Nyertes kiegészítő közmunkaprogram Békésen is

További hat fő foglalkoztatására nyílik lehetősége Békésnek, köszönhetően a Békési Kistérségi Társulás napokban nyertessé nyilvánított pályázatának – nyilatkozta Izsó Gábor polgármester.

(a kép illusztráció, forrása: bekesvaros.hu)

A társulás február 19-én nyújtott be pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunkaprogramra, a kistérség területén januárban elindult téli-tavaszi közmunkaprogram kiegészítésére. A pályázat révén Békésen 2010. március 1. – június 14. közötti időszakban nyolcórás munkaidőben dolgozhat hat olyan személy, akiknek semmilyen ellátása nincs jelenleg.

A pályázat összköltségéből mintegy 2,2 millió forint jut a békési helyszínen történő foglalkoztatásra, mely a dolgozók bérén túl fedezetet nyújt eszközök, munkaruhák vásárlására, az orvosi alkalmassági vizsgálat, és a megvalósítás során előforduló egyéb szervezési költségekre. A felvállalt feladatok között településüzemeltetési önkormányzati feladatok ellátása, valamint önkormányzati tulajdonú közös helyiségek építése, kialakítása, karbantartása szerepel. A programban Békés mellett még négy település - Bélmegyer, Doboz, Kamut és Tarhos - vesznek részt, akik a három és fél hónap alatt összesen 36 fő határozott idejű foglalkoztatását vállalták.

*

Társadalmi folyamatok állnak a bölcsődeépítési láz mögött

Csaknem 900 millió forintnyi uniós támogatással építenek új és korszerűsítenek régebbi bölcsődéket Békés megyében. A beruházási láz részeként kedden délelőtt Mezőberényben tették le az új intézmény alapkövét. — A bölcsődeépítés a demográfiai válság leküzdéséhez vezető út egyik fontos kiegészítő lépése lehet — hangsúlyozta köszöntő beszédében tegnap Mezőberényben Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke, egyszersmind jelezve, hogy egy hagyományos fejlesztésnél lényegesen többről van szó. Elmondta, a gyermekvállalási kedv nem túl szívderítő.

A szülőket azonban jelentősen befolyásolhatja, hogy fiukat vagy kislányukat időben el tudják-e helyezni egy-egy ilyen intézményben. — Nem egyszer előfordul, hogy az édesanyát csak egy bizonyos idő leteltéig veszik vissza munkahelyére, s a mai világban nem éri meg kockáztatni, pláne, ha az anyuka az egyetlen kereső a családban — világított rá egy újabb összefüggésre a közgyűlési elnök. Korábban hasonlóan vélekedett a témában Cservenák Pál Miklós, Mezőberény polgármestere is, aki kedden úgy fogalmazott, egyik régi álmuk valósul meg a most jelképesen elkezdett, előreláthatólag jövő tavaszra teljes egészében elkészülő beruházással.

Kovács Edina, a városi humánsegítő és szociális szolgáltató központ igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a fejlesztést két lényeges tényező indokolja. Egyrészt a régi bölcsődeépület elavult, másrészt a szolgáltatás iránt jelentős az igény. Az új, 852 négyzetméteres, több mint 200 millió forintból felépülő intézményben pedig a korábbi harminc helyett negyven gyermeket helyezhetnek majd el. Mindez azért is nagyon hasznos, mert a helyi bölcsőde várólistáján — hasonlóan sok más településhez — újabb, s újabb nevek jelennek meg.

*

A belvíz viszi a gabonát

A megyében a kedd délutáni adatok szerint Szeghalom, Kertészsziget, Doboz, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Okány, Vésztő és Mezőgyán térségében vannak a legnagyobb belvízi elöntések a mezőgazdasági területen. A kötött talaj miatt a víz nem tud elszivárogni.

Markó István, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vízgazdálkodási főfelügyelője elmondta: a szeghalmi, szigetderéki szivattyútelepen már a negyedik szivattyút állították munkába, de így is nehezen győzik a víz befogadóba emelését. Kedden délután a megyében 12 935 hektár mezőgazdasági terület állt elöntés alatt Békésben, ebből a vetés 3930, a vetetlen szántó 4355, a rét, legelő 4600, az ültetvény, zárt kert 50 hektár. A legnagyobb területen vetett búzát sújtja leginkább a belvíz, de tárcsáztak már ki őszi káposztarepcét is.

A termelők jelentik a falugazdászoknak a belvizes területük nagyságát, mindennek akkor lehet jelentősége, ha biztosítanak majd forrást a kárenyhítésre. Mint mondta, bízik az időjárás kegyességében az édesapjával és családjával együtt 160 hektáron gazdálkodó, okányi Ökrös Sándor. A mezőgazdasági szolgáltatással is foglalkozó vállalkozó elmondta: Okány és Vésztő között, tizenöt hektár búzáján foltokban áll a belvíz, jelen állás szerint minden bizonnyal 15 százalékát „nyomja ki”.

A Kőrösösi dűlőben lévő húsz hektáros búzatáblájával ugyanez a helyzet s 25 hektáros bérleményükön az árpa is ilyen arányban van belvíz alatt. A 43 esztendős okányi gazdálkodó azt is hozzátette, hogy sokkal nagyobb lenne a baj, ha nem a jó gazda gondosságával viselték volna szívükön a vetés sorsát. Sokat javított a helyzeten ugyanis az, hogy ahol lehetett mindig levezették a tábláról a vizet.

*

Nyárra elkészül a kerékpárút

Megkezdődtek a Békés-Békéscsaba kerékpárút utolsó ütemének látványosabb felszíni építési munkálatai április elsején, a volt Kisvasút nyomvonalán. Izsó Gábor, Békés város polgármestere a helyszínen találkozott a kivitelezési munkák vezetőjével. A beruházás eredményeként 3 kilométer hosszú új út készül, összesen 127 millió forint költséggel.

Az alépítményi és közműmunkákat a KÖZOP 3.2.0. számú pályázatban meghatározott feltételeknek megfelelően már tavaly elvégezték. A munka látványosabb, felszíni építése csütörtökön kezdődött el. A kivitelezést várhatóan néhány hónap alatt befejezik, így nyártól kerékpárral is megközelíthető lesz a megye névadó településéről a megyeszékhely. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a hatalmas forgalmú 470. sz. közúton a kerékpáros közlekedés eddig kiemelten balesetveszélyes volt.

A Kerékpárosbarát település címet már három alkalommal elnyerő Békés valamint Békéscsaba lakosai részére előreláthatólag 2010. júliusában adják át a kerékpárutat.

Hír6.hu

*

Új híd épül a hidak városában

Újabb fejlesztés valósul meg Békésen a Dánfoki Ifjúsági Tábor területén, pályázati forrásból új 36 méter fesztávú fahíd köti össze a jövőben a páratlan szépségű homokos partot a víz túlsó oldalával – tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől. A forrást még 2009-ben decentralizált pályázati forrásból nyerte el a békési önkormányzat.

Az összesen 23 millió forint összes költségű projekt keretében már ősszel elvégezték a bozótirtást és a kerítésépítést, a jó idő beálltával folytatódnak a munkálatok az aszfaltozással és a híd megépítésével. A tervek és az építési engedély már megvannak, a kiviteli tervek jóváhagyása is folyamatban van.

A fürdőzni vágyók kényelmét szolgáló fahíd ötlete nem új keletű Békésen, egy korábbi kotrás során már lerakták a hidat tartó vörösfenyő oszlopokat is, mellyel átjárhatóvá válik a két part, így nagyobb felület szolgálja a kikapcsolódást.

forrás: bekesvaros.hu

Forrás: Békési HVI

Cikk megosztása