Civil szervezeti tevékenység fejlesztését segítő fórumsorozat a kadarkúti kistérségben

Tematikus fórumsorozat tartásával, több, mint 40 érdeklődő részvételével valósult meg a kadarkúti kistérség civil közösségeinek tájékoztatása.

A rendezvény házigazdája a kistérségi társulási tanács, társszervező a Somogy Megyei Civil Szolgáltató Központ, állandó előadó a kistérségi Vidékfejlesztési Iroda. Az előadások és konzultációk keretében az érdeklődők Nemzeti Civil Alap, annak Tanácsa és az aktuális pályázati felhívásaival, valamint a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat rendszerével és az aktuális forrásainak (Falunap/2010, Jógyakorlatok) részleteivel ismerkedhettek meg.

*

Turisztikai klaszterek támogatása a Dél-Dunántúlon

Pályázati felhívást tett közzé a Dél-Dunántúli Operatív Program, Turisztikai klaszterek fejlesztése, DDOP-2010-2.1.3/A komponenséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A támogatás célja, hogy a Dél-dunántúli régióban turisztikai klaszterek jöjjenek létre, ezzel elősegítve az iparágban a hálózatos kapcsolatok kialakítását, az információáramlást és versenyképes turisztikai szolgáltatások nyújtását. A támogatási konstrukció stratégai célja a régió termék alapú turisztikai együttműködéseinek elősegítése horizontális és azokhoz kapcsolódó vertikális klaszterek kialakításán keresztül.

A kialakítandó szervezetek célja eltér a TDM szervezetektől, a szerveződés alapja nem a desztináció hanem az azonos működési témakör.

*

Zsippói Madár- és élménypark a Zselicben

2010. március 20-án, a Somogy megyei Bárdudvarnok településhez tartozó Zsippó-pusztán megnyílt a Zselici Faluhotel Hálózat újabb gyöngyszeme, a falusi hagyományőrző - Zsippói madár- és élménypark.

Az élménypark létrejötte a tulajdonos, Péntek László mintegy két évtizedes munkájának eredménye. A másfél hektáros területen egész évben pompáznak a park fái, bokrai és virágai. A park egyik színfoltja a szökőkút. A park melletti hagyományőrző parasztházban megtekinthetjük a paraszti élet tárgyait, ruháit, képeit, emlékeit. A nádtetős pajtában bepillantást nyerhetünk a gazdálkodás egykori eszközeire.

A bemutató fűszerkertben mintegy százféle növény termesztésével ismerkedhetünk meg. A park madárházaiban közel 30 fajta díszmadat, a kis vízfolyás mentén víziszárnyasokat láthatunk és megcsodálhatjuk a házigazda húszévi tenyésztőmunkájával nemesített "Zsippó Szépe" dísztyúkokat.

A park kilátójából gyönyörködhetünk a táj szépségében, a környező tavakban.
Az élménypark október 31-ig, minden nap 9:00 és 18:00 óra között tekinthető meg.

*

„Cselekvő Paktum” a Kaposvári Kistérségben

2010. március 29.-én tartotta a Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás Paktum Irodája a „Cselekvő Paktum” a Kaposvári Kistérségben projekt Foglalkoztatási Fórumát és műhelymunkáját.

A műhelymunka célja az volt, hogy bemutassák, hogyan lehet a vidéki településeket a marketing segítségével fejleszteni, illetve, hogy hogyan válhat a település- és közösségfejlesztés eszközévé a kultúra.

Dr Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi adjunktusa „Településmarketing a gyakorlatban” témakörben, míg Baka József a Pedagógiai Kar egyetemi oktatója a Kulturális-közösségi településfejlesztésről tartott előadást. A rendezvény konzultációval, a kérdésekre válaszokkal zárult.

*

IKSZT eredmények a kadarkúti kistérségben

A kadarkúti kistérségben 6 eredményes támogató határozat kézbesítésére kerül sor az elmúlt napokban. A támogatások értelmében a közösségek Zselickisfalud, Szenna, Kaposszerdahely, Kaposmérő, Kaposfő és Jákó településeken újíthatják meg közösségi színterük infrastruktúráját.

IKSZT nyertesek a Kaposvári kistérségben

A Kaposvári kistérség első fordulóban nyertes 17 címbirtokosa közül 16 pályázó nyújtotta be támogatási kérelmét az IKSZT második fordulós kiírására. A pályázatok elbírálása megtörtént, a támogatási döntést követően, az elmúlt héten az MVH Regionális Kirendeltsége a nyertes pályázónak már postázta is a Támogatási Határozatokat.

A kistérség címbirtokosai a pályázaton eredményesen szerepeltek: a 16 pályázó közül 13 nyert támogatást a beruházás megvalósítására és működtetésére. Az elnyert támogatás segítségével a kistérség településeinek egynegyedén jöhet létre Integrált Közösségi Szolgáltató Tér.

A nyertesek örömmel vették a támogatás elnyerését, és határozatok kézhezvételét követően megkezdték az előkészítés soron következő feladatai megvalósítását, a kiviteli tervek elkészítését, a közbeszerzési eljárás lefolytatását.

*

Jógyakorlatok elismerő cím adományozása

A bárdudvarnoki (somogy megye, kadarkúti kistérség) Térségi Együttműködés Társasága pályázata alapján „Mintaértékű agrár- vidékfejlesztési projekt 2010” Elismerő Címben részesült a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat-tól.

Az elismerő cím ünnepélyes keretek között 2010. április 30-án került átadásra a kistérségi tanács ülése keretében. Andor István az egyesület elnöke Czefenner Józsefné, a Kadarkúti-nagybajomi Többcélú kistérségi Társulás alelnökasszonyától vette át a díjat. Az esemény a kistérségi híradáson túl a megyei sajtó érdeklődését is felkeltette.

*

"Fesztivál a Faluért" Kaposszerdahely

2010.05.29-én, a Kaposszerdahelyi sportpályán, a "Fesztivál a Faluért" keretében tarotta falunapi rendezvényét Kaposszerdahely település.

A Fesztivál a reggeli horgászversennyel vette kezdetét, a délelőtt folyamán kispályás labdarúgó-torna, főzőverseny és rézfúvósókkal zenés hívogató színesítette a programot.

A 12 órai megnyitót követően színpadi programokra, a település képző- és iparművészeinek kiállítására, paintball bemutatóra családi vetélkedőkre került sor. Este több együttes koncertjét, a tánccsoport és kötélugró bemutatót követően tűzijátékban gyönyörködhettek a látogatók. A Fesztivált éjszakába nyúló utcabál zárta.

*

„Társadalmi szerepvállalás a Vidéki örökség megőrzésében” MNVH szakterületi rendezvény Kaposfőn

A Kaposfői Lovassport és Kulturális Egyesület (somogy megye, kadarkúti kistérség) a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával a társadalmi szerepvállalás lehetőségeit, gyakorlatait bemutató rendezvényt szervezett és tartott meg Kaposfőn, 2010. május 13-án.

A résztvevők-több, mint 100 fő- az érdekes előadások során izgalmas gyakorlati példákat, működéseket, programokat ismerhettek meg.

*

Falunapok a kistérségben

Megkezdődtek a kistérségben is a 2010.i évi közösségi napok szervezése és tartása. Május hónapban 2 település, Kaposszerdahely és Kaposfő tartotta meg a rendezvényét. Június hónapban Jákó, Kiskorpád, Kaposmérő, Bárdudvarnok települések folytatják a sort. A rendezvények kivétel nélkül teret biztosítanak a vidéki életképek bemutatására, mesterségek gyakorlására. Több helyen a kulturális bemutatkozáson túl, termék és termény bemutató, kiállítás is látható.

*

Ünnep a szem számára: A sokszínű kaposvári kistérség

2010. június 05.-én, Somogysárdon, a Noszlopy Gáspár Általános Iskola tornatermében került sor a Kaposvári Kistérség "Ünnep a szemnek" Vándorkiállítása II. állomásának megnyitójára. Csikós-Nagy Márton, a település polgármesterének köszöntő szavait követően, a kiállítást Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A kiállítás 2010. 06.28.-ig a Somogysárdi Művelődési Házban, keddtől-vasárnapig, 10 és 17 óra között tekinthető meg.

*

Közösségi találkozások a kadarkúti kistérségben

Folytatódnak a kadarkúti kistérségben a 2010-i évi közösségi napok. Június hónapban település, Kisasszond, Jákó, Csököly településeken kerül sor a programokra. A rendezvények kivétel nélkül teret biztosítanak a vidéki életképek bemutatására, mesterségek gyakorlására. Több helyen a kulturális bemutatkozáson túl, termék és termény bemutató, kiállítás is látható.

A rendezvényeken az ÚMVP promóciós termékek érdeklődésre számottartó díjként kerülnek átadásra.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása