Felújítás – pályázati segítséggel

PÉCSVÁRAD - A II. Béla Középiskola kollégiumának felújítására nyertek 200 millió forintot. A pályázat 20%-os önrészt ír elő, melynek költségét az iskolát fenntartó Baranya Megyei Közgyűlés átvállalta.

Az egykori huszárlaktanya ma műemlék, átalakításának végső határideje 2012. december 31. A munkálatokra közbeszerzési eljárást írnak ki. Pécsvárad városa partnerként működik közre a pályázat lebonyolításában.

*

Vendégváró fórum

Már folynak az előkészítő munkálatai annak a fórumnak, melyen a vendéglátásban, turisztikában érdekelt valamennyi közreműködőt megszólítják, hogy egységes fellépéssel, közös gondolkodással, kölcsönös együttműködéssel, felkészülten vágjanak neki az új turisztikai szezonnak.

Cél az, hogy az Európa Kulturális Fővárosának érdeklődését kihasználva, egy átgondolt és összeszervezett kínálattal csábítsanak minél több vendéget, minél hosszabb időre a városba. Emiatt új, kifejezetten a vendégeknek szóló honlapot hoztak létre, tervezik újabb kiadványok megjelentetését, csatlakoznak az EKF és a Magyar Turizmus Zrt. kínálatához.

Bevezetnék továbbá a többféle kedvezményre jogosító Pécsváradi Vendégkártyát is, valamint ún. garantált programokat, melyben minden, a turisták számára vonzó tevékenység, program, attrakció helyet kaphat.

Keresik az új, helyben előállított szuveníreket is az új szezonra. A fórumra több mint 60 meghívót küldtek el, de a rendezvény nyitott. A szervezők, Gászné Bősz Bernadett marketingfelelős és Müller Zsuzsanna Tourinform irodavezető nagyon számítanak a pécsváradiak aktív együttműködésére, javaslataira, ötleteire – akár a fórum után is.

*

Évértékelő (Pécsvárad)

- 2010 első fontos feladata volt a testület számára, hogy megvitassa a költségvetési
tervezetet. Jelenleg mennyire egybehangzóak a vélemények a prioritásokkal kapcsolatban? Előkészítő jellegű ülés volt, amely lerövidíti a későbbi nyilvánosság előtt is lezajló ülést.

A tavalyi évben viszonylag kevés fájdalom árán, a működési költségek csökkentéséből össze tudtuk gyűjteni a 35 millió forint hiánycélt. Ennyivel kellett ugyanis csökkenteni a költségvetésünket. Most ezek a lehetőségek elfogytak, így most már nyilvánvalóan a bérekből és hasonló jellegű, fájdalmasabb költségvetési elemekből kell majd összeszednünk 15-20 millió forintot, hogy az idénre tervezett költségvetési koncepcióban elfogadott hiánycél teljesüljön. Az informális ülés lehetősége az is, hogy meghatározzuk az önkormányzat által működtetett intézmények és feladatok prioritási sorrendjét. Ebben nyilván közmegegyezés szükséges. Én azt szeretném, hogy ebben a döntésben minden testületi tagnak felelőssége legyen. Korábban többször is utalt rá, hogy a kulturális nagyrendezvényeket szeretné a jövőben megtartani.

- Ez azt jelenti, hogy nem szeretne spórolni ezeknek az eseményeknek a költségein, vagy pedig azt, hogy továbbra is mindegyik megrendezésre kerülne, de alacsonyabb keretösszegekkel?

- Vannak bizonyos prioritások egyes ágazatokon belül is, és ez valamennyire beleillik a városmarketing tevékenységünkbe is. Számunkra fontos az, hogy mennyire tartják Pécsváradot a „kultúra kisvárosának”. Ez természetesen nagymértékben függ attól is, hogy a város mennyi pénzt fordít erre - közgyűjteményeire, akár a különböző, országosan is beleértve a különböző együtteseit, és mindent, ami a kultúráról szól.

A tavalyi évben az előző évhez képest 6 millióról 3 millió forintra csökkentettük a Szent István Napok költségeit, és körülbelül 2 millió forintot nyertünk pályázat révén. Tehát ebben a pályázatok is sokat segíthetnek. Úgy gondolom, hogy nem fogjuk összegszerűen
csökkenteni az erre fordítható pénzt, főleg az Európa Kulturális Fővárosa évében, amikor partnervárosa is vagyunk Pécsnek az EKF-programokban. Inkább szélesíteni szeretnénk ez évben rendezvényeinket és ezért több pályázatot nyújtunk be.

- A képviselő-testületi döntések során az utóbbi időben megfigyelhető volt az a tendencia, hogy többnyire a pillanatnyi helyzethez viszonyítva hoztak döntéseket az uszoda működtetésével kapcsolatban, gyakran a következő néhány évre, sőt, néhány hónapra vonatkozóan. Egy ilyen volumenű nagyberuházás esetén vajon 5, 10, 20 év múlva hogyan alakulhat az uszoda sorsa?

- Én úgy gondolom, hogy egy ilyen létesítményt, amilyen nekünk most van, valamilyen módon fenn fogunk tudni tartani. Különösen azért, mert a sport valószínűleg fontos szerephez jut majd a jövőben, és az állam is szerepet vállalhat az ilyen kistérségi létesítmények finanszírozásban. Az egy másik dolog, hogy ez az uszoda egy 4000 fős városban a működtetési költségei miatt egy „eltúlzott” létesítmény. Vélhetően a jövőben sem lesz sokkal több bevétele az uszodának a kiadásaihoz képest. Ennek ellenére szerintem nem leszünk arra kárhoztatva, hogy bezárjuk ezt az uszodát.

- A tavalyi év egyik legfontosabb lépése volt a vár sorsának a rendezése. Korábban volt okunk aggodalomra. Egyelőre milyen benyomásaink vannak az új üzemeltetővel kapcsolatban?

- Kettős tapasztalatunk van. Az egyik az, hogy úgy látjuk, amit eddig vállaltak, azt nagyjából teljesítették. A szerződésben ők feltételül szabták, hogy a pécsváradi önkormányzat rendelkezzen a 20 éves bérleti szerződés jogával, és ha mi garantáljuk, hogy továbbra is ők maradnak a befektetők, akkor elkezdik a beruházásokat.

Január elején tárgyaltam az ügyvezetőjükkel, ekkor elmondták, hogy jelenleg várnak a bérleti szerződés meghosszabbítására, valamint a beruházásokhoz szükséges
engedélyekre. Most kezdődik el a kápolnarésznek és a palotaszárnyi vizes blokkok felújítása. Az elsődleges beruházások elvégzéséig 2011-ig van idejük, de a 20 éves szerződés is úgy tűnik, sínen van, már elkészült a szerződés tervezete, és azzal természetesen előbb elkezdődhet a szállodafelújítás is. Számunkra nagyon fontos, hogy Pécsvárad városa működteti a műemléki részeket.

A másik benyomás az, hogy a befektetők egyik közreműködőjével kapcsolatban kezdetben voltak fenntartásaink, de ezek nem bizonyultak megalapozottnak. Hosszas előmunkálatok folytak az iskolapályázat ügyében, melyet több fórumon is megvitattak a lakossággal azzal kapcsolatban, milyen lehetőségek közül lehet választani.
A végleges koncepció tavaly ősszel került beadásra, azonban kevés helyen hangzott el, hogy valójában mit tartalmaz a jelenlegi terv, amelyre állami finanszírozást kértünk.

Két fő elemet tartalmaz. Az egyik az, hogy egy zöldmezős beruházás keretében az általános iskola alsó tagozati épülete mellett és a Zengő étterem között épül egy új iskolaszárny, ahova a felső tagozaton kívül a zeneiskola és egy 500 fős konyhai menza kapna helyet.
Ez a funkciójában is bővülő iskolaszárny fele akkor alapterületű létesítmény lenne, mint a jelenlegi központi iskola alapterülete. A másik fontos pályázati beruházás pedig a Vár utcai óvoda teljes újjáépítése 4 csoportszobával. Jelenleg a pályázat hiánypótlása folyik és várhatóan februárban tudjuk meg, hogy nyert-e a pályázat.

- Nyáron megtörtént a thermálkút próbafúrása az uszoda mögötti területen. Az eredmény ismert, a fúrás „félsikerrel” zárult. Sokak szerint ez túlságosan költséges és kockázatos vállalkozás volt.

- Természetesen igaz, hogy kockázatos volt. A sikeres fúrás valószínűségét a fúrást megelőzően 50%-ra becsülték a szakemberek, a próbafúrás költsége pedig 15 millió forint volt. Két dologban kellett döntenünk. Vagy tovább folytatjuk a 600 méter mélységű fúrást, vagy vállaljuk az 1200 méter mélységig való fúrás 50-60 millió forint pluszköltségét, ahol szintén csak 50%-os eredményességet ígértek. A 2000 méterre történő lefúrás pedig körülbelül 120 millió forintba került volna. Biztos eredményt így sem garantáltak. Ezért inkább - nem vállalva a további kockázatot - lemondtunk a további fúrásról. Ebből a szempontból 15 millió forint valóban kútba esett.

A másik kérdés pedig az, hogy mire lehet használni a jelenlegi 30 fokos pozitív nyomású kutat. Jelenleg az eddig rendelkezésre álló vízvizsgálati paraméterek szerint csak tisztítás útján lehetne beköthető az ivóvízhálózatba, de ezzel kapcsolatban folynak még a mérések, hogy használhatjuk- e hőnyerésre, tehát hőszivattyús fűtés-kiegészítéshez. Jelenleg a Vízmű Kft-t bíztuk meg, hogy végeztesse el a szükséges számításokat.

- Ön szerint mi volt 2009-ben a legfontosabb eredmény Pécsvárad életében?

- Megkezdtük a közigazgatás reformját, amelyben egy sikeres pályázat is segített bennünket. Ennek következtében ez év januárjától megszüntettük az intézményi gondnokságot, és már egységes pénzügyi osztálya van a hivatalnak. Feltehetően 2010-ben még további racionalizálások várhatók a hivatal működtetésében.
Tartani tudtuk továbbá a költségvetési hiányt, sőt javítani tudtunk rajta, tehát eredményesen gazdálkodtunk.

Többletbevételeink voltak eredményes pályázatok révén. Jelentős eredménynek tartom a várral kapcsolatos változásokat. Köztereink rehabilitációja, az utcaképek szépítése és több olyan fontos társadalmi kezdeményezés is történt az év során, amelyek szintén jelentősek.

Szociális területen is sok mindent meg tudtunk lépni, amit szerettem volna. Például a munkanélküliség csökkentésével kapcsolatban nyilvánvalóan nem volt, hogy új munkahelyet teremtsünk, nemigen volt lehetőség arra sem, hogy a válság miatt új beruházókat találjunk. Így megpróbáltuk ügyesen kihasználni a kormányzat munkahelypótló programjait. A közmunkások számát - az addig 15 főt - duplájára növeltük, majd idén februártól kezdve már 45 főt tudunk alkalmazni intézményeinkben, illetve a közterület-gazdálkodásban. Az itt foglalkoztatottak olyan jelentős munkákat végeznek el, melyek a közterület-karbantartásban, utcaképben is meglátszanak a településen. Ez a közfoglalkoztatás nem szociális segélyezés, hanem olyan értelmes munka, amely segít azoknak a családoknak, ahol munkanélküliek vannak, és gondot jelent a napi megélhetés és a közüzemi számlák kifizetése...

*

Megnyílt az első olyan műhely, melynek fejlesztése az ÚMVP III. tengelyének támogatásával valósult meg

A Pécsváradi kistérségben befejeződött az első olyan beruházás, amely az ÚMVP III. tengelyének támogatásával valósult meg.

Nagypall községben március 1-én megnyitotta kapuit a Profil Gumiszervíz, melyet Pörös Zoltán egyéni vállalkozó hozott létre. A beruházás megvalósításához 3,7 millió forint támogatást kapott , melyből a műhely gépeinek beszerzése történt meg. A műhely a legmodernebb gépekkel van felszerelve, olyan emelőrendszert építettek be, melyből mindössze két darab található az országban: megfordítja a gépjárműveket.
A támogatásnak köszönhetően egy új, széles spektrumot kiszolgáló szolgáltatás jött létre a kistérségben.

Profil Gumiszervíz
Nagypall, Petőfi u. 63.
Pörös Zoltán egyéni vállalkozó

A 2008. október 18.-2009. január 10. között meghirdetett pályázati időszakban nyújtottuk be a LEADER–program keretében a Mikrovállakozások létrehozása, fejlesztése kategóriában gumiszerelő műhely létesítésére. A pályázatot egyszeri hiánypótlás után 2009 májusában befogadták, majd augusztus 14-én a Szentlőrinci Gazdanapok programjában Gráf József miniszter adta át ünnepélyes keretek között, egy oklevél kíséretében a határozatot pályázatunk támogatásáról.

3,7 millió forinttal támogatták a projektet, melyet kizárólag gépek, berendezések beszerzésére használhattunk fel. Egyéb költségeket részben önerőből, részben Mikrohitel igénybevételével fedeztük. Nehezítette a helyzetet, hogy a pályázat utófinanszírozású.
Hosszú, rögös utat jártunk be, de végül 2010. március 1-jén megnyithattuk a Profil Gumiszervizt. A műhely európai színvonalú, a legmodernebb német technológiával, Beissbarth gépekkel szereltük fel.
Többek között olyan egyedi emelőrendszert építettünk be, melyből mindössze 2 darab található az országban: megfordítja a járműveket...

A vállalkozás létrehozásában nagy segítségünkre volt a pályázati lehetőség, az elnyert támogatás. Reményeink szerint további új munkahelyeket is létrehozhatunk, ezzel is a település, a régió fejlődését szolgálva. A pályázatot magunk írtuk, de nagy segítségünkre voltak a Helyi Akciócsoport munkatársai, köszönet érte! A vállalkozás felépítésében a Baranya Megyei Vállalkozói Központ nyújtott segítséget, külön köszönetet szeretnénk mondani Sigora Irmának és csapatának!

Köszönjük Nagypall község önkormányzatának a segítő hozzáállást!

*

Véméndi iskola akadálymentesítése

Idén fejeződik be a település iskolájának teljes körű akadálymentesítése. A beruházáshoz szükséges forrás meghatározó részét a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatása biztosította. A helyi diákok mellett az iskolába Fekedről és Szebényből is járnak gyerekek.

Szabad a sztráda Pestig Régóta várt eseménynek lehettek tanúi március 31-én azok, akik kilátogattak a Pécsről Harkány felé vezető 58-as út és az autópálya kereszteződéséhez. Délután fél négykor átadták az M6/M60-as jelzésű az autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs közötti szakaszát. Avatóbeszédet mondott, és a szalagot átvágta Hónig Péter közlekedési miniszter. Az eseményen részt vett és köszönetet mondott Szili Katalin, valamint Mesterházy Attila országgyűlési képviselő is. Ezt követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott köszönetet, majd ingyenes koncertekre várták az ünneplőket.

Az autópálya óriási lehetőség a dél-dunántúli térségnek, köztük Bóly városának, amely a jövőben fontos közlekedési csomópont lesz nemcsak Pécs és Villány, a bor fővárosa, hanem - a határig történő meghosszabbítással - Horvátország és az Adria felé is.

*

Bólyi Önkormányzat Közbeszerzési pályázata

Lezárult az önkormányzat közbeszerzési pályázata, amelyet a Liszt Ferenc és a Manninger utcák teljes felújítására, aszfaltozására írtak ki. A közel 25 milliós munka április közepére fejeződik be.

*

10 éves a Mohács-Bóly Fehérborút

2000. április 14-én alakult meg a Pécsi Borvidék első borútja, a Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület. A 15 települést tömörítő egyesület Hásságytól Dunaszekcsőig fogja össze az itt tevékenykedő borászokat, turisztikai, vendéglátós szolgáltatókat, kézműveseket.

A csaknem ötven tagok számláló egyesület a tíz éves jubileumot április 16-án ünnepélyes közgyűlésen ünnepelte meg. Ez alkalomból méltatták az elmúlt 10 év eredményeit, majd bemutatták azt a Cirfandli kampányt, melyet az EKF évében a Pécs-Mecseki Borúttal közösen dolgoztak ki a méltán híres, ám még kevéssé ismert pécsi borkülönlegesség népszerűsítésére.

*

Sváb szépségverseny Szederkényben

Szederkényben kerül megrendezésre - várhatóan szeptemberben - az Országos Sváb Szépségverseny. A Dél-Baranyában található település és környéke büszke sváb hagyományaira, ezért boldogan vállalták az itteniek ennek a versenynek a megszervezését.

A tavalyi évben Harkány adott otthont a rendezvénynek, idén azonban a szederkényiek vállalták a megszervezést, remélve, hogy a verseny végleges otthonra talál náluk.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása