Több tízezren csatlakoztak az Egészséges Vásárhely Programhoz

Hódmezővásárhelyen a képviselő-testület azért döntött az Egészséges Vásárhely Program (EVP) elindítása mellett, mert a város megtartó képességének legfontosabb szempontja az, hogy az ott élők egészségesen élhessenek - mondta település polgármestere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az elmúlt három évben több tízezren csatlakoztak a mozgalomhoz, amibe a város önkormányzata eddig 160 millió forintot invesztált. Az idén több mint 80 millió forint támogatást gyűjtöttek össze. A program körülbelül 70 százalékban külső és 30 százalékban önkormányzati finanszírozásban valósul meg.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója azt mondta, a program bizonyíték arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerben és az emberek életében van helye és szerepe a kórházukhoz hasonló kis intézménynek is.

Szerinte a programmal sikerült elérni, hogy a helyiek ne a kórház leépítéséről, hanem saját egészségükről beszéljenek.

Emlékeztetett arra is, hogy 2008-ban 10 éves programot fogalmaztak meg, amelynek célja egy egészséges és élhető város volt.

*

Kezdetét vette a belváros felújítása

A családok mindennapi kulturális igényeit kielégítő közösségi térré válik a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ, amely 1,2 milliárd forintos összköltségű rekonstrukciója és bővítés a napokban indul el – közölte Lázár János (Fidesz) polgármester az alföldi városban szerdán. A hazai települések közül a hódmezővásárhelyi önkormányzat írta alá elsőként a támogatási szerződést, amely az Agora program keretében lehetővé teszi a műemlék épület felújítását és bővítését – mondta a politikus a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a beruházás költségeinek több mint 92 százalékát uniós támogatásból fedezik.

A 2011 májusáig tartó munkálatok során – amely terveit az épületet az 1950-es években megálmodó Janáky István fiai készítettek el - több mint 2 ezer négyzetméteresre nő a központ hasznos alapterülete, s egy 860 négyzetméteres szárnnyal bővül az épület. A központ 368 férőhelyes, korszerű eszközökkel felszerelt nagyterme alkalmas lesz rendezvények, hangversenyek, színházi előadások megtartására, s az épület számos csoportos foglalkozás rendezésére alkalmas helyiséggel, közösségi térrel is bővül.

A polgármester hangsúlyozta: a művelődési központ felújítása az első lépése a belváros mintegy 8 milliárd forintból megvalósuló felújítási programjának. Ennek részeként a következő években megszépülnek a hódmezővásárhelyi belváros közterei, a tervek szerint 360 millió forintból fejlesztik a Tornyai János Múzeumot, 1,3 milliárd forintos magánberuházással – részben uniós támogatással – elkészül a négycsillagos Ginkgo-Sas Városi Hotel és mintegy 4 milliárd forintból Hódudvarház néven új szolgáltató és kereskedelmi központ is épül.

*

Segély helyett idén is munkát ajánl a város

Az önkormányzatnak idén is segély helyett munkát biztosít a rászorulóknak. Akik elvállalják a város által felajánlott - többnyire zöldterület-karbantartási és -rendezési feladatokat, illetve a takarítói álláshelyeket - azok havonta 60 ezer forintot kapnak kézhez a 28.500 forintos rendelkezésre állási támogatás helyett. Ebben az évben a város több embernek biztosít munkát,  havonta 180-200 főt alkalmaznak. Jelenleg a keret feltöltése folyamatban van.

– Az elmúlt évhez viszonyítva kevesebben vannak azok, akik nem vállaltak munkát, és ami külön örvendetes, hogy míg tavaly közel 50 fő volt az, aki rosszul végezte feladatát, és meg kellett szüntetni a jogviszonyát, idén még egyetlen főnél sem kellett ezt a szankciót alkalmazni – adott tájékoztatást dr. Ambrus Norbert, a Jogi Iroda vezetője.Közcélú foglalkoztatásra a város idén 190 millió forint támogatást kapott, emellett több mint 6 millió forintot nyert további 7 fő alkalmazására, akik a közmunka hatékonyságát ellenőrzik. A Jogi Iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki nem működik együtt az önkormányzattal, nem vállalja el a munkát, vagy nem megfelelően végzi, az nem számíthat a továbbiakban a város támogatására.

*

A helyi termékek fontosságáról tanulnak a fiatalok

Termékében él a vidék címmel internetes versenyt hirdetett a térség általános iskolás diákjai számára a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. A játék célja, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a helyi termékek és a környezettudatos vásárlás jelentőségére.

A Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai azt tapasztalták, hogy a globális gazdasági tendenciák és fogyasztási szokások előtérbe kerülése miatt a helyi élelmiszer előállítása és értékesítése rendkívüli mértékben visszaesett az elmúlt évtizedekben. Éppen ezért szervezték meg a „Termékében él a vidék” című programot.

- A program célja, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a helyi termékek és a környezettudatos vásárlás jelentőségére. Egy internetes vetélkedőt szerveztünk számukra, amelyre öt fős csapatokban jelentkezhetnek a gyerekek – mondta el a játék kapcsán Horváthné Kővágó Erika, a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársa. A játékra összesen hét település kilenc iskolájából hívják meg a gyerekeket. A vetélkedő alatt olyan feladatokat kapnak a diákok, amelyek tájbejárásra és a helyi mezőgazdaság, élelmiszeripar megismerésére sarkallja őket. A verseny első fordulójára 2010. április 12-én kerül sor. Az első három legeredményesebb csapat egy hétvégi kirándulást nyer Galgahévízen.

*

Székkutason megújultak a buszvárók

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyert pályázati forrásnak köszönhetõen megújultak, sõt helyenként új buszvárók épültek.
Székkutason a meglévõ buszvárók akadálymentesítésre kerültek, a járdasziget és járda közötti részen. Minden megállóhelyi járdasziget burkolata kicserélésre került, díszburkolattal lett ellátva, mivel az elõzõ töredezett, sérült volt.

Ezen kívül három megállónál új, az eddig meglévõhöz hasonló, a faluképbe beleillõ faszerkezetû, üvegezett oldalú buszváró építmény lett felállítva.
A projekt eredményeként megvalósult a biztonságos közlekedés megteremtése, melynek elsõdleges szempontja volt a kifogástalan állapotú autóbusz megállóhelyek kiépítése.

*

Megújul a városi könyvtár Hódmezővásárhelyen

Nagyszabású fejlesztés veszi kezdetét a Németh László Városi Könyvtárban egy pályázati sikernek köszönhetően. Több mint 16,5 millió forintot nyert a könyvtár a tartalomszolgáltatás fejlesztésére, így többek között a honlap bővítése és korszerűsítése is folytatódhat.

A Németh László Városi Könyvtár a "Tudásdepó Expresszt - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében" elnevezésű programon sikeresen pályázott, amelynek köszönhetően közel 17 millió forintos fejlesztés indulhat meg az intézménynél. A főként informatikai korszerűsítésnek köszönhetően fejlődnek a könyvtári lelőhely-adatbázisok, de megújul az intézmény honlapja is. A projekt idén októberben kezdődik és egy éven keresztül tart, ez idő alatt olyan programokat is szerveznek, amelyek korosztálytól függetlenül népszerűsítik az irodalmat és az olvasást.

– A szolgáltatások körét úgy is bővítenénk, hogy az informatikai eszközök használatát és könyvtárszakmai ismereteket oktató tanfolyamokat indítanánk – tette hozzá Soós Csilla.

Az intézmény igazgatója elmondta: a mai világban szinte elengedhetetlen követelmény, hogy az interneten keresztül bármit el lehessen intézni, így a könyvtár célkitűzése az, hogy otthonról is elérhetők legyenek a kínált szolgáltatások: lehessen akár könyvet hosszabbítani, előjegyeztetni vagy a katalógusban keresgélni

– Szeretnénk a könyvtár honlapját is fejleszteni, melynek tartalmát a későbbiekben angol és német nyelvre is lefordítanánk. Egy interaktív gyermekoldal indítását is tervezzük, illetve az is fontos lenne, hogy on-line, 24 órán keresztül elérhetővé tegyük az itt kínált szolgáltatásokat – mondta az igazgató.

A honlap korszerűsítésével lehetőség lenne arra is, hogy a vásárhelyi intézmény csatlakozzon a megyei, illetve az országos könyvtári adatbázishoz, valamint az európai digitális rendszerhez. A pályázatnak köszönhetően kis mértékben ugyan, de lehetőség nyílik tárgyi eszközök beszerzésére is. Új bútorokkal vendégváró sarkokat rendeznek be, így biztosítva kellemesebb és esztétikusabb környezetet a könyvtárhasználók számára.

*

Önkéntesek találkozója

A mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpontban tartják az Európai Önkéntes Szolgálat idei klub találkozóját, amelyen a Magyarországon dolgozó külföldi fiatalokat látták vendégül.

Az EVS, azaz az Európai Önkéntes Szolgálat az Európa Bizottság finanszírozásával 1995 óta működik Magyarországon. Az eltelt 15 év alatt már több ezer külföldi önkéntes fordult meg hazánkban, és nagyon sokan látogattak itthonról is különböző országokba. A program olyan fiatalokat toboroz, akik önkéntes munka által meg szeretnének ismerkedni egy másik ország sajátosságaival, ezért cserébe pedig szállást, étkezési lehetőséget és némi zsebpénzt kapnak. Elsősorban civil szervezeteknél és különböző intézményekben helyezkednek el.

- Vannak akik kétnyelvű iskolában, óvodákban tanítanak, akik hajléktalanokon segítenek, vagy éppen kórházakban. Sokféle munka adódik számukra, sokféle területen – mondta el Kiss Endre, az EVS Klubot szervező Fiatalok az Állampolgári Részvételért Közhasznú Egyesület alelnöke.

A fiatalok többsége még tavaly szeptemberben érkezett Magyarországra, vannak akik fél évig, vannak akik akár egy évig is itt maradnak. A klub féléves értékelő rendezvényén huszonöten vettek részt.

Az EVS félévértékelő rendezvénye április 11-ig tart. A klub programjai között elsősorban tréningek szerepelnek, amelyeken a különféle felmerülő problémák kezelését, azok megoldását sajátíthatják el a fiatalok, de ez kiváló lehetőség arra is, hogy tapasztalatokat cseréljenek egymással. Az utolsó két napban pedig városnézésre indulnak, amely során Vásárhely és Szeged nevezetességeit is megtekintik majd.

*

Kiosztották a mezőgazdasági termékek nagydíjait

Kiosztották a Magyar Állattenyésztésért és a Magyar Növénytermesztésért Termékdíjat: előbbit a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Platinum és Herbárium termékcsaládja érdemelte ki, utóbbit pedig új és hibrid gabonafajtáival a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. nyerte el.

Az április 23-án kezdődő XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismerést kedden adták át Hódmezővásárhelyen. Az elismerést a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Esélycsomag, kutatóktól című pályázata kapta. Az anyag az intenzív és extenzív termőhelyeken, a szélsőséges klímához, a "visszafogott" növénytápláláshoz, az új kihívásokhoz alkalmazkodó, nagy területen termesztett fajták és hibridek előállításával, és a szélsőséges klímához igazított termesztési technológia kifejlesztésével foglalkozott.

A szakember elmondta: a kutatók a különböző kalászos, kukorica és egyéb növények leírása mellett egyebek között a termelési technológiát, a növény védelmét is a zsűri elé tárták, amely óriási segítség lehet a gazdálkodóknak a termelési folyamatban.

Forrás: A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület

Cikk megosztása