Beindult a barcsi fürdőszezon

Elindult a strandszezon, ahogy országosan, úgy Barcson is sokan választották május elsején a fürdőzést.

A munka ünnepén, a nyárias időben közel 500-an keresték fel a barcsi Gyógyfürdőt, a helyiek mellett szép számmal érkeztek vidékről és a szomszédos Horvátországból is.

A strandszezonra a fejlesztéseknek köszönhetően számos, új szolgáltatást is igény bevehetnek a vendégek, elkészült a kiúszó folyosó, egy új, 100 m2 vízfelületű gyógyvízzel töltött ülőmedence, gőzbarlang, infraszauna, finn szauna, hideg kamra és Kneipp taposó medence várja a kikapcsolódni vágyókat. A fürdő tájékoztatása szerint, a sok új szolgáltatás indításával a fürdőbelépő árak a régiek maradtak.

Cím: Barcsi Rekreációs Központ és Gyógyfürdő, 7570 Barcs, Május 1. u. 2.

*

NCA tájékoztató fórum

2010. március 4-én 17.00 órától a Nagyatádi Művelődési Központban a Nagyatádi HVI és a Somogy Ifjúságért Egyesület NCA tájékoztató fórumot szervezett.

A fórum keretében Harasztia Attila, az NCA Dél-Dunántúli Kollégium tagja mutatta be a Kollégium munkáját, szevezeti felépítését, pályázati tapasztalatait, egyben felhívta a figyelmet az NCA pályázatoknál leggyakrabban előforduló hibákra.

Majd Udvaros Renáta, a Somogy megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője a pályázat költségvetésének tervezéséről beszélt,részletesen elmondta, hogy milyen költségeket lehet elszámolni, és melyek azok, amelyeket nem támogatnak.
Végül a Nagyatádi HVI irodavezető, Szijj Erika tájékoztatta a résztvevőket az MNVH-ról, a regisztráció lehetőségéről, előnyeiről.

*

Civilek a középpontban

A Civil SzámAdó Szolgálat Dél-dunántúli civil szektort erősítendő, a Nemzeti Civil
Alapprogram támogatásával, hat négy napos tréningsorozatot indított (Tolna, Baranya és Somogy megyékben 2-2 képzéssel) a régióban dolgozó civil szervezetek ügyintézői számára. A négynapos tréningek célja, hogy a civil szervezetek ügyintézőinek alapvető gyakorlati tudást, ügyviteli-, pénzügyi, számviteli és jogi rejtelmekbe való alapfokú jártasságot adjunk át.

Civil szervezetek munkatársait, önkénteseit várták, a kétszer két napos képzésre, ahol átadták a gyakorlatban megszerzett tapasztalatainkat, az összegyűjtött tudást elméleti és gyakorlati formában is. A képzésen eltöltött idő nagymértékben és hamar megtérül, a végzett hallgatók gyorsan és hatékonyan fordíthatják szervezetük törvényes működésének szolgálatába a megtanultakat. Ebben külön segítséget is nyújt a képzési team, lehetőséget biztosítva a képzés elvégzése után minden résztvevő szervezetnek további 3x1 óra személyes konzultációra a tanultak „otthoni” testre szabásához.

A képzéssel összekötve a rendezvényen a Nemzeti Civil Alap Dél-Dunántúli Regionális Kollégiuma, működési célra kiírt pályázatának tájékoztatóját Harasztia Attila a kollégium tagja tartotta meg, és elmondta, hogy 2009-ben 435 somogyi civil szervezet részesült több mint 146 millió forintos támogatásban. Az előadás végén elhangzott, hogy 2010-ben sajnos a tavalyinál kevesebb, összesen 392 millió forint áll a régió rendelkezésére.

*

Befejeződött a Civil Ügyintéző Képzés a Barcsi Kistérségben

Befejeződött a Szekszárdi Ifjúsági Unió, és a Barcsi Kistérség Helyi Vidékfejlesztési Irodája által szervezett "Civil Ügyintézői Képzés" a Barcsi Kistérségben. A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával megvalósuló négy napos, több modulból álló képzésen, a civil szervezetek működését jogi szabályozását, adózási, ügyviteli, pályázat elkészítési ismereteket szerezhettek a résztvevők.

A képzés zárásaként megismerkedtek a PIQASSA minőségirányítási rendszerrel is. A képzésen a barcsi kistérségben élők mellett részt vettek nagybajomi, csurgói, kaposvári, és pécsi hallgatók is. A képzés zárásaként a hallgatók önkéntes szerződést kötöttek az Ifjúsági Unióval, amely keretében az IFU szakmai koordinálása, és támogatása mellett saját szervezetük fejlődést tűzték ki célul.

Klaszter építés Barcson Lassan már öt éve ismerkedünk egy társulási formának a nevével, ez a klaszter. Az idei évben Barcson azonban már nem csak ismerkednek az új fogalommal, hanem elképzelések szerint alakítanak is ilyet. Erről szólt a többcélú Kistérségi Társulás turisztikai fejlesztésről szóló tájékoztatója. A klaszterban összpontosulnak az adottságok, az erősségek, a gyengeségeket pótolni lehet. A klaszter építésben, még sok fehér folt van hazánkban, ezek egyike az Ormánság, mely teljesen szűz terület, itt a munkanélküliek összetétele és a helyi adottságok miatt gyógynövényre lehetne építeni, Barcson pedig a turizmusra.

A barcsi turisztikai klaszter létrehozásának alapjait most kezdték lerakni. Elképzelhető, hogy heteken belül már pályáznak is. A Dráva-Menti Turisztikai Egyesület miután elvesztette a turisztikai desztináció menedzsment kialakítására kiírt pályázatot, most újabb reményekkel indul a klaszterépítés lehetőségét kínáló DDOP-s pályázaton.

*

A bólyi általánosból vágnak neki a középfoknak

Az országban elsőként a saját általános iskolájában tesz német középfokú nyelvvizsgát tizenhét bólyi, nyolcadik osztályos diák. A vizsgatételeket Németországból kapják, ott bírálják el, s ott töltik ki a bizonyítványokat is.

Ezt a papírt az unió minden országában elfogadják, és természetesen elegendő az egyetemi diplomákhoz is, tehát a gimnáziumban ezzel már nem kell foglalkozniuk a csemetéknek, koncentrálhatnak a szaktárgyakra, vagy esetleg más nyelvre. A tizenhét diák mindegyike gimnáziumba, majd egyetemre vágyik. Ha a vizsga lebonyolítása sikeres lesz, akkor az iskola jogot szerez arra, hogy évről évre megszervezze.

*

A majsi tűzoltó egyesület elnöke Fekete József is az "Év Tűzoltója"

A Lánglovagok Egyesület idén is meghirdette pályázatát az "Év tűzoltója 2009" cím elnyerésére. Bárki jelölhetett hivatásos, önkéntes tűzoltót, akit munkja alapján érdemesnek tartott a címre.Az első helyezést posztumusz elismerésként az Üllői Tűzoltó Egyesület tavaly elhunyt vezetőjének, Hevesi Antalnak ítélték, a másodikat a Majsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Fekete József, míg a harmadikat Havai Róbert, fővárosi hivatásos tűzoltó érdemelte ki.

Mindhárman elnyerték az egyesülettől Az év tűzoltója címet. Fekete József 1969 óta tagja a majsi szervezetnek, 1991 óta az elnöke. Az elmúlt két évtized során irányításával több, mint húsz esetben vonult az egyesület komolyabb tűzesetekhez a településen.

*

Leszállóhely is lesz az új sürgősségi részleg mellett a mohácsi kórházban

A közbeszerzési eljárások lezárulása után várhatóan a nyáron félmilliárd forint értékű beruházás kezdődhet el a mohácsi kórházban. Egy sikeres pályázatnak betudhatóan- amelyhez az önkormányzat ötvenmillió forintos önrésszel járul hozzá- az intézményben többek között a gyermek sürgősségi ellátás feltételeit is megteremtik.

A beruházás részeként helikopter-leszállóhelyet is kialakítanak, amelynek révén a várakozások szerint az egész kistérségben ugrásszerűen javulnak a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyei.

*

Újabb újraélesztő készülékek Nagyatádon

A JESZ (Te vagy JElen, te tudSZ segíteni) program keretében újabb pályázatot hirdetett az Egészségügyi Minisztérium a szívhalál megelőzése érdekében. A JESZ II. fő célja: félautomata defibrillátorok telepítése, olyan nyilvános helyekre, ahol sokan megfordulnak. A pályázatokat január 22-ig kellett benyújtani a Minisztériumhoz.

A Nagyatádi Szív Egyesület a program keretében 2 defibrillátor megvásárlására nyert támogatást, melyek egyenként félmillió forint értékűek. Ezzel 7-re bővült Nagyatádon a közterületeken kihelyezett újraélesztő készülékek száma. A defibrillátorok megismeréséhez és helyes használatához, a korábbiakhoz hasonlóan, tanfolyamot szeretne indítani az Egyesület.

*

Zöldség gyümölcs termesztők képzése Barcson

A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Barcsi Kirendeltségénél zöldség-gyümölcs termesztő képzés indult, hangzott el tegnap egy tájékoztatón. A kirendeltség március 30-án tartott foglalkoztatói tájékoztatót a munkaerő-piaci helyzetképről, a TÁMOP program lehetőségeiről, melynek része az említett képzés is.

Az Út a munka világába program Barcson 1500 embert érint. Vucseta Balázs kirendeltség vezető a HÍD TV-nek elmondta az álláskeresők száma az elmúlt három hónapban folyamatosan 3000 fő felett volt.

*

ÚMVP III. tengely - első kifizetések

Március elején megérkeztek az első MVH támogatások a Barcsi és a Nagyatádi kistérségbe. A 2009 októberében ÚMVP III. tengelyes kifizetési kérelmet benyújtó pályázók közül már heten megkapták igényelt támogatásukat. A benyújtott elszámolások után, ahol az MVH ellenőrzés alkalmával az ellenőrök mindent rendben találtak, számukra folyósításra kerültek a támogatási összegek.

*

Civileket támogatnak

Idén is pályázhattak Barcs illetékességi területén működő civil és társadalmi szervezetek. A Barcsi Önkormányzat pályázatának célja, hogy működésüket, fejlesztésüket támogassa, egy-egy konkrét program megjelölése mellett. A rendelkezésre álló összeg az előző évekhez hasonlóan idén is 1,2 millió forint, szervezetenként pedig 100.000 Ft-ot kaphatnak a civil csoportok.

A pályázatokat március 23-ig várták, a március 29-i elbírálást követően pedig április 6-án kihirdetik, mely szervezetek részesülhetnek a támogatásból.

*

Sikeres LEADER község

A gazdasági válság ellenére pozitív mérleggel zárult Homokszentgyörgy 2009-es éve. Kulcsár Szilveszter a település polgármestere elmondta, hogy tavaly sikeresen pályáztak, aminek következtében több fejlesztés is megvalósult a faluban.

A megnyert projekteknek köszönhetően többek között megszépült az óvoda, ahol új vizesblokk került kialakításra, elvégezték a nyílászáró cseréket, az akadálymentesítést, valamint a tornateremben burkolatot is cseréltek. Az iskola előtt pedig egy 22 kocsi állásos, burkolt parkoló kapott helyett.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében új játszóteret, felújított játszóeszközöket is kapott a falu. A polgármester az idei évvel kapcsolatosan elmondta: 2010-ben a pályázati lehetőségek szűkültek, de van még el nem bírált pályázata az önkormányzatnak, ha ez sikeres lesz az IKSZT pályázat eredményeként a Művelődési Ház is megújulhat.

*

ÚMVP forrásból újul meg az ötvöskónyi faluközpont

Ötvöskónyi Község Önkormányzata több mint 12,7 millió forint uniós forráshoz jutott az ÚMVP III. tengely Falumegújítás jogcím keretében. A támogatásnak köszönhetően átszabják a faluközpontot. Több mint egyhektáros parkot alakítanak ki, a gyerekek új fa játszóteret kapnak, és felújítják az itt álló református templomot is, új külsőt, tetőt, nyílászárókat kap ezen a tavaszon.

A beruházások a hónap folyamán elkezdődnek, és előreláthatóan kora nyárra megújul Ötvöskónyi centruma. Az önkormányzat ÚMVP forrásra már benyújtott újabb pályázatot a katolikus templom felújítására is.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása