Szarvasi beruházások bejárása

A testületi ülések előtt a képviselők bejárják a folyamatban levő beruházásokat, az első állomás az egykori MHSZ épülete volt, ahova remélhetőleg hamarosan, természetes jelentős átalakítási munkálatok után ki fog költözni a Tűzoltóság laktanyája.

Az objektumot jelenleg a Tessedik Táncegyüttes használja, ők egy csere következményeként újabb épületet kapnak a városon belül. Bíró Zoltán tűzoltóparancsnok örömét fejezte ki, hogy európai körülmények között szolgálhatnak majd. Az MHSZ előtt, a régi orosházi út utolsó telkén fog felépülni az inkubátorház, ami kezdő szarvasi vállalkozásoknak ad majd otthont nagyon kedvező díjért, ezzel segítve őket az első lépésekben. 12 cégnek lesz hely irodákkal, parkolókkal, teljes infrastruktúrával együtt.

Az inkubátorház pályázati pénzből épül. A teljes feltöltését az ötödik év végére kell majd elérni. A bejárás alatt már dübörögtek az Integrál földmunkagépei, folytak az előkészületek az alapkőletételhez. Régi, legalább 5 kilométeres szégyenfoltja, de inkább szégyencsíkja a városnak a főutcai járda a Szabadság utca majd teljes hosszán. Ennek felszámolását kezdték meg a járdaprogrammal, aminek első része a vasúti átkelő városi oldalától, az emeletes házaktól indult el, és ahogy azt Polgármesterünk elmondta, kisebb megszakításokkal egészen az Evangélikus Újtemplomig tart, de a folytatást már tervezik.

*

Rekordszámú kiállító a gyomaendrődi sajtfesztiválon

Minden eddiginél többen, hozták el termékeiket a XII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválra. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, 93 sajtkészítményt és 15 bort kellett elbírálnia.

Az idei fesztivál újdonsága a biotermékek széles választéka volt. Az egészséges életmód jegyében igyekeztek a szervezők minél több biotermelőt és feldolgozót felkutatni több, mint kétszáz biogazdálkodót keresetek meg, bár közülük csak tizenketten jöttek el. A fesztivál látogatói örültek az egészséges termékek széles választékának. A biotermelők sorában a békési Diós-tanya is felsorakoztatta kecsketejből készült termékeit, ahol hetente ezer liter kecsketejet dolgoznak fel. Termékeiket a pesthidegkúti biopiacon értékesítik, de szállítanak éttermi láncoknak, szállodáknak is.

Nagy sikerük volt a partiumi sajtoknak. A bihardiószegi Tirluca Floriánék sátránál hosszú sorok álltak, sokan vásároltak a juhsajtokból. A finom sajtokat a szomszédos sátorban a szintén bihardiószegi Heit József ízletes királyleányka borával is leöblíthették. Különleges csemegét kínált a csomádi Jahn Gabriella és Kupi Zoltán, akik erdélyi kecskepásztoroktól tanulták, miként kell adalékmentesen elkészíteni a kecskegomolyát. Ők még oltógyomorral oltanak, üstben főzik a kecskeordát és cseresznyefával füstölik a sajtokat. A Prohászka Béla mesterszakács által vezetett zsűri a hagyományos, manufakturális eljárással készült sajtok kategóriájában a legjobbnak a budapesti Hiksz Kft. termékeit ítélte.

A második helyen a Gyomai Bethlen Sajt Kft., a harmadikon pedig az Izsáki Alföldi Garabonciás Kft. végzett. A sajtkereskedők között a lajosmizsei Garabonciás Csemege Kft. lett az első. A borok között a legfinomabbnak a tolcsvai Fitomark 94. Kft. 2007-es évjáratú, 5 puttonyos tokaji aszúja találtatott. Egyéb kategóriában a kardoskúti Bodza-Duó Kft. bodzaszörpje vitte el a pálmát. A sajtok mellett préselt biojoghurtot és biofagylaltot is kóstolhattak a látogatók.

*

IV. Körösök Völgye Folklórfesztivál

Tarhos Község Önkormányzata 2010. július 3. napján megrendezi a IV. Körösök Völgye Folklórfesztivált.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget adjon a népi kultúra hagyományainak bemutatására. A változatos programokkal nemcsak a szakmabeliek tapasztalatcseréjére nyílik lehetőség, hanem a térségben élők kulturális igényeit is kielégíti.

A rendezvény helyszíne: 5641 Tarhos Közösségi Ház (Dózsa u. 2.)

A rendezvény programja:

9:00 –től Főzőverseny a települések között
9:30 -10:00 Ének- és zeneoktatás Tarhoson című kiállítás megnyitója
10:00 – 10:15 A IV. Körösök-völgye Folklórfesztivál ünnepélyes megnyitása
10:15 – 11:00 Folklórműsor környékbeli népdalkörök, néptáncegyüttesek, citerazenekarok
közreműködésével.
11:00 – 11:30 Körös Néptáncegyüttes, Gyula műsora
11:30 – 13:00 Jó ebédhez szól a nóta!
Közreműködik: Horváth Rudolf cigányzenekara
13:00 – 13:30 Főzőverseny értékelése, díjak átadása
13:30 – 16:30 Folklórműsor környékbeli népdalkörök, néptáncegyüttesek, citerazenekarok
közreműködésével.
16:30 – 17:15 Ahhozképest Népzenei Együttes, Dévaványa műsora
17:15 – 17:45 Belencéres Néptáncegyüttes előadása
17:45 – 18:15 Zsombékos Citerazenekar, Dévaványa műsora
18:15 – 19:00 Matyó Néptáncegyüttes, Mezőkövesd előadása
19:00 – 19:15 IV. Körösök-völgye Folklórfesztivál zárása

Falunapi program

19:15 – 20:00 DPM rock zenekar koncertje
20:00 – 21:00 Tombolahúzás
21:00 – 22:00 Nótár Mary koncertje
22:00 – 23:00 Jolly és a Románcok koncertje
23:00- Tűzijáték

forrás: korosokvolgye.hu

*

Kondorosiak II. Világtalálkozója

A Kondorosi Falusi Turizmust Támogatók Közhasznú Egyesülete 2010. július 9-10-11. napján megrendezi a "Kondorosiak II. Világtalálkozója" elnevezésű rendezvénysorozatot.

A rendezvény célja: A 135 éve alapított település gasztronómiai hagyományait, Kondoros múltját és jelenét hívatott bemutatni.

A rendezvény részletes programja itt olvasható!

*

Új kaput kap végre az Arborétum

Új kaput kap végre a híres szarvasi Arborétum. A régi vaskaput egy nagyon látványos, nagyon szép, faragott fakapu váltja fel. Egyelőre még mindkettő látható, ami elég kontrasztos képet ad. A kaput Sárossy Tibor fafaragó művész készítette, aki Sárospatakon él. Az egész bejárati részt át fogják alakítani, ennek az első lépése a kapu. A tolóajtót is elkészítése is rá fog várni, és egyszer majd a mostani kerítés elemeinek fa részeit is. Így lesz majd teljes egész a fogadórész.

Várható még idén a kandelláberek cseréje, valamint a kapu elé és a Bolza szoborhoz is alsó megvilágítást szeretnének elhelyezni. A kikötő is felújításra szorul, de valószínűleg nem lesz elég a keret. Ezek a tervek saját, több év alatt összespórolt költségvetésükből készülhetnek majd el.

*

Ülés tartott a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa

2010. április 26-án Tab Város Polgármesteri Hivatalában tartotta ülését a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa. Az ülésen több vidékfejlesztési tárgyú előterjesztés került megtárgyalásra.

A Társulási tanács tagjai döntöttek többek közt a Társulás által megvalósítás alatt levő 3 éves szociális felzárkóztató program több pályázatának támogatási szerződéséről, valamint egyes projektek módosításáról is. A felzárkóztató program keretében a térség településein elérhetővé válnak a szociális alapszolgáltatások.

A program keretében kistérségi szintre kerül a szociális étkeztetés, valamint a házi segítségnyújtás is. A feladatok ellátása érdekében sor került a Koppányvölgyi Szociális Alapszolgáltatási Központ megalakítására, a dolgozók képzésére, valamint a munkához szükséges eszközbeszerzésre is. A kistérség településein - szintén a program keretében - infrastrukturális beruházások és kisebb részben eszközbeszerzések valósultak és valósulnak meg.

A Társulási Tanács egyhangú igen szevezettal elfogadta továbbá a Tabi Helyi Vidékfejlesztési Iroda 2010. március-április havi szakmai és pénzügyi beszámolóját is. Döntés született továbbá a Társulás által közösségi autóbusz beszerzésre nyert támogatás megvalósítása érdekében közbeszerzési eljárás elindításáról is.

*

Békéscsabán is elindult a MobilParkolás

Békéscsabán 2001 februárjában vezették be a fizetőparkolást, jelenleg a 2 zónára osztott parkolási területen összesen 2000 db parkolóhely és hozzá 51 db fizetőautomata áll az autósok rendelkezésére.

A parkolókat üzemeltető Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. megállapodást kötött az EME Zrt.-vel a már 26 városban működő kényelmi szolgáltatás bevezetéséről, így a hazai mobilszolgáltatók előfizetői mostantól Békéscsabán is, előzetes regisztráció nélkül vásárolhatják meg mobiltelefonjukkal parkolójegyüket.

*

Megkezdődött a kerékpárutak építése Békéscsabán

A „Békéscsaba Város kerékpárút-hálózatának fejlesztése (Orosházi út, Békési út - Szarvasi út)" című pályázat támogatási szerződés megkötését követően a projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvénye 2010. április 14-én megtörtént. Május 3-án az Orosházi úton és a Békési - Szarvasi úton megvalósuló kerékpárutak építésének munkaterület átadás-átvételével a beruházás hivatalosan is elkezdődött. Az Orosházi úton 1.752 méter kerékpárút kivitelezése várhatóan még idén befejeződik. A Békési - Szarvasi úton a 2.379 méter kerékpárút megépítése várhatóan 2011. november 30-ig valósul meg.

*

Zöld hétvége Békéscsabán

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kezdeményezésére „Tiszta, Zöld Békéscsabáért" elnevezésű program került megrendezésre 2010. május 8-án szombaton délelőtt.

Békéscsabán a Széchenyi ligetben és az Élővíz csatorna belterületi szakaszainak környezetében hulladékgyűjtésre és gyomtalanításra vállalkoztak társadalmi munkában az önkormányzat és a város számos intézményének dolgozói és önkéntesek. Ezt követő nap, 2010. május 9-én pedig a Körösök Völgye Turista Egyesület hagyományosan immár 9. alkalommal rendezte meg a térség természeti értékeinek megismerése céljából a Három Város teljesítménytúrát.

*

Megkezdődött a csatornahálózat bővítése Békéscsabán

Összesen 17,7 milliárd forintból újítják fel és bővítik a csatornahálózatot Békéscsabán. A csatornázást 85 százalékban támogatja az unió. A fennmaradó részt előreláthatólag önkormányzati önrészből, illetve a víziközmű-társulat befizetéseiből finanszírozzák. A lakosság nyolcvan százaléka rendesen fizeti a hozzájárulást, már több, mint 700 millió forint gyűlt össze.

2011-ig összesen 1,3 milliárdot kell befizetnie az érintetteknek.

*

Gyermeknapon adták át a mezőmegyeri játszóteret

Gyermeknapon avatták fel Mezőmegyeren a Hóvirág utcai játszóteret. A faelemes korszerű játszóhely sorrendben a második a településen, a kialakításához a kétmillió forintot Hricsovinyi Tamás a képviselői alapjából biztosította. A jövőben ivókúttal fejlesztik és körbe is kerítik. A vasárnapi avatón 300 adag palacsintával és lufikkal is kedveskedtek a kicsiknek. Mezőmegyeren 81 óvodás és 150—160 általános iskolás gyermek nevelkedik a családokban. A mostani játszótérfejlesztés is szülői kezdeményezésre született.

*

Pályázatból fejlesztenék a csabai hulladéklerakót

Pályázatot nyújt be Békéscsaba a Dél-alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Önkormányzati Társulás berkein belül a település szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének fejlesztésére.

A tervek szerint a pályázati pénzből két begyűjtő központot építenének, egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig Békéscsabán. Ez azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen bővítenék a jelenlegi hulladéklerakót, komposztáló telepet építenének. Emellett egy kezelő csarnok, valamint három hulladékudvar, illetve egy válogatotthulladék-osztályozó és -bálázó rendszer kialakítása is szerepel az elképzelésekben.

A kétfordulós pályázaton 250 millió forintot lehetne nyerni erre a célra, az önerő 37,5 millió forint. Ebből Békéscsabára lakosságarányosan mintegy 5,2 millió forint jut. A legutóbbi közgyűlésen a város felvállalta a saját erő biztosítását.

forrás: beol.hu

*

Több mint félszáz laptopot vásárol Békéscsaba a helyi diákoknak

Összesen mintegy 71 millió forintot nyert Békéscsaba pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztésre uniós pályázaton. Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta, idén februárban adták be a pályázatot, a támogatás mértéke 100 százalék, így a városnak nem kellett önerőt társítania a fejlesztéshez.

A kiírás, közvetlenül hozzájárul az infokommunikációs technológiával támogatott 1 diák/1 számítógép oktatási környezet bevezetéséhez és elterjesztéséhez a közoktatásban. Az elnyert összegből 24 tanári, 524 tanulói laptop, valamint 524 tároló, 4 router és 24 WiFi Access Point beszerzése valósul meg. A projekt négy tanintézményt érint, a 2. Számú Általános Iskolát, a Szabó Pál Téri Általános Iskolát, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Diákotthont, illetve a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskolát.

*

Brüsszeli képviseletet nyitott a délkelet-magyarországi régió

Megnyílt 2010. május 31-én hétfőn hivatalosan Délkelet-Magyarország brüsszeli regionális képviselete. A képviseletet három megye (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád), valamint két város (Békéscsaba és Kecskemét) alapította, hogy lehetővé tegye a régió közvetlen kapcsolatát az Európai Unió intézményeivel, kapcsolatokat építsen ki a már jelen lévő regionális képviseletekkel, valamint képviselje a régió érdekeit a nemzetközi színtéren.

A délkelet-magyarországi iroda igazgatója, Krikovszky József a hivatalos megnyitó kapcsán arra emlékeztetett, hogy a régió pozíciója egyedülálló Európa szívében, egyebek között azért, mert többfajta megújuló energiaforrással rendelkezik, így geotermikus, nap- és szélenergiával. A régió egyebek között arra törekszik, hogy "a kutatás európai kapujává váljék".

Emellett folyami közlekedési csomópont kíván lenni, a turistáknak pedig gyógyfürdők nagy választékát kínálja.

forrás: bekescsaba.hir6.hu

*

Az Endrődi-híd felújítására több mint 1,1 milliárd forintot fordított a beruházó

Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztési Zrt. az államkasszából. A meder fölötti rész acélból, az ártéri hidak pedig monolit vasbetonból készültek. Az új híd teherbírása a legmagasabb, „A” kategóriába tartozik, azaz súlykorlátozás nélkül minden jármű áthaladhat rajta. A korábbinál jóval szélesebb lett az autósok számára rendelkezésre álló két sáv: összesen 8,5 méter. Mindkét oldalon korláttal ellátott kerékpársáv épült.

Ennek azonban van egy szépséghibája: a mezőtúri oldalon nincs folytatása, s nincs összekötve a főúttal sem, így nem is tudták megnyitni. Az eredeti terveken nem is szerepeltek a kerékpársávok. A gyomaendrődi önkormányzatnak azonban később sikerült kiharcolnia, hogy épüljön út a biciklisek számára is, ehhez 250 millió forintot adott pluszban a NIF Zrt. A kerékpársávok tehát elkészültek, de a végük nincs összekötve az úttesttel, ez az apró részlet nem szerepelt a tervekben. Pontosabban a tervek azért születtek így, mert a hídon átvezető kerékpársávoknak valamikor majd folytatásuk lesz. Erre azonban még jócskán várni kell, a gyomaendrődi önkormányzat még csak a tervezés szakaszában tart, s pályázaton próbálnak majd pénzt szerezni.

*

Sörfesztivál: több tízezren parádéztak Békéscsabán

Több tízezren látogattak ki idén a X. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádéra. Bora Imre, a rendezvény házigazdája elmondta, a Saragossa Band szombat esti fellépése volt a leglátogatottabb koncert.

Az ugyancsak szombaton tartott főzőversenyre nyolcvan csapat nevezett. A megmérettetésen két kategóriában díjazták az első három helyezettet és számtalan külön elismerést is kiosztottak. Valamennyi díjazott felajánlotta nyereményének egy részét az árvízkárosultak javára.

*

Madárvédelemre nyertek pénzt

Madárfajok védelmére nyert Európai uniós forrást a Körös Maros Nemzeti Park. A pályázatot a KMNP két magyar partnerrel, a Magyar Madártani Egyesülettel és a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, valamint egy szerbiai partnerrel, a Vajdasági Madártani Egyesülettel közösen nyújtotta be.

A KMNP igazgatójától Tirják László elmondása alapján, a határon átnyúló program célja a kék vércse és a szalakótafajok állományának felmérése, megóvása és népszerűsítése. A közösen elnyert pályázatból a KMNP-t illető rész 7 millió forint. A szerb-magyar együttműködésnek különös jelentőséget ad az is, hogy a Tótkomlós mellett lévő kis egyedszámú túzokpopuláció valószínűleg összefüggésben van a Mocrin-i (Szerbia) törpepopulációval. A Kardoskútról továbbvonuló darvak is rendszerint a szerbiai szikestavakban folytatják a vonulásukat. E fajok és élőhelyeik védelme érdekében a nemzeti park a Békés Megyei Önkormányzat segítségével már korábban is többször is kapcsolatba lépett a szerbiai partnerekkel.

*

Ótemplomi Szeretetszolgálat alapkőletétele

Szarvason vasárnap délelőtt letették az Ótemplomi Szeretetszolgálat leendő alapszolgáltatási központjának alapkövét. A központ felépítéséhez csaknem 95 millió forint uniós támogatást nyert a szolgálat. Az ünnepség az evangélikus Ótemplomban hálaadó istentisztelettel kezdődött, melyen Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Az új szolgáltatási központban — melyet a szeretetszolgálat Vajda Péter utcai székhelyén, a meglévő épületek összeépítésével hoznak létre —, helyet kap egy ingyenes szociális mosoda, és különböző közösségi helyiségek. A beruházás eredményeként javulnak az ellátást végzők munkakörülményei is. Új arculatot kap a meglévő épület utcafrontja, s előtte tizenöt parkolóhelyet létesítenek.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

Cikk megosztása