Forrás: sarospatak.hu

*

Pályázati alapot létesítettek a kultúrával foglalkozó szervezetek számára

Rendkívüli bizottsági ülést kellett összehívnunk elsősorban azért, mert a két ülés közötti időszakban több olyan ügy gyűlt össze, ami nem tűrt halasztást. Elsősorban a költségvetésre készülve örömmel számolhatok be arról, hogy az idén pályázati rendszerben fogjuk támogatni a sárospataki egyházi és civil szervezeteket, amelyek kulturális tevékenységgel foglalkoznak – nyilatkozta Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke…

A bizottsági ülésen az előterjesztésben megfogalmazott pályázati kiírást tárgyalta meg a bizottság, amellyel kapcsolatban különösebb módosítási javaslatok nem voltak. Elmondhatom, hogy többféle tevékenységre pályázhatnak majd az egyházi és civil szervezetek - természetesen, csak ha a képviselőtestület jóváhagyja - eszközbeszerzésre, rendezvények szervezésére, lebonyolítására, máshol megrendezendő rendezvényeken való részvételre, valamint honlap készítésre is. Természetesen, mint a pályázati rendszerekben általában, itt is saját erőt fog kérni az önkormányzat, ami nem lesz magasabb 10 %-nál.

Úgy gondolom az előző évekhez képest ez egy jelentős előrelépés, hiszen a sporttámogatási pályázati rendszert az állami számvevőszék is rendkívül jónak és sikeresnek ítélte meg. Ezen felbuzdulva gondoltuk azt, hogy a kulturális támogatást is ilyen formában kellene a sárospatakiak rendelkezésére bocsátanunk. Bízunk abban, sokan fognak pályázni – elsősorban kulturális tevékenységet végző egyesületekről, alapítványokról, illetve egyházi szervezetekről van szó.
A pályázati felhívással kapcsolatban azt is szeretném elmondani, a politikai tevékenységet folytató egyesületek és civil szervezetek ne pályázzanak. Bízunk abban, hogy a kulturális tevékenységet végzők közül viszont sokan igénybe fogják venni.

Forrás: sarospatak.hu

*

20 km-es tanösvény épül Széphalomtól a sátoraljaújhelyi Várhegyig

Újabb értékes szolgáltatással bővül a sátoraljaújhelyi Magas-hegyi Sportcentrum – hangzott el a polgármester mai sajtótájékoztatóján. A Zemplén Turisztikai és Sportcentrumon belüli ugyanis egy 15 állomást magában foglaló tanösvény rendszert alakítottak ki. A 20 km hosszú tanösvény lehetőséget biztosít majd Zemplén élővilágának, földrajzának és történelmének megismerésére.

A szolgáltatás, turisztikai vonzerején túl, a város iskolásainak jó lehetőséget biztosít majd a tanulmányaikhoz is.

Forrás: satoraljaujhely.hu

*

Nem gyújtanak rá sárospataki gimnazisták

Sárospatak - Nem gyújtanak rá tanulmányi idejük végéig, azaz öt éven át - ezt vállalták a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium kollégiumának nulladikosai. A diákok több osztályba járnak, és nevelőtanáruk ötlete alapján, de önkéntesen csatlakoztak a vállaláshoz, mondván, egészségesen szeretnének élni. Vállalásukat esküvel erősítették meg.

A diákok szép ruhában, egy jókedvű teadélutánon esküdtek arra, hogy amíg a gimnáziumba járnak, nem gyújtanak rá. Az ötlet a nevelőtanáruké volt, akihez a csoport egyként csatlakozott. Szajkó József kollégiumi nevelőtanár a Független Hírügynökségnek elmondta, nem kellett sokáig győzködni a gyerekeket. "Nagyon vágynak a közösségre, és ez a közös vállalás megadja nekik az összetartozás élményét" - fogalmazott.

Az ünnepségre szép tortát is kaptak, 'No smoking' felirattal. A diákok mellett az eskü szövegét az iskola vezetése is aláírta, így még hivatalosabb lett. A diákok közül volt, aki beismerte, korábban rágyújtott, de most már nem cigarettázik. Egy lány azt mondta, dohányzó szülei előtt is bizonyítani akarja, hogy nem fog rászokni, mert nem szeretné ezzel elrontani az életét.

Ha nincs órájuk, az iskola aulájában a diákok szabadon használhatják a sportfelszereléseket, pingpongozhatnak, vagy tollasozhatnak. Az intézménynek fontos az egészségre nevelés. Bár egyelőre nem találták ki, mit kap az, aki megszegi az esküt, többen arra gondoltak, az lenne a legrémesebb, ha azután senki nem akarna velük barátkozni. A csoportnak talán követői is akadnak az iskolában. Az egyik tizedikes osztály jelezte, ők is szívesen csatlakoznának.

Forrás: www.boon.hu

*

Járnak-e a fonóba, mint régen? - cigándi fonók Sárospatakon

Nagy örömmel jöttünk el ide Sárospatakra A Művelődés Háza és Könyvtárába Cigándról - az óvoda nevelőtestülete – kezdte bemutatkozásukat Téglás Dezsőné, a cigándi óvoda vezető óvónője... Az óvónők és a gyerekek egy hagyományőrző sorozat részeként érkeztek városunkba.

Rólunk azt kell tudni, hogy Cigánd nagyon gazdag néphagyományokkal rendelkezik, és mi az óvoda nevelőtestületével már a 80-as évek végén úgy döntöttünk, hogy már az óvodás korban elkezdjük elültetni a magvakat a gyermekekben. Most például a fonónkat hoztuk el, ami lényegében arról szól, hogy télen is dolgoztak az emberek - különösen az asszonyok - hiszen a szöszt meg kellett fonniuk. Eljártak egymáshoz különböző fonókba, de a fonókban igazából nem csak dolgoztak, hanem szórakoztak is. A szórakozás abból állt, hogy játszottak, hiszen az anyukákat a kisebb gyerekek is elkísérték és nagyon szép fonónótákat is énekeltek.

Ezekkel a fonónótákkal is megpróbáljuk a gyerekeket megismertetni, az óvodás gyerekek is nagyon ügyesen meg tudják tanulni és tetszik is nekik, nem beszélve a találós kérdésekről.

Mivel most gyerekekkel leszünk, gyerekeknek teszünk fel találós kérdéseket, annak idején viszont, amikor a legények elmentek a lányok után a fonóba, ugye ott sokkal vígkedélyűbb találós kérdéseket tettek fel.
A végén egy cigándi népdallal és egy kis tánccal zárjuk ezt a mai délutánt. Mi nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hogy eljöhettünk ide.

Forrás: sarospatak.hu

*

Néphagyomány Komlóskáról

1858. február 11-én jelent meg először Szűz Mária Lourdes-ban az akkor 14 éves Bernadettnek. Ez a nap azóta Lourdes-i Boldogasszony ünnepe lett. Komlóskán is a Szűz Mária megjelenésére emlékezve 18 alkalommal összejönnek és fohászkodnak, imádkoznak a lakosok. Még ma is élő nagyon régi egyházi szokás, hagyomány a Lordes.

Az idén 4 helyen van, a faluban ugyanannál a családnál összejönnek az imádkozók minden este -meghatározott forgatókönyv szerint – fohászkodni, imádkozni és énekelni. Február 11-től – akkor jelent meg először a szűzanya – kezdődően minden este egymást követő 18 napig. Régen volt olyan Lourdes, hogy 15-en is összejöttek ezen alkalmakkor egy egy családnál, de sajnos fogynak az emberek és az idén legtöbben 11-en vettek részt az egyik helyszínen (Fehér Lukácsnénál – Veron néninél).

Forrás: www.boon.hu

*

Megújult a cigándi könyvtár

Bútorokat cseréltek ki és modernizáltak is - tájékoztatott Némethy András a Művelődési Ház vezetője. Mint megtudtuk, a könyvtár kistérségi feladatokat is ellátva immár 16 települes könyvtárral kapcsolatos ügyeit is intézi. A könyvtár dolgozói várják régi és új olvasóikat.

Forrás: boon.hu

*

Nívódíj a hatvan éves cégnek

Vállalkozói Díjjal ismerte el a sárospataki ÉPSZER Zrt. hat évtizedes tevékenységét a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a közelmúltban. Az indoklásban szerepelt egybe mellett: Mindig igényesen fejlesztették a céget, fontos követelmény a minőségi munka és soha nem feledkeztek el a szakmunkás utánpótlás neveléséről. Leskó Istvánt, a cég elnök-igazgatóját kérdeztük: mi a titka, hogy ilyen hosszú idő óta talpon tudtak maradni, sőt fejlődtek is.

Leskó István elmondta, hogy az a 11 helyi kisiparos, aki 1951-ben létrehozta az ipari szövetkezet, arról álmodni sem mert volna, hogy ilyen karriert fut be az akkor picinyke vállalkozás. A „titkok” közé tartozik, hogy egyetlen pályázati lehetőséget és munkalehetőséget sem hagynak ki. Profiljuk körében, a magasépítő-ipar területén végzett munkájukat magas színvonalon, garantált minőségben végzik el, akár műemléki épületek rekonstrukciójáról, vagy újak létrehozásról van szó.

A Mádi Zsinagóga felújításáért Europa Nostra díjat, a Sárospataki Rákóczi Vár Palotaszárny megújításáért pedig Építőipari Nívódíjat kaptak. Most több mint száz ember számára adnak munkát. A cégvezetés számára mindenki tevékenysége fontos. A segédmunkásnak, irodai munkatársnak, tervezőnek, kőművesnek, és másnak összehangolt tevékenysége szükséges ahhoz, hogy a szigorú, nemzetközi piacon is megfelelő ISO minősítéssel rendelkező gépezet olajozottan működjön - szögezte le Leskó István.

Forrás: www.boon.hu

*

Gazdaságfejlesztési projektek a Bodrogközben

A Bodrogközi kistérség számára „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatási programja” keretében az LHH- döntéshozó zsűri 150 millió Ft-os gazdaságfejlesztési keretet
állapított meg, amelyre négy vállalkozás jelezte pályázati szándékát.

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa 2010. február 16.-i ülésén az „ÉMOP-2009-1.1.1/G komplex programmal segítendő LHH kistérségek üzleti infrastruktúra fejlesztése” pályázati kiírásra beérkezett projektjavaslatokkal kapcsolatban három pályázó közel 50 millió forintos projetkjét támogatta, míg egy pályázót kizárt formai követelmények miatt. A támogatottak között van a Tisza Pack 2001 Kft., N-Trade 2005 Kft., valamint a Hexatech Épületgépészeti Kft. Amennyiben a pályázók projektötletei nyernek, három új üzem létesülhet a Bodrogközben új munkahelyeket teremtve.

*

Tavaszi Fényünnep a Bodrogközben

A tavaszi nap-éj egyenlőséget köszöntötték a Bodrogközben hagyományörző csoportok, családok. Az évadnyitó "Tavaszi Fényünnep" megrendezésére került sor március 20-án, melynek keretében teremíjász versenyen mérték össze tehetségüket és ügyességüket a hagyományörzők a Nagyrozvágyi Művelődési Házban. 3D célportokon tesztelhették íjásztudásukat a résztvevők, ahol a házigazda Petraskó Tamás, a kisrozvágyi Árpád-kori Régészeti Park vezetője volt. A tavasz beköszöntét este szertűzzel ünneplik a Karosi Honfoglaláskori Temetőben az ország minden tájáról érkező hagyományörző magyarok.

A korhű ruhában és harci felszerelésben megemlékező hagyományőrzők dobszóval és énekléssel köszöntik a tavaszt meghitt és ünnepélyes hangulatban.

*

Megújult a sátoraljaújhelyi római katolikus nagytemplom

Európai uniós támogatásból megújul Sátoraljaújhely történelmi belvárosa. Ennek részét képezte a római katolikus nagytemplom homlokzatának felújítása. A beruházás Sátoraljaújhely város önkormányzata, a főplébánia és az Egri Főegyházmegye összefogásának köszönhetően valósult meg.

Az európai uniós projekt összköltsége meghaladta a 113 millió forintot.

*

Magyar-Szlovák Vállalkozói fórum

A Zemplén Televízió, a királyhelmeci Regionális Vállalkozásfejlesztési Ügynökség és a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány "Együtt határok nélkül" címmel vállalkozói fórumot rendezett Sátoraljaújhelyen. A jelenlévő szakértők és a közel 100 érdeklődő magyar és szlovák kis- és középvállalkozó a "Régiófejlesztés a határ mindkét oldalán" témakörben vitatták meg a legfontosabb tapasztalatokat és ismerkedhettek meg a támogatási lehetőségekkel.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Sárospataki HVI, Bodrogközi HVI, Sátoraljaújhelyi HVI

Cikk megosztása