Átadták az M6/M60-as autópálya Dunaújváros és Pécs között vezető szakaszait

Az aszfaltozás a baranyai szakaszokon már korábban befejeződött, a Szekszárd és Paks, illetve a Paks-Dunaújváros közötti részeken ezzel a munkafolyamattal a napokban végeztek.

Az aszfaltszőnyeg harmadik rétegének lefektetését követően a rézsűkön beton vízelvezetőket, az alacsonyabban húzódó pályatest mellett védőárkokat építettek. Jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak, március 31-re, a forgalomba helyezés határidejére azt ígérik el fognak készülni. Nem kizárt, hogy ezt követően is sor kerül még munkálatokra, ezek azonban a forgalmat nem fogják akadályozni.

Rakita András, a Pécs-Szekszárd között kivitelezést végző Mecsek Construction Group ügyvezetője azt mondta, a sok csapadék a baranyai részeken okozott kisebb károkat, ezek javításával egy-két kivételtől eltekintve elkészültek, így ez nem befolyásolja az átadást.

A sztráda baranyai nyomvonala mentén előfordultak az építkezés időtartama alatt lopások – jellemzően üzemanyagot szívtak le a tolvajok a munkagépekből –, Tolna megyében, csak a szekszárdi kapitányság illetékességi területén tavaly több mint kétszáz ilyen jellegű bűncselekmény történt.
A tettesek szinte bármire „rámozdultak”: gázolajat, gyeprácsokat, fémkorlátot, betonelemeket, sódert vittek el az építési területekről, összességében több tízmillió forintos kárt okozva.

*

A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület hírei az Orfűi Magazinban

Örömmel számolunk be arról, hogy azok a III. tengelyben pályázók, akiknek kérelme 2009 októberében pozitív elbírálásban részesült az év során megkezdik beruházásuk megvalósítását és ebben az esztendőben benyújtják első kifizetési kérelmeiket is.

Az egyik legjelentősebb fejlesztés az Önkormányzat Falumegújításban beadott pályázata révén valósulhat meg, melynek eredményeként a falu központjában lévő park rehabilitációja kiegészítő létesítményeivel egyetemben, illetve az Idősek Napközi Otthonának a felújítása történhet meg.

A Turisztika fejlesztés jogcímben beadott pályázatok a lovas turisztika és a minőségi szálláshelyek fejlesztése révén szorosan kapcsolódnak Orfű turisztikai nagyberuházásaihoz, (Aquapark, Kerékpárút) kiszélesítve a turisztikai szolgáltatások körét. Ezt segítheti elő az Orfűi civilszervezetek által a IV. tengelyben beadott pályázatok, melyek megvalósulása esetén a lovaglás és barlangászat szerelmesei vehetnek részt színvonalas, ingyenes rendezvényeken, táborokban.

A IV. tengely pályázatainak feldolgozása és pontozása a napokban befejeződik, ezután sor kerül egy rangsor felállítására, majd az MVH megküldi a támogatási határozatokat a nyertes pályázóknak.

*

Új rendőrök érkeznek a Kistérségbe

Március 31-én, állománygyűlés keretében vehették át az őrmesterek és törzsőrmesterek Dakos Józseftől, Baranya megye rendőr-főkapitányától megbízólevelüket, amelyben a megye városaiba vezényelték őket, Pécsre összesen 28 főt.

A Baranya, Somogy, Vas és Zala megyéből érkezett újoncokról a dandártábornok elmondta, az első találkozás tapasztalatai igen kedvezőek, valamint az első tesztek is jó eredményeket hoztak. Kiemelte a nyolc főtörzsőrmester kiváló munkáját, akik átlag feletti teljesítménnyel végeztek.

A főkapitány reményét fejezte ki, hogy az állomány tagjai mielőbb alaposan megismerik az új szolgálati helyüket, illetve gyökereket vernek az adott városokban. Mint mondta, nem szakmát, hanem hivatást választottak az újoncok, akik akkor válnak jó rendőrré, ha tisztességesen, felkészülten, empatikusan, a lakosság bizalmát megszerezve, becsülettel végzik munkájukat.

Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke kivételes pillanatnak nevezte, hogy egyszerre ennyi új rendőrt üdvözölhet a megyében, pontosan akkor, amikor a feladatok száma is megnövekedett, többek között az EKF-programok kapcsán. Jókívánságát fejezte ki, hogy az új kormányban olyan belügyminiszter legyen, aki tud a rendőrök fejével gondolkodni, és biztosítja, hogy megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt úgy fogalmazott, hogy égető szükség volt most a létszámnövelésre, mert a város szempontjából nagyon fontos időszak következik, amely programokkal és rendezvényekkel zsúfolt. Érezhetően növekedett a városba látogató turisták száma is, amely várhatóan még tovább emelkedik. Ez alapján fontos, hogy egy létszámában megerősített, jól felkészült rendőri apparátus figyelje és biztosítsa a jó értelemben vett rendet az utcákon, az egész városban. A rendőrök az elkövetkező napokban intenzív tréningeken vesznek részt, ennek keretében vezetéstechnikai ismereteket szereznek, lövészeten vesznek részt, illetve megtanulják az adatvédelmi, informatikai rendszerek használatát.

