Pályázati hírek a Velencei-tó partjáról

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása elnevezésű III. tengelyes, nem-horizontális jogcímeire összesen 18 támogatási kérelmet nyújtottak be decemberben a Velencei-tó környéki, 5000 fő alatti településekről.

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére 7 db, turisztikai tevékenységek ösztönzésére 6 db, vidéki örökség megőrzésére 3 db, továbbá falumegújításra 2 db támogatási kérelem érkezett településekről. Az ügyfelek közel 140 millió Ft forrást igényeltek, mely támogatási összeg segítségével akár háromszáz millió forint összértékben valósulhatnak meg beruházások a térségben.

A pályázatok adminisztratív és formai ellenőrzése megtörtént, jelenleg a helyszíni szemlék, és a Hiánypótló levek kiküldése van folyamatban.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a Hiánypótlások visszaküldésére 8 munkanap áll rendelkezésre, a nem megfelelően vagy be nem nyújtott Hiánypótlás elutasítást vonhat maga után. Kérjük a határidő pontos betartását, és a szakszerű hiánypótlás időbeni visszaküldését.

IV.tengely LEADER –rövidesen eredményhirdetés

A LEADER pályázatok 8 célterületére 49 pályázat érkezett be a Velencei-tó kilenc településéről, ebből 48 pályázat kapott LEADER befogadó nyilatkozatot. Az összes pályázat adminisztratív, formai ellenőrzése megtörtént, feldolgozás után az MVH veszprémi és budapesti kirendeltsége szakmai kontrollja után az Egyesület felállította a rangsort és a ponthatárokat, és az Irányító Hatósághoz továbbította.

Jelenleg mind a 48 pályázat az FVM Irányító Hatóság kötelezettség vállalást biztosító jóváhagyására vár. Az ellenőrzést követően a pályázók határozatban kapják meg a döntést pályázatuk nyertességéről, és az elnyert támogatás összegéről.

Várhatóan ez már csak egy-két hetet vesz igénybe, és megkezdődhetnek a beruházások.

Tájékoztatjuk a pályázókat, hogy országosan több mint 4000 LEADER pályázatot nyújtottak be, ebből a nagy számú pályázatból 141 van döntési szakaszban, ebből 48 a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület területén.

Kérjük a pályázókat, hogy a pályázatban vállalt kötelezettségeiket tartsák be, megrendelésnél, számlabefogadásnál a kifizetési kérelmek szabályait vegyék figyelembe (www.velenceitoleader.eu, www.umvp.eu, www.mvh.gov.hu).

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezetének munkatársai készséggel segítenek az elszámolás, kifizetés kérelmek előkészítésében.

Stadler Klára
munkaszervezet vezető, Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

*

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja 2010 - díjátadó

Ünnepélyes keretek között 2010. május 12-én este átadták a Példát átadó gyakorlatok pályázatának díjait. A pályázaton három kategóriában hirdetett nyerteseket az Irányító Bizottság (a képen), a kategóriák nyertesei egy-egymillió forintos pénzjutalomban részesültek.

A Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére kategóriában Mohács település nyerte el az első díjat "Az általános iskolai szegregáció megállításának stratégiája" című pályázatával.

Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Budapest XIII. kerület "Mi leszek ha nagy leszek, közösen együtt a mi XIII. kerületi tanodánkért" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére.

A Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékonysági legjobb gyakorlatok kategóriában Budapest XI. kerület lett az első helyezett "Zöld Újbuda" című pályázatával. (a képen a KvvM szakállamtitkára átadja a díjat Újbuda polgármesterének). Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Hernád Önkormányzata a "Hőszivattyús fűtés és napkollektoros melegvíz -ellátás a hernádi napköziotthonos óvodában és az általános iskolában" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére.

A Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program keretében témában Alsómocsolád győzött "Tovább-lépés” a Baranyai Hegyhát megújulásáért - LEADER típusú fejlesztés a Sásdi Kistérségben című pályázatával.

A TÖOSZ küldöttek különdíját kapta Domoszló önkormányzata. A község a Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program kategóriában pályázott a "Példa értékű összefogás Domoszló község fejlesztése érdekében" című projekttel.

Csorvás városa az ÖNKORPRESS Kiadó különdíját érdemelte ki "Egyenlőnek lenni az egyenlők között - Roma integráció, vissza az ősi cigány mesterségekhez" című pályázatával, egy digitális fényképezőgépet. A másik hasonló ÖNKORPRESS különdíjat Uszka község nyerte el "Magyar- cigány- és ukrán együttélés a Tiszaháton" című projektjével.

Háromfa község ebben az évben a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület különdíját, egy két személyre szóló wellness hétvégét nyert "Roma társadalmi integráció kiteljesedése a településen" című projektjével.

A képen Stadler Klára, Velencei Tó Leader Egyesület munkaszervezetvezetője, a program szakértője adja át a díjat Brantmüller Zoltánnak, Háromfa polgármesterének.

Hasonló különdíjban részesült Dénesfa "Használjuk fel a természet adta energiáinkat" című, valamint Taktaharkány település "Energiamegtakarítással a sok kicsi sokra megy" című munkájuk miatt. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület különdíjait, a Velence Resort&Spa Hotel Velence, Nautis Vitál Hotel Gárdony, Juventus Hotel Velence ajánlotta fel.

A Magyar Posta által feajánlott különdíjakat, egy-egy személyes bélyeg kialakítására szóló csomagot nyert Örményes település "Megújuló energiaforrások" című munkájával és Hatvan Körzete Kistérségi Többcélú Társulás "Mi" "miénk" "nekünk", de másokkal című pályázatuk miatt.

A zárórendezvényen meghirdetett 2010-2011-re szóló pályázati témakörök:
• a lakóhelyhez kötődés erősítése,
• a roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére,
• a helyi önkormányzati kommunikáció.

Az Irányító Bizottság tagjai: a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Önkormányzati Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja, és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) delegáltjai.

A program szervezését a TÖOSZ látja el. A programról és a pályázatokról bővebben olvashat a www.toosz.hu honlapon.

További képek az eseményről az alábbi linken elérhetőek el.

Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

*

Jó minősítést kaptak a Velencei-tó környéki borok

A hét végén a Szent Benedictus borlovagrend szervezésében bonyolították le az Etyek-Budai Borvidék és a Velencei-tó Körzeti Hegyközség borversenyét Velencén, a volt Növényvédő Állomás nagytermében.

A szervezők 100-110 borminta zsűrizését tervezték, ám a leadott borminták száma 155 volt. A komoly borászati szaktekintélyekből álló háromszor ötfős zsűri vezetője Dr. Janky Ferenc tanár úr volt, a CORVINUS Egyetem Borászati Tanszékének docense. A szakértők mellett társadalmi zsűri is értékelte a legjobb borokat, amelyek közűl kiválasztották a térség borát. A tizenhét településről, 67 bortermelő által az értékelésre beadott borok zömmel a Velencei-tó környéki termelt szőlőkből készültek. A tájegységre jellemző száraz borok, a rizling, a zengő, a chardonnay mellett több újfajta is megjelenik a fehérborok palettáján, mint az Irsai Olivér, szürkebarát és még sorolhatnánk. A vörösborok is szép számmal jelen voltak a versenyen, köszönhetően a Kápolnásnyék, Nadap és Pázmánd határában termő cabernet sauvignon, cabernet franc, zweigelt és más fajtáknak. A kiskerti és nagyüzemi termelők szívesen vegyítenek össze különféle, de egymással harmonikus ízeket adó borokat, a borfogyasztók kedvére. A bíráló bizottságok 1 nagyaranyérem, 15 aranyérem, 49 ezüstérem és 59 bronzérem kiadását javasolták, amelyeket a Velencei Orbán Napon adnak át, ahol egyben meg is lehet kóstolni a térség borait.

*

Magyar öko- és agro-innovációs napok Horvátországban

A horvátországi Slatina városában tizenegy ország részvételével, harmadik alkalommal nemzetközi mezőgazdasági innovációs vásárt tartottak a május 7-9. között. A Magyar Feltalálók Egyesülete ennek keretében rendezte meg az öko- és agro-innovációs napokat, amely díszvendége Gárdony volt, mint az első magyar Öko-város most mutatkozott be külföldön.

Hazánk 33 mezőgazdasági és környezetvédelmi találmányt állított ki, 15 hungarikum kíséretében.

A kiállítást kísérő konferencián Mikola István magyar parlamenti képviselő, volt egészségügyi miniszter plenáris előadást tartott az egészséges táplálkozásról, valamint Tamás Károly volt földművelésügyi államtitkár bemutatta a hungarikumjainkat.

A vásár zsűrije értékes elismerésekkel díjazta a magyar szereplést. A feltalálók világszövetsége (IFIA) ökológiai nagydíját Tóth István Gárdony polgármestere nyerte el, a városa példa értékű környezetvédelmi eredményeiért.

A kiállítás egyik nagydíját Kovács Béla (európai parlamenti képviselő, Jobbik Magyarországért Mozgalom) nyerte el találmányával, amely egy elektromossággal működő vízfertőtlenítő készülék.

Az Agárdi Pálinkafőző technológiájáért, amellyel kiváló termékeit készíti Géniusz érmet kapott.

Forrás: MTI/Önkormányzati Sajtószolgálat

*

Különleges élmények vártak Vereben

Vereb község a Velencei-Tó alig 800 lakosú háttértelepülése, gazdag történelmi múlttal. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának egyik fő pontja a háttértelepülések bevonása az idegenforgalmi kínálatba, különleges értékeinek megismertetése.

Vereb a Velencei-tó turisztikai kínálatába illeszkedve átjárást biztosít a Vértesbe, és a Váli völgybe, igazi kerékpáros, bakancsos, lovas paradicsom. Egy igazi közösség, a közösségben élő emberek ”itt” köszönnek egymásnak, ismerik a kalákában végzett munka örömét, segítenek a rászorulókon, és szorgalmasan dolgoznak. A jól végzett munka után asztalra kerül az ősöktől örökölt pincékben tárolt saját termésű bor és jönnek a beszélgetések alkalmával, ha a világot megváltó gondolatok nem is, de a falu sorsát alakító ötletek igen. A település lakóinak hagyományaik megőrzése mellett céljuk különleges történelmi értékeik megismertetése az idelátogatókkal.

A verebi lovas vitéz sírja az első olyan honfoglalás kori lelet, amelynek helyét megjelölték, és leletei múzeumba kerültek, ennek az egyedülálló emléknek a megőrzése és ismertetése adta a Falunap programjainak keretét. Vereb a kezdeményezéssel a hagyományos honfoglalás kort kedvelők találkozó helyét szeretnék megteremteni.

2010. május 7-8-án e településen kerül megrendezésre a harcászati bemutatóval, íjászversennyel, honfoglalás kori ételekkel, helyi specialitásokkal, tájjellegű ételek készítésével, lovasbemutatókkal, mesterségek utcájával, és természetesen zenés műsorokkal színesített Vereb-vitéz napok, amelyet utcabál zárta.

Az idelátogatók megismerhették a Római Katolikus Templomot, a Váradi Bibliát, az egyedi Helytörténeti Gyűjteményt, a Háromszájú Kemencét, az új zuhogói pihenőhelyet.

Stadler Klára
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület
Munkaszervezet vezető

*

Folytatódnak az építkezések Gárdonyban

A tervezett ütemben, sőt, a református templom esetében még gyorsított tempóban is folynak a munkálatok Gárdonyban. A munkálatok során nemcsak a református templom újul meg, hanem felújítják a Nemzedékek Házát, vagyis a volt Gárdonyi Géza Művelődési Házat, és megtörténik a Szabadság Park teljes körű rehabilitációja is.

*

Regionális ifjúsági találkozó Agárdon

Agárd - A Velence-tavi turisztikai szezonnyitó részeként rendezték meg a Finálé regionális ifjúsági találkozót. Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye vett ezen részt.

A szervezők, a székesfehérvári Művészetek Háza dolgozói, élükön Juhász Zsófiával nagy munkát végeztek. A nagyszínpadot átvitték a tornaterembe, amelyen a három megye ifjúsági és művészeti csoportjai mutatkoztak be, miután Öcsi József megnyitotta a napot. Délután itt lépett a deszkákra a Winners Elements moderntáncsoport, akik az Europa Direct program résztvevői. Láthattunk a létesítményben és a sátrakban civil falut, demokrata sátrat, a megyék fiataljai országgyűlési képviselők, polgármesterek figyelmébe ajánlották magukat, a többet akaró ifjúságot. Működött a regionális filmklub, mindenki tanulmányozhatta a régió ifjúsági mintaprojektjeit, de persze voltak szórakoztató elemek is.

Elsődleges célunk az volt, hogy a döntéshozókat közelebb hozzuk az ifjúsági szervezetekhez. Direkt kommunikációra akartunk lehetőséget teremteni, mert ne feledjük: vannak pályázatok, lehetőségek, de nem biztos, hogy ezekről tudnak az ifjúsági szervezetek, ezért is jó e találkozó. Nem könnyű a megyehatárokat átlépni, pályázat révén ezt most sikerült lehetővé tenni. Hat helyszínen 30 rendezvényt kínáltunk. Célunk még az ifjúsági kataszter megvalósítása a régióban” – mondta Juhász Zsófia igazgatónő.

Szili Valéria volt a göttingeni és a Fejér megyei környezetvédelmi pályázat felelőse. Elmondta: két éve a megyei közgyűlés küldöttsége Göttingenben járt, ott határozták el: a két megye közös eu-s projektet valósítson meg. Fejérből a Chernel általános iskola és gimnázium (Agárd), a pusztaszabolcsi Szabolcs vezér, a sárbogárdi Petőfi és a fehérvári Lánczos gimnázium csapata vett ezen részt, a fenntartható fejlődés és a víz az élet alapja témakörben. Az egyéves produktum alapján Pusztaszabolcs, Fehérvár, Sárbogárd lett a sorrend, a 10 éves Europa Direct különdíját az agárdiak kapták.

*

A Velencei-tó csodálatos élővilága
Mészáros András természetfotós állandó fotókiállítása

2010 április 1-től tekinthető meg a Velencei-tó- Térségfejlesztő Egyesület székhelyén 2481. Velence Balatoni út 65. szám alatt Mészáros András állandó tárlata, melyet hétfőtől csütörtökig 8,00-tól 16-óráig látogathatnak.

Fotóim legnagyobb részét a Velencei-tó környékén készítem. Szerencsésnek érzem magam, hogy az itteni igen gazdag élőhelyeket viszonylag sűrűn tudom látogatni és mindig találok témát, amit filmre tudok rögzíteni” – vallja Mészáros András természetfotós, a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 című nemzetközi fotópályázat egyik nyertese.

Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

*

Velencei-tó a Természetes Egészség

A nagysikerű 86 oldalas Velencei-tó a Természetes Egészség turisztikai kiadvány elektronikus lapozgatható formában is megtekinthető a www.velenceitoleader.eu honlapon.

A prospektus tematikus szerkesztésben mutatja be a Velencei-tó és a kilenc település értékeit és látnivalóit. A Fesztiválok, koncertek, komolyzenei hangversenyek időrendi sorrendben kerültek bemutatásra, kedvére válogathat a gazdag programkínálatból bármely korosztály érdeklődési körének megfelelően. A kiadványban a legújabb látnivalókkal is megismerkedhetnek az olvasók.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, Gárdonyi HVI

Cikk megosztása