Több mint félmilliárdos támogatás Ráckeve Városának

Ráckeve Város Önkormányzata részben uniós támogatás elnyerésére pályázatot nyújtott be "Levegőt! Ráckeve élhetőbb központjáért" címmel.

A kétfordulós pályázat első fordulóján a bíráló bizottság a projektet előzetesen közel 550 millió Ft (összköltsége: 756.361.620,- Ft, a támogatás mértéke 546.846.784,- Ft) támogatásban részesítette. A második fordulóban a projekt fejlesztése és végleges kidolgozása a feladat, erre hat hónap áll rendelkezésre. Ebben a körben már nem a települések versenyeznek a forrás elnyerésére, mivel a támogatások az első körben már előzetesen oda lettek ítélve.

A projekt lényege, hogy a városközpont észak-dél irányú forgalmának kettébontása, azaz a Kossuth L. utca egyirányúsítása a Szent János tértől a hídig, az ellentétes forgalmi irány a József A. utca, az Ady E. utca és Móricz Zs. utca átépítésével és egyirányúsításával lesz biztosítva. A projekt keretén belül nő a parkolóhelyek száma, megközelíthetőbbé válnak a városközpont üzletei, intézményei, továbbá átalakításra kerülnek a potenciálisan balesetveszélyes csomópontok, mint a Hősök tere és a Szent János tér. Lehetőség lesz a város főutcájának kulturáltabbá tételére, a járdák szélesítésére, zöldterületek kialakítására, a közvilágítás igényesebbé tételére. Más jellegű beruházás, de a projekt szerves része a volt Polgári Iskola épületében egy igényes, mai kornak megfelelő szolgáltatásokat nyújtó könyvtár kialakítása, az udvaron egy közösségi tér és szabadtéri színpad létesítésével. A könyvtár jelenlegi épületében egy gazdasági szolgáltatóház fog nyílni.

A fejlesztést 2010. szeptember közepéig kell elvégezni, ezután lehet a több mint félmilliárd forintos támogatási szerződést megkötni. A különféle közbeszerzési eljárások lefolytatása után a kivitelezési munkák 2011 tavaszán kezdődnek meg, és a teljes befejezés 2012 nyarára várható. A program megvalósítása alapjaiban hat a város jelenlegi közlekedési szerkezetére, és hosszútávra élhetőbb városközpontot biztosít.

*

Elindult a Partisáv Önkormányzati Társulás Honlapja

A Társulás honlapját a www.rsdpartisav.hu oldalon érhetik el az érdeklődők, ahol a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág Parti Sáv projektről, az üdülőterületek csatornázását, és ezáltal a szennyezőanyagok kivezetését megvalósító beruházással kapcsolatos aktuális információkról tájékozódhatnak.

A társulás célja, hogy a honlap aktív kommunikációs fórumként szolgálhasson a projekt résztvevői, valamint a honlap látogatói számára.

Látogasson el a honlapra, ismerje meg a projektet és kérdezzen!

*

Defibrillátorok Tökölön

Tököl Város Polgármesteri Hivatala az Egészségügyi Minisztérium által meghirdetett pályázaton a hirtelen szívhalál bekövetkezésének megelőzésére, illetve az újraélesztés megkezdéséhez 3 db defibrillátor készüléket pályázott meg. A pályázat elkészítéséhez segítséget nyújtott Kátai Dénes és Kátai Bencze Annamária. A 300 db benyújtott pályázatból 70-et értékelt sikeresnek az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet.

A pályázat eredményeként defibrillátor kerül elhelyezésre a Polgármesteri Hivatal épületében, az Uszodában, és a Sportcsarnokban. Az önkormányzat 1 db készüléket megvásárol 490 eFt-ért, 2 db-nak pedig az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet téríti meg az árát. A használatra a kihelyezés helyén 12-12 fő képzését kellett biztosítani, melynek a képzési és vizsgadíját a készülék szállítója vállalta.

A képzésre március 30-án került sor a Polgármesteri Hivatalban 40 fő (intézményvezetők, edzők, tanárok, hivatali dolgozók, uszodában dolgozók) részvételével. A hivatalos átadás április 1-én történt, ahol Hoffman Pál átvette a 3 db készüléket Kátai Dénestől, a Morrow Medical Zrt vezérigazgatójától.

Egy defibrillátor a Polgármesteri Hivatalban, egy a Sportcsarnokban, egy pedig a Városi Uszodában került elhelyezésre.

Forrás: tokol.hu

*

Újjáépül a Szigetszentmártoni katolikus templom

Az 1788-ban újjáépült katolikus templom felújítására a Szigetszentmártoni Római Katolikus Egyházközség az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) által meghirdetett, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vett 10 465 015 forintnyi támogatást.

A pályázatot 2009. januárban nyújtotta be az egyházközség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH), mivel a település központjában álló épület méltó megjelenése szempontjából nélkülözhetetlen volt a homlokzatok stílusos kialakítása. Az értékelést követően a Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület (LEADER Akciócsoport) hozta meg a pozitív döntést, így a templomrekonstrukció 2010 februárjában megkezdődhetett.

Szigetszentmárton az ősi települések közé tartozik, neve írásban először 1285-ben fordult elő, amikor is IV.(Kun) László király egyik oklevelét innen keltezte. A település elnevezésében a Szent Márton név a templom védőszentjére utal, amelynek felépítéséhez Krisztina főhercegnő, a Ráckevei koronauradalom birtokosa, Mária Terézia leánya adománnyal is hozzájárult. Az egyhajós, homlokzati síkban tartott toronnyal ellátott copf stílusú épületben a vörös márványból készült főoltár felett látható a Szent Mártonról 1800 táján készült festmény. Különösen szép korai barokk munka Szent Antal és Szent János faragott szobra, amelyet az 1759. évi egyházlátogatási jegyzőkönyve már említett. Ezek a kisméretű, szépen kidolgozott alkotások a régebbi, 1727-ben épített templom berendezéséhez tartoztak, ma a karzat alatt, a bejárat két oldalán állnak. A katolikus templom mellett felállított világháborús halottak emlékműve egyszerűségével és sűrűn vésett neveivel mementóként áll, emlékeztetve a szörnyű évekre.

Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület

*

Indul a játszótér építése
"Kölykök-Tere"

Apajon már három évvel ezelőtt is nagyon hiányolták a játszóteret, ezért Novák Pál polgármester ígéretet tett arra, hogy minden lehetőséget megragad, hogy megvalósulhasson egy olyan hely, ahol a gyermekek nyugodtan játszhatnak.

Ennek a munkának az első lépcsője az volt, hogy a Dobó úti területet a majdani játszótér területévé nyilvánította a képviselő-testület. Következő lépésként a helyiek elkészítették a terveket társadalmi munkában, ledokumentálták, majd az ÚMVP III. tengely Falumegújítás és fejlesztés jogcímére pályázatot nyújtottak be, hogy a terv meg is valósulhasson.

A Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület (helyi akciócsoport) és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 20.000.000 Ft-tal támogatta az apaji önkormányzat projektjét, ennek eredményeként a megvalósítás 2010. február 25-én kezdődött, így hamarosan már a gyerekek és persze a szülők is élvezhetik a játékot.

Forrás: apaj.hu

*

Ráckeve a Kultúra Magyar Városa!

A sikeres pályázat eredményeképpen a 10.000 fő alatti lakosságszámú települések között meghirdetett kategóriában – Pest megyében elsőként – Ráckeve kapta meg a „Kultúra Magyar Városa” címet.

Az oktatási és kulturális miniszter által adományozott „A Kultúra Magyar Városa” cím olyan városi önkormányzat elismerése, mely kiemelkedően fejleszti, illetve támogatja kulturális, művészeti életét, és annak értékeit példaértékűen mutatja be.

A Kultúra Magyar Városa cím adományozásának célja a kultúra gazdasági, társadalmi, és térségi összefogást erősítő jelentőségének elismertetése, továbbá a kultúra helyi és térségi közösségfejlesztő szerepének elmélyítése mind a városok döntéshozói, mind pedig az állampolgárok szemléletében.

A cím megszerzésével járó előnyök:

* cím elnyerését igazoló oklevél,
* a cím használata a város önkormányzatának, illetve hozzájárulásával más városi szervezet marketingjében, kommunikációjában,
* a cím használata a városi önkormányzat, valamint intézményei által, továbbá az önkormányzat hozzájárulásával városi kulturális rendezvényeken, fesztiválokon,
* a cím használata önkormányzati (intézményi) pályázatok benyújtásánál,
* a Kultúra Magyar Városa logójának használata,
* megjelenési lehetőség a www.kulturamagyarvarosa.hu honlapon,
* 1,5 millió Ft pénzjutalom.

Az elismerés ünnepélyes átadására 2010. április 13-án került sor a Művészetek Palotájában. A címet – az adományozás évének megjelölésével – korlátlan ideig használhatja a birtokosa.
A 10.000 fő lakosságszám feletti települések kategóriájában Vác, a megyei jogú városok kategóriájában Győr és Eger nyerte el e címet.

*

Szigeti gerincút – tervektől a táblaavatásig

2011-re összekapcsolódhat a közel nyolcvan éve tehermentesítő útként megálmodott Csepel-szigeti gerincút. Már „csak” annyi hiányzik, hogy a főváros, illetve a szigeti települések megkezdjék a munkálatokat.

A tavasz meghozta a kistérség számára az első lépést, hogy végre valóban megépüljön a Csepel-szigeti gerincút. Ezt egy tábla is jelzi a közlekedők számára, melyet Szigetszentmiklós, Tököl és Szigethalom határán avatták fel. A tököli elágazótól az M0-ás autóútig megépítendő, 6,7 kilométeres szakasz a tervek szerint egy év alatt készül el. A 4,6 milliárd forintos beruházásra az Új Magyarország Fejlesztési Program (ÚMVP) keretében elnyert uniós támogatásból kerülhet sor.

A jövő novemberi átadást követően a következő lépés a térség gerincút-tervében a halásztelki leágazó kiépítése. Szentgyörgyi József, Halásztelek polgármestere több ízben megerősítette, hogy a fedezet rendelkezésre áll rá, így fél évvel az első szakasz átadását követően már használhatják az autósok.

Nyáron a lakosok egy régi félelme is eloszlott, a főváros ugyanis történelmi lépést tett, legalábbis ami Csepel kerületét illeti: zöld lámpát kapott a csepeli gerincút építése. A 2,5 kilométeres szakasz megépítése nemcsak a Csepelen áthaladó forgalom enyhítése, az utak tehermentesítése okán fontos, hanem a csepeli szennyvíztisztító miatt is.

Az idei ősz a munkálatok és a várakozás jegyében telik majd, míg az elkövetkezendő a felújított úthálózat használatba vételével. A több mint tízezer autós mindennapjait könnyítő, a közúti fuvarozás zökkenőmentességét elősegítő projekt ezzel végre kikerülhet a „mi lenne, ha” jövőképek sorából; s egyúttal lendületet adhat számos, vele összefüggő és szintén a közelmúltban útjára indított helyi fejlesztésnek.

A sziget közlekedésének a főváros vérkeringésébe való bevezetését 1994-ben jegyezték be első ízben Szigetszentmiklós településszerkezeti tervébe. A kezdeti elgondolás a helyi ipari park logisztikai fejlesztésének támogatása volt, tíz év előkészítés után gyorsultak fel a tervezés munkálatok. Az elmúlt éveket a többszöri nyomvonal-bejegyzés, a helyi önkormányzatok és Csepel közötti megegyezés hiánya jellemezte, részben a csepeli tehermentesítő út; részben pedig egyéb, területi összeférhetetlenségek okán.

Az önkormányzatok összefogása, valamint kérésükre a Varju László, fejlesztésekért felelős államtitkár által kezdeményezett többszöri egyeztetés a főváros és a térségi települések önkormányzatai között végül meghozta a várva várt eredményt. Noha sokan kételkedtek a terv megvalósulásában, belátható, hogy ez a fejlesztés is a szorosan összefügg a foglalkoztatás, a turisztika, a gazdasági növekedés, az infrastrukturális fejlődés tágabb kérdéskörével. Ugyanígy hatással lehet az egészségügyi, a környezetvédelmi, illetve a logisztikai fejlesztésekre is.

Forrás: dunavolgye.hu

*

Önálló szervezet kezelheti a városi beruházásokat

Önálló szervezet irányíthatja a városi beruházásokat 2010 közepétől. Városfejlesztési Társaság jöhet létre az év második felében Tökölön. Az új szervezet megalakításáról egyelőre szándéknyilatkozatot fogadtak el a képviselők. A dokumentum része annak az integrált városfejlesztési stratégiát kialakító pályázatnak, melyet ebben a hónapban nyújtott be a település. A pályázat részeként egy akcióterv is készült a központi városrészről, de szintén ebből a pénzből kezdődhet meg a tököli katolikus templom épületének külső felújítása, valamint a templomkert rendezése és parkolók kialakítása is.

Forrás: Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület, Ráckevei HVI, rackeve.hu

Cikk megosztása