A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny szervezőbizottsága úgy döntött, hogy 2010. május 31-én (héftő), éjfélig meghosszabbítja a jelentkezés határidejét.

A megmérettetésre csak interneten lehet jelentkezni a Virágos Magyarországért Mozgalom hivatalos weboldalán lehet, ahol többek között megtekinthetők a Versenyfelhívás és a Jelentkezési feltételek, valamint a zsűrizési szempontok is.

A Virágos Magyarországért versenyen belül minden évben kiemelt témákat hirdetnek meg a szervezők. 2010-ben a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítése, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A települések bírálatát július és augusztus hónapban szakemberekből álló zsűri végzi. Az a falu, illetve város képviselheti 2011-ben Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében (Entente Florale Europe), mely település idén a legkimagaslóbb eredményt éri el.

A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja a működési hátteret. Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a „Virágos Magyarországért” verseny célkitűzései összhangban vannak a turizmus célkitűzéseivel; sőt, egyre nagyobb jelentőséget kapnak, hiszen az igényes környezet a versenyképesség alapja.

"A verseny fontos összekötő kapocs Európával" – mutatott rá Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke és egyben Magyarország képviselője a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságban, amely az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét szervezi már 1975 óta. Az elmúlt két évtized alatt negyven magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 5 arany, 15 ezüst, 10 bronz és 10 európai érmet nyertek el a hazai települések. Tavaly Sopron és Lipót érdemelte ki e megtisztelő címet.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyének számít. A verseny megszervezését a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. A Virágos Magyarországért támogatói sorában a kezdetektől szerepel az Önkormányzati Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos más civil szervezet.

Forrás: Objektív Hírügynökség, itthon.hu

Cikk megosztása