155 milliós foglalkoztatási keret a makói kistérségnek

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Makó polgármestere, dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő és Pető Klára, a makói munkaügyi kirendeltség vezetője február 23-án a Városházán a tényt, hogy a Makó-térségi önkormányzatok foglalkoztathatják a legtöbb közhasznú munkást, szám szerint 250 főt ebben az évben a Dél-Alföldön.

Erre a pénzügyi keret már rendelkezésre áll.

A lehetőség a munkaügyi kirendeltség és az önkormányzat hosszú időre visszatekintő és kiváló munkakapcsolatának is köszönhető.

Makó polgármestere elmondta, a képviselő-testület februárban elfogadta az ez évi közfoglalkoztatási tervét és költségvetésében a szükséges forrást is hozzárendelte. A tervek szerint hasonló mértékű önkormányzati foglalkoztatás lesz Makón idén is, mint tavaly. A 2009-ben foglalkoztatott 526 fő munkabére összesen 135 millió forintba került, ebből az önkormányzati önerő 13.7 millió forint volt. Idén várhatóan 480 makói fog úgynevezett rendelkezésre állási támogatásban részesülni.

Jelenleg közcélú munkásként 130 főt foglalkoztat az önkormányzat, az intézményeinkben további 20 fő dolgozik. Sikeres foglalkoztatási pályázat keretében dolgozik 16 ember Makón. – Így nem kell segélyre várniuk, hanem értelmes munkát végezhetnek – tette hozzá dr. Buzás Péter.

Munkaügyes siker

Pető Klára a sajtótájékoztatón elmondta, a Dél-Alföldi Munkaügyi Központ támogatásával március 1-jétől további 100 fő közhasznú munkást tud a makói önkormányzat foglalkoztatni.
Mint a makói kirendeltség-vezetőtől megtudtuk, a térség ebben az évben 155 milliós keretből gazdálkodhat, ebből 93 milliót 250 közhasznú munkás foglalkoztatására költhet el. Ez a 27 munkaügyi kirendeltségből álló, 3,6 milliárdos forrásból gazdálkodó Dél-Alföldön a legnagyobb keretösszeg. A közfoglalkoztatás keretén belül három formában lehet regisztrált álláskeresőket foglalkoztatni: közcélú munka, közhasznú munka és közmunka.

Közhasznú munkában bármely álláskeresőként regisztrált személy foglalkoztatható volt, finanszírozása a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Makói Kirendeltségével 2009. évben kötött öt egyedi megállapodás alapján történt. Ezen megállapodások során két finanszírozási mód alapján történt a foglalkoztatás: az egyik alapján a bérköltség 30%-át az önkormányzat fizette, 70%-ot a Munkaügyi Központ térített, a másik alapján a bérköltség 10%-át az önkormányzat fizette, 90%-ot a Munkaügyi Központ térített. Ebben a formában 231 fő került foglalkoztatásra.

A közcélú, közhasznú foglalkoztatás számos makói számára a megélhetést jelenti, megléte ezért különösen fontos. Egy részük évek óta az önkormányzatnál dolgozik, munkájuk pontos, megbízható.
Út a munkába, egy még virágosabb Makó felé
Sikertörténetnek nevezte az Út a munkába programot dr. Buzás Péter, amelyet mind az országos, mind a makói költségvetés továbbra is kiemelten kezel. Az önkormányzati közmunkások a város zöldfelületeinek 100 hektáron történő folyamatos karbantartása mellett kertészeti, parkfenntartási feladatokat láttak el 30 hektáron.

Ezen felül többen 40.000 m2-en köztisztasági feladatokat végeztek: város ki- és bevezető útjainak karbantartása, az út melletti szemétgyűjtés, illegális hulladéklerakók felszámolása, közterek, parkok, járdák tavasztól télig történő, évszaknak megfelelő tisztántartása. özülük 41 fő részt vett a járda és csatornaépítésben (2 km) az „Út a munkába program” keretében. Szintén a programban résztvevők újították fel a 16 városi karácsonyi köszöntő üzenetet is. Húszan 200 km-en csatorna-karbantartási munkát végeztek. Ezen felül a közmunkások feladata a kiemelt játszóterek folyamatos őrzése és karbantartása is (24 órás folyamatos őrzés a köztéri játszótereken: Petőfi parki, Návay Lajos téri, Szép utcai).

*

Makói LEADER hírek

A IV. tengelyes pályázatokkal kapcsolatosan az adminisztratív vizsgálat a végéhez közeledik. Azoknál a kérelmeknél, amelyeknél engedélyt kapott rá munkaszervezetünk, kiküldtük a hivatali végzést a pályázat állapotának állásáról. Ez a folyamat várhatóan egy héten belül befejeződik.

A határozat hozatalra is március végéig az MVH ígérete szerint sor kerül. Így tehát summázhatjuk, hogy a korábbi kilenc hónapos munkaciklus feleződik, a Maros-völgyi LEADER Egyesület a remények szerint lerövidítette a várakozási időt, amely a pályázatok benyújtásától a határozat meghozataláig telik el.

A fejlesztések tehát már a tavasz folyamán indulhatnak, a gazdasági vérkeringés ezáltal nem áll le, ellenkezőleg, egyre sűrűbbek a lüktetések az ütőerén.
Továbbra is arra biztatjuk a potenciális pályázókat, hogy tervezgessenek, készüljenek, mert 2010-ben is megnyitásra kerülnek vidékfejlesztési pályázatok az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kereteiben, amelyeken ismét célszerű lesz elindulni a versenyképes projektekkel.

*

Nemzeti gazdaságfejlesztés és egyéb pályázatok

Február eleje óta nyitva áll, és majd március idusáig élni fog két, vállalkozásoknak szóló pályázati lehetőség, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium írt ki. Mindkettő munkahely teremtésre vonatkozik, a mikro- és kisvállalkozások élveznek támogatást, illetve azok részesülhetnek százalékosan magasabb segítségben, akik hazánkban a leghátrányosabb területen dolgoznak. A pályázóknak vállaltan az eddigiekhez képest plusz két főt kell alkalmazni, cserébe gépeket szerezhetnek be, számítástechnikai fejlesztéseket tehetnek, és a tevékenységüket szolgáló ingatlanjaikhoz tartozó felújításokat kivitelezhetnek.

A jó hír az, hogy nem csak régebb óta működő gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók pályázhatnak, hanem újonnan alakultak is. A szomorúsága az a kiírásnak, hogy civil szervezetek illetve központi költségvetési szervek nem startolhatnak a támogatásért folyó versenyben.

A kiírás a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján érhető el, a „pályázatok” menüponton belül, a „foglalkoztatási témájú pályázatok” fülre kattintva.
Pontos webcím: www.szmm.gov.hu. Felmerülő kérdéseikkel forduljanak irodánkhoz, vagy a területileg illetékes munkaügyi központhoz.

*

Megújul a makói belváros a fürdőépület körül

Makó önkormányzata pályázatot nyújtott be a fürdőfejlesztéshez kapcsolódva a kistérségi székhelyek integrált fejlesztése című, DAOP-5.1.2./A pályázatra. A fürdő körüli városrész felújítása, valamint a fürdőfejlesztéshez köthető közműkiváltások megoldása elkerülhetetlen, ha a turizmust mint iparágat szeretnénk Makóra hozni. A fürdő körüli önkormányzati épületek szállodai funkcióvá történő átalakítása és a bennük működő közfeladatokat ellátó intézmények új helyre költöztetése is indokolja az uniós projekt megvalósítását. (webkamerán látható folyamatosan az építkezés jelenlegi állapota itt!)

A benyújtott pályázatunkat az irányító hatóság kedvezően bírálta el, megköthettük a támogatási szerződést – mondta el dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő múlt hét szerdán, a testületi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. A projekt költségvetése így az alábbiak szerint alakul, teljes költség: 1.179 milliárd forint, ebből 890 millió Ft a támogatás. Támogatás intenzitása tehát: 75,5%.

A projekt megvalósulási időszaka: ez év december 1-jétől 2011. november 30.
A pályázat keretében megújul a belváros frekventált részében található több terület, így a felújítandó fürdő főbejáratának előtere (a Marczibányi tér), a Szent János tér, Teleki utca, a József Attila u., a Szép utca, a Csanád vezér tér Széchenyi tér felőli oldala, valamint megtörténik a Mező Imre kollégium értékmegőrző felújítása, fejlesztése és (új) funkcióval történő felruházása.

A kollégium földszintjére és első emeletére az ÁNTSZ, valamint a Földhivatal átköltöztetése valósul meg. A pályázat egyik legfontosabb eleme e két közhivatal átköltöztetése. A pályázat során gazdaságfejlesztő elemként az akcióterületen az önkormányzat a Mező Imre Kollégium második emeletét a vállalkozások számára bérbe adható irodákká alakítja át.
Az építési beruházások mellett számos alternatív program megvalósítására kerül sor. Többek között a fiatalok helyben maradását erősítő közösségi programok szervezése, a környezettudatos gondolkodásmód elősegítése is fontos feladat.

A rehabilitált terület nagysága 3,5 hektár. A projekt keretében a fürdőbe érkező vendégek számára 380 darab parkolóhely létesül. Közel 11 ezer négyzetméter a terület nagysága, amelyre díszburkolat kerül. Kerékpártárolók, utcabútorok kerülnek ki, a belváros egy részén megújul a zöldfelület is.
A projekt a területen 24 új vállalkozással számol, a teremtett új munkahelyek számát pedig plusz 10 főben határozza meg. Összesen 50 ember vehet részt foglalkoztatási programban.
Az uniós projekt szerint e beruházásba, illetve közvetlen és közvetett hatása okán 2016 végéig összesen több mint 2,2 milliárd forint nagyságú magántőke vonódhat be.

*

Elkészült az első makói grund

Makó átfogó játszótér–felújítási programja 2007-ben indult útjára, melynek keretében 2009-ben 100 millió forint értékben végeztek korszerűsítési munkálatokat a város játszóterein, illetve közterületein.

A beruházás 90 százalékban kormányzati támogatással valósult meg. Három kiemelt – a Szép utcai, a Petőfi parki, valamint a Návay Lajos téri – és 17 intézményi játszóteret újítottak fel az európai szabványoknak megfelelően. Tavaly, az ígért határidőre elkészültek a játszóterek: a gyermeknapon ünnepélyesen is birtokba vehették a makói gyerekek. A program folytatásaként 5 játszótér grunddá alakítása zajlik, az elsőt személyesen tekintette meg március 29-én dr. Buzás Péter, Makó város polgármestere, országgyűlési képviselő.

A makói átfogó játszótérfejlesztés utolsó üteme öt játszótér grunddá, illetve szabadidős közterületté alakítása. Az önkormányzat tavaly decemberben kötött szerződést a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-vel a grundok kialakítására. A Patay téren, a Jég utcában, a Bajcsy lakótelepen grundfocipálya lesz, a Pulitzer sétányon a meglévő pályát újítják fel, a Magyar utcában pedig tengópálya készül.

A grundfocipályák két végében új labdafogó hálókat épít a cég, grundfocikapuk (hokikapuk), két-két új pad, valamint egy-egy új hulladéktároló kerül. Ahol szükséges talajcserét, feltöltést végeznek és mindenhol újra füvesítik a területet. A kivitelezés költsége bruttó 6.989.338 Ft.
Nemcsak a nagy, de az ember-, sőt a gyerekléptékű fejlesztések is fontosak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat Makón – mondta el dr. Buzás Péter. Az uniós játszóterek megépítése után a város közössége arra is odafigyelt, hogy mind városrészben legyen kikapcsolódásra szolgáló terület a legkisebbeknek. Ami a kivitelezést illeti, Nagy Nándor ügyvezető elmondta, a Jég utcai grund elkészült. A Patay téren elkészültek a labdafogó hálók és oszlopok, a kapuk az időjárás függvényében kerülnek végleges helyükre.

A Bajcsy lakótelepen az oszlopok, labdafogó hálók telepítése megtörtént, a meglévő kapuk felújítása folyamatban van, a feltöltés, tereprendezés elkészült, még füvesítés van hátra. A Pulitzer sétány oszlopai és a kapuk elkészültek, a labdafogó hálók hamarosan kikerülnek.
A Magyar utcai lábteniszpálya telepítése is folyamatban van. A grundok kialakítása április végére befejeződik.
Nagy Nándor elmondta, a grundok véglegesen akkor vehetők igénybe, amikor a munkások elbontják a bejutást nehezítő kerítést. Addig a fűnek szüksége van a locsolásra, és arra, hogy ne tapossanak rajta, a jó minőségű gyepsőnyeg bírja csak ugyanis az igénybevételt. A fű megerősődéséig a polgármester és a cégvezető türelmet kért a makóiaktól.

forrás: Makói HVI

*

Makón megkezdődik a buszpályaudvar felújítása

A belváros uniós forrásból tervezett felújításának része lesz az új, Makovecz Imre által tervezett épület, amellyel méltó környezetbe érkezhetnek az ügyintézésre érkező térségiek, a hazalátogató elszármazottak és a fürdőváros vendégei a buszpályaudvaron – mondta el április 20-i sajtótájékoztatóján dr.

Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő.
A makói önkormányzat 2008 márciusában, a Tisza Volán Zrt-vel közösen nyújtott be pályázatot a makói buszpályaudvar korszerűsítésére „Makó autóbusz-pályaudvar újjáépítése és a közösségi közlekedés kiszolgálásának korszerűsítése” címmel. A pályázatot a DARFÜ Nonprofit Kft. támogatásban részesítette.

A pályázat teljes költségvetése 320,4 millió forint. Támogatás összege 288 millió Ft. A pályázat támogatási intenzitása 89,9%-os.

A pályaudvar mostani épülete 1978-ban épült, leromlott állapotú, ráadásul nem felel meg a jelenlegi uniós elvárásoknak sem. A Makó Város Önkormányzata a pályázat beadásához szükséges engedélyezési és kiviteli tervek, valamint a rehabilitációs szakvélemény elkészítését és az engedélyezés lebonyolítását a MAKONA Tervezőirodát (Makovecz Imre az ügyvezető) bízta meg, ezzel is segítve az egységes, organikus városkép kialakítását.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a kivitelezést a K’ART Építő Zrt. végzi. Kenedi Imre ügyvezető a sajtótájékoztatón elmondta, immár nem áll semmi a kivitelezés útjába, ezért minél gyorsabban megkezdik az építkezést. A kivitelezés, köszönhetően a makoveczi formáknak, látványos lesz, és komoly szakmai kihívást is jelent a cégnek. A buszpályaudvar belső területén egyébként már a múlt héten neki kezdtek a tereprendezési munkálatoknak. A munkaterületet április 23-án kapja meg a kivitelező, a cég a munkaterület lekerítése, valamint az ideiglenes le- és felszálló peronok üzembe helyezése után 29-én kezd munkához. A felújítás várható befejezése októberre tehető.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület

Cikk megosztása