Sikeresen pályázott Újhartyán az ivóvízminőség javítása érdekében

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) támogatásra érdemesnek ítélte Újhartyán önkormányzatának a település ivóvízminőségének javítására benyújtott, KEOP-1-3-0/2F/09-es számú pályázatát, amely a döntés értelmében 90 %-os támogatásra jogosult.

Ennek értelmében a mintegy 200 millió forint nagyságú beruházáshoz az EU, valamint a Magyar Köztársaság költségvetése 171 millió 810 ezer forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá.

Nagy öröm ez a település lakossága számára, mert a pályázat eredményeként minimálisra csökken az újhartyáni ivóvíz káros anyag tartalma, hosszú távon megalapozva az itt élőknek az egészséges élethez és környezethez való jogát. Újhartyán ezzel a sikeres pályázattal tovább növeli a község lakossági és gazdasági vonzóképességét. A beruházás nem igényel anyagi hozzájárulást a fogyasztók részéről.

A beruházásra azért van szükség, mert az ivóvíz minőségének javítása kötelező feladat. A kútvizek káros anyag tartalmának határértékét a 201/2001-es kormányrendelet írja elő. A vizsgálati eredmények szerint az Újhartyán ivóvízét biztosító kutak vízkémiai komponenseiben mind az arzén, mind a vastartalom meghaladja az előírt határértéket, a mangántartalom tekintetében pedig csak az egyik kút felel meg a jogszabályoknak.

Az újhartyáni önkormányzat a hosszú távú egészségmegőrzés, a fenntartható fejlődés, valamint a jogszabályi előírások maradéktalan betartása érdekében nyújtott be pályázatot 2009-ben „Vízkezelés korszerűsítése az ivóvízminőség javítása érdekében” címmel, amely a határértékek csökkentése érdekében tartalmazza a leghatékonyabb komplex technológiát, figyelemmel a felszín alatti vízbázisok védelmére.

Az év második felében megkezdődő beruházás során korszerű szűrőket helyeznek fel, e közben pedig környezetterhelő munkálatokat nem végeznek, és nem korlátozzák a lakossági ivóvíz szolgáltatást sem. Az újhartyáni önkormányzat ez úton mond köszönetet mindazoknak, akik a sikeres pályázat
előkészítésében részt vettek.

Bővebb Információ:
Szakács József
2367 Újhartyán, Cigleher u. 1/a.
Tel: + 36 -29-373-237
E-mail: [email protected]

*

Koszorúzás a Gyóni Betonon

Dabas Város és a Fóti Motorbarátok Köre koszorúzási ünnepséget szervezett. A résztvevőket április 24-én délután a Sportcsarnokhoz várták, ahonnan közösen indultak koszorúzásra a London étterem falán lévő domborműhöz.

A tavaly ősszel tartott "Gyóni Beton" rendezvény, a veterán jármű kiállítás, dombormű-avatásra és az azt követő, az egész városon áthaladó felvonulás sokak emlékezetében megmaradt. Mi, szervezők nem titkoltan azzal a szándékkal tettük a dolgunkat, hogy hagyományt teremtsünk Dabason; és, hogy a jövőben is emlékezzünk azokról az időkről amikor Dabas, illetve Gyón nem csak a hazai, de a világsajtó fókuszába is bekerült. A földrajzi adottságoknak és a térség akkori - mai napig meghatározó - fejlesztésének köszönhetően különleges útpályát építettek elődeink, ami rövid idő alatt híressé vált az itt született sebességi világrekordok okán.

A versenyzők hol két, hol négy, esetenként pedig három keréken igyekeztek egymást túlszárnyalni. A rekord kísérleteknek 1938. április 23-án halálos áldozata is volt egy angol versenyző személyében. Az akkor 33 éves, mindig derűs férfi, Eric Fernihough, akit barátságos természete miatt hamar megkedveltek Magyarországon is, közel 300 km/órás sebességnél vesztette el uralmát motorkerékpárja fölött. Dabason még ma is sokan őrzik emlékeikben elevenen a történteket. A domborművel a Város méltó emléket állított a sebesség határait feszegető embernek.

Az időpontot a baleset dátuma jelölte ki számunkra, és terveink szerint minden évben, egy áprilisi hétvégén megemlékezünk a Versenyzőről. A koszorúzást követően - szintén hagyomány teremtő céllal - egy "Fernihough emlékkört" teszünk a városban.

Dabas Város és a Fóti Motorbarátok Köre nevében,

dr.Kiss Miklós

*

Mozgalmas időszak a LEADER háza táján

Idén második alkalommal szervezték meg az Európai Leader Expo-t. A programmal párhuzamosan több kiállítás várta a vendégeket a Hungexpo területén. A legtöbb érdeklődő az előző évekhez hasonlóan az utazás kiállítás kapcsán érkezett.

A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület standján a területünkön működő turisztikai szolgáltatók anyagait mutattuk be. A pavilont a térség kézműveseinek segítségével rendeztük be a hagyományos, népi életforma jegyében. Gasztronómiai különlegességként a Sári Rétesház képviselőinek közreműködésével rengetegen megkóstolhatták a különböző ízesítésű réteseket.

A kultúra több szinten is teret kapott. A színpadra az ország minden területéről érkeztek fellépők. Zenével, tánccal, prózával szórakoztatták a nagyérdeműt. A mi térségünket egy autentikus cigány táncot bemutató – gyerekekből álló művészeti csoport képviselte. Zenéjükkel, színpompás ruháikkal, elevenségükkel pillanatok alatt a figyelem középpontjába kerültek. Műsoruk végén nyugtázhattuk, hogy kiváló produkciójukkal valóban kiérdemelték résztvevők figyelmét.

A vizuális kultúra meglétét a Naturama Szövetség standján erősítettük.

„Fotoszintézis 2009” címmel meghirdetett fotópályázat anyagát állítottuk ki. A kiállított pályaművek a szövetséghez tartozó hét akciócsoport területéről érkeztek. A térségünket képviselő fotósok közül többen a díjazottak közé kerültek. NATURAMA Fotópályázatok nyertesei. Köszönjük az aktivitásukat és gratulálunk nekik!

És hogy mitől nemzetközi a kiállítás? Számunkra háromszorosan is az volt, ugyanis három határon túli LEADER csoportot is vendégül láttunk. Az erdélyi partnereink a Homoród-Rika-Küküllő LEADER Térség valamint a Partnerség és az Együttműködés a Nyárádmenti Kistérség Fejlődéséért LEADER csoportok.

Spanyol partnerünkkel a Bajo Guadalquivir LEADER csoporttal egyesületünk elnöke, Kovács István testvér-térségi együttműködést írt alá, melynek jegyében lovasaink bevonásával indul egy közös projekt. Ennek kapcsán kérünk mindenkit, aki lovas turizmussal foglalkozik, vagy azt tervezi, hogy keresse fel munkaszervezetünket. Az első térségi lovas találkozót Dabason az irodánkban tartottuk meg, bízva abban, hogy a továbbiakban egyre több a lovas sportokat kedvelő csatlakozik majd hozzánk. Ezt követően a Hungexpo területén tartott tájékoztatót spanyol partnerünk képviselője, José Antonio Navarro Ortiz munkaszervezet vezető, az Európai Lovasfogadók Hálózatáról.

Reméljük, hogy a lelkesedés ragadós és további együttműködő partnerek csatlakoznak projektjeinkhez.

Kocsír Anikó
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

*

Kiadvány a dabasi szolgáltatókról

Tisztelt dabasi Vállalkozó!

Tájékoztatni kívánjuk Önt arról, hogy Dabas Város Önkormányzata a 2010. évi költségvetésben elkülönített Vállalkozás Fejlesztési Keretének támogatásával kiadvány megjelentetését tervezi a dabasi szolgáltatókról, közöttük az Ön vállalkozásáról.

Szeretnénk egy olyan, részletes adatokat, elérhetőségeket tartalmazó kiadványt elkészíteni, melyet a város valamennyi háztartásába eljuttatunk. Fontosnak tartjuk, hogy a polgárok számára széleskörű, részletes, mindenkinek elérhető információt biztosítsunk az alábbi közel tíz átfogó szolgáltatási területről. Ebben a kiadványban Önnek is lehetősége nyílik ingyenesen a lakosság számára szükséges alapinformációkat közölni.

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben ezzel a lehetőséggel is támogatni szeretnénk a dabasi vállalkozásokat. Az adatközlés, amelyet a mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével tehet meg, önkéntes. Csak azokat az intézményeket, vállalkozásokat áll módunkban a kiadványban megjelentetni, amelyek a kitöltött adatlapot legkésőbb május 17-ig eljuttatják e-mail-ben, vagy papíron a Polgármesteri Kabinetirodába.

A kiadványban várhatóan az alábbi nagy témakörök szerepelnek majd a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatókkal, vállalkozásokkal:
* Egészségügy (pl.: háziorvosok,gyógyszertárak)
* Közbiztonság (pl.: polgárőrségek, településőrök)
* Sport(pl.:intézmények, egyesületek)
* Hivatal
* Nevelés, oktatás (pl.:óvodák, iskolák, családi
napközi)
* Művelődés, civil szervezetek - Építőipar (pl.:tüzéptelepek, kőművesek,
villanyszerelők)
* Vendéglátás, szálláshelyek (pl.: éttermek,
cukrászdák)
* Pénzügyi szolgáltatók (pl.: bankok, biztosítók)
* Temetkezés(pl.: temetkezési szolgáltatók,
virágosok, sírkövesek)
* Egyéb szolgáltatók (pl.: fodrászok, nyomdák)

Kérjük Önt, hogy töltse ki a mellékelt adatlapot (megtalálhatja a Csatolmányokban), legyen részese és szereplője kiadványunknak, amellyel az Ön vállalkozását is támogatni kívánjuk!

Őszinte tisztelettel:

Kőszegi Zoltán
polgármester

Pálinkásné Balázs Tünde
alpolgármester

Bővebb információt a Polgármesteri Kabinetirodában kaphat:
Tel.: 06-29/561-211
06-29/561-261
E-mail:[email protected]
[email protected]

*

Számítógépes tanfolyam

Ingyenes számítógépes tanfolyamot szervezünk könyvtártagoknak. Levelezést, internet használatot, szövegszerkesztést lehet tanulni 12 órában. Előképzettség nem szükséges, 10-től 99 éves korig várjuk a jelentkezőket!

Érdeklődni és jelentkezni a 06-29-360529-es telefonon, vagy személyesen a Dabas, Bajcsy- Zs. u. 11. sz. alatt lehet, a Halász Boldizsár Városi Könyvtárban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Megkezdődnek a városban az útfelújítások

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Dabas Város Önkormányzatának a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácshoz a belterületi közutak felújításának támogatására benyújtott pályázata eredményesen zárult.

Ezáltal új aszfaltburkolatot kapnak az alábbi utcák:

Gyónon: Dr. Halász Mihály u., Gödör u., Kálvin u. és Harang utca
Dabason: Batsányi u., Dózsa Gy. u., Batsányi köz, Új u. és Ék utca, Viola u., Bem u., Szűk u. és Vásártér út, Vörösmarty út (itt újabb pályázat eredményeként kétoldali kerékpársáv is készül)

A beruházás összköltsége 128 millió forint, melynek 50%-át fedezi az elnyert támogatás, a különbözetet Dabas Város Önkormányzata biztosítja.

A kivitelezés április hónapban vette kezdetét, a munkálatokkal járó kellemetlenségek miatt szíves megértésüket és türelmüket kérjük.

Városüzemeltetési Osztály

*

Élő népművészet - Térségi kézművesek eredményei

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület tagjai közül négy kézműves jelentkezett a XV. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás Közép- Magyarországi Tárlatára.

A szakmai zsűri által válogatott kézműves munkákat két kiállításon láthatjuk. Először a XV. – Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép–Magyarországi Tárlatán, amelynek ünnepélyes megnyitója 2010. május 29-én 14 órakor lesz a veresegyházi Szabadidős és Gazdasági Innovációs Centrum kiállítótermében, majd az ősszel nyíló Országos Népművészeti Kiállításon, amikor is a kiválasztott a térségben élő kézműveseink munkái a Néprajzi Múzeumban lesznek láthatóak.

A Közép-Magyarországi Tárlatra a zsűri által kiválasztott pályaművek listáját megtekinthetik ide kattintva.

Forrás: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, Dabasi HVI

Cikk megosztása