*

A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület ÚMVP-s hírei a "Pellérdi Tükörben"

Tisztelt Pellérdiek, előző írásom megjelenése óta eltelt néhány hónap, most mivel a III. tengelyben elsőként pályázók jelentős része projektjének befejező szakaszához érkezett, ez indokolja megjelenésünket az újság hasábjain.

Bevezetőben szeretnék néhány szót írni a IV. tengelyben (LEADER), illetve a III. tengely második pályázati időszakában beérkezett pályázatokról. Mint arról már beszámoltunk a LEADER tengelyben 6 célterületen 54 darab pályázat érkezett be munkaszervezetünkhöz, melyek feldolgozása a végéhez közeledik. Néhány pályázat kivételével - melyek hiánypótlása még nem érkezett meg - a pontozás befejeződött.

III. tengelyben a pályázatok első fordulója után, mint ahogy arról már volt is szó a nagy érdeklődésre való tekintettel meglehetősen kevés forrás maradt, ezért a Helyi Akciócsoport (HACS) Elnöksége, miután az Irányító Hatóság erre lehetőséget biztosított csökkentette a támogatási összegeket, hogy minél több pályázónak nyújtsanak lehetőséget terveik ÚMVP-s forrásból való megvalósítására. A 2010 november 16-tól – december 16.-ig meghirdetésre került III. tengely jogcímeire a várakozásoknak megfelelően óriási volt az érdeklődés és az már most elmondható, hogy nagyrészt jó minőségű pályázatok kerültek beadásra. A pályázati igény falumegújítás és mikrovállalkozások fejlesztése jogcímben is lényegesen nagyobb mint a rendelkezésre álló forrás így nagy verseny várható.

Munkaszervezetünk telefonos felmérése alapján egyértelművé vált számunkra, hogy a területünkön lévő nyertes ügyfelek nagy része ebben az évben meg kívánja kezdeni beruházását és kifizetési kérelmet szeretne benyújtani az MVH felé. Ezt ebben az évben április, július és október hónapokban tehetik meg. Ezen kérelmek benyújtásának megkönnyítése érdekében Egyesületünk Munkaszervezete már több kifizetési fórumot is tartott a térségben, most az áprilisi beadási határidő közelségére való tekintettel Pellérdre szerveztünk egy

Tájékoztató Rendezvényt március 24.-re, ahol a megjelentek Kaponya Lászlónak az MVH munkatársának (kérelemkezelési kiemelt szakreferens) előadását hallgathatták meg. Az érdekes és minden apró részletre kitérő előadás után a résztvevők kérdéseire válaszolt az előadó. Az érintettek érdeklődését jelzi, hogy az öt órakor kezdődő rendezvény fél nyolc után ért véget...

Cikkemet egy jó hírrel szeretném zárni, az MVH megkezdte az elfogadott kifizetési kérelmek átutalását a nyertesek bankszámlájára, így már térségünkben is van olyan pályázó, aki kifizetését teljesítették.

*

Medvehagyma a Mecsekben: egészség és üzlet

Medvehagymától illatoznak a Mecsek erdei. A számos betegség megelőzésére alkalmas gyógynövényben egyre többen a megélhetés lehetőségét is látják.

A pécsi vásárcsarnokban 100-150 forintot kérnek a medvehagyma csomójáért, a hagymásan árult, akár ki is ültethető tövek ára 200-300 forint is lehet. A primőr zöldségek mellett március-áprilisban a legkeresettebb áruk közé tartozik a lándzsa alakú zöld levél. Az utóbbi években egyre többen szedik a turistaútvonalak mentén, de sokan pénzkereseti lehetőséget is látnak benne.

A keresett gyógynövény ugyanis a Mecsek erdeiben található a legnagyobb mennyiségben – a Duna–Tisza közén, illetve az Alföldön egyáltalán nem, így a nagyobb városok zöldségeseinél is jó forgalma van a medvehagymának.
A medvehagyma szedése egyben az év gyógynövénygyűjtési szezonjának indulását is jelenti. Az időjárás alakulásától függően rögtön a hóvirág és az illatos hunyor után kibújó, az erdőben jellegzetes hagymaillatot árasztó leveleket sarjadástól virágzásig ajánlják gyűjteni, ekkor fejti ki legjobban kedvező élettani hatásait.

A medvehagyma nálunk nem védett. Máshol, például tőlünk keletebbre, Ukrajnában, Belorussziában bekerült a szedést tiltó vagy szigorúan korlátozó vörös könyvbe. Ám a Mecseken is vannak korlátai gyűjtésének. Engedélyhez kötött, és szigorúan ügyelnek rá az érintett szervek, hatóságok, hogy a nagy mennyiségben való gyűjtése ne járjon egyben pusztítással is. Ezért olyan helyeken engedélyezik csak a szedését – esetenként kaszálását –, ahol más, védett növények nem károsodhatnak.

Számos kedvező élettani hatással rendelkezik

A medvehagyma gyógyhatása szinte azonos a fokhagymáéval. Kísérleti vizsgálatokkal, ismételten igazolták, hogy a benne lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolják a vérben a zsírok és zsírszerű anyagok (koleszterint tartalmazó lipoidok) szintjét, csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, kialakulásának ütemét, vérrögök képződésének veszélyét, az oxigén-szabadgyökök okozta ártalmakat.

Forrás: Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása