Megújult a vasútállomás környéke Sülysápon

Megépültek a P+R parkolók és a B+R kerékpártárolók, térfigyelő-kamerarendszer vigyázza az állomásnál a kerékpárokat, autókat. A több mint 42 milliós, főként pályázati pénzből megvalósuló beruházás nyomán nem csak az utazók parkolási lehetőségei nőttek.

Burkolatot kapott a korábban sárban úszó parkoló, fedett kerékpártároló várja az állomásra biciklivel érkezőket, de megújult a buszforduló is.

Horinka László polgármester elmondta, már zajlik a közbeszerzési eljárás a nyugati (az üzletsor és a vasúti sínek közötti) terület hasonló átépítésére is. A burkolt parkolók, és újabb kerékpártárolók még kényelmesebbé teszik majd a minden nap ingázók közlekedését.

Mindenkitől elnézést kérünk az építkezés alatt előfordult kellemetlenségekért, köszönjük a türelmet. Remélem, hogy e beruházás kapcsán is látszik, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is igyekszik az önkormányzat mindent megtenni az itt élők érdekében. Egy önkormányzat a lakosokért kell, hogy dolgozzon minden helyzetben” – fogalmazott Horinka László.

A polgármester felhívta a figyelmünket arra, hogy előkészületi fázisban van a szőlősnyaralói vasúti megállóhely környezetének rendezése is. Reményei szerint a következő években ott is megszépülhet a környék.

*

Megkezdődhet a bölcsőde építése Sülysápon

Megkezdődött a sülysápi bölcsőde építése a Szilvafasor u. 1. szám alatt, miután az április 7-i rendkívüli Képviselő-testületi ülésen döntés született a közbeszerzési eljárás során beérkezett pályázatokkal kapcsolatban.

Építési beruházásról lévén szó, a közbeszerzési törvény előírja, hogy az „összességében legelőnyösebb” ajánlatot kell kiválasztania az építtetőnek. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárás során nem elég az árat vizsgálni, hanem legalább két további értékelési szempontot is figyelembe kell venni. Önkormányzatunk az ár mellett a 12 hónapon felüli jótállást és szeptember harmincadikánál korábbi átadást tekintette még az eljárás során kiemelt értékelési szempontnak.

A most lezárult, ún. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásra a 2010 februárjában indított közbeszerzési eljárás során már érvényes ajánlatot benyújtott pályázókat lehetett meghívni. Az első körben beérkezett ajánlatokhoz képest 4,5 millió forinttal lett kedvezőbb a második fordulós végeredmény. Ez azt jelenti, hogy a műszaki tartalom csökkenése nélkül is sikerült megtakarítania az önkormányzatnak a szükséges önerőből.

Az eljárás során – bár az önkormányzat szerette volna – nem volt sülysápi pályázó, annak ellenére, hogy a közbeszerzési hirdetmény a www.sulysap.hu honlapon és természetesen a közbeszerzési értesítőben is megjelent. Valószínűleg ez azzal magyarázható, hogy a sülysápi, magasépítéssel foglalkozó cégek nem rendelkeztek a pályázatban megjelölt minimális árbevétellel és a szükséges referenciákkal, márpedig ez feltétlenül elvárandó egy nyílt közbeszerzési eljárás során.

A képviselő-testület döntése értelmében tehát az összességében legelőnyösebb ajánlatot tett vállalkozó, a PMG Kft. kezdheti meg a sülysápi bölcsőde építési munkálatait. A kivitelezési szerződés megkötésére 2010. április 29-én kerül sor.

A nyertes kivitelező által megajánlott ár: 214 996 287 forint +ÁFA.
A nyertes kivitelező által vállalt kivitelezési határidő: 2010. szeptember 20.

A nyertes kivitelező által vállalt jótállás időtartama: 60 hónap.

Az Európai Uniótól kapott támogatás összege: 209, 5 millió forint.
Sülysáp Nagyközség Önkormányzat szükséges önerejének összege: 89 millió forint.

További részleteket a projektről Sülysáp honlapján olvashatnak.

Bízunk benne, hogy az intézmény egész településünk javát szolgálja majd.

Cseri Péter alpolgármester
Sülysáp

*

P+R B+R parkolók kialakítása Tápiószecsőn

A Vasútállomásnál megkezdték a P+R parkolóhelyek kialakításának kivitelezési munkálatait. Az I. ütemben 36 gépkocsi részére parkolóhely, 30 kerékpártároló, közvilágítás, térfigyelő kamerarendszer kerül kialakításra, továbbá kiépítésre kerül a felszíni csapadékvíz elvezető rendszer.

*

Tanösvény sétán a Monor Hegyessy Lions Club csapata

Nyári szünet előtti utolsó összejövetelét tartotta a Club. Az összejövetel tanösvény túrával indult, a csapat jó hangulatban sétálta és nézte végig a Bacchus ösvényt, amely a Strázsahegy természeti, épített és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A túra első szakasza a 18-as táblától a Kadarka sor végén található 7-es tábláig tartott, ahol a megfáradt, szomjas és éhes csapat megpihenhetett. A Kadarka sor végén nem csak a 7-es tábla áll, hanem a Kugel pince is e helyen található. Az ebéd Tóth László klubtársunk remek tárkonyos bárányragu levesével vette kezdetét, majd sütögetéssel folytatódott. A pince igazi hangulatát a közös főzőcske a ráérős beszélgetés, és természetesen a jó borok adják. A kellemes időben elköltött beszélgetős ebédet követően a társaság újból felkerekedett és végigjárta a Szent Orbán Tanösvényt, ellátogatott a Thám és Kampfl család közös pincéjéhez, valamint a régi Dóka pincéhez. Visszatérve az ebéd színhelyére a beszélgetés jó hangulatban alkonyatig tovább folytatódott.

A túráról készült fotókat a Strázsa Borrend weboldalán tekinthetik meg.

Monor Környéki Strázsa Borrend

*

Útfelújítások Vecsésen

Ezúton értesítjük Lakótársainkat, hogy Vecsés Város Önkormányzata 2009. évben pályázat keretében támogatást nyert el a KÁROLY UTCA Telepi út-Vörösmarty utca közötti szakaszának felújítására.

A kivitelezési munkálatok ideje: 2010. május 12.-2010. június 30.

A kivitelezés ütemezése:
1. ütem (útalap építés) Vörösmarty utca-Kossuth Lajos utca
2. ütem (útalap építés) Kossuth Lajos utca-Eötvös utca
3. ütem (útalap építés) Eötvös utca-Telepi út
4. ütem (aszfaltozás) Vörösmarty utca-Telepi út

Kivitelező: Vetüsz kft, Vecsés, Damjanich utca 34. TEL.: +36 29 350 563

A kivitelezés alatti forgalomkorlátozásért szíves elnézésüket kérjük.

*

Részt vettünk a 2010-es II. Európai LEADER Expo-n

A NATURAMA Szövetség először jelent meg hazánkban egységes arculattal

Március 4.-7. között rendezte meg az FVM és a Magyar LEADER Szövetség közösen az Európai LEADER Szövetség (ELARD) közreműködésével a II. Európai LEADER Expót a Hungexpo területén az Utazás Kiállítás társrendezvényeként.

A rendezvény a NATURAMA Szövetség életében a tavalyihoz hasonlóan ismét mérföldkőként szerepelt, hiszen 2009-ben az I. Európai Leader Expón indult útjára a gondolat, melyből kinőtte magát a mára már közös megvalósult és folyamatban lévő projektekkel rendelkező együttműködés, idén pedig először jelent meg kiállítóként egységes arculattal Magyarországon.

Csütörtökön a szervezők szakmai programot rendeztek az Expón kiállítóknak. Péntektől vasárnapig pedig a kapuk a nagyközönség előtt is nyitva álltak. Sokan látogatták meg a C pavilont, amelyben a standokon a túlnyomó többségben magyarországi Helyi Akciócsoportok, a „vásártéren” pedig a vidéki kézművesek, termelők és szolgáltatók állították ki szebbnél szebb és finomabbnál finomabb termékeiket, miközben a színpadon folyamatos zenés, táncos, népi bemutató műsorok szórakoztatták a közönséget. Nagyon kicsi szelet volt ez a Magyarországon élő, dolgozó, értékes népi termékeket előállító alkotókból és művészekből, de aki ide ellátogatott az érzékelhette mennyi lehetőség és érték rejlik a Magyar Vidékben.

Ugyan a rendezvény neve utal a kiállítás nemzetközi voltára, sajnálatos módon igen kevés külföldi vendég és még kevesebb kiállító volt jelen. Tavaly sem voltak sokan, de idén szinte csak a már visszajárónak nevezhető, élő magyarországi kapcsolatokkal rendelkező külföldi akciócsoportok képviselői jöttek el a rendezvényre. Ezen jövőre lehetőség szerint érdemes lenne változtatni, hiszen a rendezvény lényege pont a kapcsolatépítés lenne. Olyan programok kellenének, amelyek elősegítik a valódi belföldi és külföldi hálózatépítést. Idén nem volt semmiféle olyan központilag szervezett program, amely ezt a célt hatékonyan szolgálta volna. Tudomásunk szerint egyedül a NATURAMA Szövetség hirdetett és rendezett meg a standján egy nemzetközi lovas programmal kapcsolatos tájékoztatót, melyen szép számban jelentek meg az érdeklődők. A projektgazda egy spanyolországi akciócsoport, mellyel a Szövetség egyik tagja a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület írt alá konkrét együttműködési szerződést.

A NATURAMA Szövetség közös standján fotókiállítást rendezett be az általa kiírt fotópályázatok legjobb képeiből, melyek a 7 akciócsoport területéről érkeztek be, és négy főbb témacsoportba sorolhatók: Táj - természet – környezet, Régiók – emberek – hagyományok, Európa arcai és Az illegális szemétlerakást tiltó táblák. A pályázatokra több száz fotó érkezett be, amely jelzi, hogy az emberek számára fontosak a témaként megjelölt értékek. Ez a kiállítás vándorol majd az országban a Szövetséggel együtt várhatóan egész évben. Az Expón került sor a pályázat lezárásaként az ünnepélyes díjátadásra is. Az első helyezettek hétvégi nyaralást nyertek teljes ellátással a NATURAMA Szövetség területén, a 2. és 3. helyezettek pedig pénzjutalmat és tárgynyereményeket kaptak. Sikerként értékelhető, hogy a vasárnapi díjátadásra eljött a nyertesek és helyezettek nagy része, akik nyereményeiket a képek készítésének helyén működő Helyi Akciócsoportok elnökei adtak át egy színvonalas műsor keretein belül.

A Leader Expóhoz hasonló rendezvények meghatározó fontosságúak lehetnek a magyar vidék fejlődésének szempontjából. Jó lehetőséget nyújtanak a kapcsolatépítésre és arra, hogy az emberek lássák, milyen értékeket rejt a vidék. Támogatni érdemes továbbá az olyan nemzeti vagy akár nemzetközi összefogásokat, amelyek valódi együttműködésen és tapasztalatcserén alapulnak, hiszen a legnagyobb érték a tudás, de csak akkor, ha megosztjuk azt másokkal is.

Sebestyén Mária
Irodavezető, Gyáli HVI

*

A NATURAMA Szövetség fotópályázatának eredményhirdetése a Leader Expón

Lezárult a NATURAMA szövetség által 7 HACS területén meghirdetett fotópályázat, amelyről bővebb felvilágosítást a www.naturama.hu weboldalon kaphattak az érdeklődők. A NATURAMA Szövetség által meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésére és díjátadására a Leader Expón került sor. A beérkezett fotók legjobbjaiból pedig vándor-kiállítást szervez a Szövetség, melynek első állomása az Expo lesz március 5-én. További részleteket a naturama.hu weboldalon olvashatnak.

*

Az Ócsai Tájház vendégbarát múzeum

A Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Vendégbarát Múzeum Programra jelentkezett az Ócsai Tájház is. Az előzsűrizés sikeres volt, így a Tájház pályázata felkerült a www.est.hu oldalra.

Az Ócsai Tájház 1980 óta működő néprajzi gyűjtemény, amely Ócsa látnivalókban leggazdagabb területén, az ún. „öregfaluban található”. A Tájház nádfedeles épületegyüttese kiemelkedő látképi és kulturális értéke a városnak. "A múzeum célja, hogy bemutassa elődeinek hagyatékát: a régi korok eszközeit, a korabeli népviseletet, illetve betekintést adjon, milyen is volt az élet 200 évvel ezelőtt. A változatos kiállítások és a tematikus programsorozatok is a hagyományőrzés köré szerveződnek. Legnépszerűbb programjaink a „Kaláka Szombat” elnevezésű kézművesfoglalkozások, a „Ki minek mestere” nevű kismesterség bemutatók, a „Fűben, fában” c. gyógynövényismereti túrák, valamint a „Kaláka Nyár” nevű természetismereti és hagyományőrző nyári tábor."

Ismerkedjen meg Ön is az Ócsai Tájházzal! A Scheffer János által készített fotókat alább, a Galériában tekinthetik meg.

*

Gyűjtőút hálózat fejlesztése Gyálon

A munkálatok a végéhez közelednek.

Gyál Város Önkormányzata 2007. novemberében pályázatot nyújtott be a Közép-magyarországi Régió Belterületi utak fejlesztése (KMOP-2007-2.1.1/B) című pályázati felhívásra. A pályázat közel 350 millió Ft támogatásban részesült, így csaknem 500 millió Ft értékben 5 gyűjtőút kiépítésére nyílik lehetőség.

Az útépítések az alábbiakban felsorolt utcákban befejeződtek:
* Szélső utca (Brassói u. és Kisfaludy utcák között),
* Brassói utca (Erdősor és Szélső utcák között),
* Bartók B. utca (Bacsó B. és Gesztenye utcák, valamint a Kisfaludy és Kodály Zoltán utcák között),
* Gárdonyi G. utca (Ady E. és Kacsóh P. utcák között),
* Bajcsy Zs. utca (Gesztenye és Kolozsvári utcák között).

Az útépítéssel érintett 5 utcában a munkálatok 2009. május 13-án kezdődtek meg. Az útépítés kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. Az építéssel érintett terület rendezésére került.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Monori HVI, Gyáli HVI, sulysap.hu

Cikk megosztása