Bácsalmás IKSZT-pályázatot nyert

Bácsalmás Város Önkormányzata pályázatot nyert „Egy tér az információért, a közösségért Bácsalmáson” címmel.
A teljes beruházási összeg 50.265.992 Ft, ebből az elnyert támogatási összeg 42.344.362 Ft.

A projekt keretében egy új közösségi teret, információs pontot alakítanak ki, új munkahelyeket is teremtenek.

A gr. Széchenyi I. u. 75. szám alatti Fiedler ház állapota miatt szükségessé vált a felújítás, és a városban nem találhatóak olyan terek, amit a lakosság használhat. Vagyis a civil szervezetek, a vállalkozók, a gazdák, a helyi ifjúság, a lakosság részére használható tér kialakítása vált elsődleges szemponttá. Fő profil a közösségek életét segítő szolgáltatások, mint szakmai tanácsadás, civil, vállalkozói, gazda fórum, rendezvények lebonyolítása, szervezése, állandó kiállítások, ifjúság részére székhely biztosítása.

Az így kialakult helyszín alkalmas lesz, az együtt gondolkodásra, az együtt cselekvésre, a helyi társadalom önszerveződésének és együttműködésének biztosítására. Erősödhet a helyi identitástudat, a hatékonyabbá válik információáramlás.

*

Megindult a "Sugovica Kagyló" építése Baján

A bajaiak régi vágya teljesül: a Sugovica sétányon megkezdődött az építés. Az épületben vízi jármű kölcsönzés válik lehetővé. Ezen felül a vízi mentők is itt állomásoznak majd, illetve büfé is várja a strandolókat.

Elkezdődött a Baja Vízi Kapuja terv megvalósítása

A Sugovica parton három épületet húznak fel, amelyek a vízi turizmus színvonalának emelését szolgálják majd. A beruházás mintegy 170 millió forintba kerül és várhatóan a nyár közepére készül el. Az idejét nem tudni mióta járnak le az emberek pihenni a Sugovica partjára. A kiszolgáló egységek az eltelt években a kor követelményeinek vagy megfeleltek, vagy elavultak voltak, vagy egyáltalán nem volt semmi.

Baja önkormányzata pályázatot nyújtott be a turisztikai fejlesztési tervek megvalósítása érdekében. Az ötlet nyert, így elkezdődött az építkezés. A leglátványosabb beruházás az úgynevezett kagyló lesz a folyó város felőli oldalán, amelynek földszintjén kölcsönző, és vizesblokk, az emeleten pedig presszó lesz. Helyet kap még egy stég és egy lépcső is.

A Nagy-Pandúr-szigeten lesz a Bázisépület a földszinten konyhával, sporteszköz tárolóval, vizesblokkal. Az emeleten kisbolttal, strandfelügyelői- és elsősegély-irodával. A létesítmény mellet 35 autónak parkolót alakítanak ki. A Türr emlékműnél megvalósuló épületben a Dunán érkezőket fogadhatják kulturált körülmények között.

*

Sikeres évet tudhat maga mögött a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermekosztálya

Az intézmény mintegy 5,5 millió forintot nyert pályázaton a múlt év második felében. Az összegen többek között automata vérnyomásmérőket, 24 órás vérnyomásmonitort, valamint egy futópadot tudtak vásárolni.

Az egyik országos biztosító pályázatán több millió forintot nyert a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermekosztálya. Ezen az összegen újszülött újraélesztő asztalt vásároltak, amely megfelelően melegíti a piciket és lehetővé teszi a szívást, valamint az oxigénadást. Ha a koraszülöttnek szüksége van rá, akkor egy biztonságos átmeneti lélegeztetést is nyújt. Előtte ezt egy 25 éves géppel oldották meg, amely mára már elavult, nem felel meg a korszerű követelményeknek.

Dr. Mátrai Tibor, a Szülészeti Osztály főorvosa elmondta, ez a pályázat a kórház életében egy sikeres akció volt, mert ekkora beruházást a jelen körülmények között az intézmény nem tudott volna biztosítani. Még egy pályázaton nyert az intézmény, mégpedig az egyik legnagyobb bank Gyógyvarázs elnevezésű pályázatán. A 2,8 millió forintból ki tudták cserélni a szakambulanciák műszerállományát is. Dr. Károly Éva elmondta, 101 pályázat érkezett az ország minden részéről, ebből 8-at fogadtak el. A Bajai Kórház Gyermekosztályán kívül kizárólag csak egyetemi klinika és kiemelt kórház szerepelt sikeresen

*

Szennyvízcsatornázás négy településen

Társulási szerződést írtak alá a szennyvízcsatornázás érdekében Baja, Sükösd, Érsekcsanád és Vaskút polgármesterei ma a városházán. A tét egy 5 milliárd forint értékű európai uniós pályázat elnyerése, amire nagyon számítanak a települések.

A beruházás révén a három faluban lesz szennyvízelvezetés, ami még eddig nem volt. Az egyeztetéseket követően pecsét és aláírás került a társulási szerződésekre. Mindez egy fontos lépés volt annak érdekében, hogy az önkormányzatok sikerrel szerepelhessenek a szennyvíz-csatornázási pályázaton. Baján 1200 ingatlant kötnének rá az új rendszerre egyebek mellett a belvárosban, a Józsefvárosban, és Bajaszentistvánon.

A csatornahálózat nincs kiépítve még Érsekcsanádon, Vaskúton és Sükösdön sem. Ez utóbbi településen 1962 óta van ivóvízhálózat, ami már napjainkban megköveteli a szennyvíz elvezetését. Érsekcsanád többször is pályázott már Sükösddel közösen hasonló beruházásra, de mindegyik alkalommal forrás hiány miatt elutasították őket. Vaskúton a tervezett csatornázástól a szennyvízelvezetés mellett a belvízproblémák megoldását is várják. Amennyiben sikerül a pályázatot elnyerni, úgy az 5 milliárd forint értékű beruházás jövő tavasszal elkezdődhet és legalább 15 ezer ember hétköznapjait könnyíti meg.

*

A vállalkozókra is várnak az uniós források

Pályázati lehetőségek, Európai Uniós pénzek a helyi gazdasági élet fellendítése érdekében. Második találkozóját tartották a Városháza dísztermében az „Érdemes Baján Vállalkozni Programnak”.

A megjelent bajai vállalkozóknak az országos lehetőségek mellett a helyi szervezetek támogatásairól is beszámoltak. Még mintegy 3500 milliárd forint Európai Uniós támogatás lehívására van lehetőség, hangzott el a tájékoztatón. Egyebek mellett telephelyfejlesztésre, munkahelymegőrzésre, gép-eszköz vásárlásra lehet különböző mértékű támogatást elnyerni. A vállalkozók részéről a hajlandóság megvan, hogy előbbre lépjenek, de a saját erő előteremtése akadályokba ütközik. A Bács-Szakma Zrt. vezetője munkahelyi képzések lehetőségéről számolt be. Elsősorban mikro-, és kisvállalkozások munkavállalóinak tudnak képzéseket biztosítani nyertes pályázat esetén.

A szervezők szerint a jelekből ítélve jól halad az önkormányzat kezdeményezése, amely a helyi vállalkozások versenyképességét javíthatja.

*

"A tisztább és rendezettebb
Jánoshalmáért"

Jánoshalma Város Képviselő-testülete 2010. évben ismét meghirdeti 'A tisztább és rendezettebb Jánoshalmáért' c. környezetszépítési versenyt az előterjesztés mellékletében részletezett versenykiírás alapján. A nevezett ingatlanok elbírálását önkormányzati képviselőkből és megbízott tagokból álló zsűri végzi.

A bíráló bizottság tagjainak a Képviselő- testület Ágoston Istvánt a mozgalom elindítóját, Komáromi Lajost a Városgazdálkodási bizottság elnökét és Madarász Attilát a városgazdálkodási bizottság tagját kérte fel. A verseny kihirdetésének határideje 2010. április 30., a verseny elbírálásának határideje 2010. augusztus 15. és a díjakat a 2010. augusztus 20-i ünnepi testületi ülésen vehetik át a nyertesek.

*

Jelentős előrelépés a szennyvíz projekt előkészítésében

Az elmúlt hónapok alapos és összehangolt munkája eredményeként elkészült Jánoshalma szennyvízberuházásának műszaki tervdokumentációja. A műszaki tervek elkészítése során a közreműködő szakemberek eredményesen törekedtek a magas műszaki színvonalú megoldások tervezésére.

Elsődleges szempont volt emellett a költséghatékonyan kivitelezhető, és olcsón üzemeltethető műszaki megoldások alkalmazása is, mivel ez utóbbi a lakosság szempontjából a szennyvízdíjak alakulása miatt kiemelkedően fontos. A műszaki tervdokumentációt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága, mint Közreműködő Szervezet - a Részletes Megvalósítási Tanulmány (RMT) minőségbiztosítását követően – az engedélyező hatósághoz beadhatónak javasolt. Ennek megfelelően a tervellenőr által is ellenőrzött tervdokumentáció engedélyezésre való benyújtására ez év januárjában sor került.

A 90 napos engedélyezési határidő április végén jár le, és az engedélyező hatósággal történt egyeztetések alapján úgy gondoljuk, hogy az engedélyt a tervezett határidőn belül megkapja az önkormányzat. Az műszaki tervek engedélyének megszerzése különösen fontos a projekt előkészítése szempontjából, mivel ez az előfeltétele a pályázati dokumentáció 2. fordulóra (tehát a kivitelezési költségek megnyerésére) történő benyújtásának. A pályázat 2. fordulóra való benyújtását május közepén tervezi az önkormányzat.

