Intézményfejlesztések megvalósítása a Sellyei kistérségben

A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás a DDOP 3.1.2/2F-2f Integrált kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központjaik fejlesztése programon két projektet indíthat.

A sellyei és vajszlói mikrotérségben összesen több, mint 900 millió Ft ÚMFT támogatás várható erre a célra.

A fejlesztések során energiatakarékos és korszerű közoktatási intézményrendszer kerül kialakítása a minőségi, korszerű és esélyteremtő oktatás megvalósulásának érdekében. Az épületek állagjavításával, műszaki feltételek megteremtésével, épületrészek akadálymentesítésével, a hiányzó funkciók pótlásával (tantermek, szaktantermek, csoport- és fejlesztő szobák, SNI fejlesztő szobák, aulák, könyvtárak) az oktatási-nevelési tevékenység színvonalának további növelése várható.

Alapvető cél az egyéni fejlesztés és integrált oktatás infrastrukturális feltételeinek megteremtése, hatékony és eredményes mikrotérségi alapon szervezett, de kistérségi szinten irányított közoktatási rendszer kialakítása.

Az Önkormányzati Minisztérium EU Önerő Alap támogatásából a projektek közel 24 millió Ft-ot kaptak az önerő kiegészítésére. A pályázatok kapcsán ünnepélyes időkapszula elhelyezés lesz 2010. május 10-én az iskolák területén.
A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás ugyancsak DDOP forrásra pályázva hasonló fejlesztést tervez a harmadik, magyarmecskei közoktatási mikrotérségben.

A pályázat befogadásra került. Sikeres elbírálás esetén itt is építési jellegű beruházások indulhatnak, továbbá eszközbeszerzés valósul meg, szakmai programok kerülhetnek kidolgozásra és megvalósításra.

*

Új üzemeltetője van a sellyei strandnak

A Híd Regionális Szövetkezet vállalkozott a strand hosszú távú működtetésére.
Minden jel szerint megoldódik a strand üzemeltetésével kapcsolatos kérdés, mert az elmúlt napokban letette az új működtető a 1,5 millió forintos kauciót, amelyet a város önkormányzata irányzott elő biztosítékként a bérleti szerződés mellé.

Nagy Attila polgármester azonban sokkal óvatosabban fogalmaz a termálfürdővel kapcsolatban, szerinte biztató, hogy a Híd Regionális Szövetkezet vállalkozott a hosszú távú működtetésre, és május 8-án megnyithat a fürdő.

A polgármester tájékoztatása szerint letétbe helyezte az önkormányzatnál a cég a kaució összegét, amely mindenképpen biztosítékot jelent a város számára, illetve a leendő szolgáltatót is arra ösztönzi, hogy hosszú távon megbízható partner legyen. Ezzel egy időben jelezték azon szándékukat is, hogy a városban hoznák létre új telephelyüket. A fürdő üzemeltetését biztosító dolgozókat is a helyben lakók közül választaná az új szolgáltató, ez 10–15 sellyeinek jelenthet munkalehetőséget.

A strand fejlesztésével kapcsolatban Nagy Attila kiemelte, bővítik a fürdő területén lévő szálláshelyek számát, ezzel is kedvezőbb feltételeket teremtve a pihenni, nyaralni érkező vendégeknek, valamint az üzemeltető is szélesebb körű és magasabb színvonalú szolgáltatásokat tervezhet. A fürdőbelépők mellett a szállások kiajánlása is komoly bevételi lehetőséget jelenthet a működtetőnek.
Az elképzelések szerint három modern felszereltségű, faszerkezetes házat építenek, amelyekben összesen hat, egymástól független apartmant alakítanak ki. Az új épületekben egyszerre húsz szállóvendégnek tudnak majd helyet biztosítani. A tervek engedélyezése most van folyamatban, hamarosan kezdődnek az alapozási és építési munkálatok, a tervek szerint június elejére már foglalhatók lesznek az új apartmanok.

*

Összefognak a Siklósi kistérségben, hogy kevesebb legyen a munkanélküli

A foglalkoztatási szint emelése, a munkanélküliség csökkentése, munkahelyek megtartása, helyi és térségi munkahelyek teremtése, munkaerő-piaci esélyegyenlőtlenségek csökkentése.

Többek közt e célokat fogalmazták meg a Siklósi Kistérség Foglalkoztatási Paktumához csatlakozó partnerek, és támogatók, a Paktum hivatalos létrejöttére rendezett aláíró szemináriumon április végén. A Paktumhoz több mint hatvan különböző szervezet csatlakozott.

Egyetértettek abban, hogy a térség foglalkoztatási szintjének javulása érdekében a kistérség szereplőinek össze kell fogni. Egy, a közeljövőben elérhető honlappal (www.siklospaktum.hu) is segítik az álláskeresők dolgát.

A Paktum Irányító Csoportja elnökének Alpár Györgyöt, Drávaszerdahely polgármesterét választották meg.

*

Egymilliárdos fejlesztés két iskolában

Hétfőn helyezik el ünnepélyes keretek között a két település általános iskolájában azokat az időkapszulákat, amelyek a fejlesztéssel kapcsolatos munkák kezdetét jelzik.

Nagy Attila, a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás elnöke elmondta, közel egymilliárd forintos támogatást nyertek el az oktatási intézmények bővítésére, felújítására, oktatási eszközök beszerzésére. Emellett eredményesen pályáztak önrész-kiegészítésre is. A sellyei Kiss Géza Általános Iskola eddig két telephelyen működött, állandóan gondot okozott az ingázás. A támogatás révén a Bodonyi utcai épületet felújítják, nyolc tanteremmel, öt csoport- és fejlesztőszobával, könyvtárral, irodákkal és aulával bővül a jelenlegi épület.

A vajszlói Kodolányi János Általános Iskolában egy régi épületrészt váltanak ki a hozzáépítéssel, itt tizenkét tantermet, két fejlesztőszobát, szertárat, számítástechnikai, valamint természettudományos termet és irodákat alakítanak ki az újonnan épített szárnyban. A csányoszrói iskola épületét és a tetőszerkezetet is felújítják, illetve hőszigetelik a falakat, míg a magyarmecskei iskolában oktatási eszközöket vásárolnak a pályázati támogatásból. A munkák a tanév végén kezdődnek.

*

Ormánság hét a Csányoszrói Napsugár Óvodában

A Csányoszrói Napsugár Óvoda minden évben megrendezi az Ormánság hetet. Idén erre május 10 és 16 között került sor. Erre az időszakra intézmény számtalan régiséggel telik meg, a gyermekek és minden idelátogató egy élő kiállításba csöppen. A tárgyak helybeli gyűjtőktől származnak és olyan ritkaságok is elő kerülnek, amelyeket máshol nem tekinthetünk meg.

A rendezvény célja a néphagyományok ápolása, a gyermekek Ormánság-szeretetre nevelése. Ugyanakkor a programok során az idősebbek is találkozhatnak a hely kulturális örökségével.

A kiállítások mellett mesék, versek, énekek kerülnek elő meghívott előadóktól. Ismeretterjesztő előadások zajlanak és sajátos ormánsági ételek készülnek, mint kötözött gombóc leves, szármán, töltött dagadó.

A HVI a vidékkel kapcsolatos összes prospektusát, szórólapját és egyéb kiadványát a szervezők rendelkezésére bocsátotta. (fotók még a cikkgyűjtemény alatti galériában)

*

Felújították a műemléki óvodát és a laktanyát is

Magyarbóly–Illocska | Mintegy 90 millió forintos támogatással értékmegőrző fejlesztés valósult meg Magyarbólyban és a szomszédos Illocskán a közelmúltban.

Megtartották a Magyarbóly központjában felújított műemléki óvoda ünnepélyes avatását, ahol már kétéves kortól fogadhatják a gyerekeket. A 36 millió forintos ÚMVP pályázati támogatással segített beruházásban a szemközti evangélikus templom óratornya, valamint a szomszédos patika rekonstrukciója is megtörtént.

Az eseményt követően Illocskán is bemutatták a külsőleg felújított volt határőrlaktanyát, mely a jövőben szociális otthonként funkcionál majd. E munkára is ÚMVP-pályázaton nyertek támogatást, 49 millió forintot.
A megnyitót követően nyílt napot is tartottak, így a magyarbólyiak és az illocskaiak is megnézhették az új épületeket csütörtökön déltől.

*

Ormánsági könyvadomány

A Sellyei Helyi Vidékfejlesztési Iroda sikeres könyvadomány akcióban működött közre a Csányoszrói Általános Iskolában. A helybeli "Múlt a jövőért" Alapítvány sikeresen pályázott a budapesti székhelyű Maholnap Alapítványtól gyermek és ifjúsági irodalomra, szépirodalomra és ismeretterjesztő könyvekre összesen 200.000 Ft értékben. Az iskolába 8 településről járnak be diákok, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya 30%, sokan közülük csak ilyen segítséggel juthatnak friss olvasnivalóhoz.

A könyvcsomag a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárában került összeállításra. A HVI a pályázati tanácsadáson túl szerepet vállalt az adomány helyszínre juttatásában is.

*

Magyar fajta hozott dicsőséget a Nemzeti Vágtán

Szép baranyai siker is született nemrégiben a fővárosban zajló Nemzeti Vágtán.

A számos futam között idén először adták át a „Magyar Lófajták Győztese” díjat, amelyet Káder Tokió nevű, kisbéri félvér fajtájú paripával a Villány színeiben induló hagyományőrző huszár, Papp Kornél vehetett át. A győztes lovas 200 ezer forinttal gazdagabban térhetett haza, a nevező település pedig ingyen indulhat a következő évi Nemzeti Vágtán.

A három napon át tartó versenyre hetvenkét település nevezett, az idei Nemzeti Vágtának kilenc határon túli magyar település is a vendége volt. A nagyszabású eseményre összesen háromszáznyolcvan ló érkezett, a fellépők száma is meghaladta a háromszázat.

*

Kazettás templom felújítása Adorjáson

A Vejti-Zaláta Református Társegyházközség az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a "Kazettás templom felújítása Adorjás I." című pályázatával 25.801.009.- Ft támogatásban részesült, melynek célja a vidéki örökség megőrzése.

