LEADER-pénzből kerítenek Jászkarajenőn

Jászkarajenőn nekiláttak a település főutcáján lévő temető kerítésének a cseréjéhez. Gőzerővel zajlanak a munkálatok, igaz a mostoha időjárás miatt csak március 12-én tudtak hozzákezdeni a rekonstrukcióhoz. Az átadásra várhatóan e hónapban kerül sor.

Az is jó hír a helybélieknek, hogy jászkarajenői cég nyerte el a kivitelezést, hiszen ezzel munkát adnak saját lakosaiknak és egy helyi vállalkozást erősítenek. A pályázatot – amelynek összértéke 7,5 millió forint a tervezéssel és műszaki ellenőrzéssel együtt – a helyi katolikus egyház nyerte el, a LEADER program keretében. A teljes főutcai fronton, mintegy 200 m-es szakaszon épül új, kisméretű téglából készített szépen kifugázott kerítés, amelynek magassága 1,8 méteres lesz. A régi, rossz állagú, elhanyagolt kerítés cseréjével kapcsolatban szinte minden karainak van véleménye. A lakosok közül sokan nagyon örültek annak, hogy megújul a kerítés, sőt felajánlották segítségüket, gereblyéztek, serénykedtek.

A temetőnek szép új kovácsoltvas kapuja is lesz. A kivitelező elmondta: két dolog is teljesül. Egyrészt végre zárható lesz az ingatlan, és a közbiztonság is jobb lesz. Másodsorban pedig javul majd a falukép is. A kerékpárforgalmat az építkezés nem zavarja, annak ellenére, hogy a munkák közvetlenül a néhány éve megépült kerékpárút mellet folynak. A feladat elvégzését a LEADER program 100 százalékban finanszírozza.

*

Tanösvény - parkavató

Cegléd – Tanösvényt és oktató kertet alakítottak ki az ÖKOVÍZ Pesti úti irodaháza mellett. A Bajcsy-Zsilinszky téri parkban grafikákkal és rajzokkal díszített táblák hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, de sakkasztalok és egy szökőkút is díszíti a teret. A park ünnepélyes avatóján a polgármester és az ÖKOVÍZ ügyvezetője mondott köszöntőt.

Az ÖKOVÍZ Kft. tanösvényt és ismeretterjesztő kertet alakított ki a fákkal, virágokkal borított területen. A hangulatos parkban mintegy 100 méter hosszúságban új járdát építettek, a járda mellett pedig kis táblákon olvashatóak a tudnivalók a természetről, állatokról, növényekről. Györe Anett, az ÖKOVÍZ Kft. kommunikációs igazgatója elmondta, ez a 16 tábla mutatja be cégünk tevékenységét és felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra. Az ismeretterjesztő park elsődleges célja tehát hogy felhívják a gyerekek és felnőttek figyelmét: fontos, hogy óvjuk környezetünket. Az ÖKOVÍZ egyébként is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre, minden évben hirdetnek rajzpályázatot és a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódóan is játékos vetélkedőre buzdítják az óvodákat, iskolákat. A versenyek sikerét mutatja, hogy mintegy 82 iskola, több mint 20 ezer diákja csatlakozott a kezdeményezéshez. A Bajcsy-Zsilinszky téri park pedig egy újabb lehetőség arra hogy erősítsék a gyerekekben a környezetvédelmet.

Cegléd polgármestere, Földi László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: mindenki tehet a környezetvédelemért, elsőként azzal, hogy saját portája előtt rendet tart és erre a rendre neveli gyermekét, gyermekeit is. „Meggyőződésem hogy kell egy ilyen ismeretterjesztő park, ahová a gyerekek kijöhetnek, és aki megismerik azt, hogy milyen növények élnek a környezetünkben” – fogalmazott Földi László.

A parkot jelképesen a polgármester és az ÖKOVÍZ vezetője adta át a lakosságnak. A parkban két sakkasztal, egy malomasztal, és egy szép szökőkőt is helyet kapott. Az oktatókert pedig kiváló lehetőséget nyújt majd rendhagyó környezetvédelmi órák tartására. A parkban kamerás megfigyelő rendszer működik. Az ÖKOVÍZ munkatársai és az önkormányzat reméli, a tér nem válik vandál kezek áldozatává és sokáig maradhat nyugdíjasok, gyerekek és családok kedvelt parkja.

Forrás: Cegléd TV

*

Műemlékfelújítás az abonyi múzeumnál

Dr. Novák Lászlónak, az Arany János Múzeum igazgatójának a búcsúztatásán jelen volt az abonyi múzeum munkatársa Györe Zsófia is. Vele beszélgettünk az abonyi múzeum helyzetéről.

Jelenleg, mint gyűjteménykezelő dolgozom az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhelyen, de a munkám nagyon sokrétű. Folyamatosan képzem magam, a Pécsi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatója vagyok. A képzés ideje alatt elvégeztem a múzeumpedagógiát. Nagyon sok feladat van és vár rám, hiszen amikor idekerültem, hat munkatársa volt a múzeumnak, jelenleg pedig egy személyben kell helytállnom. Van két civilszervezetünk, az Abonyi Lajos Múzeumi Alapítvány és a Múzeum Baráti Kör, amelyektől nagyon sok támogatást kapunk. A nagyapám, Györe Pál hozta létre a múzeumot akkor még Abonyi Lajos Falumúzeum néven. Az alapítása 1959-ben volt. Nagyapám egészen 2005 júniusáig dolgozott a múzeum vezetőjeként. 2005-től-2008-ig én voltam a múzeum igazgatója, jelenleg Korbély Csabáné. A múzeum eredetileg magtárépületként funkcionált. A 18. század közepén épült, műemlék jellegű épület. Eddig két nagy átalakítást ért meg. Az elsőt rögtön a múzeum megnyitása után 1967-ben, a másodikat 1980-82-ben, a harmadiknak csak az elején járunk.

- Hogyan alakult a múzeum helyzete az utóbbi években?

Mi is kiállítóhely lettünk a megye legtöbb múzeumához hasonlóan. 2008-ban Pest megye önkormányzata átadta a fenntartási jogot az abonyi önkormányzatnak, így most szorosan a könyvtár és művelődési ház alá tartozunk, a fenntartónk pedig az abonyi önkormányzat, és ő a gyűjtemény tulajdonosa is. Ebből természetesen a látogatók nem éreznek semmit. A múzeum most is ugyanúgy látogatható, mint ahogyan előtte volt.

- Mi látható az abonyi múzeumban?

A kiállított anyagunk elsősorban néprajzi jellegű. Van állandó kiállításunk is. Ezek elsősorban mezőgazdasági jellegűek és a földszinten kapnak helyet. Az emeleten egy tisztaszobát és egy konyhát rendeztünk be, a másik oldalon pedig a kismesterségeket mutatjuk be, például a cipész, kőműves, takács szakmát.

- Milyen állapotban van a múzeum külseje?

Aki jelenleg eljön az abonyi múzeumba, azt látja, hogy fekete fóliával van bevonva mind a négy oldala, ugyanis folynak a felújítási munkálatai, ezen belül a sótalanítás folyamata. Ahhoz hogy ez létrejöhetett, nagyban hozzájárult az Abonyi Lajos Múzeumi Alapítvány azáltal, hogy sikeresen pályázott 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alapprogram Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégium egyik kiírására. Lényeges, hogy a kiállítások az átalakítás alatt is látogathatók!

*

Majális jász módra

A 150. fennállását ünneplő Jászkarajenőn az idén is Jász Majálist szerveztek, immáron harmadik alkalommal. Most először került azonban megrendezésre az igaz kuriózumnak számító Jász lakodalmas, amelyet a Karáért Egyesület szervezett.

Napközben lakodalmas menet nyitotta a rendezvény ezen részét, este pedig Lakodalmas mulatságot tartottak a helyi művelődési házban. A Karáért Egyesület vezetője, Tugyiné Pálfistyák Katalin elmondta, sikeres volt az első alkalommal megálmodott program. Minden úgy zajlott, mint egy igazi lakodalomban, bár az ifjú pár nem kelt egybe. A terített asztal roskadozott az ilyenkor szokásos finomságok alatt. Még menyasszonyi torta is jutott a vendégeknek. A rendezvényen részt vevő hagyományőrzők hamisítatlan jász népviseletben voltak, a zene igazán színvonalas volt.

Tugyiné Pálfistyák Katalin boldogan mesélte, hogy rengetegen segítettek a rendezvény előkészületeiben, és külön kiemelte Palya István polgármestert is, akihez nem tudtak lehetetlen és teljesíthetetlen kéréssel fordulni. A napközbeni programokon részt vett a falu apraja- nagyja. A gyerekek népi játszóházban és kézműves foglalkozáson múlathatták az időt, de kulturális programokban sem volt hiány. Felléptek a helyi ovisok, a népdalkör, jazzbalett és majorett csoport szórakoztatta a közönséget.

A település évfordulójához méltóan a Római Katolikus Templomban ünnepi szentmisét celebrált Dr. Varga Lajos püspök, Kósa József és Hornyik Károly vértanú papok boldoggá avatásáért. A helyi általános iskolában helytörténeti kiállítás nyílt, "150 év képekben" címmel. A programokon részt vett több jász település küldöttsége is.

*

Abonyi tanulókkal és ovisokkal kezdik a tanévet

A kőröstetétleni Árpád Fejedelem Általános Iskolának idén már a szomszédos városból is lesz diákja.

A Ceglédi Református Általános Iskola tagintézményeként működő tetétleni suli karnyújtásnyira van csupán Abonytól, köszönhetően annak, hogy megépült a két települést összekötő új, kétsávos út. Így nem tart tovább az átjárás tíz percnél. Sőt, ingyenes is mindez, mert az iskola buszjáratot üzemeltet. Ez Törtel és Jászkarajenő esetében jól bevált, közkedvelt a diákság és szülők körében.

A kőröstetétleni kis iskola taglétszáma évről évre nő, de ugyanakkor még mindig képesek biztosítani azt a többletet- az alacsony osztálylétszámoknak köszönhetően, amit a környékbeli többi iskola nem. Örülnek a kis faluban, mert megérkeztek az első fecskék, az Abonyból átjáró gyerekek, akik szeptemberben náluk kezdenek. Nem csupán a kis elsősöket fogadják itt szeretettel, hanem bármely évfolyamba lehet még korlátozott számban jelentkezni, egészen szeptemberig. Jó hír a nebulóknak, hogy jelenleg egy nagyszabású felújítási program folyik a suliban. Teljes nyílászáró csere történt és a külső hőszigetelés most van folyamatban. Így kívül-belül megújul az iskola. Minden feltétel adott lesz arra, hogy kulturált körülmények között, magas oktatási színvonalon, kiváló eszközellátottság mellett tanulhassanak a gyerekek. Az iskola igazgatója, Arany Zsolt elmondta, szeretettel várnak mindenkit, aki a helyszínen, személyesen szeretne meggyőződni arról, hogy milyen is a kis iskola. Nincsenek titkaik, az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Az sem titok, hogy itt valóban remek és nyugodt a légkör, nincsenek magatartászavarral küzdő gyerekek, ezért a diákok arra tudnak összpontosítani, ami számukra és talán szüleiknek is a legfontosabb: a tanulásra.

A református szellemű oktatásnak köszönhetően a megszokottnál nagyobb a fegyelem, a mindennapi értékekre, az erkölcsös életre nevelik a gyerekeket. A felvételi után többen illusztris gimnáziumokban folytathatják tanulmányaikat. Kőröstetétlen még egy plusz lehetőséget tud kínálni mindazoknak, akiknek gyermekét helyhiány miatt nem vettek fel óvodába. Szeretettel várják az óvodás korú gyermekeket is, akik akár a nagyobb, iskolás testvérrel vagy a nélkül is, de felnőtt felügyelet mellett utazhatnak az ingyenes suli-ovi járaton.

*

Püspöki látogatás Nagykőrösön

A húsvét előtti három vasárnap evangelizációs istentiszteletet tartottak a nagykőrösi református templomban. A március 21-i esti istentiszteletet dr. Szabó István, az egyházkerület püspöke tartotta. Az istentisztelet végén Szabó Gábor lelkipásztor és dr. Simon Ferenc főgondnok köszönetet mondott azért, hogy a kerület költségvetéséből 11 millió forintot juttattak a református templom felújításához.

Már régóta téma a nagykőrösi gyülekezetben, hogy ezt az Alföld egyik legrégibb, legszebb templomát fel kellene újítani, és most hogy az önkormányzat az egyházközséggel közösen pályázott, erre lehetőség nyílt. Az egyházkerület 11 millióval tudott hozzájárulni az önrészhez, ami nem fedezi ugyan az önrészt, de reményeik szerint a gyülekezet a még szükséges 8 milliót előteremti, és hamarosan megújulhat a templom” – mondta el az istentisztelet után a Kálvin teremben tartott szeretetvendégségen a püspök.

*

Festék az abonyi ovisoknak

Április elsején, de nem hó eleji tréfaként Abony óvodái összesen mintegy hatszázezer forint értékben vehettek át festéket a Szivárvány festéküzlet tulajdonosaitól. Nyilván most már más színben fogják látni az óvodákban a világot, hiszen sok színű, kültéri- beltéri, fára és fémre is használható festékeket kaptak. A festékek átadására a Pingvines óvodában került sor. Dr. Egedy Zsolt alpolgármester stílszerűen egy doboz narancssárga festék átvételével fogadta el a cég nagylelkű felajánlását.

Az akciót Cegléden már korábban megtartották, ennek hírére parti Mihály városi képviselő közbenjárása nyomán valósult meg városunkban is. A festést minden óvodában önerőből, szülők és közhasznú munkások bevonásával megoldják. A festékszíneket az óvodákban előre meghatározhatták.

*

Rácz Zsolt fizika emlékverseny 2010

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a nagykőrösi Petőfi iskola egykori tanítványáról, a nagyszerű vadászpilótáról elnevezett területi fizika emlékversenyt. Ekkora érdeklődés még sohasem kísérte a megmérettetést, mint az idén.

21 iskolából 88 versenyző érkezett nevelői kísérettel Pest illetve Bács-Kiskun megyéből, köztük Cegléd, Jászkarajenő, Nagykőrös, Kecskemét több iskolájából. A verseny két csoportban zajlott, külön a 7. és a 8. osztályosoknak, így a tanulók között volt, aki már tavaly is részt vett a versenyen, a tanárok között pedig olyan is akadt, aki már kezdettől hozza tanítványait a versenyre. A résztvevőket a Petőfi iskola 7.b osztályos fiú triója népdalcsokorral köszöntötte, majd Körös Irén, a Petőfi iskola fizika tanára, a verseny megalapítója, szervezője szólt a megjelentekhez. Ismertette Rácz Zsolt életútját, és egy szívhez szóló maga által írt verssel emlékezett a fiatalon elhunyt aranykoszorús, első osztályú vadászpilótára. Ezután Deák György iskolaigazgató köszöntötte a versenyzőket és felkészítőiket. Megtisztelő feladatnak nevezte egykori tanítványuk emlékének az ápolását, amely a tanulók tehetséggondozására is lehetőséget ad.

A 90 perces verseny feladatait a kísérő nevelők által előzetesen beküldött feladatokból Körös Irén tanárnő állította össze.

Az iskolában ezen a napon minden a repülésről és a sportról szólt. Az aulát az iskola egykori diákjának, Dudás Pálnak sport témájú festményei és a T. Nagy János által rendezett Farkas Bertalan űrhajós képei díszítették. A versenyen megjelent Székelyhídi József, a Kinizsi Modellező Klub elnöke és Rácz Zsolt két egykori vadászpilóta társa, Gál Sándor és Bedő István, akik egy korabeli pilótaruhát valamint egy szkafandert is kiállítottak, és gyerekeknek a verseny befejezése után érdekes előadást tartottak.

*

Foci a civilekért

Véget ért az 1 % kupa. Cegléd város civil szervezeteinek rendezett focibajnokságot a Közgáz csapata nyerte, a záró rendezvényen pedig a tűzoltóság által indított csapat lett a győztes.

A labdarúgótorna célja az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét: adójuk 1+1 százalékával helyi szervezeteket támogassanak, de a sportesemény arra is kiváló alkalmat teremt, hogy a civil szervezetek tagjai barátkozzanak egymással.

Idén kilenc csapat nevezését fogadták. A négy hónapon át tartó mérkőzések zárásaként úgynevezett civil napot rendeztek, ahol a sportot kedvelő, nonprofit szervezetek tagjai mérték össze tudásukat. A focibajnokság szervezője, Krizsán Ervin sikeresnek nevezte a bajnokságot, mint fogalmazott: a helyi civilek egységesek, politikai hovatartozástól függetlenül szeretnék segíteni Cegléd fejlődését.

A csapatok saját örömükre sportoltak. Nem egymás ellenségeit, hanem ellenfeleit látták egymásban” – mondta a szervező, majd hozzátette: a mérkőzéseken még bíró sem volt, mindenki a fair play szabályai szerint játszott. Krizsán Ervin ezúton is köszönetet mond minden résztvevőnek, egyúttal beszélt a jövőbeli tervekről is, amelyek szerint főzőverseny „beépítésével” családi nappá bővítenék az 1 % kupát.

A bajnokságot végül a Közgáz csapata nyerte, második a rendőrség csapata, míg harmadik egy roma fiatalokból álló csapat lett. A záró rendezvény mérkőzéseit pedig a ceglédi tűzoltók nyerték. A győztes csapat kapta a kupát, a legjobban teljesítő gárdák pedig sportszerekkel lettek gazdagabbak.

Forrás: GERJE-SZTŐK Vidékfejlesztési Egyesület, Cegléd TV, hetihirek.hu

Cikk megosztása