Florália-ünnep Tácon a Gorsiumban, a római kori város romjainál

Tác-Gorsium – A gyönyörű, verőfényes időben a hagyományos majálisok helyett az idén is sokan választották a római mintára rendezett Floráliát, Gorsiumban, a római kori város romjainál, a hatalmas, mediterrán jellegű régészeti parkban.

A méz- és virágárusok stílszerűen tunikában árulták portékáikat, a kézművesek bemutatóit is láthattuk. A Szabad Színészek Társasága, a Trigonon együttessel és hagyományőrzőkkel idézte fel Septimius Severus császár 202. évi látogatását Gorsiumban. A győztes csapatai élén bevonuló császárt a tömeg "Áve Cézár!, Áve, Septimius!" felkiáltással üdvözölte - főleg azután, hogy sötéten figyelmeztettek bennünket, azaz a hallgatóságot, hogy nem ártana több lelkesedés, mert ha a nem vigyázunk, könnyen az oroszlánok elé vettethetnek bennünket…

Végül a görög-római jellegű színháztéren a Familia Gladiatoria gladiátorjátékkal szórakoztatta az uralkodót és a tiszteletére megjelent publikumot.

Flora istennő ünnepén persze, láthatóan a gyerekek szórakoztak a legjobban: ők a bejáratnál útlevelet kaptak, amibe hét állomáson kérhettek pecsétet, ha teljesítették a feladatokat.
A különféle helyszíneken megismerkedtek a római konyhával, lakáskultúrával, öltözködéssel, az ókori kultuszokkal, vallásokkal, egy katonai tábor hétköznapjaival, a harcosok fegyvereivel, és még sok minden mással.

A színháztéren az idén a Pater című misztériumjátékot került bemutatásra, a Familia Gladiatoria előadásában.

*

A HVI, HACS és az ÚMPONT fogadóóráinak beosztása
Közös fogadóóra Sárbogárdon

Sárbogárdi Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Kistérségi Koordinációs Hálózat Sárbogárdi ÚMPONT munkatársai minden héten csütörtökön KÖZÖS FOGADÓÓRÁT tartanak Sárbogárdon, az Ady Endre u. 164. szám alatt.

A Munkatársak elérhetőségei:

Új Magyarország Pont:
Kiss Erika

e-mail cím: [email protected]
Telefon: 30/668-8044

Vinklár László
e-mail cím: [email protected]
Telefon: 30/668-8047

Sárbogárdi Helyi Vidékfejlesztési Iroda
Farkas Zoltán

e-mail cím: [email protected]
Telefon: 30/227-4403

További hasznos linkek, tudnivalók: www.hvi.hu; www.umpont.hu

Közös fogadóóra Abán

HVI – ÚMPONT közös fogadóóra minden héten, csütörtökön 09:00 - 15:00 között, Abán, a Rákóczi út 12. II. emeleti HVI irodában. Helyszín: Aba, Béke tér 5. (Teleház).

Munkatársak elérhetőségei:
Ortner Renáta
e-mail cím: [email protected]
Telefon: 30/668-8040

Dr. Schmidt István
e-mail cím: [email protected]
Telefon: 30/668-8046

Abai Helyi Vidékfejlesztési Iroda
Horváth Sándor
e-mail cím: [email protected]
Telefon: 20/345-9304

*

5 éves az Abai Társadalmi Szerződés

Aba Nagyközség Önkormányzata a 2010. március 15-ei ünnepi programsorozatának keretein belül külön megünnepelte az Abai Társadalmi Szerződés létrejöttének ötödik évfordulóját. A település első embere ismertette az öt évvel ezelőtti eseményeket, bemutatta a település lakói által aláírt fali tablót, és ismertette az azóta elért eredményeket. A nap zárásaként zenés tűzijátékkal kedveskedtek a megjelent résztvevőknek.

*

Sószobát adtak át Seregélyesen

Március 12-én az Általános iskola aulájában ünnepélyes keretek között az intézmény igazgatója átadta az iskolai vasgyűjtés bevételéből és társadalmi munkával megvalósult Sószobát. A település polgármestere és a gyermekorvos méltatta az eseményt. Sajtos József igazgató megköszönte a sok önzetlen segítséget, a legtöbbet segítőket ajándéktárggyal, illetve díszoklevéllel jutalmazta. Végül bemutatta a sószobát, amelyet mind az iskola, mind pedig az óvoda, illetve a településen élők térítésmentesen használhatnak.

*

Finnországból kapott tűzoltóautót Iszkaszentgyörgy

Nagy megtiszteltetés éri Iszkaszentgyörgyöt, a település ugyanis adományozásnak köszönhetően egy finn tűzoltóautót kapott ajándékba.

Az adományozást Finnország magyarországi nagykövete, Jari Vilén kezdeményezte, amikor a kicsiny község polgármestere, Gáll Attila hozzá fordult a község önkéntes tűzoltóegyletének problémájával. Korábban a községben nem volt használható tűzoltóautó, mert a régi 36 éves járművet nem engedték át a műszaki vizsgán.

A terv megvalósításában együttműködött a finn belügyminisztérium és annak katasztrófavédelmi főosztálya, a tamperei tűzoltóság, valamint az autókereskedelemmel foglalkozó Veho cég. A minisztérium tudakozódása nyomán bukkantak rá a tamperei tűzoltóság vesivehmaai telepén a célnak megfelelő járműre, amely egy 1988-as Mercedes-Benz 1626 típusú tűzoltóautó. A Veho cég vállalta, hogy rendbe hozza, és a magyar előírásoknak megfelelően átalakítja az autót, valamint elszállítja Magyarországra.

A tűzoltóautót az országos tűzoltónaphoz és a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián ünnepéhez kapcsolódva május 3-án adták át Iszkaszentgyörgy községének. Északi nyelvrokonaink nem feledkeztek el arról, hogy 1944-ben az iszkaszentgyörgyi kastélyban lelt menedékre Finnország itteni külképviselete – hangzott el az ünnepségen, amelyen a diplomata mellett a finn belügyminisztérium államtitkára, Antti Pelttari is megjelent.

Az Iszkaszentgyörgyi Önkéntes Tűzoltóegyesület több mint 125 éves múltra tekinthet vissza, a csapat 1992 óta birtokolja az eddig használt, 1976-ben gyártott tűzoltóautót. A most ajándékba kapottat 1988-ban gyártották. A nagy napra felújították a faluban a tűzoltószertárat is, amelyre – túlzás nélkül – nem lehet ráismerni.

Az ünnepségen hivatásos kollégáik mellett elismerést vehetett át több helybeli önkéntes tűzoltó is. Emperger János Gróf Széchenyi Ödön-díjban részesült, Czikai Lajos 50, Kern Károly pedig 20 éves munkájáért vette át a szolgálati érmet. Kitüntették a Móri Önkéntes Tűzoltóság két tagját, Wilhelm Józsefet és Fűrész Ferencet is.

*

Farkas Gyulára emlékeztek Sárosdon március utolsó napjaiban

Hosszú évek alatt vált hagyománnyá, hogy az általános iskolában minden év márciusában megemlékeznek az intézmény névadójáról, Farkas Gyuláról.

A természettudományok, a matematika és fizika világának ismerője érdekes, modern észjárású, a hivatásáért boldogan élő személyiség volt. Farkas Gyula – bár Sárosdon született, ahol egy emléktábla is őrzi alakját, egyéniségét –, Kolozsvárt is szívébe zárta. Tudományos eredményeinek világvisszhangján túl az is minősíti, hogy a világ élvonalába emelte, európai centrummá tette a Kolozsvári Egyetem fizikai és matematikai tanszékét. Ráadásul a Természettudományi Közlönynek is szerzője volt. Eme színes egyéniség nevét viseli ma is szülőfalujának általános iskolája, ahol a névadó nagyságához méltó módon igyekeznek tanulni a gyerekek.

Idén sem maradhattak el a Farkas Gyula-napok, melyeken az általános iskola diákjai, sőt a kistérség iskoláinak tanulói is bizonyíthatták rátermettségüket, felkészültségüket. Sokszínű vetélkedőkkel teltek az iskolanapok. Előbb a magas létszámban összegyűlt versmondók mutatkoztak be, majd további versenyek keretében mérkőztek meg az alsó és felső tagozatos gyerekek. Olyannyira, hogy ezúttal száznál is több versmondó gyűlt össze.

A rendezvény programjai igazi különlegességet tartogattak a gyerekeknek, és a településen élőknek. Falusétára invitálták a község apraját-nagyját, annak érdekében, hogy feltárják a község értékeit és hiányosságait. Közösen keresték a választ arra, mi az, amiben a falu változtathatna egy élhetőbb, kulturáltabb környezet kialakításával. Hangsúlyozták, ez nem elsősorban pénz, sokkal inkább hozzáállás és szemléletváltás kérdése. A faluséta után a csapatok öröm-bánat térképet készítettek a séta alkalmával készült fotókból. „Egy év múlva pedig a programot megismételve kiderül, min sikerült változtatni” – mondta Bárkányiné Vohl Mária tagintézmény vezető. Ennek keretében fórumot is terveznek, ahol a község képviselői és szakemberek vitatják meg a falusétán résztvevők észrevételeit.

A diákokra azonban még várt feladat, délelőtt rendezték meg a tizedik Farkas Gyula-emlékversenyt. Délben megkoszorúzták a névadó szülőházát, majd a csapatok irodalmi bemutatója következett, ahol Mikszáth Kálmán egy novelláját adták elő mai nyelvezettel.

*

Tavaszköszöntő Gála az Abai Óvodások előadásában

A Hétszínvirág Óvoda gyermekei nagy sikerű Tavaszköszöntő Gálát tartottak, amelynek a bevételét az óvoda javára fordítják.

A Gála az Abai Kultúr Közösségi Házban került megrendezésre április 10-én. A műsorban fellépett Huszti József (aki tavaszköszöntő dalaival fogadta a vendégeket), az óvoda valamennyi csoportja (Pitypang csoport: Lagzi című műsora, Rózsa csoport: Sárkány tánca, Búzavirág csoport: Aprók tánca, Napraforgó csoport: Cinke éneke, Ibolya csoport: Zenés tánca, Tulipán csoport: Tavaszhívogatója, Pipacs csoport: Tavaszköszöntője), a sztárvendég pedig a Katáng zenekar volt. Az óvodásokról csoportonként készültek filmfelvételeket a gála ideje alatt meg lehetett vásárolni, s ezzel a bevétellel is támogatták az óvodát.

*

Új játszóteret kapnak a kicsik

Nádasdladány - Míg sok helyen kevés a gyermek, itt kevésnek bizonyul az óvodai hely a gyermeklétszámhoz képest. Elképzelés, terv már van a bővítésre, csak a pénz hiányzik.

Az óvodánkban papíron hetvenöt hely van, de az oktatási törvény értelmében az engedélyezett létszámot meghatározott mértékben túlléphetjük - nálunk is ez történt, kilencven kicsi jár óvodába” – meséli Varga Tünde polgármester, de rögtön hozzá is teszi: még nyolc-tíz gyermeket kellene felvenniük, s akkor az idei beiratkozási adatokat nem is ismerik. Summa summárum: bővíteniük kellene az intézményt.

S erre több elképzelés, sőt terv is született, az épület ugyanis bővíthető. Egy újabb csoportszobát ki lehetne alakítani a jelenlegi tornaszobából, de akkor azt egy másik helyiséggel kellene kiváltani. „Sajnos több millió forintra lenne szükségünk, hogy pályázhassunk – egyelőre nem találtunk erre fedezetet. De az óvodabővítésről nem akarunk lemondani” – mondta határozottan a község vezetője. A településen egyébként tényleg sok gondot fordítanak a gyermekekre, szombat délután például új játszóteret avatnak.

*

Művészeti kiállítás nyílt Seregélyesen az Általános Iskola aulájában

Fotó és selyemfestmény kiállítás nyílt május 4-én a Seregélyesi Általános Iskola aulájában.A fotókat Vörös-Csuta Andrea készítette. A kiállítás témái közt találunk természetfotókat és gyermekportrékat egyaránt. A selyemfestményeket Karkóné Lukácsy Marianna készítette. A kiállítás május 16-án 18 óráig tekinthető meg.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség Egyesület, Abai HVI, fmh.hu

Cikk megosztása