A projekt során megvalósuló infrastrukturális és tartalmi fejlesztésnek köszönhetően a műemlék templom külső, belső felújítása, a műemlék parókia külső felújítása valósult meg. A fejlesztés teret biztosít a hitélet kiteljesedésének és megőrzi a hagyományos értékeket képviselő épített örökséget.

*

Új utakon a dinnyések

Az elmúlt években jelentős változáson ment át az ormánsági dinnyetermesztés. A kiszámíthatóbb haszon reményében a korai fajták helyett a jó minőségű közép és késői érésűek termelésére álltak át a gazdák.

A dél-baranyai dinnyetermesztők már sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt, értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, a spanyol és az olasz import hatásait, az ingyenes dinnyeosztást. Valaha összesen 600-700 hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést, azonban néhány évvel ezelőtt jött egy rossz széria, amikor még az ág is húzta a termelőket, és sokan más megélhetés után néztek. Ennek ellenére több helyen ma is látni a földeken kihúzott fóliaalagutakat, amelyben a növény nevelkedik, illetve egy része még a palántanevelőben vár a jövő héten esedékes szántóföldi kiültetésre.

Több helyen látni a földeken kihúzott fóliaalagutakat. A növények egy része még a palántanevelőben vár a jövő héten esedékes szántóföldi kiültetésre

Kovács István termelő és termeltető, az egyik társulás képviseletében elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján módosítottak a dinnyetermesztés technológiáján, illetve más fajtákat választottak a kiültetéshez, amelyek a hazai mellett a külföldi piacon is nagyon jól értékesíthetők.

– Ma is van néhány termelő, aki megmaradt a korai érésű fajta mellett, de döntő többségében a közép, illetve a késői érésű dinnyére álltunk át – tájékoztat Kovács István. – A június vége felé érő gyümölcs 60-70 százalékát Németországba, Csehországba és Szlovákiába szállítjuk, egészen augusztus végéig, szeptember elejéig van érdeklődés a vásárlók részéről. Ebben az időszakban már csak a Magyarországról származó dinnye kapható, ezért biztosított az értékesítés.
A szakember elmondta, évről évre újra többen foglalkoznak ezzel a céltermeléssel, annak ellenére, hogy mind a hazai, mind a külföldre szállítandó áruval szemben nagyon magas követelményeket állítanak a kereskedők. A távolság miatt enyhe hátrányban vannak az ormánsági termelők az ország többi részével szemben, ezért igyekeznek úgy szervezni a szállítást, hogy a vásárlók ne érezzék meg ezt a többletköltséget.

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján mondhatom – folytatta Kovács István –, nagyon stabil az említett országokban a dinnyekereslet, ez azt jelenti, hogy közepes árfolyamon számolva szinte évről évre tervezhető a bevétel nagysága, amely biztos megélhetést jelenthet egy családnak.

*

Hordót Bordóba!-A kisharsányi Művészi Hordók kiállítása Franciaországban

A Villányi borvidékről, Kisharsányból származnak azok a művészek által újragondolt boroshordók, amelyeket a franciaországi Bordeaux-ban állítottak ki márciusban.

A villányi borvidéki, pontosabban kisharsányi Vylyan pincészet 2008-ban lépett elő egy ötlettel, amely a képzőművészet és a borok találkozásából született. Pécsi művészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordókba. Az érdekes kihívás és persze hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK. A projekt Pécs2010 Európa Kulturális fővárosa program támogatásával továbblépett, s az immáron 32 alkotásból álló kiállítás Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Vylyan Pincészet körül látható.
A Művészi Hordók állandó otthonuk, a Vylyan mellett más helyszíneken is felbukkannak, pl. fesztiválokon, tematikus kiállításokon, illeszkedve a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz.

Ezúttal Franciaországba, Bordóba hívták a hordókat, hogy hírét vigyék a Dél-Dunántúli régiónak, a pécsi kultúrfővárosi programnak, a művészeknek, s persze a szép pannon boroknak!

Érdekesség, hogy az alkotások alapanyaga, a 225 literes barrique tölgyfahordó, pontosan a francia Bordeaux-ból származó hordó típus!
Az egykori barrique hordók ezúttal művészi hordóként mutatják meg „távoli szülőhazájukban”, hogy egy dél-pannon hordó számára a borok érlelése után igenis van élet!
Például rejtélyes fiókos szekrényként (Kovács Melinda), festett dionüsosi hordóként (Gyurisa Eszter), pöttyös bögreként (Mihályi András), kaktuszként (Gyuris Róbert), akusztikus hordóként (Lowas Péter), vagy Nyilas Márta finoman hímzett vonalmadaraival.

*

Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése a Sellyei kistérségben” című ÁROP-1.1.5-08/C/A-2008-0025 azonosító számú Európai Uniós projekt keretén belül rendezvényt szervezett Egészségmegőrzés módjai, lehetőségei a Sellyei kistérségben címmel.

(a rendezvény beszámolóját csatoltuk)

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

Cikk megosztása