III. Kárpátok Tavasza

Április 8-án 15 órakor nyitotta meg kapuit a Kárpátok Tavasza III. Nemzetközi Képző- és Iparművészeti Triennálé.

Április 8-án 15 órakor nyitotta meg kapuit a Kárpátok Tavasza III. Nemzetközi Képző- és Iparművészeti Triennálé. Dr. Vofkori Mária igazgató köszöntötte a megnyitó résztvevőit a Rétközi Múzeumban, majd Dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett művészettörténész nyitotta meg a kiállítást.

A rendezvénynek helyt adó múzeum és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely szervezésében megnyílt kiállításon Romániából három, Ukrajnából és Szlovákiából kettő-kettő, Magyarországról tizenhét alkotó - köztük Búza Barna szobrászművész -, összesen huszonnégy alkotó több mint félszáz alkotása látható.
A kiállítás megnyitóján fuvolán közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola növendéke, Kovács Andrea, felkészítő tanára Forgácsné Latin Márta. Zongorán kísért Miller Olga tanárnő. Meleg Attila színművész Szilágyi Domokos: A tücsök és a hangya című versét adta elő nagy művészi átéléssel.

A Kárpátok Tavasza első kiállításán a festészet, huszonkilenc alkotó hatvan alkotással mutatkozott be. A tavalyi grafikai triennálén 24 művész 51 alkotása volt látható. A jövő évben, 2011-ben újból a festészeté lesz a főszerep, hiszen a körforgás újra indul.

*

Új alapszolgáltatási központ épül európai uniós támogatással Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely város önkormányzata 100 millió forintot nyert európai uniós pályázaton az Észak-magyarországi Operatív Program keretében.

Ennek köszönhetően az un. alapszolgáltatási központ felújítása, bővítése valósulhat meg még ebben az évben. A beruházás összköltsége várhatóan 122 millió forint lesz. Ennek több mint 80%-át európai uniós pályázat segítségével fedezi Sátoraljaújhely. A fejlesztés akár ezer ember életének javulásához járulhat hozzá, tudtuk meg a mai polgármesteri tájékoztatón.

Forrás: satoraljaujhely.hu

*

Színházi előadások a Bodrogközben

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás kiemelt tevékenységének tartja a kultúra támogatását, és minden lehetőséget megragad ennek megvalósítása érdekében.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Új tudás műveltséget mindenkinek program keretében „Színházi, bábszínházi, táncházi vendégjátékok fogadásának” támogatására sikeres pályázatot nyújtottak be. Ennek eredményeként 2010. március 22-én Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Házban és 23-án Karcsán a Nagy Géza Művelődési Központban színházi előadásokat szerveztek.

A nézőtér mind a négy előadás alkalmával zsúfolásig megtelt. A két nap alatt több mint 900 fő látta az előadásokat, melyből közel 500 fő utazott a környező településekről. A Divadlo Thalia Színház professzionális előadásában a Valahol Európában című musical felejthetetlen élményt nyújtott a nézők számára. Mivel a kistérség az ország egyik leghátrányosabb területe, érthető, hogy eddig a gyermekek 80% - a még soha nem látott nagyszínházi élő előadást, pedig közülük kellene kikerülni a jövő színházlátogató közönségének. A projekt által javult a kistérség kulturális érdeklődése, és csökkent a színházellátottságának óriási lemaradása, még akkor is, ha csak ez egy kis lépés volt ennek érdekében.

*

Nyáron megkezdődhet a sátoraljaújhelyi Esze Tamás utca felújításának második üteme

2010-ben befejeződik a sátoraljaújhelyi Esze-Mártírok út 2. ütemének felújítása. Mindez annak köszönhető, hogy egy fellebbezést követően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pozitívan bírálta el a Sátoraljaújhely Önkormányzatának Európai Uniós pályázatát. A munkálatok nyáron kezdődnek és várhatóan októberben fejeződnek be. A beruházás értéke 200 millió forint.

Forrás: satoraljaujhely.hu

*

A hercegkúti templom felújítási munkákról

A mintegy 15 éve megkezdett helyreállító munkák sorában a homlokzat felújítása, a tető korrózióvédelme, a templombelső rekonstrukciója, templomhajó burkolása, valamint a berendezések restaurálása szerepeltek. 2005-ben a restaurátori munkával sikerült megmenteni 140 m2 felületen a falfestményeket, és statikai okokból felújításra került a szentély falazata és padlózata – küldte a tudósítást Naár János…

Napjainkban a templomépület egyik kritikus része az utoljára 1912-ben felújított toronysisak. A folyamatos karbantartás ellenére a lemezfedésen olyan korróziós károsodás következett be - különösen a lemezek illesztési vonalai mentén - amely az alatta lévő deszkázatot és néhány helyen a gerendázatot is végzetesen károsította. A lábazati szigetelés hiánya miatt a falak vizesedése a másik jelentős problémánk, amely mai eszközökkel és módszerekkel már megszüntethető. További gondunk, hogy a lépcsők miatt a mozgáskorlátozottak segítség nélkül nem tudják a templomot látogatni.

2008 novemberében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében „Vidéki örökség megőrzése” címmel pályázatot írt ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból forrás biztosítására.

A támogatást műemlékek vagy helyi védettség alatt álló építmények felújítására, akadálymentesítésére, kapcsolódó zöldfelületeinek rendezésére lehetett igényelni. Egy évvel ezelőtt az egyházközség képviselőtestülete a felújítási munkák indokoltsága alapján egyhangúlag támogatta a kérelem benyújtását, tekintettel arra is, hogy az egyházi pályázóknak a munkálatok költségére önerőt nem kellett bevállalni.

A fejlesztés céljaként a testület a helyi védettség alatt álló templom állagának megóvását, építészeti értékének megmentését, a templomkert kiegészítését a park és pihenőhely funkcióval, valamint az akadálymentes megközelítés feltételeinek megteremtését határozta meg. (Ez utóbbinak bevállalása a támogatási kérelem benyújthatóságának egyik feltétele volt.)

A testületi felhatalmazás után megkezdtük a pályázat előkészítő munkáit. Elsőként el kellett készíttetni a templom teljes építészeti tervét. A torony paramétereinek felmérésére - mivel annak korábbi tervei nem fellelhetők - alpinisták segítségét vettük igénybe. A felújítási munkálatokat is magába foglaló építészeti tervet - mint már máskor is - Gáspár Gyuláné (sz. Hoffmann Margit Éva) építész készítette el térítésmentesen. Az engedélyezéshez szükséges térkép és helyszínrajz elkészítésében Stumpf Miklós volt segítségünkre.

Szabó Márton nyugdíjas sárospataki építész a felújítási munkák hatósági engedélyeztetésében fáradozott. A pályázat elkészítését jogi értelmezési tanácsaival dr. Stumpf Enikő körjegyző segítette. Ezúton is megköszönjük a közreműködésüket, az önzetlenül végzett munkájukat. Az elkészült mintegy százoldalas dokumentumot ez év január 9-én nyújtottuk be az Egri Főegyházmegyei Hatóság jóváhagyásával.

A műszaki terv részletesen leírja az elvégezendő munkálatokat, azok paramétereit és technológiáját. Ezeket foglalom össze röviden a következőkben.
A templomtorony héjazatának cseréjét a sérült lemezfedés miatt sürgősen el kell végezni, megelőzve a további szerkezetek károsodását. Ennek keretében a sérült gerendázat és deszkázat cserére kerül, majd vörösréz lemez borítást kap mintegy 80 m2-es felületen. A torony falszerkezeti részeinek védelmét szolgáló párkányfedések, fallefedések és a tetőkibúvó szintén cserére kerülnek. A bádogos munkák után a fémszerkezetek villámvédelmét ismét meg kell oldani.

A templom teljes akadálymentesítését tervezzük a sekrestye felőli bejárat irányából. A töredezett, helyenként lépcsővel is tagolt járda bontása után kellő lejtésű és szélességű, érdes, csúszásmentes felületű járda épül, mely mellett a falra, illetve acélkonzolra rögzített fogódzók kerülnek elhelyezésre.
A talaj- és szivárgó vizek veszélyeztetik a falak szilárdságát, felszívódva elszíneződést, salétromosodást, a falazó és kötőanyagok mállását okozzák.

A parkrendezés során, a nedvesség távoltartására, a templom körül 143 m-es hosszban szivárgó rendszer létesítését tervezzük. (A rendszer már az 1912. évi felújítás során megépült, de sajnos napjainkban már nem funkcionál, mivel az eltelt száz év alatt eltömődött hordalékkal és a szellőző aknák is már néhány évtizede lefedésre kerültek.)
A tereprendezéskor az elgyomosodott réteg cseréjével új gyepfelületet alakítunk ki, újabb örökzöld cserjék telepítésével egészítjük ki a jelenleg még hiányos növényzetet. Az idősek és gyerekek számára pihenőhelyeket alakítunk ki négy pad elhelyezésével, továbbá egy igényes megjelenésű ivókút létesül majd.

A fejlesztés árajánlatokon alapuló kalkulált összköltsége 9.664.111 Ft, melyből az egyéb kiadások (kötelező műszaki ellenőrzés, tájékoztató tábla, kiadvány a templomról, kommunikáció) összege 440.000 Ft. A benyújtott pályázat értékelése pontozásos rendszerben történt.

Az előzetes pontozást a helyi LEADER Akciócsoport (Zempléni Tájakért Vidékfejlesztési Egyesület) végezte. A november 4-i keltezéssel megszületett bíráló bizottsági döntés alapján a tervezett fejlesztésre 9.664.111 Ft-ot nyert Egyházközségünk.
A felújítási munkálatokat két szakaszban tervezzük elvégezni. 2010. május-július hónapban a torony felújítására kerülne sor, a szivárgó rendszer építése, az akadálymentesítés és a parképítés munkálatait pedig augusztus-október időszakára (október 20-i befejezéssel) terveztük.

A projekt megvalósítása következtében a jövőben várhatóan templomfenntartási költségeink csökkennek, részben abból adódóan, hogy a rézlemez egyáltalán nem igényli a 7-8 évenkénti korrózióvédelmet (ez a torony vonatkozásában mai áron alkalmanként kb. 1,5 millió forint lenne), másrészt a vizesedés megszűnése következtében nem lesz szükség a folyamatos falfelület javításokra.

Megújul a Hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségű Általános Iskola és Napközi-otthonos Óvoda épülete is. Mindezt a település önkormányzata a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott nyertes pályázatából finanszírozza. A beruházás 30 millió forintba kerül.

Video: http://www.zemplentv.hu/?p=8109

Forrás: hercegkut.hu

*

Egyesületük alapítójára, Dávid Benedekre emlékeztek mozgáskorlátozottak

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- Térségi Egyesülete március 20-án Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában rendezte meg a VI. Kulturális Találkozóját és Kiállítását.

A rendezvényt Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere nyitotta meg. Székely József, köszöntőjében megemlékezett Dávid Benedekről, egyesületünk alapító elnökéről, aki a közelmúltban távozott el közülünk. A találkozót, beszédében az ő emlékére ajánlotta fel…

A program egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődött térségünk képzőművészeti alkotóival, többek között Beregszászyné Molnár Évával, Brodáné Benedek Irénnel és Reszegi Lajosnéval.

A műsor iránt érdeklődő egyesületi tagok, valamint a társegyesületek képviselői, egy egész napos program keretében ismerkedhettek meg Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, valamint Királyhelmec és Tiszacsernyő íróinak, költőinek műveivel. A fellépők között minden korosztály képviseltette magát a kisiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig. Színvonalas műsorral szórakoztatták a közönséget a Hegyközi Általános Iskola társastánc csoportja, a Széphalmi Nyugdíjas Klub énekkara, a Lavotta Művészeti Iskola Zempléni Pengetősök csoportja, a hollóházi gyermekcsoport, a Huták Virágai Népdalkör, valamint a Hegyköz Néptáncegyüttes.

A program keretében lehetőség nyílt több megyei, és határon túli mozgásában korlátozott személynek egy kiállításon való bemutatkozásra, ahol a legszebb képzőművészeti alkotásaikat vonultatták fel. A kiállítás látogatói így láthattak kézimunkákat, szőtteseket, olajfestményeket, kerámiákat és fafaragott használati tárgyakat.
A rendezvényünket a Nemzeti Civil Alap Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának támogatásával valósítottuk meg.

Forrás: sarospatak.hu

*

I. Rákóczi Autós Pálinkatúra és Pálinkamustra

Április 16-17-18-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat megrendezi az I. Rákóczi Autós Pálinkatúra és Pálinkamustra című versenyrendezvényét, amely mintegy 20 résztvevővel Miskolctól Kékedig fogja átölelni a zempléni településeket – nyilatkozta Aros János alpolgármester….

Az indulók között olyan neves személyiségeket találunk, mint dr. Ódor Ferenc a Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Schulek Ágoston, a CÖF szóvivője és alapítója, illetve a Magyar Atlétikai Szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke, Martinek János, olimpiai bajnok öttusázónk, vagy Repka Attila, volt olimpiai bajnok birkózónk és sorolhatnám még a neveket…

Erre a rendezvényre Sárospatak Város Önkormányzata is meghívást kapott, két funkcióban is. Egyrészt, hogy vegyen részt magán a versenyen - polgármester úrral együtt fogunk részt venni-, másrészt, az egyik állomás Sárospatakon lesz, ahová ez úton várjuk a sárospataki érdeklődőket, április 17-én szombaton, 14 és 16 óra között a Várnegyedben a Szent Erzsébet úton.

A rendezvény szombat este, a kékedi Melczer- kastélyban ér véget, ahol a Magna Cum Laude élő koncertjével zárul a nap, majd az autók együtt vonulnak tovább Encsre, ahol az országos félmaraton kezdődik. A pataki rendezvényre és a koncertre is nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket. Korlátozott számban ingyenes tiszteletjegyek nálam igényelhetőek, a titkárságon történt bejelentkezés után.

Forrás: sarospatak.hu

*

Sikeres pályázat a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesületnél

A régióban elsőként nyert működési célú pályázatot a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusért Egyesület. A szervezet 32 millió forintos támogatást nyert a Turisztikai Desztinációs Menedzsment működésére.

Mindezen túl jut irodahálózat fejlesztésére is.

Forrás: satoraljaujhely.hu

Video: http://www.youtube.com/watch?v=TVOBxAJVGo4

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Sárospataki HVI, Bodrogközi HVI, Sátoraljaújhelyi HVI

Cikk megosztása