Kistérségek, mesterségek kiállítása a II. Európai LEADER Expo-n

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar LEADER Szövetség közös rendezésében, valamint az Európai LEADER Szövetség (ELARD) társrendezésében valósult meg idén második alkalommal a Nemzetközi Leader Expo.

„Kézfogás a Vidékért” nemzetközi konferenciával kezdődött a több napos programsorozat, amelyen a fő vendég Panagiotis Patras, az ELARD elnöke volt. Patras elnök úr előadásában a hálózatok kiépítésének fontosságára helyezte a hangsúlyt, hiszen a már működő vagy létrejövő hálózatok szakértői hozzáértéssel tudják támogatni a LEADER csoportokat. A hálózatok célja, hogy az emberek tanuljanak egymástól, megismerjék egymást és átadják tapasztalataikat, tudásukat, ötleteiket, valamint hogy új projekteket és fejlesztéseket hozzanak létre.

A rendezvényen résztvevő kiállítók már szerdán megérkeztek a helyszínre és elkezdhették a 21 nm2-es pavilonok berendezését. A LEADER kistérségek és népi mesterségek kiállítása a "C" pavilonban az UTAZÁS 2010 kiállítással egyidőben zajlott. A nagyközönség számára pénteken nyíltak meg az Expo kapui. A kézműves és iparművészeti termékek, valamint a gasztronómia szerelmeseinek a Leader Expo bőségesen tartogatott meglepetéseket. A rengeteg kóstolási lehetőség mellett a látogatók közvetlenül a termelőktől vásárolhatták meg áruikat, lényegesen olcsóbban, mint a boltokban.
A pavilon színpadán 3 napig folyamatosan zajlottak a színesebbnél-színesebb programok. A Dél-alföldi régió fellépői pénteken mutathatták be műsoraikat. A fellépők között szerepelt többek között a Déli Napfény Nonprofit Kft. térségéből érkező Fonó Néptáncegyüttes. A Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Kh. Egyesület jóvoltából egy népi ruhabemutatót csodálhattunk meg. Az igazán különleges darabokat a csorvási Hudák Szövőüzem készítette. A Duna-Tisza közéről érkező Kunbaracsi Kökény Citerazenekar a Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft. közvetítésével látogatott el a kiállításra. A Dobozi Népdalkör előadásában Békés megyére és különösképpen Doboz Nagyközségre jellemző népdalokat ismerhettünk meg.

A C és G pavilon közötti területen minden nap a fesztivál ideje alatt két-két házi sertés vesztette életét a látogatók nagy örömére, akik az uniós előírásoknak megfelelő disznóvágás után megkóstolhatták a már feldolgozott húsból készült disznótoros finomságokat.
Az egész napos programok házigazdája Rákóczi Feri rádiós műsorvezető volt, aki humoros hozzászólásaival és konferálásaival megteremtette a hangulatot mind a fellépők, mind pedig a közönség számára.

Összességében az Utazás 2010 kiállítás és a II. Nemzetközi Leader Expo sikeresnek mondható. A szombati ebéd utáni rövidke napsütés közel 20 ezer látogatót csalogatott ki a rendezvényre. A szervezők elmondása alapján csupán a vasárnap délutáni bombariadó gátolta meg, hogy idén a látogatók száma meghaladja a rekordot jelentő 60 ezret.

Külön kiemelendő, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által meghirdetett „A megújuló Vidékért” című pályázaton első helyezést ért el Molnár István tarhosi őstermelő, melyre mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektekkel és programokkal lehetett nevezni. "Kislibától a tollpaplanig" című projektje a Turizmus és vállalkozásfejlesztés szakterületén ért el kiemelkedő sikert.

Az elnyert "Mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projekt/program” elismerő cím mellett Molnár István részt vehet egy többnapos külföldi szakmai tanulmányúton, melyen újabb mintaértékű programok megismerésére nyílik lehetőség.

Sikeréhez ezúton is gratulálunk!

forrás: www.korosokvolgye.hu

*

Megjelentek Gyomaendrőd 2010-es turisztikai kiadványai

Elkészültek a város legfrissebb turisztikai kiadványai. A hozzánk látogatók immáron négy nyelven – a magyar mellett angolul, németül, románul – tájékozódhatnak az aktuális lehetőségekről.

A látnivalók és helyi rendezvények ismertetése mellett részletes szálláshely információkkal is szolgál a színes, 36 oldalas füzet. A horgászati és vadászati lehetőségeket különálló reklámanyagok ismertetik.Az Utazás Kiállítás 2010 idegenforgalmi szakkiállítást március 4-7. között tartják a HUNGEXPO nemzetközi vásárközpontjában, ahol a Tourinform Iroda munkatársai már a friss kiadványokkal várják a Gyomaendrőd iránt érdeklődőket.

A kiadványokat digitális formában bárki megtekintheti és letöltheti oldalunkról a http://gyomaendrod.com/hu/kiadvanyok cím alatt.

*

Vissza a gyökerekhez

A Magyarországon mindeddig egyedülálló, nyolc állomásból álló I Love Békés Megye nevű rendezvénysorozat havonta, a megye különböző helyszínein bont sátrat. A Békés Megyei Önkormányzat látványos kiállításokkal, gasztronómiai élményekkel, valamint szórakoztató programok sokaságával kíván betekintést nyújtani a régió gyökereibe, kincseibe. A rendezvénysorozat első helyszíne 2010. február 20-án, szombaton Békéscsaba volt.

Mint a régi Szabadság Mozis időkben, a szombati, délutáni négyes matiné ideje alatt több tucat gyermek vette be, az immár két esztendeje Phaedra Közéleti Központra hallgató intézmény előterét.

A valaha, a bal- és jobboldali jegyszedő nénik demarkációs vonala között felállított megyepuzzle-játék rávilágított arra, hogy nemcsak Los Angeles, Párizs vagy London a világ közepe, hanem azonfelül létezik még Sarkad, Szeghalom, vagy éppen Újkígyós is a szűkebb régióban.

S miután minden tanya/falu/várospuzzle darab a helyére került, a nagyteremben a Világszép Nádszálkisasszonyt mutatta be a Békés Megyei Napsugár Bábszínház társulata, amelyet a Jókai Színház Színitanház előadása követett. Majd Prohászka Béla, olimpiai bajnok mesterszakács ételbörzéje nyugtatta meg a nemcsak a csepűrágók gyomrát.

A nap csúcspontja mindenképp, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) koncert volt. Azonban a PASO-henger előtt Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere a köszönetét fejtett ki a megyei önkormányzatnak, hogy Békéscsabát választották első helyszínül.

És vajon „lesz-e szeretlek Békéscsaba?" - tette fel a kérdést a város első embere, majd hozzáfűzte, mindent el fognak követni, hogy az ehhez hasonló rendezvények által a fiatalok itt maradjanak Békéscsabán. A polgármester továbbá elmondta, hogy nagyon fontosak a hús-vér programok, és nem nagyon szeretné, ha a jelenlévők a gyermekeiket már csak az „interneten láthatnák".

Forrás: www.hir6.hu

*

„Megújuló Energia – Megújuló Közösség” konferencia

Kondoros Nagyközség Önkormányzata 2010. június 4. napján „Megújuló Energia – Megújuló Közösség” címmel konferenciát szervez, melynek témája:

* A solar rendszer használata a mindennapokban
* A megújuló energiák szerepe Magyarországon
* Tisztább energia a háztartásokban.

A rendezvény helyszíne:

* Kondoros Nagyközség Polgármesteri Hivatala (házasságkötő terem), Kondoros, Hősök tere 4-5

* Petőfi István Általános Iskola, Kondoros, Iskola utca 2.

* Kondorosi Csárda Kondoros, Hősök útja 23.

*

Államreform Operatív Program ÁROP - 1.A.2/A

Városunk sikeres pályázatot nyújtott be, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Államreform Operatív Program keretében kiírásra került ÁROP-1.A.2/A „A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” témában, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

A pályázat célja olyan új szervezési-működési kultúra széleskörű elterjesztése a polgármesteri hivatalban, amely a stratégiai menedzsment, az eredményességi szemlélet, a felügyelt intézmények felé a jó gazda hozzáállás és a költséghatékonyság javításával erősíti a hivatal ügyfélkörének nyújtott közszolgáltatások színvonalát.

*

Modernizáció a békéscsabai buszpályaudvaron

Augusztustól nem kell esőben állniuk azoknak az utasoknak, akik a békéscsabai buszpályaudvaron a járművekre várnak, ugyanis a peronokat és a lépcsőket teljes egészében lefedik. Ez a fejlesztés csak egy apró eleme annak a közel háromszáz millió forintos beruházásnak, amelynek eredményeként teljes egészében megújul a terület.

A modernizáció részeként elválasztó korlátok épülnek, kicserélik a térburkolatot és az aluljáró falburkolatát, a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő liftet szerelnek fel, és a békéscsabai helyi közlekedésben részt vevő buszokat modern elektronikus utastájékoztató rendszerekkel szerelik fel. A március végén induló projektről március 17-én szerdán délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a békéscsabai buszpályaudvaron.

A „Közösségi közlekedés fejlesztése Békéscsabán" elnevezésű projekt a Dél-Alföldi Operatív Program keretében, jelentős mértékű Európai Uniós támogatással valósul meg.
A beruházás összköltsége 294 485 349 Ft, melyből 265 448 535 Ft-ot az Európai Regionális Fejlesztési Alap, és a Magyar Állam társfinanszírozása biztosít. A fennmaradó, mintegy 29 millió forintos önrészt az önkormányzat, és a Körös Volán Zrt. 50-50 százalékos arányban fedez.

A több mint huszonöt éve épült létesítmény sok szempontból a békési megyeszékhely kapuját jelenti, így nagymértékben meghatározza azt, hogy a Békéscsabára érkezőknek milyen az első benyomásuk a városról. Ennek megfelelően a pályaudvar felújításakor minden olyan követelménynek szeretne megfelelni az önkormányzat mint beruházó, amely egy modern, biztonságos és emberbarát létesítmény kialakításához elengedhetetlen.

A beruházás keretében kicserélik - mintegy 2300 négyzetméteren - a peronok térburkolatát, új elválasztó korlátok telepítenek, az aluljárókból a peronokra vezető lépcsőt és a lépcsőkorlátot felújítják, az aluljáróban kicserélik a falburkolatot. Az esélyegyenlőségi szempontokat sem hagyják figyelmen kívül, így az aluljáróból a felszínre egy új lift segíti majd a mozgásukban korlátozottak közlekedését, illetve a Temető sori és a vasútállomás közötti felszíni gyalogosforgalom is akadálymentes lesz...

Forrás: hir6.hu

*

Aláírták a békéscsabai SO2 támogatói szerződését

Ezzel a beruházással javítunk a beteg helyzetén - fogalmazott Vantara Gyula polgármester 2010. március 29-én hétfőn délelőtt, a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SO2) korszerűsítésére megnyert uniós pályázat támogatási szerződésének aláírása előtt. A megyeszékhely önkormányzata, mint fenntartó 2008. májusában adott be pályázatot a kórház sürgősségi osztályának fejlesztésére, amelynek eredményeként az 513 millió forintos beruházáshoz 456 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A békéscsabai beruházás keretében elvégzik a műtői blokk építészeti, burkolati és nyílászáró felújítását. Megépítenek egy új várótermet, akadálymentesítik a gyalogos főportát, bővítik az intézeti klímarendszer kapacitását és homogenizálják az orvosi gáz ellátási rendszerét. A projekt részét képezi az eszközfelújítás, kicserélik a CT-berendezést, az elhasználódott röntgen felvételezőt digitális röntgen állomásra cserélik. Vásárolnak sürgősségi ultrahang berendezést, és modernizálják a műtői blokk eszközeit is. A betegmobilizáló eszközök cseréje mellett korszerűsítik az SO2-höz kapcsolódó informatikai hálózatot. A sajtótájékoztatón elhangzott, a beruházás eredményeként a jelenlegi 12 év helyett 3,7 év lesz a műszerek átlag életkora.

Forrás: hir6.hu

*

A szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola akadálymentesítése

Befejeződött a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola épületének teljes körű akadálymentesítése. A beruházást március 30-án adták át.
Molnár Istvánné az intézmény igazgatója elmondta, a munkálatokhoz 30 millió forintot uniós pályázaton nyert a fenntartó, az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség. További 12 millió 162 ezer forintot a Magyarországi Evangélikus Egyház biztosított, így összesen 42 millió 162 ezer forintot költhettek az akadálymentesítésre.

Felújították továbbá a tornatermi öltözőket, a mellékhelyiségeket, a folyosók burkolatát, kicserélték a nyílászárókat és liftet is beszereltek az uniós forrás segítségével.

*

Beruházási dömping Békéscsabán

Soha nem látott mennyiségű és értékű fejlesztés kezdődik el a Békési megyeszékhelyen ebben az esztendőben. A város szennyvízhálózatának fejlesztése mellett - hogy csak a legnagyobbakat említsük - elkészül a belvárosi fejlesztés első üteme, elkezdődik az Agóra építése, a 2. számú általános iskola felújítása, megvalósul a buszpályaudvar rehabilitációja.

A „Békéscsabai beruházások - Békéscsabai kivitelezők"" című szakmai tájékoztatóra mintegy negyven helyi vállalkozó érkezett szerdán kora este a békéscsabai városháza dísztermébe. A tájékoztatót a város vezetése azért szervezte, hogy minél szélesebb körben megismertesse a helyi vállalkozókat azokkal a fejlesztésekkel, amelyek közbeszerzési eljárásain a település vezetői szeretnének minél több békéscsabai pályázóval találkozni. A szakmai fórum első részében Sztankó János, a Vállalkozói Centrum Kft. ügyvezetője ismertette a helyi cégek bérleti lehetőségeit az Inkubátorházban, valamint bemutatta az Almáskerti Ipari Park és az Északi Ipartelep jelenleg is folyó fejlesztéseit. A folytatásban Opauszki Zoltán szedte sorba a már nyertes, folyó és a közeljövőben induló projekteket. Az előadássorozat második felében dr. Sódar Anita, a közigazgatási osztály vezetője tájékoztatta a jelen lévőket a közbeszerzési szabályokról, eljárásrendről, a jogszabályi háttérről, a közbeszerzési dokumentációk tartalmáról, valamint a tipikus ajánlattevői hibákról.

A békési megyeszékhelyen már a csatornázási beruházás alvállalkozóinak kiválasztása folyik, így hamarosan elkezdődik a közel 18 milliárdos munka. Emellett lassan hetek kérdése és az Agóra Kulturális Központ építkezésének előkészületei is megkezdődnek. Már folyik a munka a buszpályaudvaron (a tervek szerint augusztus 20-ig befejeződik). Ősszel megkezdődik a belváros revitalizációjának az első üteme, amelynek részeként például a Szent István tér 8., és 10. szám alatti épületek, valamint a Polgármesteri Hivatal külső homlokzata is megújul. Ezzel párhuzamosan a tervek szerint a belvárosi parkolóház építkezése is elkezdődik az Univerzál Áruház udvarában. Ezt a két projektet a közbeszerzési eljárás szempontjából több önálló egységre bontja majd a pályázatot kiíró önkormányzat, hogy a kisebb értékű munkákra minél több helyi vállalkozás pályázhasson.

Opauszki Zoltán tájékoztatójában kitért a közeljövő terveire is. Legkésőbb 2012-ben Békéscsabára ér a vasútfejlesztés, amelynek részeként új felüljáró is épül a vasúti pálya felett. Jelenleg elbírálás alatt van a Szabó Pál téri általános iskola teljes energetikai felújítására beadott pályázat. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület égisze alatt az önkormányzat pályázik kerékpárút hálózat fejlesztésre, amelynek segítségével két keréken és biztonságosan lehetne eljutni Békéscsabáról egészen Szanazugig.

A közeljövő - városüzemeltetési szempontból - legnagyobb fejlesztése lesz a megújuló energiák hasznosításának programja. A tervek szerint megközelítőleg 2 milliárdos fejlesztéssel oldanák meg a Gyulai úton és annak környékén található összes intézmény termálvizes fűtését. A kabinetvezető kijelentette, hogy számítások szerint ezzel a megoldással a fűtési költségek mintegy hetven százaléka spórolható meg. Mivel ezen a területen található a Kórház, több középiskola, a sportcsarnok, az iskolacentrum, kollégiumok, a majdani Agóra, a város az új rendszerrel éves szinten több száz millió forintot takaríthat meg.

Ezen felül kisebb városi beruházás a járda felújítási program, a jaminai közösségi ház megépítése, bizonyos belterületi útszakaszok felújítása. Jelenleg is fut egy több mint százmillió forintos támogatású oktatási program, amely a kompetencia alapú oktatás bevezetését segíti. Ehhez kapcsolódóan az is elhangzott, most fut két közbeszerzési pályázat, amelyek eredményeként digitális táblákkal és laptopokkal szerelik fel a békéscsabai iskolákat. A két pályázatra a város százszázalékos vissza nem térítendő támogatást nyert, amelyek értéke közel 500 millió forint.

A tájékoztató második részében dr. Sódar Anita a közbeszerzési eljárások buktatóiról, az eljárásrendről, a kiírás és pályázás szabályairól tartott előadást. Az osztályvezető elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat minden évben kiad egy közbeszerzési tájékoztatót, amely a város honlapján megtalálható, s amelyben minden olyan pályázat megtalálható, amelyet az adott évben kiír majd a város. Ezek az adatok nyilvánosak, így bárki megtekintheti őket.

Dr. Sódar Anita a közbeszerzésekkel kapcsolatban egy pályázati kiskaput is említett, de ennek alkalmazása helyett inkább arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ne vétsenek számolási hibákat az ajánlatban. A tévesztés miatt nem lesz helyes az adott végösszeg, s mivel ezáltal nem egyértelmű, hogy melyik adat a pontos, könnyen kizárhatják az ajánlattevőt az eljárásból.

Tipikus hibakánt hozta fel az osztályvezető a kizáró okokról való nyilatkozást. Az esetek túlnyomó többségében az derül ki, hogy az ajánlattevő nem is tudja, hogy miről nyilatkozik. A másik tipikus hiba az alkalmasság és a referenciák igazolása. Sokan úgy gondolják elég, ha bemutatják az általuk készített munkákat, holott ezt nem csak bemutatni, de megrendelővel igazoltatni is kell.

Forrás: www.hir6.hu

*

Újkígyós város nyertes pályázata

Újkígyós Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft-hez, az újkígyósi egészségház bővítése, korszerűsítése, komplex akadálymentesítése címmel.

A pályázaton 50.000.000 millió forintot nyert a város, mely összeget a következő fejlesztésekre fordítják: épület teljes homlokzatának felújítása, külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje, padlásfödém szigetelése, teljes felújítást kapnak a háziorvosi rendelők, kiszolgáló helyiségek, gyerekorvosi rendelő és kiszolgáló helyiségei, kialakításra kerülnek a megfelelő mellékhelyiségek, az épület gépészete, fűtése és villamos hálózata teljes egészében rendbetételre kerül.
Új játszóteret adtak át Újkígyóson 2010. április 9-én az újkígyósi Wenckheim-parkban átadásra került az Európai Uniós szabványoknak megfelelő, új játszótér. Az ünnepség egy verssel indult, majd Szebellédi Zoltán polgármester tartott beszédet. Ezt követően Hevesi Imre színvonalas, zenés produkcióval szórakoztatta a népes közönséget. A zeneszámok között tombolatárgyak kerültek kisorsolásra, illetve az újkígyósi civil szervezetek tagjai süteménnyel, pogácsával kínálgatták a játszótérre látogató felnőtteket és gyermekeket. Az ünnepség előtt és közben a gyermekek vidáman vették birtokba az új hintákat és mászókákat.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

Cikk megosztása