Kössön ki nálunk!

Kössön ki nálunk címmel sikerrel pályázott a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás.

(a kép illusztráció, forrása: balatonfoldvar.extra.hu)

Az idén immár negyedik alkalommal kerül kiválasztásra Magyarországon a Kiváló Európai Desztináció projekt keretében egy turisztikai térség. Ezúttal a „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja” címet nyerheti el a 12 pályázó egyike.

Az Európai Bizottság projektjét hazánkban lebonyolító Magyar Turizmus Zrt.-hez beérkezett pályázatok értékelése megkezdődött, a győztes kiválasztására várhatóan április végén kerül sor. A döntőn az értékelés alapján legjobbnak ítélt öt térség prezentáció keretében mutathatja majd be a desztináció vonzerőit, turisztikai szolgáltatásait és a helyi turizmusban létező partnerséget.

A győztes többek között részt vehet a 2010. évi Európai Turizmus Fórumon, belföldi és nemzetközi megjelenési lehetőségeket kap, és még idén júniusban egy, a projekthez kapcsolódó szakmai rendezvénynek is otthont fog adni.

A pályázat részleteiről, a pályázó desztinációkról, az elnyerhető díjakról részletesen a http://eden.itthon.hu honlapon tájékozódhat, csakúgy, mint az értékelés további folyamatáról.

*

A legnépszerűbb úticélok között szerepel Siófok

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a Balaton-part legnagyobb városa kizárólag a belföldi vendégéjszakák számát tekintve már dobogós helyen szerepel, hiszen Siófokot ebben a rangsorban csak Budapest és Hajdúszoboszló előzi meg, míg a gyógyvize miatt is népszerű Hévíz a hazai turisták körében Siófok mögött, a negyedik helyen áll.

A statisztikai adatok szerint egyébként a Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett az elmúlt évben is a gyógyfürdővel rendelkező, valamint a Balatonhoz közel fekvő települések voltak a legnépszerűbbek.

*

Európai színvonalú lesz a sürgősségi betegellátás Siófokon

Közel 557 millió forintos támogatás ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Siófok Város Kórház-Rendelőintézet sürgősségi betegellátásának fejlesztésére. A támogatási szerződést március 12-én írták alá a városházán.
Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés társfinanszírozásban megvalósuló projekt összköltsége 618 millió forint.

A csaknem 60 millió forintos önrészt a siófoki önkormányzat az idei és a jövő évre tervezett költségvetéséből finanszírozza. A tervek szerint augusztusban induló beruházás során - 2011 szeptemberéig - 1154 négyzetméteres új sürgősségi osztályt építenek, új gyermek sürgősségi részleget alakítanak ki, továbbá helikopter-leszállópálya is épül. A fejlesztési összeg magában foglal 129 millió forintnyi orvostechnikai eszköz-beszerzést is.

Somogy megye egészségügyi fejlesztésére eddig 15,6 milliárd forintnyi forrás jutott, amit az indokolt, hogy az egészségügyi ellátás helyzete ott rosszabb, mint az ország más megyéiben - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az ünnepélyes ceremónián.

Siófok kórháza és rendelőintézete a dél-dunántúli régióban súlyponti intézményként működik. A régióban 50 kilométeres körzetben nem található kórház. A tervezett fejlesztés
120-150 ezer lakos egészségügyi ellátását emeli magasabb szintre, emellett fontos szerepe lesz az M7-es autópályán történő balesetek sérültjeinek fogadásában, valamint a balatoni turisztikai szezon jobb kiszolgálásában is.

*

Hatalmas érdeklődés a Balatonföldvári kistérség iránt

Az Utazás kiállítás első három napján máris több, mint 40.000 látogató élvezte a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont fesztiválhangulatát, a belföldi és külföldi ajánlatok ezreit felvonultató Utazás kiállítást és a hat egyidejű rendezvényt, a Budapest Boat Show nemzetközi hajókiállítást, a Karaván Szalon lakókocsi és lakóautó bemutatót, a Golf Expo-t, a Karát Ékszer Szigetet, az Európai LEADER EXPO-t és a III. PORT.hu Bringaexpo-t.

Nem volt hiány az igazi magyar ízekben az Európai LEADER EXPO-n. A népzenei programokkal fűszerezett séta közben ínycsiklandozó savanyúságok, házi lekvárok, hurkák, kolbászok és szalonnák várták a kóstolásra vágyókat. A pavilonból kisétálva, a G és C pavilon közötti szabadterületen valódi disznóvágás zajlott és élőben nézhettük meg a kolbászhús keverést, amit kisvártatva akár meg is kóstolhattunk.

A kiállításon a Balatonföldvári kistérség új attrakcióval mutatkozott be: Strandidőutazás – A fürdőbugyogótól a monokiniig. A standnál reformkori fürdőruhába bújt fiatalok hirdették az idei évben megrendezésre kerülő balatonföldvári programsorozatot. Aki merészebb volt akár le is fotózkodhatott egy a standon elhelyezett molinónál, amelybe fejünket bedugva szörfözhettünk a magyar tengeren. Ugyancsak a Balatonföldvári kistérséget érinti az a másik hír is, hogy idén nem Siófokról, hanem Balatonföldvárról, a Keleti strandról indul majd a Balatoni Bringakör túra április 24-én. A túráról bővebben: http://www.balatonkor.hu/.