A kedvező elbírálást követően kerül sor a megvalósításhoz szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatására. Így akár 2010 év végén, de legkésőbb a jövő év első felében megindulhatnak a mindenki által már nagyon várt szennyvíz beruházás kezdő munkálatai.

*

Bácsalmáson startolt a Nemzeti Vágta

Zenés, táncos programokkal és lovasbemutatóval várták az érdeklődőket szombaton a Bács-Kiskun megyei Bácsalmáson. A Nemzeti Vágta szezonnyitó ünnepségén a tavalyi győztes ló, National Face tulajdonosának átadták a Nemzeti Vágta Aranybokrétás Istállója címet, a tavalyi győztes Bácsalmás városának pedig a Nemzeti Vágta Aranypatkós Települése címet. Egy hagyományőrző huszár átvette a Vágta Kardot a település polgármesterétől.

Bácsalmás Aranypatkós város lett

A Nemzeti Vágta március 13-i szezonnyitó rendezvényén a tavalyi győztes, Bácsalmás megkapta az Aranypatkós Település címet, a 2009-es nyertes ló tulajdonosa pedig ezentúl az Aranybokrétás Istálló címet viselheti. A nyitóprogramon a város visszaadta a Vágta Kardot, amelyet tavaly kapott. Szombaton kezdődött a Nemzeti Vágta. A III. Nemzeti Vágta idén azért kezdődött ilyen korán, mert országossá bővült.

A júniusi, budapesti megméretésig legalább tíz településen lesznek előfutamok. A szezonnyitó ünnepséget a tavalyi győztes településen, Bácsalmáson tartották. A város megkapta a Nemzeti Vágta Aranypatkós Települése címet, a tavalyi győztes ló, National Face tulajdonosa pedig a Nemzeti Vágta Aranybokrétás Istállója címet érdemelte ki. Bácsalmás visszaadta egy huszárnak a tavaly elnyert Vágta Kardot is, ezt majd az idei nyertes településnek adják tovább. A tavalyi sikeren felbuzdulva idén már Bácsalmás Vágtát is tartanak május 8-án.

*

Pályázatból akadálymentesítik a nappali foglalkoztatót

Akadálymentesítik a Cédrus Református Intézmény idősek számára fenntartott nappali foglalkoztatóját. A szabadság utcai épületbe mozgássérültek is járnak, így nekik minden nap nehézséget jelentett a bejutás, az épületen belüli közlekedés valamint a vizesblokkok használata.

Egy tavaly benyújtott 11 millió forintos pályázatból nemrég megkezdődtek a munkálatok: kapaszkodókat szerelnek fel a fürdőszobába és a mosdókba, csúszásgátlós burkoló lapokkal cserélik ki a régi aljzatot, valamint a gyengén látók részére jelöléseket helyeznek el az épületben.

*

Játszótér felújítás

180 millió forint értékben újulnak meg Baja játszóterei. Az önkormányzat mind a 28 közösségi parkban elvégzi a szükséges munkálatokat. Az Európai Uniós szabványnak megfelelő játékok cseréje várhatóan a gyermeknapra fejeződik be. Életveszélyes, törött csúszda, rozsdás hinta, lepusztult környezet.

A szülők félve engedték le a gyerekeket a házak közé. Mára azonban nem lehet azt mondani, hogy a kutyát sem érdekli a bajai játszóterek állapota. Az önkormányzat 180 millió forintot különített el az összes felújítására. A jó idő megérkeztével elkezdődtek a munkák és ennek eredményeként a Varsa utcai területet már birtokba vették a gyerekek.

Az újvárosi lakótelep egyik játszóterén már csak az utolsó simításokat végzik. A tereprendezéssel együtt felszerelik a tartóállványokra a hintát, valamint kiássák a betontuskókat és betemetik azok helyét. A Bara lakótelepen az úgynevezett „Tornyos ház” belső udvarán pedig most alakítják ki az új játszóeszközök helyét. A tervek szerint a város mind a 28 játszótere megújul és május végére, a gyereknapra el is készül.

*

Harmincmillió forintot költenek a pár éve létező tanyaházra

Bácsalmáson hét évvel ezelőtt – az egykori dobokai iskolánál – tanyaházat alakítottak ki a külterületen élő lakosok szórakozási lehetőségének biztosítása céljából.

A tanyagondnoki és a családsegítő szolgálat közreműködésével évente 4-5 alkalommal tartanak összejöveteleket, ezekre több tanyasi körzetből is szoktak vendégek érkezni. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően most újabb fejlesztésekre nyílik lehetőség. A tanyaházban közösségi tér és egy szolgálati lakás kap majd helyet.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása