Bevásárolni visz az önkormányzat

Vásárlóútra viszi keddenként a kübekházi önkormányzat 9 személyes „szociális mikrobusza" a település egyedül élő, idős vagy mozgáskorlátozott lakóit.

Csokinyúl az unokáknak, kenyér, saláta, vegyes linzer, ásványvíz, sör került a kübekházi asszonyok kosarába múlt kedden a szegedi Napfény Parkban. Az önkormányzat mikrobusza szállította őket vásárolni: a település márciusban állította szolgálatba az uniós támogatásból elnyert járművet, amelyet az egyedül élő, idős vagy mozgáskorlátozott lakosok ingyen használhatnak.

– Nagy az érdeklődés, előjegyzés is van, annyian jelentkeznek – mondta Nikodémusz Miklósné, a Szociális Centrum munkatársa, aki kísérőként mindig a csapattal tart.

– Margitka, a tiéd ez a tej? – tudakolta pakolás közben Szatmári Lászlóné Budai Jánosnétól. Gyorsan megtelt a 9 személyes Fiat Scudo csomagtere – amelybe meglepő módon virágföld is került. Nincs elég föld Kübeken? – kérdezik az otthoniak is, de az asszonyok szerint bizonyos feladatokra „ez jobb"". Muskátlit is szerettek volna venni, de nem találtak kedvükre valót.
Láttuk, hogy szükség van ilyen szolgáltatásra a településen, és egy közlekedésfejlesztési pályázaton nyertünk is rá pénzt. Önerővel együtt több mint 11 millió forintba került a mikrobusz, amelyet helyi rendezvényekhez, iskolai programokra való szállításhoz is használunk, a szeptemberben nyíló egyházi iskolánknak is jól fog jönni – fogalmazott Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere.

6-an jönnek egy fuvarban a településről bevásárolni – aki nem tud elindulni otthonról, összeírhatja, mi kell neki. Egy héten egyszer van bevásárlónap, mindig abba az üzletbe, hipermarketbe mennek, ahol a legjobb akciót látják. A többi napon más feladatokra használják a buszt: tüdőszűrésre viszik az érintetteket, vagy akár mozidélutánra – legutóbb a Hölgyválasz című romantikus filmet látták a kübekiek, akik Mórahalomra is utaznak, leginkább a fürdő vagy a vásár miatt. Hazafelé pedig a buszban található képernyőre koncentrálnak: az operettfesztiválról készült felvételt nézik.

Házhoz jön az élelmiszer

Más megyei településeken is segítik az időseket a tanyagondnokok. Például Balástyán, ahol 3550 lakosból 2100 lakik külterületen. 30 emberrel napi kapcsolatban van négy gondnokuk és házi szociális gondozójuk. Viszik nekik az ennivalót, bevásárolnak számukra, orvoshoz szállítják őket. Hasonló szolgáltatást nyújtanak például domaszéki, mórahalmi, mindszenti kollégáik is.

Forrás: delmagyar.hu

*

Három beruházás Sándorfalván

256 millió forintos európai uniós támogatásból 3 beruházás is elkezdődik tavasszal a városban.

Sándorfalva 130 milliót nyert a bölcsőde fejlesztésére: 2 új csoportszoba jön létre a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel és felszerelésekkel, eszközökkel, berendezésekkel, az egészséges életmódra nevelésben jelentős szerepet játszó sószobával – így megduplázzák az eddigi 20 férőhelyet, és 5 új munkahelyet teremtenek. 47 milliós EU-s forrásból fejlesztik a Széchenyi udvarban a Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központot (SZIKK).

Az egykor ipari célokat szolgáló épületrészeket elbontják, az üresen maradt ipari helyiségeket felújítják, és őszre korszerű, többfunkciós ifjúsági közösségi teret alakítanak ki, klubszobával, rendezvényteremmel, előadóteremmel. Sándorfalva 79 millió forintos európai uniós támogatást nyert komplex szociális szolgáltatóház létrehozására. A Dózsa György utcában egy helyre költözik majd az idősek klubja, a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, valamint a tanyagondnoki szolgáltatás. Az építkezés nyáron kezdődik, és késő őszig tart.

delmagyar.hu

*

A II. LEADER Expón második alkalommal vett részt a Déli Napfény Nonprofit Kft.

A több napos rendezvény az Akciócsoportok számára már március 3-án szerdán elkezdődött, ekkor rendezték be kiállító standjukat az Akciócsoportok. Március 4-én csütörtökön még szintén a rendező oldal számára álltak nyitva az Expo kapui, ugyanis csütörtökön szakmai nap keretében adódott alkalom a szakmai egyeztetésre és a kötetlen beszélgetésre.

A szakmai napot hivatalosan Hajas Pál nyitotta meg 11 órakor, aki beszédében az IH, MVH, és a HACS-ok közötti kapcsolatok fontosságát emelte ki.
Hajas Pál után Szabadi János tartott rövid beszédet, aki eddig mindkét alkalommal részt vett a LEADER Expo szervezésében. Beszédében elmondta, hogy az ilyen fórumok lehetőséget teremtenek a tapasztalatok kicserélésére, mely 2013-ban fog kiemelt jelentőséggel bírni, mikor elkezdődik az új Közös Agrárpolitika tervezése.

Panagiotis Patras, az ELARD elnöke beszédében bemutatta az ELARD szervezetét, mely a nemzetközi LEADER szervezetet támogatja. Magyarország számára különös fontossággal bírnak a nemzetközi együttműködések, melyből tapasztalatokat nyerhetnek hozzájárulva ezzel a lakosság életszínvonalának emelkedéséhez. Ebben tudnak részt vállalni a HACS-ok.
A LEADER ma már az agrárpolitika részét képezi, azonban a kifizető ügynökség túlzott dominanciája aggasztó lehet, hiszen jelentős szigorításokat vezettek be a tagállamokban. Hangsúlyozta továbbá, hogy a LEADER különössége éppen a sokszínűségében rejlik, hiszen tagállamonként eltérő igényekkel találkozhatunk.

Dieter Wagner Az EU Szövetség és a Kontakt Pont szerepét emelte ki. A Kontakt Pont Európában szerte közel 100 irodával állnak a HACS-ok rendelkezésére. A szervezet központja Brüsszelben található, és az EU Tanács munkájával kapcsolatban nyújtanak felvilágosítást. Dieter Wagner szintén kiemelte a HACS-ok munkájában az együttműködések fontosságát, illetve ezen belül arra tért ki, hogy kellő mennyiségű információ és saját kapcsolatok birtokában, jól időzítve hasznos együttműködésekre lehet szert tenni.

A beszédek után alkalom nyílt, hogy a fórumon résztvevők feltegyék a szakmai nap folyamán felmerülő kérdéseiket, melyekre a az előadók válaszoltak. Többek között felmerültek a HACS-ok adminisztrációs feladatival kapcsolatos kérdések, LEADER Expoval kapcsolatos kérdések, illetve a kifizetésekkel kapcsolatos kérdések.
A nagyközönség számára március 5-én pénteken nyitotta meg a kapuit az Expo. Az Expo péntektől vasárnapig 10 órától 6 óráig állt a nézelődők rendelkezésére. Az érdeklődők számára egész napos programokkal, kiállításokkal, vásárokkal, disznóvágással tette még érdekesebbé a II. LEADER Expot a rendezőség. Péntektől vasárnapig a különböző régió fellépői szórakoztatták a közönséget.

A Déli Napfény Nonprofit Kft. pavilonjában Molnár Anita a Paprikamolnár Kft képviseletében fűszerpaprika termékeit mutatta be amit a résztvevők kóstoltatás keretein belül megízlelhettek. A Pavilonban bemutatásra került Gaál Gabriella a BIO borai, Tóth Hilda tűzzománc képei. A Tápai Gyékényes műhely tagjai gyékényes bemutatóval szórakoztatták az érdeklődőket. A kiállítók sora szombaton és vasárnap Császár Tibor fafaragó és Kószó Ágnes csuhébaba készítő műveivel egészült ki.

Pénteken egész nap kulturális és gasztronómiai bemutatókat láthattak az érdeklődők, szombaton pedig átadásra kerültek a „Legjobb Vidéki Gyakorlat” pályázat díjai, melyet az MNVH főtitkára, Pásztohy András adott át a nyerteseknek. Kistérségünkből e kiírásban különdíjat kapott a röszkei Paprikamolnár Kft. mely a LEADER + programban nyertes pályázat útján létrehozott paprika parkot mely a paprika feldolgozás hagyományait mutatja be a paprikaüzem területén. A PaprikaMolnár Kft. képviseletében Molnár Anita vette át a különdíjat.
Szabadi János, Gőgös Zoltán, Panagiotis Patras, illetve a HungExpo képviselője köszönetet mondotta rendezvény létrejöttéért.

Szombaton került megrendezésre a Kincsem Parkban a LEADER utazás-Aranygazda Nagydíj, vándorkupa, melynek keretein belül lóversenyt láthattak a nézők.
Vasárnap szintén a már jól megszokott rendezvényekkel várták a látogatókat, egész napos kulturális és gasztronómiai bemutatókkal, látványos disznótoros ünnepséggel.

*

Szociális és közösségi fejlesztések Sándorfalván

Sándorfalva 79.070.197,- Ft európai uniós támogatást nyert komplex szociális szolgáltatóház létrehozására

Sándorfalva Város Önkormányzata 79.070.197,- Ft támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Dél-alföldi Operatív Program keretében kiírásra került „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex-, valamint bölcsődék önálló fejlesztése” pályázati felhíváson.

A 90%-os támogatási intenzitású fejlesztés eredményeként egy olyan komplex szociális szolgáltatóház épül fel a Dózsa György utca 33. szám alatt, ahol egy helyen megtalálható lesz az idősek klubja, a házi segítségnyújtás, étkeztetés, valamint a tanyagondnoki szolgáltatás.

A beruházás szükségességét indokolja, hogy jelenleg az idősek klubjának helyet adó épület nem felel meg a hatályos építészeti, ÁNTSZ jogszabályoknak, továbbá az akadálymentesítés követelményeinek. Ezek miatt az intézmény ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik.

A közel 88 millió forintból megvalósuló fejlesztés befejezésével a szociális szolgáltatásokat igénybevevő lakosokat, korszerű, minden igényt kielégítő, magas szakmai színvonalú szolgáltatások várják.

A fejlesztés jelenleg a támogatási szerződés megkötése előtt áll. Az építkezés - a közbeszerzés lefolytatását követően – várhatóan 2010 nyarán veszi kezdetét. A munkálatok befejezése után, a szociális szolgáltatóház előreláthatóan 2010 késő őszén nyitja meg kapuját.

Sándorfalva 47.425.391 Ft Európai uniós támogatást nyert Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ létrehozására.

Sándorfalva Város Önkormányzata 47.425.391,- Ft Európai uniós forrást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Dél-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Szociális alapszolgáltatások, gyermekjóléti alapellátások és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése” című (DAOP-2008-4.1.3.A.B) pályázati felhíváson.

A fejlesztés során a Széchenyi utca 24. szám alatti, közismert nevén a Széchenyi udvarban található rossz állapotú, egykor ipari célokat szolgáló épületrészek elbontásra kerülnek. A funkciójukat vesztett, üresen maradt ipari helyiségeket felújítjuk és egy új épületszárny hozzáépítésével létrehozunk egy korszerű, többfunkciós ifjúsági közösségi teret, a Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központot (SZIKK), amely rendezvényeknek, klubfoglalkozásoknak, kisebb összejöveteleknek, képzéseknek és más szabadidős programoknak ad otthont.
Az épületben kialakításra kerül egy klubszoba, egy rendezvényterem, valamint egy oktató- és előadóterem.
A támogatási szerződés aláírásra került. A közbeszerzési eljárás folyamatban van. Az építési munkálatok tavasszal kezdődnek meg. Az épületet 2010 őszén adjuk át.

Kékesi Dóra
Sándorfalva Városfejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.

Forrás: sandorfalva.floridonet.hu

*

Buszmegállók 72 millióból

Szeged - Több mint 72 millió forint uniós támogatásból korszerűsödött Szeged, Deszk, Tiszasziget és Újszentiván helyi és helyközi buszközlekedése.
Összesen több mint 20 buszmegállót újítottak föl, újakat is építettek, valamint buszparkolót alakítottak ki a programban. Minden megálló akadálymentesen megközelíthető, a beruházás során tájékoztatótáblákat tettek ki, és növényeket telepítettek.

delmagyar.hu

*

Épül az iskola Algyőn

Elkezdődött az algyői általános iskola építése a Sport utcában. A projekt közel 1,7 milliárd forintból valósul meg.16 tanterem, 6 szaktanterem, 488 négyzetméteres aula, étterem, 300 adagos melegítőkonyha, 1310 négyzetméteres tornacsarnok, 50 parkoló és 39 kerékpártároló épül. A sikeres közbeszerzési eljárást követően februárban az önkormányzat szerződést kötött a STRADEL 2010 Konzorciummal.

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft.

Cikk megosztása