Bölcsődei felújítás, állagmegóvás – hazai pályázati forrásból

Az Egyesített Népjóléti Intézmény Kálvin téri bölcsődeépületében május 27-én, az intézmény nyílt napján tartott sajtótájékoztatót dr. Buzás Péter, Makó város polgármestere és Rózsa Istvánné, az ENI vezetője.

(a kép illusztráció, a makói fürdő látványterve) Az apropót az adta, hogy a műszaki átadás-átvétel szakaszába ért a bölcsőde nyílászáróinak pályázati támogatásból megvalósított felújítása. A párhuzamosan tartott nyílt napon számos szülő tekintette meg a bölcsődét.

Dr. Buzás Péter elmondta, uniós források karbantartásra, állagmegóvásra nem állnak rendelkezésre és az állami keret sem bőkezű e téren, de a kiírt pályázati összeget a városvezetés igyekszik Makó felé irányítani.A Kálvin téri bölcsőde felújítására az Önkormányzati Minisztériumhoz benyújtott pályázatból az Egyesített Népjóléti Intézmény Kálvin téri bölcsődeépületének részleges felújítása valósulhatott meg (homlokzati nyílászáró csere, tetőfelújítás). Emellett még 100 új fektetőt is vásárolhatott az intézmény. A támogatás intenzitása: 80%-os (11 millió), 20%-os önerő mellett(2 millió.A fektetők beszerzését az Alex Bébibútorok Kft . (Zsámbék) nyerte el meghívásos pályázaton, ezek értéke 1,1 millió forint.
A homlokzati nyílászárók cseréjét a makói Hovefa Nyílászáró Szaküzlet nyerte el bruttó 11 millió értékben – a polgármester kiemelte, mennyire fontos,hogy ez a pénz Makón maradhatott. A kivitelezés a bölcsőde vezetése által jóváhagyott ütemezéssel történt, hogy minél kisebb fennakadást okozzon a napi bölcsődei munkában. A nyílászárók magas minőségben, a jelenleg érvényes hőszigetelési szabvány szerint készültek el – tette hozzá a Hovefa képviselője.
Rózsa Istvánné a sajtótájékoztatón elmondta, 30 éve nem történt komolyabb felújítás az épületen, ezért a nyílászárók már komoly gondot okoztak: a rossz szigetelés miatt nehéz volt olyan klímát teremteni, amelyben a kicsik nem fáztak meg. A következő pályázati siker is elkelne már – tette hozzá –, hiszen a vizesblokkra is ráférne harminc év után a felújítás a bölcsődében.

*

Fokozódó nemzetközi érdeklődés a LEADER egyesületnél

A Maros-völgyi LEADER Egyesület büszkén mondhatja el, hogy több országból származó érdeklődés övezi az utóbbi hetekben. Az Európai Unióhoz való csatlakozás különböző fázisaiban lévő államok területéről kapunk email-eket, hívásokat, meghívásokat. Így például Bulgáriából, Törökországból, Romániából és Szerbiából is.

E nemezeteknél rendre később indult el a LEADER program vagy a más néven nevezett vidékfejlesztés, nincsen még egyiknél sem olyan stádiumban, mint nálunk, Magyarországon. Ebből következik, hogy tapasztalataink átadása olyan alapkő lehet a számukra, amelyre stabil vidékfejlesztési rendszert tudnak felépíteni, hiszen elkerülhetik a gyermekbetegségeket, és számos jó ötletet hasznosíthatnak.

Mint ahogy 2004-ben, 2005-ben helyiek hallgattuk a régiónkba érkező Nyugat-európai Helyi Akciócsoportok képviselőinek előadásait, úgy most mi utazhatunk el délebbre és keletebbre eső meghívóinkhoz tudásunk, megszerzett rutinunk továbbadására, közlésére. A fenti országokban 2009 nyarán, vagy még később indult be a program, tehát tényleg a kezdeti fázisban vannak, most készülnek sok helyen a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák, amelyek között már több érdekes projektet tartalmazó látszik kirajzolódni.

Az innovativitás nagyon fontos szempont természetesen csatlakozva a helyi értékek felkarolásához. Ezt az irányelvet követték, követik a magyarországi HACS-ok is, amelyek később közös szervezeteket hoztak létre, mint például a Magyar LEADER Szövetség, amely az ELARD (egy felettes vidékfejlesztési nemzetközi szervezet) tagja, s így nagy mértékben közreműködik a nemzetközi kapcsolatok építésében.

A másik fontos tény, hogy nem csak vidékfejlesztési, hanem határon átnyúló projektekben is gondolkodnak leendő partnereink, ahogy természetesen mi is. Így tehát közös munkánkat programokba, rendezvényekbe lehet tölteni, amelyek kivitelezéséhez Uniós és nemzeti forrásokból származó támogatást lehet szerezni. Ezek elérésére a Maros-völgyi LEADER Egyesület is erőfeszítéseket tesz.
Léteznek már határon túli kapcsolatai szervezetünknek, de törekvésünk szerint ki fogjuk bővíteni ezt a kapcsolati rendszert, és komoly tőkét kovácsolunk belőle.

A vidékfejlesztésben érdekelt új partnereink közül az első meg is érkezett hozzánk Ordódi Árpád, a Vidékfejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója személyében, s már a kezdeti megbeszélés során is számos hasznos információ hangzott el. Romániában is alakul a LEADER program, s valóban a szó szoros értelmében alakul, hiszen ők most a tervezés fázisában vannak, most állítják össze a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájukat. A kinti Helyi Akciócsoportoknak is gyorsan kell működniük, hiszen csak négy hónapos határidőt kaptak a tervezésre, amelyből egy hónap már eltelt, mire kihirdették a befejezés dátumát. Így tehát abszolút időszerű a kapcsolatépítés, és most egy picit ki is húzhatjuk magunkat, mert mi, magyarországi Akciócsoportok mondhatjuk el a tapasztalatokat, tehát mi nyújtunk segítő kezet, természetesen cserébe szintén "segítő jobbot" várunk nemzetközi projektek esetén. Ez azért is nagyon fontos, mert folyamatban vannak nemzetközi kiírások, ahol nélkülözhetetlenek a határon túli kapcsolatok, másrészt az új partnert jelentő BANAT-RIPENSIS rendelkezik számos tapasztalattal határon átnyúló projektek menedzselésében valamint nyugat-európai társ szervezetekkel.

Az egyesületük a Makói kistérséghez hasonlóan 17 települést ölel fel 10 önkormányzatot beleértve. Nálunk 50.000 embert takar a kistérség, náluk 45.000 ez a szám. Természetesen ott is meg van a települések között a nagyság szerinti hierarchia, de a szándék egy és ugyanaz, a vidéki térség fejlesztése.
A Banat-Ripensis Egyesület 17 projektet valósított meg közel 10 év alatt, ezek közül a legnagyobb a szerb Törökkanizsa önkormányzatával együttműködve egy 350.000 eurós (kb. 95 millió forint), élőállat kiállítási központ életre hívása volt. Ez azt mutatja, hogy fontos számukra is a mezőgazdasági termékek értékesítése, a tenyész- és vágó állatok megismertetése, a turisztikai vonzerő növelése, amik a mi prioritásaink között is rangos helyen szerepelnek.
A hasonló problémakörrel rendelkező külföldi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel illetve kapcsolattartás nagyon fontos, mert együtt gondolkodásra ösztönöz, s meggyőződésünk, hogy mindenhol vannak jól működő ötletek, rendszerek, amelyeket át lehet és át kell ültetni kinek-kinek saját működésébe.

Megjelent: Maros-völgyi Leader Futár

*

A korábbi miniszterelnök letette a makói fürdő alapkövét

A Makói Gyógy- és Termálfürdő alapkövének elhelyezésével kezdte Csongrád megyei programját péntek reggel Bajnai Gordon miniszterelnök.

Szerinte a makóiak példamutatók abban, hogy közösségként ki tudták találni, és meg tudták valósítani azt az új utat, ami a fejlődést biztosíthatja a városnak. Beszélt arról, hogy Magyarország nehéz éven van túl, mindenki áldozatot hozott, de már érezhető, hogy az ország biztonságosabb vizekre evezett, és jelentős fejlődés előtt áll.
Buzás Péter polgármester azt mondta, Makón olyan iparágat kellett meghonosítani, ami munkahelyeket teremt. A fürdőfejlesztés lehet az a beruházás, amely a "foglalkoztatási kátyúból" kihúzhatja a térséget.

A miniszterelnök ezután a makói általános iskola épülő szárnyát nézte meg, és beugrott egy rajzórára is. A Korona Szállóban felszólalt egy turisztikai konferencián, ahol arról beszélt, hogy a turizmus Magyarország egyik legfontosabb ágazata, Makónak és térségének pedig lehetőség.

– Karinthy azt mondta: a vendéglátás arra jó, hogy megmutassuk, hogyan szeretnénk élni. Azt kérem, élve a lehetőségekkel és példát mutatva megújulóképességből, segítsenek olyan országot építeni, ahol mindnyájan úgy élünk az év minden napján, ahogy szeretnénk – mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon a szegedi városházán ebédelt, majd az M43-as nyomvonalán épülő Tisza-hidat nézte meg Ujhelyi István államtitkárral, Kozma József országgyűlési képviselővel és Botka László polgármesterrel. Botka itt bejelentette, hogy a szegediek fognak nevet adni a hídnak. Lapunk honlapján is lehet majd szavazni, az 5 legjobbat egy bizottság választja ki, majd ezeket újra megszavaztatják. Hozzátette: a híd nyárra összeér, júniusban a hagyománynak megfelelően át lehet gurítani rajta egy söröshordót. A teljes első szakaszt augusztus végére adják át.

Bajnai kijelentette: ahol van koncepció, tudás és akarat, ott korábban elképzelhetetlen fejlesztések valósulhatnak meg. Szeged képes lesz befogadni a jövőt, és a várost Európa gazdasági térképén vastag filccel fogják jelölni többek között a lézerközpont, a klinikai fejlesztések miatt is.

*

II. Nemzetközi LEADER Expo makói szemmel

Véget ért a II. Nemzetközi LEADER Expo, amely Budapesten került megrendezésre az elmúlt héten csütörtöktől-vasárnapig. Tényszerű, hogy rengeteg látogató volt, és örömmel konstatáltuk, hogy a városi emberek nagy érdeklődést mutattak a vidékiek, a vidék értékei iránt.

Egyértelmű hozadéka egy-egy ilyen kaliberű rendezvénynek, hogy sokan ismerik meg térségünket, s bízunk benne, hogy ezeket az embereket turistaként látjuk viszont a közeljövőben településeinken.

A rendezvény ízét sajnos a végén az rontotta el, hogy bombafenyegetés érkezett vasárnap délután ismeretlentől, és ki kellett üríteni az egész helyszínt. Ez azt eredményezte, hogy vasárnap este helyett csak hétfőn lehetett hazaszállítani a kiállítás dekorációit. Ettől eltekintve jó hangulatú, nagy látogatottságú eseményen vagyunk túl.

*

Elkészült az első makói grund

Makó átfogó játszótér–felújítási programja 2007-ben indult útjára, melynek keretében 2009-ben 100 millió forint értékben végeztek korszerűsítési munkálatokat a város játszóterein, illetve közterületein.

A beruházás 90 százalékban kormányzati támogatással valósult meg. Három kiemelt – a Szép utcai, a Petőfi parki, valamint a Návay Lajos téri – és 17 intézményi játszóteret újítottak fel az európai szabványoknak megfelelően. Tavaly, az ígért határidőre elkészültek a játszóterek: a gyermeknapon ünnepélyesen is birtokba vehették a makói gyerekek. A program folytatásaként 5 játszótér grunddá alakítása zajlik, az elsőt személyesen tekintette meg március 29-én dr. Buzás Péter, Makó város polgármestere, országgyűlési képviselő.

A makói átfogó játszótérfejlesztés utolsó üteme öt játszótér grunddá, illetve szabadidős közterületté alakítása. Az önkormányzat tavaly decemberben kötött szerződést a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-vel a grundok kialakítására. A Patay téren, a Jég utcában, a Bajcsy lakótelepen grundfocipálya lesz, a Pulitzer sétányon a meglévő pályát újítják fel, a Magyar utcában pedig tengópálya készül.

A grundfocipályák két végében új labdafogó hálókat épít a cég, grundfocikapuk (hokikapuk), két-két új pad, valamint egy-egy új hulladéktároló kerül. Ahol szükséges talajcserét, feltöltést végeznek és mindenhol újra füvesítik a területet.

A kivitelezés költsége bruttó 6.989.338 Ft.

Nemcsak a nagy, de az ember-, sőt a gyerekléptékű fejlesztések is fontosak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat Makón – mondta el dr. Buzás Péter. Az uniós játszóterek megépítése után a város közössége arra is odafigyelt, hogy mind városrészben legyen kikapcsolódásra szolgáló terület a legkisebbeknek. Ami a kivitelezést illeti, Nagy Nándor ügyvezető elmondta, a Jég utcai grund elkészült. A Patay téren elkészültek a labdafogó hálók és oszlopok, a kapuk az időjárás függvényében kerülnek végleges helyükre.

A Bajcsy lakótelepen az oszlopok, labdafogó hálók telepítése megtörtént, a meglévő kapuk felújítása folyamatban van, a feltöltés, tereprendezés elkészült, még füvesítés van hátra. A Pulitzer sétány oszlopai és a kapuk elkészültek, a labdafogó hálók hamarosan kikerülnek.
A Magyar utcai lábteniszpálya telepítése is folyamatban van. A grundok kialakítása április végére befejeződik.

Nagy Nándor elmondta, a grundok véglegesen akkor vehetők igénybe, amikor a munkások elbontják a bejutást nehezítő kerítést. Addig a fűnek szüksége van a locsolásra, és arra, hogy ne tapossanak rajta, a jó minőségű gyepsőnyeg bírja csak ugyanis az igénybevételt. A fű megerősődéséig a polgármester és a cégvezető türelmet kért a makóiaktól.

*

Megújul a makói belváros a fürdőépület körül

Makó önkormányzata pályázatot nyújtott be a fürdőfejlesztéshez kapcsolódva a kistérségi székhelyek integrált fejlesztése című, DAOP-5.1.2./A pályázatra. A fürdő körüli városrész felújítása, valamint a fürdőfejlesztéshez köthető közműkiváltások megoldása elkerülhetetlen, ha a turizmust mint iparágat szeretnénk Makóra hozni.

A fürdő körüli önkormányzati épületek szállodai funkcióvá történő átalakítása és a bennük működő közfeladatokat ellátó intézmények új helyre költöztetése is indokolja az uniós projekt megvalósítását.
A benyújtott pályázatunkat az irányító hatóság kedvezően bírálta el, megköthettük a támogatási szerződést – mondta el dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő múlt hét szerdán, a testületi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

A projekt költségvetése így az alábbiak szerint alakul, teljes költség: 1.179 milliárd forint, ebből 890 millió Ft a támogatás.
Támogatás intenzitása tehát: 75,5%.
A projekt megvalósulási időszaka: ez év december 1-jétől 2011. november 30.

A pályázat keretében megújul a belváros frekventált részében található több terület, így a felújítandó fürdő főbejáratának előtere (a Marczibányi tér), a Szent János tér, Teleki utca, a József Attila u., a Szép utca, a Csanád vezér tér Széchenyi tér felőli oldala, valamint megtörténik a Mező Imre kollégium értékmegőrző felújítása, fejlesztése és (új) funkcióval történő felruházása.

A kollégium földszintjére és első emeletére az ÁNTSZ, valamint a Földhivatal átköltöztetése valósul meg. A pályázat egyik legfontosabb eleme e két közhivatal átköltöztetése. A pályázat során gazdaságfejlesztő elemként az akcióterületen az önkormányzat a Mező Imre Kollégium második emeletét a vállalkozások számára bérbe adható irodákká alakítja át.

Az építési beruházások mellett számos alternatív program megvalósítására kerül sor. Többek között a fiatalok helyben maradását erősítő közösségi programok szervezése, a környezettudatos gondolkodásmód elősegítése is fontos feladat.

A rehabilitált terület nagysága 3,5 hektár. A projekt keretében a fürdőbe érkező vendégek számára 380 darab parkolóhely létesül. Közel 11 ezer négyzetméter a terület nagysága, amelyre díszburkolat kerül. Kerékpártárolók, utcabútorok kerülnek ki, a belváros egy részén megújul a zöldfelület is.
A projekt a területen 24 új vállalkozással számol, a teremtett új munkahelyek számát pedig plusz 10 főben határozza meg. Összesen 50 ember vehet részt foglalkoztatási programban.
Az uniós projekt szerint e beruházásba, illetve közvetlen és közvetett hatása okán 2016 végéig összesen több mint 2,2 milliárd forint nyagságú magántőke vonódhat be.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület

Cikk megosztása