Három hektár fennkölt hangulat

Minőségi változás a kulturális turizmus elemeinek bővítésével a tájépítész szerint erről szólnak a boglári Kápolnadombra álmodott Szent Erzsébet emlékpark tervei.

Civil kezdeményezésre ültettek fát lelkes helyiek a balatonboglári Kápolnadombon, immár nem először. A tervek szerint több mint százmillió forintból készülő, háromhektáros Szent Erzsébet emlékparkhoz már 2007-ben elkezdték a terület tisztítását. A parkot pályázati támogatással valósítaná meg Balatonboglár. Ezáltal egységessé válna a ma még szétszabdalt részekből álló Kápolnadomb, és számos rendezvénynek megfelelő, új helyszínek születnének. A Kápolnadomb a legapróbb szegletéig megszépülne.

Ennek részleteit taglalta Dömötör Tamás tájépítész, aki lakossági fórumon mutatta be a napokban a nagyszabású projektet. A befogadás kertje, A kitárulás kertjei, Az emlékezés kertje és Az égi kapcsolatok kertje - így nevezik az emlékpark egyes részeit. Ebből is sejthető: a középkori kertek formavilágára épül a park. A Vörös Kápolnához egy a jelenleginél jóval nagyobb szabadtéri rendezvényhelyszínt képzeltek el, ahonnan egyebek között pergolák alatt lehetne eljutni a Kék Kápolnához. Ide is terveztek egy kisebb performanszoknak megfelelő színpadot, s innen indul majd az a sétány, melyről az egész Balaton körül páratlan kilátás élvezhető. A központi téren a Szent Erzsébet szobor áll majd, s teljesen felújítják a temetőt, kiemelik az Árpád-kori templom maradványait. A domb legmagasabb részére szélharangot terveztek, s kiemelt kilátópark lesz itt.

A város képviselő-testülete a napokban fogadta el a Szent Erzsébet emlékpark terveit, melyre több városi fejlesztést magában foglaló csomagban pályázik Balatonboglár. A sétányokat, erdei utat és teraszokat is magában foglaló Szent Erzsébet emlékpark tervezésekor arra is tekintettel voltak, hogy a nyitott és őrizetlen terület védve legyen a tisztességtelen szándéktól, derült ki Dömötör Tamás, tájépítész elmondásából. A sétányokat, erdei utat és teraszokat is magában foglaló emlékpark több elemét rácsszerkezetbe töltött kövekből tervezték, s a világítás is rejtett formában készül. Fontos elem lesz még a terület akadálymentesítése, s a mellékhelyiségek felújítása.

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/harom-hektar-fennkolt-hangulat-295896

*

Olcsóbb egy hét vitorláson, mint szállodában

Lellén tették vízre a legnagyobb balatoni charter flottát. Az ügyvezető szerint nincs konkurenciája a hat Jeanneau-nak a Balatonon. Pókerarc, Dávid Király, Julius Caesar, Nagy Sándor, Nagy Károly és Pikk Dáma – a legnagyobb és legújabb balatoni charter vitorlás flotta hajói, melyeket többek között Litkey Farkas kilencszeres Kékszalag-győztes méltatott Balatonlellén.

Olcsóbb egy hét vitorláson, mint egy hagyományos balatoni szállodában, az élmény pedig összehasonlíthatatlan – ezt hangsúlyozták szerdán Balatonlellén a legnagyobb balatoni charter vitorlás flotta avatásán. A BL Yachtclub kikötőjében vízre tett flotta hat vadiúj Jeanneau hajóból áll. A legmagasabb igényeket kielégítő, bérelhető hajókat „úszó szállodaként” is jellemezték. Megcáfoljuk a dogmákat, hogy a Balatonon drágább nyaralni, mint másutt – szögezte le az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Helmeczi Rozália, a charter flottát birtokló Eastcraft Kft. ügyvezetője, aki három tulajdonostárssal alapította a céget. Mint mondta: valamennyien magyar magánbefektetők.

A vendégnek ma már élményeket kell eladni – fogalmazott az ügyvezető. Elmondása szerint a felszereltségük révén amatőrök számára is könnyen kezelhető charter vitorlások tökéletes alternatívát jelentenek a saját hajóval szemben is, hiszen húsz napra lehet bérelni az egyenként 6-9 szálláshelyet jelentő hajókat egy saját vitorlás egy szezonra számított költségéből. Üsztöke Botond, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke az eseményen rámutatott: a lellei térségben kevés a négy- és ötcsillagos szálloda, ezért a charter flotta ilyen értelemben is kiegészíti a környék szolgáltatásait.

A nagyhajó kategóriába tartozó 36-os Jeanneau-kat sok egyéb között hűtővel, konyhával, CD-vel, MP3-mal, LCD-tévével, kábeltévé csatlakozással, s az amatőr vitorlázók számára könnyen kezelhető technikai megoldásokkal szerelték fel, ismertette Káli Csaba, a Jeanneau magyarországi képviseletének vezetője. Ez az egyik legjobb balatoni kikötő a legfelkészültebb szakemberekkel – mondta a BL Yachtclubról Litkey Farkas, kilencszeres Kékszalag-győztes, aki szerint az adottságokat a világ legnagyobb szabadidőhajós cégének vitorlásai egészítik ki. Arról is beszélt: a balatoni vitorlázásban bőven van fejlesztési lehetőség, hiszen a magyar tengernél harmadával kisebb Bóden-tavon 30 ezer hajót tartanak számon, míg nálunk a legoptimistább számítások szerint 12 ezret.

sonline.hu

*

Rider Beach, ahol szeretik a motorosokat

Magyarország első motorosbarát nyaraló és szórakozó bázisa nyílt a hétvégén Balatonlellén. Apartmanházak, sátorhelyek, ezer személyes rendezvénysátor, étterem, bár – nagy vonalakban így fest Magyarország első motoros nyaraló és szórakoztató bázisa a 7-es főút mentén, Balatonlelle határában, közvetlen vízparton. Mindez viszont még korántsem a teljes készültség.

Az elképzelések szerint wellness és egy EU-szabványos, egyedülálló oktató pálya készül még az idei szezonra, ez utóbbi nem csupán motorosoknak. Innen is a viszonylag tágabb értelmű elnevezés: Rider Beach, ahol tárt karokkal várnak tulajdonképpen mindenkit, aki akárhány keréken érkezik. A motorosokat nem mindenhol szeretik. Itt egy olyan létesítményt kínálunk, ahol a parkolóktól a programokig minden tökéletesen megfelel az igényeiknek részletezte Talmaier Nóra, a Rider Beach kommunikációs vezetője, aki azt hangsúlyozta: márkától és motortípustól független a hely.

Ami a szórakozást illeti: a rendezvénysátorban egész nyáron nagy koncertek lesznek, legalább kéthetente olyan előadókkal, akik nem túl sok helyen fordulnak meg ezen kívül a Balaton partján - számolt be a kommunikációs vezető. A mostani nyitást egyébként a Zanzibár és az Edda, valamint Póka Egon koncertekkel koronázták a motoros bázison. Az éves nyitva tartásúnak készült üdülőhely már most a motorosok érdeklődésének középpontjába került: több túrát végállomásoztatnak itt olyan klubok, akiknek eddig nem volt állandó rendezvény helyszínük.

sonline.hu

*

Légli Ottót választották legjobbnak a borászok

A balatonboglári Légli Ottó lett a Borászok Borásza, az elismerés különlegessége, hogy a borászok maguk közül választják ki a legjobbat. A cím nem csupán hosszú évek szakmai munkájának jutalma, hanem az emberi tényezőnek is szól. A Borászok Borásza címet 2007 óta adományozzák, az elismerést tavaly a Vinum Praemium Alapítvány létrehozásával intézményesítették.

A civil szervezet kuratóriuma ötven jelöltet választ, akik aztán egy-egy szavazattal döntenek arról, hogy ki a legjobb maguk közt. Légli Ottó neve kezdettől fogva az ötven jelölt között szerepelt, a boglári borász felemelőnek és megtisztelőnek tartja az elismerést. Szép születésnapi ajándék az idén húszéves birtoknak utalt a Légli Szőlő- és Bortermelő Gazdaságra Légli Ottó. A díjazott borász a birtok mérföldköveinek az indulás mögötti családi összefogást, s a legjobban sikerült telepítéseket tartja a boraik révén már jól ismert Banyászó-dűlőben, a János-hegyen és a Gesztenyés-dűlőben.

Úgy véli: sikerük annak is köszönhető, hogy meg tudták ragadni a tiszta somogyi sajátosságokat. Légli Ottó hat éve szerepel a legrangosabb elismerés, Az év bortermelője cím öt jelöltje között is.

sonline.hu

*

Egységes Balatoni Minőségbiztosítási Rendszer

Balaton Fejlesztési Tanács 2008. évi munkatervében célul tűzte ki az egységes Balaton védjegy család kialakítását, amelynek alapja a Balatoni Minőségbiztosítási Rendszer (turisztikai szolgáltatásokhoz, turisztikai termékekhez kapcsolódó minősítési rendszer).

A rendszer a BFT, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, és az MT Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága vezetésével kerül kidolgozásra, a régió szereplőinek, turisztikai szervezeteinek részvételével. A kidolgozás során a meglévő minősítési rendszerek felhasználásra kerülnek. A Balaton védjegy család egységes elvek mellett, azonban az egyes termékekre, szolgáltatásokra speciálisan tartalmazza a Balaton régió által fontosnak, elérendőnek tartott minőségi, szolgáltatási elemeket.

A rendszer felépítése: 1. Minősítés, Folyamatos minőségvizsgálata. Bizottsági minősítés: (minimális alapkövetelmények szintje, szakmai/tematikus minősítés, gyermek és családbarát, illetve az "egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása" c. minősítés). b. "Turisták/vendégek általi" minősítés c. Bizottsági újra minősítés 2. Védjegy által kínált plusz szolgáltatás 3. Finanszírozási feltételek 2008. év során szakértők bevonásával a balatoni védjegy család feltételrendszerének tervezete az alábbi termékekre, szolgáltatásokra került kidolgozásra: vendéglátóhelyek (éttermek, cukrászdák, kávéházak), szálláshelyek (panziók, 3*, 4* és 5*-al rendelkező szállodák), lovas turizmus, ökoturizmus és borturizmus.

A szakértőkkel való többszöri személyes konzultáció (5 alkalom), és a folyamatos kapcsolattartás, egyeztetés eredményeként a minimális alapkövetelmények rendszere (amelyek alapkritériumok, minden minősítésre jelentkező szervezetnek teljesítenie szükséges), illetve a fent megnevezett turisztikai alágazatok szakmai/tematikus minősítése szolgáltatástípusonként kidolgozásra került. A fentieken kívül a szolgáltató a gyermek és családbarát, illetve az "egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása" c. minősítésre is jelentkezhet a szakmai/tematikus minősítésen kívül. A gyermek és családbarát, illetve az esélyegyenlőségi minősítések nem alapkövetelmények, plusz minősítést jelentnek a szolgáltatónak. Jelen dokumentumok kidolgozása, egyeztetése folyamatban van a szakmai szervezetekkel.

A minőségbiztosítási rendszer tervezet kidolgozásához kapcsolódó szakmai anyagok, aktuális vitaanyagok folyamatosan elérhetőek jelen menüpont alatt.A minőségbiztosítási kritériumok kidolgozása mellett párhuzamosan folyó feladat a védjegy által kínált plusz szolgáltatás meghatározása, illetve a rendszer működésének, finanszírozásának kidolgozása, amelyre vonatkozóan is várjuk a véleményeket, javaslatokat a [email protected] email címre.

Forrás: http://www.balatonlelle.hu/balatoni-hirek.html

*

Tovább szépül Buzsák főtere

Buzsák Község Önkormányzata 2008 decemberében sikeres pályázatot nyújtott be a főtér felújítására. A beruházás 20,7 millió Ft-ból valósul meg, április 30-ig. A munkák a tervezettnél gyorsabban haladnak, Húsvétra kialakul a Fő tér új arculata. A kivitelezés során derült ki, hogy, további, a pályázatban nem támogatható munkák elvégzése is szükséges, mintegy 4,5 millió Ft értékben. Ezt a képviselő testület megszavazta. Így a munkák összköltsége meghaladja a 25 millió Ft-ot.

*

Testvértelepülési küldöttség járt Lengyeltótiban

Március 23-án Lengyeltótiban tartózkodott a lengyelországi Wegierska-Górka testvértelepülés küldöttsége. Lengyeltóti Meghívására részt vettek Budapesten a Magyar-Lengyel barátsági napon.

*

Átadták Lengyeltótiban az új iskolaépületet

Április 1-én átadták Lengyeltótiban az új iskolaépületet. A beruházás mintegy 400 millió Ft-ba kerül, a még folyamatban levő régi iskolaépület felújításával együtt. A beruházással feleslegessé váló egyik, nagyon rossz állapotú épületet pedig lebontják. Így szeptemberben a gyerekek rá sem fognak ismerni iskolájukra.

*

Függetlenségét ünnepelte Balatonfenyves

Tizenkilenc éve önálló Balatonfenyves, a függetlenség napját a hétvégén ünnepelték a balatoni községben. Szombaton a sportpályára várták könnyed programokkal a helybelieket és a vendégeket, zenés produkciók, bábszínház, főzőverseny, játszóház és játékos vetélkedők garantálták az önfeledt szórakozást, persze csak a felhőszakadás kezdetéig.

Vasárnap a megszokott emelkedett hangulatban telt a délelőtt: ünnepi szentmise után tartották az évfordulón szokásos közgyűlést, ekkor adják át minden évben Balatonfenyves kitüntetéseit. Ünnepi beszédében Lombár Gábor polgármester a település 114, és az önállóság 19 esztendejének tükrében tekintett vissza a község múltjára és eredményeire, kiemelt figyelemmel a Fenyves számára fontos erdélyi és lengyel partneri együttműködésekre.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Fenyves egykori polgárának, Tüttő Jánosnak, az ismert magyarnóta-szövegírónak. Az elismerést Tüttő István, a díszpolgár fia vette át. Balatonfenyvesért kitüntető címmel ismerték el Pék Hajnalkának, a háziorvosi szolgálat asszisztensének áldozatos munkáját. Az ünnepi eseményen a helyi iskolások és a népdalkör működött közre.

sonline.hu

*

Csacsigalopp nyitotta a Balatoni Vágtát

Balatonlelle-Rádpuszta - Történelmi pillanat tanúja lehetett a nagyérdemű szombaton Balatonlelle-Rádpusztán: először rendeztek hazánkban csacsigaloppot, méghozzá országosat. A vasárnapi Balatoni Vágta „felvezető napján” a csökönyösnek mondott, ám sokkal inkább kedves és szórakoztató jószágoké volt a főszerep: a szamarak nem csak azt mutathatták meg, hogyan lépnek a lovak nyomdokaiba, hanem szamárszépségversenyt és csacsi ki mit tudot is rendeztek nekik.

Bátran állíthatjuk, a házigazdák méltó helyszínt szolgáltattak a show-hoz: a rádpusztai lovascentrum fülesei messzemenőkig bizonyították: nincs helye a csacsi-sztereotípiáknak. Sanyi, az ötéves csődör lett a rádi centrum büszkesége szombaton. Fullvágtában abszolválta az állóstartból, másfél körös távot előíró galoppot, s lett ezzel a tervek szerint hagyományteremtő esemény győztese, hátán Kovács Zoltánnal.

A remekül szerepelt „szamárzsoké” elárulta: két éve „dolgoznak” együtt, a szamár-őstehetség a csikósprogramok állandó szereplője. Azt, hogy hogyan táncol, hasal vagy fekszik háton, a szombati csacsi-ki mit tudon is bemutatta. Nem hagyhatjuk szó nélkül Muki, a másik hazai pályán versenyző csődőr teljesítményét sem, melynél szánt szándékkal sem lehetett volna kitalálni szórakoztatóbbat.

A már-már hihetetlen rajt után Sanyit keményen megszorongató jószág egyik pillanatról a másikra elégelte meg a fullvágtát a csacsikat ekkorra már teli torokból biztató közönség gyűrűjében, s fogta magát: leült a pálya közepén. A kis pihenő a második helyhez volt elegendő, míg a harmadiknak járó serleget a Galambokról érkezett Pötyi gazdái vihették haza. Ha a vasárnapi vágta sportlovaival továbbra sem kerülnek tegező viszonyba, de igazi mulattatónak bizonyultak a további indulók is, köztük például a megfontolt Zokni Hegyesdről, aki ragaszkodott hozzá, hogy kizárólag apró, tétova lépésekben „galoppozik”.

Magyarországon egyedülálló a rádpusztai program, míg például Nyugat-Európában nagy divatja van a hobbiszamár-tenyésztésnek – mondta lapunknak Bartók László, nemzetközi lovasbíró, a csacsiszépségek és a ki mit tud zsűrijének elnöke, a galopp kommentátora. Fekete Zoltán, a rádi lovascentrum tulajdonosa, házigazda arról beszélt: amellett, hogy népszerűsíteni szeretnék azt, a csacsik mennyi mindenre alkalmasak, a nap azzal érte el célját leginkább, hogy sokak arcára mosolyt tudtak csalni. Nyugaton komoly egyesületi élet van – erősítette meg Ernst Mihály, a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének ügyvezető elnöke. Mint mondta: a szamár nálunk egy viszonylag elhanyagoltabb háziállatfaj, mellyel kapcsolatban sok a sztereotípia, de a szombati program remekül bizonyította, hogy ezek a jószágok rengeteg vidámságot is képesek adni.

Gyugy nyerte az első Balatoni Vágtát

Fergeteges somogyi sikerrel zárult az első Balatoni Vágta: Gyugy nyerte a Balatonlelle-rádpusztai lovascentrumban rendezett versenyt. Fődíjként a kis észak-somogyi község kapta a júniusi Nemzeti Vágta kétmillió forintos nevezési díját. Az értő közönség már a döntő előtt is azt suttogta: biztosra vehető a gyugyi győzelem, a település színeiben induló Fodor Melinda sportlovas ugyanis magabiztosan, negyed kört vert a mezőnyre Lauda, a májsárga angol telivér hátán a selejtezőben. A végső megmérettetés mégis tartogatott izgalmakat: Iowa, Szigliget lova szorongatta a győztest. Gyugy, Kehidakustány, Keszthely és Szigliget jutott a Balatoni Vágta döntőjébe, a vasárnap délutáni futam három telivér és egy tradicionális magyar fajta, egy gidrán összecsapása volt. Lauda, az egyetlen döntős somogyi település, Gyugy lova már a rajtnál az élre tört. Előnyét Iowa, a szigligeti ló azonban rövidesen behozta, míg Keszthely és Kehida több lóhosszal lemaradt, s ezen az 1100 méteres táv végéig sem tudtak változtatni.

Forrás: sonline.hu

Forrás: Dél-Balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt

Cikk megosztása