Márciusi helyzet a beruházások terén

Március hónapban jelentős előrelépések várhatók a marcali kistérség kiemelt jelentőségű beruházásainak terén.

Az országos, sőt nemzetközi figyelmet is magáénak tudó MOTO GP pálya építése megkezdődik, továbbfolyik, a marcali gyógyszálló építése, valamint március 16-án átadják a munkálatok megkezdésére a 68-as főút marcali elkerülő szakaszát.

Ezzel a jelentős, kormányzatilag is támogatott, kiemelt beruházások folytatódnak, amelyek a térségnek gazdasági szempontból jelentős előrelépést jelentenek. A közel jövőben a marcali tározó turisztikai célú hasznosítására, valamint a balatonberényi strand fejlesztésére is sor kerül, amelyek a regionális operatív programok jelentős turisztikai beruházásai közé tartoznak. (a kép illusztráció, forrása: marcaliportal.hu)

*

A marcali kistérség nagy nyertes pályázatai 201-ben eddig

Marcali Város Önkormányzata a DDOP 2.1.1/D A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése című pályázati kiírásra benyújtott a "Marcali Gyógyfürdő és Szabadidőközpont szolgáltatási színvonalának fejlesztése, új 200 m2-es gyógyvizes medence építése" című projekthez 2010. február 23-án 123 millió forint támogatást nyert.

A sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként 2010. március 15-e után megkezdődik a kivitelezés.

Balatonberényben a Berény Yacht Klub Kft. 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a DDOP 2.1.1/D pályázaton belül "Balatonberényi egész évben nyitva tartó 355 férőhelyes vitorlás kikötő fejlesztésére", amelynek része a pihenő falu kialakítása is.

*

Idegenforgalmi képzés Marcali

A Pécsi Regionális Képző Központ és a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Marcali Kirendeltsége szervezésében április 1-én elindult, a Panziós, falusi vendéglátó + 400 óra alapfokú "C"típusú angol nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamunk 17 fővel.

A képzés 1140 órás, várhatóan 2011. januárjában szereznek szakképesítést a hallgatóink, akik a Marcali Kistérség területéről érkeztek.

A tanfolyam célja, hogy a térség tusrisztikai arculatának, piaci iégényének megfelelő végzettségű szakembereket bocsásson ki, és felkészülten várhassák a kistérségi nagyberuházások befejezését követően fellépő igényeket.

*

Határon átnyúló projekt nyitása

A Magyarország - Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatásban részesült "Zöld Gondolat és Tradíció a Jövőért" című projekt nyitórendezvényét tartották 2010. április 8-án a Polgármesteri Hivatalban.

A projektben résztvevő három település (Marcali, Molnári és Donja Dubrava) önkormányzataiból álló konzorcium a "zöld óvoda" gondolata és a környezettudatos nevelés elősegítése érdekében indítja 10 hónapos projektjét, melynek keretében három különböző projekt zajlik a partnerek által együttműködve.

A projektmegvalósítás alapelemei: óvodapedagógusi továbbképzések, tanulmányi kirándulások, fejlesztő munkafüzetek, tablók készítése óvodáskorú gyermekek számára. Mindhárom település óvodáit érinti fejlesztés: Marcaliban az Óvodai Központ Táncsics utcai ""Gombácska"" óvodájának udvarát fejlesztik új játszóeszközök (kastély, babaház), kemence, teraszt lefedő árnyékoló és komposztáló beszerzésével.

*

Templomi freskó restaurálás Leader pénzből

Somogy megye egy kistelepülésén megkezdődtek áprilisban az evangélikus templom freskóinak restaurálása. A Szőkedencsi Evangélikus Leány Gyülekezet a III. tengelyes vidéki örökség megőrzése pályázaton nyert összegből valósítja meg a beruházást, amely előreláthatólag egy hónapon belül elkészül.

A munkálatok összes költsége 8 millió Ft, amelyre 100%-os támogatást nyert a Gyülekezet.

A település sajátossága, hogy 300 lelkes falu létéra egy evangélikus és egy római katolikus templom is található benne.

*

Nyertes ÚMFT pályázat alapkő letétele

Május 14-én délelőtt hivatalosan is megkezdődött a „Kulturális Korzó” építése. Lerakták az alapkövet. Arany Attila - városfejlesztési és pénzügyi referens - röviden ismertette a projekt adatait.

E-szerint 2010. május 5. és 2010. október 30–a között megépülő közösségi intézmény, az Európai Unió és a Magyar állam által nyújtott 218 624 108 Ft támogatásból és a Város önrészéből valósul meg.

A munka során a Marcali Helytörténeti Múzeum látogatóbarát környezetének kialakításán túl, új közösségi terek, egy kép galéria, a Városi Televízió új stúdiója, egy korszerű előadóterem készül majd el.

*

Nyertes nemzetközi AGRI-TWIN pályázat

Marcali Város Önkormányzata újabb nyertes pályázatot tudhat maga mögött, amelyen 80. 006,45 euró támogatást ítéltek meg. A pályázat nemzetközi együttműködés keretében valósul meg.

A résztvevő nemzetközi partnerek: Medulin (Horvátország) a pályázat gesztora, Marcali, Dojran (Macedónia), Montecarotto és Ancona (Olaszország).

A pályázat megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, amelynek keretében az együttműködő partnerek elsősorban az adott ország mezőgazdasági helyzetéről kapnak tájékoztatást. Továbbá a nemzetközi együttműködést, kapcsolatépítést segíti elő a program. Az előadásokon neves EU-s mezőgazdasági szakértők is tartanak előadásokat, emelve a rendezvénysorozat színvonalát.

A hazai rendezvényre 2011. szeptember 29. - október 02. között kerül sor, melynek célja a szőlő és bor kultúra, valamint az ehhez kapcsolódó hagyományok bemutatása.

*

Árvízkárosultak részére adománygyűjtés Marcaliban

A Katolikus Karitász az árvízkárosultak megsegítésére a TESCO áruházakban országos gyűjtést szervezett június 12-13-án. Városunk Karitász csoportja csatlakozott a felhíváshoz, melynek során mintegy 700 ezer Forint értékben tartós élelmiszert, tisztító-, és fertőtlenítőszert gyűjtöttünk a nemes cél érdekében.

Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. június 10-i soron kívüli ülésén határozatot fogadott el arról, hogy az ár- és belvízzel sújtott területeken élők megsegítésére a velük való együttérzés és a nemzeti összefogás jegyében adománygyűjtést kezdeményez. Ennek keretében a Marcali Városi Önkormányzat Kereskedelmi és Hitelbanknál kezelt 10403947-39411321-73060000 számú támogatás Lebonyolítási elszámoló számlára 100.000.- Ft összegű támogatást utalt.

Forrás: Marcali HVI

Cikk megosztása