Idén a budapesti kiállítás után Miskolcra, Szegedre és Debrecenbe utaznak a kistérség turisztikában érintett kollégái, hogy népszerűsítsék a Balatonföldvári kistérség látnivalóit, szépségeit.

Forrás: Bföldvári HVI

*

Megújul a zalai településközpont

Zala község önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet alapján nyújtott be támogatási kérelmet a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Egyesülethez és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a Zala község faluközpontjának felújítására 2009. januárjában.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2009. novemberében hozta meg a támogatás odaítéléséről szóló határozatát, amely alapján a község önkormányzata megkezdte a fejlesztés megvalósításának előkészítését. A támogatásnak köszönhetően a község központjában, a kultúrház mellett található, a falunapi rendezvényeknek is otthont adó jellegtelen zöldterület helyén 5 elemes játszótér és a településképet jelentősen javító közpark kerül kialakításra.

A beruházás átadására várhatóan 2010. augusztusában kerül sor. Az új park és játszótér nem csak a településen élők számára nyújt majd esztétikai élményt, hanem a községben található, országos ismertségű Zichy Mihály Múzeum látogatóinak is.

*

Olcsó és gyors ügyintézés

A hagyományok szerint közös képviselő-testületi ülést tartott hét észak-somogyi település. Balatonföldvár, Bálványos, Kereki, Pusztaszemes, Szántód, Szólád és Teleki egyvalamiben biztosan azonos: a balatonföldvári körjegyzőséghez tartoznak.
A balatonföldvári az ország legnagyobb körjegyzősége, aminek Kiss Pál, címzetes főjegyző szerint számos előnye van, hiszen a tagoknak így jóval kevesebb kiadásuk van, mintha két-három falu alkotna egy közös hivatalt, ráadásul szakszerűbb az ügyintézés is.

– Somogyban mi vagyunk a legolcsóbban működő körjegyzőség – mondta a címzetes főjegyző, akitől megtudtuk: a törvény adta lehetőség szerint 10 tagig még gyarapodhat a hivatal. Noha érték már olyan vádak a földváriakat, hogy hódító politikát folytatnak e téren. Kiss Pál úgy fogalmazott: nem célja a mindenáron való bővítés.

– Nem személyes ambícióm a körjegyzőség növelése, a fizetésem ettől nem fog emelkedni. A körjegyzőség a gyorsaságról, a szakszerűségről és a költségkímélésről szól. Sem a polgármester, sem a testület önállóságát nem veszélyezteti.
A címzetes főjegyző azt is elmondta: hála az internetes összeköttetésnek és a modern technikának éppen az a cél, hogy az ügyeket helyben lehessen intézni.

A földvári körjegyzőség számára az idei év sem lesz könnyű: az alacsonyabb állami támogatás mellett ügyszámaik folyamatosan emelkednek. Nem ritka, hogy okmányirodájukat zamárdiak, tabiak vagy lelleiek is igénybe veszik. Viszonyításként Kiss Pál arra mutatott rá, hogy míg egy jogosítvány ügyintézése az igénylőnek négyezer forintjába kerül, addig a hivatal ebből két éve még ötszázhetven forintot kapott, idén azonban már csak 270-et.

*

Az ÚMVP keretében újulhat meg Bábonymegyer településközpontja

Bábonymegyer község önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet alapján nyújtott be támogatási kérelmet a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Egyesülethez és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a Bábonymegyer község faluközpontjának felújítására 2009. decemberében.

A település önkormányzatának tervei szerint a község központi részén közpark kerülne kialakításra, valamint egy öt elemes játszótér, amelyet a park mellett található községi óvodába és általános iskolába járó gyermekek használhatnak. A park találkozó hely lehet a településen élők számára, valamint közösségi rendezvények színvonalas környezetben való lebonyolítását is lehetővé tenné. Mindezek mellett a falukép jelentős javításával a település turisztikai vonzerejét is növelné.

A tervek szerint - kedvező és időben történő kérelem elbírálás esetén - a kivitelezést már 2010. évben meg kívánnák kezdeni, annak érdekében, hogy a településen élők és az ide látogatók mielőbb élvezhessék a fejlesztés eredményét.

*

IKSZT a Tabi kistérségben

A Tabi kistérségben az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér megvalósítására kiírt pályázatra a kistérségben IKSZT címet elnyert szervezetek közül egyedüliként a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesülés nyújtott be pályázatot.

A benyújtott pályázatot a www.umvp.eu honlapon is elérhető, az IKSZT eredményhirdetéséről szóló hír alapján a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásra érdemesnek találta.

A tervek szerint az IKSZT Törökkoppány községben valósul meg, a jelenleg könyvtárként szolgáló épület felújításával és bővítésével, amelynek köszönhetően nem csak a Törökkoppányban, henem a körjegyzőséghez tartozó további négy településen élők számára is megteremtődik egy, a mai kor elvárásainak megfelelő közösségi tér, amely alkalmas lesz közösségi rendezvények, képzések és más, a településen élők életkörülményeit javító program megtartására.

A Völgy Hangja Fejlesztési Társaság nyertes pályázata jó példaként szolgálhat a kistérség más településeinek önkormányzatai és civil szervezeti számára is az önkormányzati és a civil szektor együttműködésének területén.

Forrás: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása